startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

vrijdag 30 augustus 2019

En de winnaars zijn....

En dan is er niet één winnaar...
Er zijn geen twee winnaars....
Maar er zijn zomaar wel drie winnaars!!
 
Vandaag mag ik drie mensen heel blij gaan maken.
De mensen die meededen aan de winactie die bij mijn  500ste blog hoorde!
Zó leuk dat ik merk dat mensen enthousiast worden na het lezen van één van mijn blogs
 en ik vind het zó leuk om reacties te lezen en positieve feedback te krijgen....
 
Ik ga er nog graag heel lang mee door.
 
 
Máár..... wie zijn nu die winnaars?!

Dat is natuurlijk de vraag....
Spannend, spannend, spannend....
 
Om nog even de spanning erin te houden....
Weten we nog waar het om gaat?

 
 

 
Het gaat om:
  1. Het cadeaupakket vol ambachtelijk gemaakte, Zoetermeerse producten, waaronder honing
  2. Een workshop naar keuze bij mij in de keuken
  3. De saunabon voor twee personen
En....
 
 
deze vrouw ga ik blij maken met het cadeaupakket!!
Het wordt op maat gemaakt voor jóu: Antoinet!!
Gefeliciteerd!!
 
 
 
Voor de workshop naar keuze bij mij in de keuken, is de gelukkige:
Lisan  Hagen!!
Wij gaan binnenkort een afspraak maken en ik ben zelf heel benieuwd welke workshop
het gaat worden.....
 

 En de saunabon gaat naar....

Tadaa! Carien!
Gefeliciteerd.
Als je nog even je adres doorgeeft, stuur ik de bon naar je op.
 
 
En helaas.... elke winactie kent ook verliezers...
 
Sorry Marloes, Annemarie, Christine, Annelies en alle anderen die ook gingen voor een prijs.....
Blijf meedoen met een volgende actie
en blijf lezen in mijn blogs!
 
 
Een heel goed weekend voor iedereen!
 
Liefs van Tamar
 
 
 
De foto's van de winnaressen zijn van Facebook geplukt. Vind je de publicatie hiervan niet goed in deze blog, laat het me weten, dan verwijder ik ze weer.
 
 

donderdag 29 augustus 2019

Komkommerijsjes

Met dit weer gaat er niets boven een ijskoud, verfrissend ijsje. Niet zo'n chocoladebom - ook lekker op z'n tijd -  maar een ijsje zó fris, waar ook je adem van opfrist!
Ik maakte komkommer-limoen-munt ijsjes. En de komkommers en munt heb ik
op dit moment in overvloed uit m'n tuin.
Opeens heb ik zo'n zés(!) komkommers oogstrijp liggen.



Vorig jaar in de komkommertijd maakte ik deze ijsjes voor 't eerst. Ik heb ze dit jaar iets zoeter gemaakt, want niet iedereen kon de friszure smaak waarderen. Of misschien ligt het aan de groene kleur en lijkt het iets té gezond.

 
In ieder geval zijn ze lekker snel gemaakt!

 

Komkommerijsjes

         voldoende voor 10 ijsjes

Ingrediënten:
  • 1 komkommer
  • 100 g biologische rietsuiker
  • 125 ml vers limoensap, dat zijn 4 à 5 limoenen
  • 300 ml water
  • bosje munt
  • ijslollyvormpjes


Hoe maak ik het klaar:
Pers de limoenen uit tot je 125 ml hebt. Vul het sap aan met 300 ml water en doe het in een klein pannetje.
Voeg de suiker toe en laat op een zacht vuur, onder voortdurend roeren, de suiker oplossen in het vocht. Hiervoor hoef je het maar kort te verwarmen, niet laten koken.
Laat het mengsel helemaal afkoelen.
Snijd de komkommer overlangs door en lepel het zaad eruit.

Rasp de komkommer fijn.
Naar keuze kun je de komkommer schillen. De schil is wat stug, maar geeft wel een mooi donkergroen accent....
Was de munt, verwijder de harde steeltjes en hak de munt heel fijn.
Roer de munt en de geraspte komkommer door het limoenwater.
Zet de ijslollyvormpjes klaar.
 
Schenk ze vol met het komkommer-limoen-muntmengsel en verdeel de stukjes gelijkmatig over de ijsvorm.
Houd je niet van stukjes in je ijsje, dan kun je dit mengsel ook even mixen.
Zet de vormpjes rechtop in de vriezer.
Na een paar uur zijn ze bevroren.
Ben je klaar voor deze koele en frisse verrassing?!



