startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

donderdag 25 juli 2024

Een streep door mijn moestuinsabbatical

Het is de hoogste tijd voor groen nieuws, want hoe vergaat het mijn moestuin en mijn tuinsabbatical?
Heel wat reacties kreeg ik op mijn blog over m'n moestuinsabbatical. De beste tip
 om zelf minder werk te hebben aan de moestuin, is om veel vaste planten in je tuin te zetten!
Denk hierbij aan fruitstruiken en -bomen, vaste planten  zoals rabarber of asperge, 
kruiden - als rozemarijn, bonenkruid, citroenmelisse en munt - die elk jaar terugkomen.
Gelukkig heb ik die.... Zonder dat ik hoefde zaaien, afharden en planten, 
mag ik dit jaar oogsten
Mulchmateriaal gebruiken is belangrijk voor een vruchtbare en bedekte bodem.
Bijkomend voordeel: je hoeft hierdoor minder te wieden.
Maar aan de kop zie je al dat er iets niet helemaal goed is gegaan en dát klopt!
We beginnen niet met slecht nieuws, eerst het goede en de mooie plaatjes uit de tuin!
Dát heb ik al veel te lang niet gedeeld....
 

Tuinfruit

Plant je tuin vol met fruitstruiken en -boompjes. Je hebt er (bijna) geen omkijken naar en oogst er de vruchten van :)
Bij mij uit de tuin:
Als eerste rijpten de frambozen... 
Je hebt zomer- en herfstframbozen. De eerste kleuren al rood in 
mei, anderen kun je nog plukken in oktober. Heb je beide soorten in de tuin,
dan heb je een heerlijk lang frambozenseizoen. Je kunt dit een beetje sturen met snoeien. 
De struiken die ik vorig jaar niet terug had gesnoeid, droegen als eerste vrucht. 
De struiken die helemaal teruggesnoeid waren, komen pas later op gang. 
Probeer maar eens... voor een lekker lange frambozentijd!

De tweede rijpe fruitsoort in mijn moestuin zijn zwarte bessen...
In het kader van weinig ingrijpen en werken in de tuin, spande ik er geen net over.
Helaas hadden de vogels en de buurvrouw (...) ze toen wat erg makkelijk voor 't grijpen.
Twee kleine flesjes sap heb ik kunnen maken, van één bakje bessen. 
Jammer, in plaats van de vijf kilo die ik vorig jaar kon oogsten!

En dan glijden we soepel in de pruimentijd.
Heerlijk, die zoete, sappige pruimen!  Ook bij pruimenrassen heb je vroege en late pruimen. 
Gelukkig heb ik twee bomen op de tuin staan.... Eerst de zoete
later komen de zure.
Helaas is dit het laatste jaar dat ik ervan kan genieten, maar ik loop op m'n verhaal vooruit....

Kruisbessen kwamen ook, maar waren dit jaar met weinig.
Zou het door het weer komen?

Ander fruit kondigt zich al voorzichtig aan:
Appels
Straks vijgen 
en hopelijk kweeperen....
Gojibessen in de herfst...

En ik oogst - echt waar - citroenen! Van een citroenboompje wat ik dit voorjaar kocht.
Toen ik hem van de winkel naar huis vervoerde op de fiets, 
kreeg ik onderweg al leuke reacties van een vrouw die ook zo'n boompje heeft.
Elk jaar opnieuw groeien er bij haar citroenen die mooi afrijpen.
's Winters staat het boompje binnen, in de zomer kan ze prima buiten in de kas.
En kijk eens...
Een nieuwe citroen in de maak!
Tja... als het leven je citroenen geeft, maak je er wat van!

Fruit uit de tuin is echt een feestje!! 
Voor mijn fruitontbijt loop ik graag 's morgens vroeg een rondje door de moestuin.
Vers fruit in een smoothie
of bij een schijfje meloen. Dit is niet alleen lekker, maar op die manier kan ik meloen beter 
verdragen, zonder tintelingen in mijn mond.