Wordt cool en geniet van dit gezonde ijsje!!
Fijne nazomer nog :)

Enneh.... morgen worden de winnaars van de winactie bekend gemaakt.
Heb je nog niet meegedaan?
Kijk nog snel even voor de prijzen en stappen bij
mijn 500ste blog


maandag 26 augustus 2019

Saladeweek

Met deze tropische temperaturen  kun  je  wel de hele week (vegetarisch) BBQ-en, maar of je daar nu zó blij en gezond van word, is nog maar de vraag....
Nee, met dit weer kies ik graag voor een salade.
En met maaltijdsalades kun je alle kanten op. Ik keek naar eerder geposte salades en ik kwam genoeg inspiratie tegen voor deze week. De een nog lekkerder dan de ander. Geniet je mee?!
 

 1. Maaltijdsalade met doperwten, ei en feta

 
 
 Naast doperwten zit er ook veldsla in en kruidige - uiteraard zelfgebakken - broodcroutons.
Klik hier  voor de overige ingrediënten en de bereidingswijze!
 

2. Strand pasta salade

 
Morgen, na een dag werken, gaan we deze salade meenemen om er op het strand
lekker van te genieten.
Klik hier voor het recept!
 

3. Marokkaanse couscoussalade met raapstelen

 
Kun je niet aan verse raapsteeltjes komen, vervang deze dan eens door veldsla of spinazie... De smaak is niet hetzelfde, maar het kan best en keertje.
Lees hier het complete recept.
 

4. Pure pastasalade

Met maar vijf(!) ingrediënten maak je deze pure pastasalade. Zorg voor verse tomaatjes en basilicum en eet smakelijk.
Het recept vind je hier.
 

5. Pastasalade met verse spinazie

 
 
 
Nog zo'n heerlijke pastasalade....
Klik hier voor het recept.
 

6. Couscoussalade met komkommer

 
Dit is echt mijn favoriete lunchsalade, maar met de dubbele hoeveelheden ook een prima maaltijdsalade voor 's avonds.
 

7. Salade met geitenkaas, honing en noten

 
Is dit een echte maaltijdsalade? Ach, voor het weekend kan het best.
Serveer vooraf een coole komkommersoep voor nog wat meer groente.
Het saladerecept zie je hier
 

8. Pastasalade met babycourgettes

 
Heb jij ze wel eens geproefd? Die verfijnde smaak van hele jonge courgettes? Piepklein, soms met het bloemetje er nog aan?! Moeilijk te bemachtigen zonder moestuin, maar heel soms kom je ze tegen op de markt. Als dat gebeurt..... geniet dan van deze pastasalade.
Recept? Klik hier
 
 
Ik dacht dat ik zeven salades had, een voor elke dag van de week!
Maar ik tel al tot acht! Nou, dan maar hopen dat het mooie weer nog even aanhoudt.
Inspiratie volop!
Wat is jouw favoriete maaltijdsalade?!
 

vrijdag 23 augustus 2019

Krootjesovenschotel koolhydraatarm

Dit lekkere gerecht met groente in de hoofdrol is glutenvrij en passend  in een Paleo dieet, maar dan vegetarisch!
Maar bovenal is het lekker en gezond!
Met mijn favoriete groente in het middelpunt. Dit jaar heb ik heel veel rode bieten oftewel krootjes gezaaid.
En nu is het tijd om ze te oogsten en dit gezonde ovengerecht te delen....

Krootjesovenschotel

                 voor 6 personen
Ingrediënten:
  • 5-6 middelgrote rode bieten of kroten, ongekookt!
  • 2 grote uien
  • 300 g kool (witte kool, spitskool, rode kool, maakt niet uit welke)
  • 75 g havermout
  • 200 g biologische kwark
  • 2 eieren
  • 150 g geraspte kaas
  • 1 el ketjap
  • olijfolie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper


 Hoe maak ik het klaar:
Maak de rauwe kroten schoon, we gaan ze niet koken! Schil ze.
    Gebruik een keukenmachine en rasp ze fijn. Maak de ui en de kool schoon en rasp deze mee.
    Doe het groentemengsel in een schaal en roer hier de havermout, de kwark en 100 gram van de  geraspte kaas doorheen. Klop de eieren los en roer deze er ook doorheen. Breng op smaak met de ketjap, het zout en de peper.
    Vet een ovenschaal in met de olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar en doe alles in een ovenschaal.

    Strooi de achtergebleven 100 g kaas er daarna overheen. Schuif de schaal in de oven en laat alles in 40 minuten gaar worden.

    In de tussentijd ruim je óf de keuken alvast op, zet je alvast een taart klaar die daarna in de oven kan óf rust je even lekker uit.

    Erg lekker, deze ovenschotel met eiwitten.
    Geef er eventueel een salade bij en een vegetarische burger.
    Eet smakelijk!


maandag 19 augustus 2019

500ste Blog

Dit had ik een paar jaar geleden niet kunnen bedenken: ik schrijf mijn 500ste blog!!
Maar dit is 'm dus wel.
En..... mijn inspiratie is nog niet op!

Ik heb lang lopen denken welk bericht voor deze speciale 500ste blog geschikt zou zijn, maar ik kwam er niet uit.
Dus dit wordt het gewoon.....
Een blog over mijn 500ste blog....

 


 

 

Kijkje in mijn blog keuken

Maar zonder gekheid: ik geef je een persoonlijk kijkje in mijn (blog)keuken.
Ik hou van bloggen, ik vind het heerlijk om te schrijven over wat ik heb meegemaakt, ontdekt en gedaan. Mijn moestuin is echt mijn passie en inspiratiebron om mee aan de slag te gaan in de keuken. Omdat ik over veel dingen enthousiast kan worden en mijn leven heel afwisselend is, schrijf ik ook over: mooie ideeën, minimaliseren, minder plastic gebruiken en verantwoord leven met zorg voor het milieu.
Eigenlijk gewoon wat ik vind passen op mijn blog!! Om een kijkje in mijn leven te geven, maar vooral om anderen... jóu, te inspireren en enthousiasmeren.
Iedereen is anders, pak eruit wat bij je past en wat jij kunt gebruiken!
Om het simpel te houden ga ik nu een zelfgemaakte blogtag invullen, waardoor je meer over me te weten komt.

Vragen

Andere bloggers doen het regelmatig, een bloggerstag invullen, ofwel een vragenlijst die meer over je onthult en  die je weer doorstuurt naar andere bloggers.

Ik vond geen passende, complete vragenlijst, dus maakte ik deze zelf.
Met in totaal 25 vragen krijg je snel een inkijkje in mijn leven over bloggen èn food.

Ik deel de vragenlijst in tweeën: Bloggen en Food. Komt 'ie:


1. Hoe lang blog je al?
Dat is niet zo moeilijk: vanaf september 2015. Toen veel bloggers stopten, ben ik gewoon begonnen.

2. Wat is je eerste blogbericht?
Dat is makkelijk terug te zoeken.... ik begon gewoon waar ik toen mee bezig was en dat waren brandnetels. Een prikkelend begin.....

3. Krijg je betaald voor je blog?
Nee, ik krijg niets, ik blog omdat ik het leuk vind! Wel heb ik wat advertenties staan, automatisch gegenereerd via blogger en dat werkt per klik. Hoewel ze er inmiddels al lang op staan, heeft het me nog niets opgeleverd.
Maar ja..... je moet ook niet op alles klikken, leren we onze kinderen, toch?!

4. Welk blogbericht is het meest gelezen?
Met stip op nummer 1 staat mijn blog over het Fruitontbijt. Helemaal terecht, vind ik zelf, want over het ontbijten met fruit ben ik al zo'n 20 jaar enthousiast. Het is inmiddels 4494 keer gelezen.

5. Welke blog kostte je het meeste tijd?
Dat is wel mijn blog over zelf deo maken. Het is een lang verhaal geworden, maar wel erg interessant. Ik heb er zelf heel veel over gelezen, uitgeprobeerd en  van geleerd. En leuk.... er zat een winactie bij voor mijn lezers.

6.  Heb je hulp bij je blog?
Alle blogs schrijf ik zelf en ik schrijf waar ik op dat moment mee bezig ben....
Maar met de foto's vraag ik vaak advies aan Faye, m'n oudste en zeer kritische dochter.  Als zij er niet is, vraag ik aan  iemand anders  in huis welke foto de leukste, de scherpste en de meest passende is.
En sinds kort helpt Ellen me af en toe bij het categoriseren  van mijn vele berichten, het maken van pagina's.  Super blij mee, want soms weet ik zelf niet meer wat ik allemaal geschreven heb.

7. Hoe maak je de foto's voor je blog?
Ik maak de foto's zelf met mijn telefoon. Nu een Samsung Galaxy S7. Ik heb een workshop bij een fotografe gedaan om beter foto's met mijn smartphone te kunnen maken. Soms maakt Faye foto's voor me of geeft me tips. Voor foodfoto's koop ik soms apart servies en servetten voor de kleur. En mijn achtergrond is heel vaak dezelfde witte sidetable voor een witte muur. Mijn blauwe keuken leent zich helaas niet voor foto's.

8. Waar let je op als je informatie deelt op je blog?
Dit blog is een persoonlijk blog en ik kies zelf waarover ik schrijf en wat voor informatie ik deel. Ik ben voorzichtig met de foto's en namen die ik deel van personen.  Mijn kinderen vraag ik altijd om toestemming als ik hun naam of een foto wil delen. Bij andere kinderen, bijvoorbeeld tijdens de schooltuinlessen of bij een verjaardagsfeestje, vraag ik altijd om toestemming aan de school of de ouders. Ik ben kritisch over wat ik wel of niet deel.