Helaas groeide de rabarber dit jaar - ondanks de regen -  niet zo goed.
Maar kruiden zoals munt komen elk jaar weer overvloedig op!
Heerlijk voor in de thee, maar ook bij desserts, in suiker, in koekjes, om siroop van te maken. 
Laat maar lekker woekeren, die munt... :)



Slakken. luizen en witte vlieg....

Slakken... door het regenachtige weer zijn er dit jaar nog meer dan anders! 
En in zomerslaap - estivatie - gaan, doen ze niet wanneer er genoeg vochtige 
verstopplekjes in de tuin zijn. Zeker niet met voldoende vers,
groen voedsel voor hun neus. Maar laat dit nu net het plan zijn om daar zelf van te eten. 
Dus dát botst!
Soms zie ik ze....
En anders zie ik de sporen die ze nalaten wel...
Dit bijvoorbeeld was een mooie paprikaplant!
Ik denk wel eens dat je slakken beter tot de grazers kan rekenen....
Hier zie je nog iets van sla staan, maar veel andere plantjes
hoef ik niet eens te fotograferen, omdat daar niks meer van over is.
Daar wordt letterlijk overheen gegraasd.

Watermeloen wordt het dit jaar ook niet uit de tuin...
Wát ik er dit jaar tegen doe? 
Tja... ik probeerde weer eens de ouderwetse 'bierval', gaat het bier van oudste zoon 
tenminste niet over de datum.
En de slakken gaan al feestend ten onder.
Helaas gaat zo'n bierval niet langer dan twee dagen mee.
Verder weet ik dat niets - koperdraad, houtas, cacaodopppen, eierschalen, koffiedik,
 wat dan ook -  ècht afdoende helpt. En geloof me: ik heb alles geprobeerd! Klik 
Vangen in de schemering is nog de beste remedie, maar dat moet wel in je dagritme passen (...)

Tegen luizen, witte vlieg en andere beestjes, maak ik dit jaar maar één middeltje:
knoflookspray!
Echt een aanrader! 
Knoflookspray maak je door  twee knoflookteentjes uit te persen. Voeg toe aan een liter water.
Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
Af laten koelen en de knoflook eruit zeven en klaar is je knoflookspray.
Super snel en goedkoop, niet schadelijk voor het milieu en het belangrijkste: het werkt!!
Het werkt zelfs héél goed, dus dit is een blijvertje!
De planten met witte vlieg moeten regelmatig gesprayd, zo ongeveer om de week.
Dan herstelt de plant zich goed en blijven luizen en witte vlieg - die niet houden 
van die sterke knoflookgeur - weg.
Sla deze tip op voor als je ooit last krijgt van witte vlieg of luis.


Slecht nieuws uit de moestuin

In de winter besloot ik dit jaar een moestuinsabbatical te houden. Hier lees je daar alles over.
Het doel was tweeledig: ik krijg rust èn de bodem (plus bodemleven) krijgt rust.
Alleen in de kas zou ik wat planten zetten èn op de kleine postzegel van 7 m2 bij huis zou ik
 planten of zaaien.

De rest in mijn grote moestuin van 120 m2 mag opkomen of groeien zoals het gaat...
En heel benieuwd ben ik of er dan van te oogsten is. Bijvoorbeeld linzen en boontjes 
waarvan het zaad vorig jaar in de grond viel.... 
Wat zonder twijfel elk jaar spontaan opkomt zijn de goudsbloemen
niet alleen een heerlijke bloem in zalf, maar ook in het eten.

Maarrrrr....in de meivakantie kreeg ik slecht nieuws!
Mijn tuin, die ik inmiddels voor het achtste jaar pacht van de eigenaar van het huis, 
die zelf geen tijd heeft om de tuin bij te houden, geeft door dat het huis - en dus
 ook de tuin - verkocht gaan worden aan het eind van dit jaar. 
En met de huidige woningnood hoeft hij niet bang te zijn, dat 
het huis jaren te koop staat.
Dus moet ik van de tuin af!
Ik heb er een nacht heel slecht van geslapen....
Wát zal ik mijn moestuin missen....  En de oude pruimenboom!
Dat prachtige plekje dicht bij huis: ik heb er met zoveel plezier gewerkt, 
gezwoegd, gezweet en gebeden.... 

Mijn gedachten gingen razendsnel: een sabbatical om de grond gezond te maken voor volgend
jaar is nu niet nodig. Wie weet of de nieuwe eigenaars niet de hele tuin gaan betegelen?!
Dus besloot ik de dag erna buurman Teun te vragen toch mijn moestuin te frezen - zoals elk jaar -
zodat ik er half mei nog in kon gaan werken.
Zo gezegd zo gedaan! Behalve dat al mijn groene asperge planten ook omgefreesd zijn (...),
heb ik dit jaar toch weer wat te doen in mijn moestuin.
En door het natte, koele voorjaar en het frezen, hoef ik niet te verwachten nog spontane
groentes te zien opkomen.

Maar... nu wilde ik in mijn tuin gaan werken, maar had ik twee uitdagingen:
  • ik had nog steeds heel weinig tijd ivm met mijn studie 
  • ik had helemaal geen plantjes voorgezaaid, ik had niks om in de tuin te zetten
En daar kwam een derde obstakel bij:
  • de regen, het koude weer en daarbij de slakken
Maar uitdagingen zijn er om overwonnen te worden.
Plantjes kocht ik bij verschillende tuincentra en ik lette op de centjes.
Maar ach, wat zijn plantjes duur als je ze moet kopen in plaats van zelf voor te zaaien!
En tjonge... wat is het lastig wieden als de tuin gedeeltelijk blank staat en het maar blijft regenen.
Net als het in toom houden van de slakken. Het leek dit jaar bijna onbegonnen werk.
Toen ik wat plantjes in de tuin zette - krootjes doen het altijd goed, maïs kocht ik en 
wat sla....  leek de hele tuin nog zó leeg! 
Alleen erom heen groeit het groen weelderig.
Heel lief zette Peter alvast de bonenstokken stevig neer.
En besloot ik de snijbonen voor te zaaien...
Die zowaar voor de helft opkwamen....
Eigenlijk het enige wat ik voorzaaide dit jaar en wat ook opkwam.
Heerlijk met mijn handen in de aarde, heb ik de snijbonen  uitgeplant.
Inmiddels klimmen er al heel wat langs de stokken omhoog.



Oogst? Welke oogst?

Met een goede planning en hard werken at ik voorgaande jaren vanaf half mei al elke dag uit de tuin.
Dát gaat 'm dit jaar natuurlijk niet worden.
Vóór mijn sabbatical plan had ik in oktober de knoflook al geplant.
die kon ik in juni oogsten.
Vanuit de kas haal ik af en toe wat groene blaadjes raapstelen
te weinig voor een maaltje....  Het fijne van raapstelen is - net als bij spinazie en snijsla - 
dat je ze meerdere keren kunt afsnijden; het groeit vanzelf weer aan.

En verder 'oogstte' ik vanaf april regelmatig eieren.
Dát ging heel goed... ook al worden mijn kipjes langzamerhand bejaard.
Ik kon zelfs veel eieren inmaken om ze jarenlang te bewaren.
Zie mijn blog over 'waterglassing' klik hier!

Oh ja....  in maart plantte ik wat andijvieplantjes
waarvan ik er drie kon oogsten in mei.
Mooi volgroeid.
Daarna stopte de oogst weer...
Tot nu! 
Ik ben blij dat ik vanaf deze week elke dag - gevarieerd - uit de moestuin kan eten.
Ik heb het zó gemist!
Allereerst rijpen de komkommers...
Heb er nu al zes geoogst. Jippie!
De eerste venkel - die goed groeit en waar vogels en slakken niet van eten -
is geoogst en van het blad maakte ik een lekkere pesto klik!
Vandaag aten we krootjes....
met het blad erbij in een heerlijk stoofgerecht met de pure smaak 
van het seizoen. Super vers geoogst!
Verder is er sla
Één kropje tegelijk, want tja... ik heb niets gezaaid.
En dat was het voor deze week!

Wat er nog meer in de tuin en op de planning staat?
  • prei
  • bleekselderij
  • bloemkool
  • broccoli
  • tomaat
  • snijbonen
  • maïs
  • courgette
  • pompoen
  • pastinaak
  • aardperen
Ja, als ik dat zo op een rijtje zet, lijkt het nog heel wat. Ik verheug me er op!
Wát staat er bij jou in de tuin?