9. Wat is de eerste blog die je zelf tegenkwam?
Dat ging best een beetje raar. Ik kocht eerst een boek en daarop stond dat de auteur, Teunie Luijk van "Dat doen we lekker zelf!" blogger was. Ik heb haar blog opgezocht en ben het gaan volgen. Het is erg leuk hoe ze schrijft over haar dagelijks leven met 10 kinderen, haar onvermoeibare energie om alles zelf en zó goedkoop mogelijk te doen. Ze inspireerde me echt.

10. Wat vind je het minst leuk aan bloggen?
Gek maar waar! Soms is bloggen ook minder leuk. Bijvoorbeeld de druk die ik mezelf op leg om ergens over te bloggen maar waar ik simpelweg de tijd niet voor heb. Ook de lat die steeds hoger komt te liggen op goede foto's. 
En.... ik denk dat veel bloggers het herkennen: de druk om een blog perfect te schrijven. En dat geldt voor de inhoud, maar ook mijn taalgebruik en spelling.  Ik houd van taal en vind het geweldig dat mensen tegen me zeggen dat mijn blog zó prettig lezen is omdat er geen spelfouten in voorkomen. Maar dat betekent wel dat ik een blog vóór publicatie minstens 5(!) keer overlees en verbeter......

11. Welke blogs kunnen we binnenkort  verwachten?
Sinds kort ben ik mijn berichten aan het ordenen in pagina's. Maar als je daar, chaoot dat ik ben, pas mee begint na ruim 400 blogs, is het best een hele klus!
Nu ik een overzicht maak, mis ik bijvoorbeeld bepaalde groente-recepten, dus daar ga ik een inhaalslag maken. Ook kan ik nog veel meer schrijven over bijen,  kippen en specials passend bij bijzondere dagen in het jaar.
Ook ga ik een bijzondere samenwerking aan met een vriend die een bijzonder natuurproduct gaat importeren vanuit Soedan, met een eerlijk loon voor de boeren. Wat dit is, verklap ik nog niet, maar met dit bijzondere product ga ik recepten verzinnen. Ik ben zó benieuwd hoe dat gaat worden, maar 'k heb er zin in!!


12. Waar en wanneer blog je het liefst?
Ik blog het liefst 's avonds, maar omdat het soms laat wordt, begin ik tegenwoordig vaak eerder. Ik mag het sowieso niet later dan 12.00 uur maken van mezelf, want de volgende dag gaat de wekker  weer vroeg.
Ik begin trouwens bijna altijd op mijn telefoon met de Blogger app. Tijdens het koken, in de auto of zelfs op de wc.... de eerste zinnen en woorden komen vanzelf in me opborrelen en die móet ik dan alvast ergens kwijt.
Verder blog ik altijd thuis, eerst zat ik 'vast' achter mijn pc, maar sinds dit voorjaar heb ik een nieuwe laptop en dat is wel erg makkelijk. Lekker op de bank, buiten aan de tuintafel....



13. Welk cijfer geef je je eigen blog?
Deze vraag geef ik graag door aan mijn lezers.....



FOODVRAGEN

1. Waar kun je me 's nachts voor wakker maken?
Dit is geen verrassing, ik heb het al een paar keer genoemd: een goede, romige risotto.... dáár mag je me voor wakker maken. En dan vooral deze!

2. Wat zijn jouw voedingsprincipes?
Ik ben overtuigd vegetariër en dat houdt niet alleen dat ik geen vlees en vis eet, maar ook dat ik alles zelf maak om te vervangen en lukt dat een keer niet, dat ik  uitgebreid alle ingrediëntenlijsten scan om zeker geen ansjovis of gelatine binnen te krijgen.
Mijn tweede en belangrijke voedingsprincipe is het fruitontbijt....  ook als de rest van het gezin gaat ontbijten bij Ikea  of als we in een hotel verblijven..... 's morgens begin ik de dag met alleen vers fruit!!
Verder drink ik alleen voor het eten water...nooit tijdens of na de maaltijd. Heel slecht voor de spijsvertering....
En ik gebruik zelf zo min mogelijk zuivel.

3. Wat kies je: koffie of thee?
Thee en dan ook nog het liefst zonder zakje: kruidenthee! 
Koffie lust ik niet, ook nooit gedronken! Ik zet wel regelmatig koffie voor mijn Maestro... maar ik vind het nog steeds stinken! En alleen in Londen - waar ik langs allerlei hippe koffietentjes slenterde terwijl ik dorstig en koud was - kreeg ik lichtjes het gevoel dat ik misschien wat miste.

4. Ga je voor suiker of suikervrij?
Omdat ik vaak over gezonde recepten en vegetarische alternatieven blog, sta ik een beetje bekend als gezondheidsfreak. Suiker staat niet goed bekend en terecht!  En soms is suiker vervangen inderdaad een goed idee, al is het alleen maar om je er van bewust te zijn dat je best zonder kan.  Maar suiker conserveert goed en is daarom   ideaal als je jams en siropen maakt. Ik ben er dan ook niet bang voor.
Met mate suiker gebruiken is écht geen zonde!
Wees vooral bedacht op al die verborgen suiker. Belachelijk toch dat er in mayonaise, ketchup, chips en soep (ja, zonder 'n') suiker zit??!
 