Ik kom erachter dat ik niet zonder moestuin kan... niets smaakt lekkerder 
dan verse groente, waar je eerder het jaar al voor geplant, 
gezaaid en gezweet hebt en wat je een half uur voor de maaltijd kan oogsten. 
Rustig gegroeid, gekoesterd in de zon vanuit de volle grond!
Niets geeft meer voldoening...
Dát is niet te vergelijken met groente uit de supermarkt.


Paddenstoelen....

Het is nog lang geen herfst, al vergist het weer zich regelmatig...
We kijken toch alvast even naar mijn prachtige stammetjes vol deuvelbroed.
Vier soorten paddenstoelen hoop ik van de populierenstammen te kunnen oogsten...
Maar kijk, hoe vreemd... ze gaan uitlopen: krijgen takjes en blaadjes.
Zou dát wel goed gaan?
Wie heeft hier ervaring mee?

Ondertussen vond ik in het park waar ik regelmatig lunch een boom met een vreemde plek op de stam...
Kijk eens! Heb ik zomaar voor het eerst echte oesterzwammen in het wild gevonden!
Er is geen andere paddenstoel die lijkt op de oesterzwam, dus vergissen of
 een giftig exemplaar meenemen, wordt moeilijk.
Oesterzwammen kunnen het hele jaar door geoogst worden, behalve in een droge zomer.
Ik heb inmiddels een pot gedroogde oesterzwammen staan.
Dát heb ik alvast heerlijk binnen.
Want of mijn boomstammetjes veel paddenstoelen gaan geven, is nog een paar maanden afwachten....



Hoe verder?

Ik ben druk op zoek naar een nieuwe tuin. Niet eentje bij een volkstuinvereniging maar het liefst hier in de wijk, lekker dichtbij. Zodat ik er een paar keer per dag naar toe kan lopen en kraakverse groente kan oogsten. Mijn vader had vroeger een moestuin in de achtertuin van een gepensioneerde man.  Hij kon zijn diepe achtertuin niet langer alleen onderhouden en dat werd de moestuin van mijn vader.
Zoiets.... iemand ideeën?
Geef het vooral door....

Als ik deze herfst al weet welke nieuwe tuin ik krijg, kan ik de rabarber en maggiplant  
overplanten, de zwarte en rode bes stekken, de kas en eventueel het kippenhok verhuizen....
Oeps! Genoeg te doen dus... en dát tijdens een sabbatical.
Tja...  daar staat dus na het slechte nieuws een streep door!

____________________________________

donderdag 18 juli 2024

Knoflook op olie

Yes! De knoflook is geoogst! Hoewel ik het dubbele had geplant van vorig jaar,
is dat geen garantie voor een dubbele opbrengst.... blijkt. Dus in plaats van een mooie, 
grote knoflookvlecht, ga ik dit jaar de knoflook inmaken.
Op olie! 
Knoflook is heel gezond en bevat veel vitamines. Ze heeft een 
positief effect op het hart en de bloedvaten. Ze verlaagt de bloeddruk en vergroot de 
weerstand tegen schimmels en verhoogt de weerstand in  het algemeen.
Knoflook kan helpen met afvallen en bezit ook een ontstekingsremmende werking.
Lees hóe ik verse knoflook inmaak en waar je op moet letten!






Knoflook op olie

    voor een potje van 250 - 300 ml

Ingrediënten:
  • 5 grote bollen knoflook
  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • 50 ml andere olie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 10 peperkorrels


Hoe maak ik het klaar:
Pel de knoflookteentjes. Ik had erg kleine teentjes. Nu kun je de teentjes een beetje platdrukken met een mes, zodat je makkelijker kunt pellen, of je gebruikt de volgende tip: schud de knoflookbol -waarvan je de teentjes een beetje plat drukt - binnenin twee schaaltjes zoals je een cocktail shaket... de knoflookpelletjes laten dan vanzelf los. Lekker makkelijk, snel klaar.