5. Waar haal je je inspiratie vandaan?
In de eerste plaats uit de moestuin! Vaak loop ik op zondagmiddag even een rondje door de tuin. Wat kan ik komende week oogsten? Vervolgens bedenk ik een - uiteraard vegetarisch - weekmenu, waarin ik varieer met vervangende eiwitten, zoals kaas, noten, peulvruchten, tofu en andere vleesvervangers en ik wissel zoveel mogelijk af met pasta, granen, rijst, aardappels of voedingsmiddelen als taco's, tortillachips of peulvruchten.  Als ik teveel groente of fruit heb, ga ik ideeën bedenken. Zo maakte ik al eens zelf rode voedselkleurstof van bieten, maak ik allerhande vruchtenlikeuren, wijn van druiven, azijn van appels èn -samen met mijn bijen-  honing!

6. Wat is je favoriete (land)keuken?
Ik kan niet kiezen, het zijn er meerdere: de Mexicaanse keuken met zijn pit, de Marokkaanse keuken met haar zoet-kruidige specerijen en natuurlijk de Italiaanse keuken met pasta's en pizza's. Hoewel.... ik mix ook graag alles door elkaar: fusion koken. Als het maar vegetarisch is.

7. Koken of bakken, wat doe je liever?
Bakken is er eigenlijk bij gekomen (zie mijn pagina over bakrecepten). Koken is mijn eerste liefde!!

8. Wat is dé food uitvinding waar je trots op bent?
De quinoa-kerrie kroket. Bedacht omdat ik regelmatig een restje quinoa over had! Don't waste food! Na het lezen van dit recept heb je geen excuus meer ;)

9. Wat staat er nog op je  bak bucket list?
Turkse baklava en Zeeuwse bolussen.
Oh ja.... en een volkoren Ciabatta; weet niet of dat bestaat, maar ik ga graag de uitdaging aan!

10. Waar doe je je boodschappen?
Ik ga elke week verschillende winkels langs, omdat ik overal zo mijn favoriete producten scoor. Ik ga in ieder geval naar de Hoogvliet omdat die op de route van school naar huis ligt, de Aldi, waar ze steeds meer biologisch hebben!, de Natuurwinkel voor lekkere biologische wijn en alle andere bio producten die ik elders niet kan vinden. Af en toe ga ik naar de AH XL - heerlijk om door al die paden te dwalen-  en de Surinaamse toko en de Halal slager op de hoek. Beetje raar dat ik als vegetariër bij een slager kom, maar mijn voorraad kruiden en specerijen, dadels en tofu haal ik altijd daar. En mijn kinderen krijgen een snoepje ;)
 
11. Ben je ergens allergisch voor?
Nee, gelukkig niet. Maar dat betekent niet dat anderen zich aan mij moeten aanpassen als ze komen eten. Ik kan best vegan koken, of suikervrij of glutenvrij.... Mooie uitdaging juist!

12. Wat is je grootste foodblunder?
Ik maakte eens verse pesto en had alvast de olie in een maatbeker klaargezet terwijl de andere ingrediënten door de keukenmachine draaiden. Die middag had ik echter ook citroenmelissesiroop gemaakt en een restant in een maatbeker laten staan. Onder het koken - de keuken is het middelpunt in huis - wordt er altijd van alles aan me gevraagd of tegen me verteld.
Je voelt 'm al aankomen. Na de kruiden, knoflook, nootjes en kaas, schonk ik geen olie bij de pesto, maar citroenmelissesiroop die dezelfde kleur had.
De pasta pesto van die avond smaakte héél bijzonder!!

 
Wil je meer van me weten, vraag gerust....

Bij deze tag ik zelf :
 Francesca met haar foodblog Francescakookt. Het was gewoon leuk en gezellig om met je samen te werken tijdens de foodworkshops op Koningsdag.
Teunie met haar eenvoudigleven blog.  Dank je wel voor je inspiratie en top dat mijn blog vermeldt staat op die van jou.
Shirley van Shirleyskeuken, omdat we al vaker leuke avonturen met elkaar beleefden zoals samen zwemmen en wildplukken. Op nieuwe avonturen samen!

Andere bloggers die ik zou willen taggen zijn onlangs gestopt met schrijven, dus dat houdt op.
Wil je deze tag gebruiken? Vermeldt dan even mijn naam en blog bij die van jou.


Acties en prijzen

Wie jarig is, trakteert.
Mijn blog is jarig, dus ik trakteer!
En niet één, niet twee, maar wel drie(!) leuke prijzen heb ik voor je bedacht.
Dus je kunt kiezen wat je het liefst hebt.
 

1. Een workshop bij mij in de keuken
Wat te denken van een inspirerende workshop bij mij in de keuken of tuin?!
Het is een workshop naar keuze en je kunt kiezen uit: zelf  jam maken, lippenbalsem of deodorant maken, een taart bakken, wasmiddel maken, honing slingeren.... Nou ja, kies maar!

2. Een luxe en heerlijk cadeaupakket met ambachtelijke, zelfgemaakte streekproducten!
Hier zit in ieder geval honing en honingraat in. Verder mag je gerust aangeven wat je wel of niet lekker vind of wel of niet durft proeven. Een pakket op maat gemaakt.

3. Een ontspannen saunabezoek voor twee personen, helemaal gratis!
Je krijgt de bon thuis en kunt deze activeren en inleveren bij vier verschillende Thermen.
Ik lees net de op de bon dat hij tot 20 september geldig is....
Oeps! Deze blog liet langer op zich wachten dan gepland.

Maarrrr..... om één van deze cadeaus te krijgen, moet je er wel wat voor doen!
Niet schrikken, het is heel makkelijk.....

Stap 1: Meld je aan als volger, als je dit nog niet hebt gedaan. Dit doe je met de knop rechts bovenaan. Heb je geen google-account, dit wordt voor je gemaakt wanneer je op de knop klikt. Verder gebeurt er niets mee, het is niet eng en ik krijg niet je gegevens.

Stap 2: Deel je favoriete recept of blogpost van mij via social media: Facebook en Insta met hashtag #tijdvoortamar. Doe dit op je eigen tijdlijn of  profiel.
Je mag ook dit 500ste bericht delen!
Zit je niet op deze social media? Je kan ook je favoriete bericht hieronder bij de comments noemen.

Stap 3: Noem je keuze: welke prijs wil jij winnen? Het cadeaupakket, de workshop of de sauna?!

Stap 4: Doe het op tijd. Omdat het nog vakantie is, krijg je 10 dagen de tijd!
            Dus tot 30 augustus!

Even voor de duidelijkheid: je kunt ook meerdere keren mee doen als je meer dan één bericht van me deelt. Elke keer dat je een bericht deelt, maak je meer kans op een prijs....


Ben ik wat vergeten of is iets zwaar onduidelijk? Laat het me even weten.....
Vier je dit feestje met me mee?
Dit  laat je toch niet aan je voorbij gaan?!

 

 
 

 

 

vrijdag 9 augustus 2019

Toastjes maken

Een recept  kun je dit  niet noemen, alleen een idee. Zoals mijn blog ook bedoeld is: ideeën en enthousiasme delen om jóu te inspireren.
Want toastjes kun je dus makkelijk zelf maken. Een toastje mag dan misschien iets 'extra's' zijn, maar dat mag af en toe best..... Het is toch een 'luxe' om te kunnen zeggen dat je ze zelf hebt gemaakt?!
En zelf maken scheelt  niet alleen geld, maar ook plastic(!) verpakking....
Beter dus en zeker als je het - in mijn geval - van oud stokbrood doet.
Ik heb het geluk dat mijn dochter van haar werk geregeld biologische stokbroden mee naar huis neemt. 
Maar dit gebruik ik lang niet altijd dezelfde dag.
Wat er over is, wordt uiteraard niet weggegooid!
Daar maken we simpel toastjes van.....
 

Toastjes zelf maken

Benodigdheden:
  • biologisch stokbrood of pistoletjes, bruin of wit
  • kruidenolie zoals bijvoorbeeld tomatenolie, knoflook- of chiliolie
  • scherp broodmes
  • droogoven of oven

Hoe pak ik het aan:

Gebruik bij voorkeur stokbrood van één of twee dagen oud.
Snijd het in hele dunne sneetjes met een scherp broodmes.
Bestrijk voor een lekkere smaak de sneetjes brood met een kruidenolie, zoals chili-olie (klik)knoflook- of paddestoelenolie of de olie waarin zongedroogde tomaatjes - die ik standaard op voorraad heb - in bewaard worden. Gewoon met een bakkwast licht deppen en je toastje heeft net die extra touch.
 Leg de dunne plakjes van ongeveer 2-3 mm dik, in het droogoventje. Heb je geen droogkast, dan kun je ook de oven gebruiken.  Deze gebruikt alleen veel meer stroom. Je kunt er voor kiezen om de restwarmte - dus na het bakken van een ovenschotel of koekjes - van de oven hiervoor te gebruiken. Test dan zelf even hoe lang het duurt voordat de broodplakjes droog en knapperig genoeg zijn.

Leg de plakjes naast elkaar en schakel de temperatuur in op 60 graden.
Laat de plakjes ongeveer 1,5  tot 2 uur drogen.

 
En klaar zijn je toastjes!
Hier zie je mijn droogoventje, waar ik erg blij mee ben. Het bestaat uit zeven horizontale bladen en je kunt de temperatuur instellen van 35 tot 70 graden.
Geschikt voor het drogen van (thee)kruiden en bloemen, tot het drogen van vruchten, fruitleer en bouillonpoeder.
 
Ik was heel benieuwd naar de knapperigheid van deze toastjes en vooral.....  
óf je ze kunt bewaren en hoe lang je ze kunt bewaren.
Nou, dat heb ik natuurlijk uitgetest! De toastjes zijn knapperig, het vocht is onttrokken aan het brood dus ze zijn ongevoelig voor schimmels, die alleen in een vochtige omgeving groeien.

De toastjes zijn prima houdbaar in een afgesloten koektrommel.
Ik heb ze zelfs drie weken bewaard en ze waren nog even goed.
Worden ze wel een beetje taai of slap, droog ze dan nog even 10 minuten.
 
Wil je in plaats van toastjes paneermeel maken?
Begin dan op dezelfde manier en vermaal of mix de gedroogde broodplakjes tot poeder.
Bewaar het in een potje en je hebt altijd paneermeel bij de hand.
 
Heb je nog tips nodig voor een lekkere chutney op een toastje met brie of andere kaas?
Kijk dan eens bij:

Enjoy your wine & toast time.
 
 
Wat doe jij nog meer met oud brood?!
 
 
Oh ja.... dit is mijn 499ste blog. Ergens volgende week verschijnt mijn 500ste(!) blog.
Zorg dat je 'm niet mist, want ik heb hele leuke acties en prijzen, speciaal voor jóu!!
 
Wat te denken van een gratis sauna-ervaring, een workshop naar keuze in mijn keuken of een honingcadeaupakket?!
 
Stay tune.....
 

 

vrijdag 2 augustus 2019

Hotspot in Haarlem

Op de leukste plekjes kom je altijd ongepland en spontaan!
Zo waren Faye en ik laatst in het mooie, oude Haarlem. Voor de tweede keer trouwens dit jaar, de eerste keer was rond Pasen bij het Wandeltheater.

 
Deze keer om te 'troost' shoppen na een enerverende ochtend. En omdat het bijna lunchtijd was toen we aankwamen, opperde Faye of we ergens konden eten.

Het oude centrum kent veel prachtige gebouwen met dito gevels,  oude klinkerstraatjes en allerlei bijzondere en unieke winkeltjes en eettentjes. Leuk om doorheen te lopen, maar vooral om je te laten verrassen. Haarlem, dat maar 15 minuutjes reizen van Amsterdam verwijderd is, trekt terecht veel toeristen. Zo heeft Haarlem haar eigen 'Seven Golden Streets'...... de oudste straatjes, zoals de Warmoesstraat, de Koningstraat en de Zijlstraat. Deze sfeervolle straatjes zitten vol unieke geveltjes, winkeltjes en eethuisjes. Kortom, je komt oren, ogen en smaak te kort als je deze straatjes bezoekt.

 
Zo liepen we door de Anegang - die ook bij de Gouden straatjes hoort - langs een horlogezaak, waar ik normaal niets te zoeken heb, maar er stond een fiets binnen. Dus keek ik naar binnen vanwege de vreemde combinatie, ik keek nog een keer.....
Is het een horlogezaak waar ze fietsen verkopen en waar je tegelijk koffie en thee kunt drinken?
Of is het een lunchzaak met koffie waar ze ook horloges verkopen?
De zaak aan Anegang 2, vlakbij een grote kledingwinkel waar we naar op weg waren, intrigeerde ons. Maar vooral doordat het er gezellig uit zag en de dames zo hartelijk en tegelijk gewoontjes deden. De fiets was namelijk even naar binnen gereden om de boodschappen uit te laden. Lekkere broodjes en verse ingrediënten voor in de lunch- en koffiehoek.
Dit bijzondere concept uit Denemarken: winkel en koffiehoek is duidelijk zichtbaar door de Deense vlaggetjes op tafel.
Super gezellig ziet het er uit!
Faye en ik besluiten onze trek te stillen bij Bering.


En we vielen van de ene verrassing in de andere.

De eigenaar heeft meerdere jaren in Denemarken gewoond en is met zijn unieke concept een testwinkel bij de Bering-keten.  En het loopt goed, hoewel mensen soms wat in de war zijn. Is het nu een horlogewinkel waar je koffie kunt drinken?
Of is het een koffiecorner waar je horloges kunt kopen?
Ach, eigenlijk maakt het niet zoveel uit....  je komt altijd op tijd voor een bakkie!

Wat ons vooral opviel was de hartelijke gastvrijheid en vriendelijkheid van de twee vrouwen.
We bestelden een getoaste panini.... lekker met pesto, tomaat en mozzarella.
Het enige vegetarische broodje op de kaart, maar dat maakt niet uit. Het was de moeite waard!!
Nadat het in de open keuken was klaargemaakt, kregen we  een heerlijke panini, geserveerd met verse rucola, cherrytomaatjes en wat knapperige groentechips.
Omdat we beiden een flesje water bij ons hadden, bestelden we geen drankje. - oké, volgens mijn dochter ben ik soms behoorlijk 'skeer', maar dat broodje is al luxe, toch?!
 

Omdat we niks te drinken bestellen, vraagt de serveerster of we misschien water willen. Gewoon uit de kraan, zegt ze er geruststellend bij. Dat willen we wel.
We krijgen beiden een groot kristallen glas met fris water.
Heerlijk!
Ik wacht nog even de rekening af, maar daar wordt het inderdaad niet op verrekend.
Heel vriendelijk en extra service, vind ik.

Ook de garnering van verse groente en de knapperige groentechips was een leuke extra verrassing!

Na het eten raakten we aan de praat over het concept van deze winkel. Niet alleen horloges en sieraden horen bij het assortiment, maar ook biologisch geproduceerde artikelen, bedoeld om plastic verbruik tegen te gaan, zoals speciale koffiebekers.

En van alleen (Deense) koffie drinken, is dit hoekje in de winkel uitgegroeid tot een volwaardige lunchhoek en ook een heerlijk gastvrije plek om een hightea te beleven.

Daarvoor hebben we deze dag helaas geen tijd meer, maar het klinkt zó goed, dat we hier zeker voor terug willen komen.
De vrouw die ook de heerlijkste gebakjes, scones en hartige hapjes  maakt voor bij de high tea, deelde haar passie en enthousiaste verhalen met ons.

Even later kwam er een verkoopster binnen met sieraden en Faye werd ingeschakeld om te helpen uitzoeken welke sieraden zij mooi vond.
We kwamen er bijna niet meer weg, zo gezellig werd het.
Maar ja, we hadden nog een shopping list af te werken en dus gingen we weer verder.

Met de belofte dat ik dit blog over hen zou schrijven, wat ik bij deze nu heb gedaan!!
Inmiddels is het wat langer geleden, maar Haarlem..... we komen terug!!

Toch Faye?!

En waar we heerlijk kunnen lunchen en een high tea kunnen gebruiken, weten nu niet alleen wij, maar ook jij!
 
Bedankt voor het lezen....


 

donderdag 1 augustus 2019

Gewokte postelein met hazelnoten

Leuk! Al die reacties die ik kreeg over postelein... er zijn ook veel mensen die er dus echt niet van houden!
Smaken (mogen) verschillen.
Maar ik ondervind dat élke groente, hoe gewoontjes of zelfs vies klaargemaakt door je-moeder-vroeger, lekker is, als je het maar lekker (anders) klaarmaakt.
Denk bij snijbonen aan een geroerbakte, Oosterse versie. Of bij koolraap aan een hartige taart.
Om maar eens twee groentes te noemen, waar ik vroeger van zat te gruwen aan tafel.....
 
Zo ook de 'nieuwe' bereidingswijze wokken of roerbakken. Sneller dan koken èn de voedingsstoffen - die je anders met het kookwater zou weggieten- blijven bewaard.
Je leest bijna al van welk jaar ik ben.... want het is inmiddels allerminst nieuw om te wokken.
En zó kun je, bij een enorme hoeveelheid slinkgroente zoals spinazie of postelein, met wokken of roerbakken lekker en ongemerkt veel groente binnenkrijgen!
 
 
Geniet mee van deze geroerbakte postelein met rijst!
 

Gewokte postelein met hazelnoten

                         voor 6 personen
 
Ingrediënten:
  • 1,5 kg postelein
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine rode uien
  • 90 g biologische hazelnoten
  • 3 el olijfolie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • 300 g biologische basmatirijst
  • 100 g zilvervliesrijst
Hoe maak ik het klaar:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal moet de zilvervliesrijst langer koken dan de basmatirijst. Doe deze dan eerder in de pan en voeg de basmatirijst toe halverwege de kooktijd. Het kan samen garen, ondanks de verschillende kooktijden. Voeg een bouillonblokje of een lepel bouillonpasta toe aan het kokende water voor een kruidig smaakje aan de rijst.
Was de postelein goed schoon. Pel en snipper de uien en de knoflook.

Verhit de olijfolie in de wok en roerbak de ui- en knoflooksnippers 1 minuut.
Voeg de postelein er in gedeelten aan toe, samen met het aanhangende water.

Laat op hoog vuur de postelein slinken.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan knapperig.
Breng de postelein op smaak met zeezout en royaal versgemalen peper.
Schep er op het laatst de hazelnoten overheen.

Serveer met de rijst en een salade naar keus.
 
Heerlijk om postelein op deze manier te eten!
Zó is het bepaald geen straf!
Nogmaals bedankt, Lisan!
En volgend jaar ga ik het weer proberen in mijn tuin.