Doe de knoflookteentjes in een pannetje met water en breng aan de kook. 
Laat twee minuten doorkoken, giet af en zet op met nieuw water. 
Kook zo drie keer de knoflookteentjes.
Dit doe je zodat de knoflook wat zachter wordt, maar ook om botulisme minder kans te geven.
Zorg voor een brandschoon potje, met sodawater uitgekookt.
Doe de knoflookteentjes erin, met de verse kruidentakjes en de zwarte peperkorrels.
Schenk de olie erbij. Ik koos naast de goede olijfolie voor lijnzaadolie, 
maar elke andere plantaardige olie is goed.
Olijfolie van de eerste persing stolt bij een temperatuur onder de 7°C, wanneer je het bewaard in de koelkast. Bij andere olie of een gemengde olie gebeurt dit niet!

Bewaar het potje met knoflook in de koelkast.
Van dit prachtige product  gebruik je zowel de knoflookteentjes als de heerlijk 
aromatische knoflookolie.
Lekker over een salade of roerbakgerecht!
En de knoflook gebruik je zoals je een vers teentje knoflook toevoegt.
Eet de knoflook niet rauw, maar bak ze even mee (zie hieronder).
De knoflook in olie in de koelkast bewaard, blijft zo'n half jaar goed.



Botulisme:
Veel mensen zijn bang voor het oplopen van botulisme, want met name knoflook op olie heeft hierin een negatieve naam.
Nu heb ik er veel over gelezen, opgezocht en geleerd, maar ik kan het niet beter verwoorden dan Diana in haar blog over 'inmaken en botulisme'.
Wat botulisme is, de gevaren ervan en met name als je zelf voedsel inmaakt, staan allemaal uitgebreid beschreven op haar blog hier!
Ik ben het niet overal mee eens, maar het is een eerlijk, kritisch verslag.


Waarom ik dan toch knoflook in olie inmaak?
  • Ik vind het geweldig mijn verse oogst te verwerken in gerechten of in te maken en daarbij houd ik van nieuwe experimenten
  • Ik onderzoek graag zelf en neem daarbij graag de proef op de som
  • Drie jaar geleden kregen we van vrienden knoflook op olie. Ik was er wat huiverig voor, maar dat bleek onnodig....
  • Dit recept -  afgeleid van een recept uit het kookboek Real Food - zegt niets over de gevaren van botulisme en beweert dat dit gerecht minstens een half jaar te bewaren is

Belangrijke voorzorgsmaatregelen die ik neem:
  • super schoon werken, schoon materiaal gebruiken
  • knoflook een aantal keer voorkoken
  • pot met knoflookolie in de koelkast bewaren
  • knoflook niet rauw eten, maar verhitten voor gebruik

Daarnaast kun je voor de veilighied ook:
  • azijn toevoegen, wat de zuurgraad verhoogt en de kans op botulisme nihil maakt.
  • de knoflookook drogen, zodat er geen vocht oftewel voedingsbodem voor bacteriën meer in zit (zie Diana's blog)
  • de knoflook karameliseren of inmaken in ketjap

Iedereen is uiteraard vrij zelf  de mogelijke risico's en gevaren af te wegen en te beslissen 
dit wel of  niet te maken.
De blog van Diana's moestuin laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

En als ik over een tijdje geen nieuwe blogs meer post, maak het dan zeker niet.... ;)
Ik hou je op de hoogte.

dinsdag 16 juli 2024

Zomerse smoothies: een perfecte start van de dag!!

Smoothies zijn zó heerlijk: gezond, koel, dorstlessend en boordevol vitamines. 
Een betere start van de dag kun je jezelf en de mensen van wie je houdt niet geven, toch?

In mijn smoothies gebruik ik alleen vers fruit maar geen zuivel. En variëren kun je naar hartelust.
Mijn kinderen zijn dol op smoothies en het leuke is, dat ik nu regelmatig 
een versgemaakte smoothie van één van hen krijg. Vanmorgen nog, van jongste zoon. 
Lekker, hoor!

Om je op weg te helpen hier mijn 10 favo smoothie recepten, veelal met vers fruit uit de moestuin...
En als je de smaak te pakken hebt, probeer dan ook eens de dadelshake met 
versgemaakte amandelmelk als lunch.... voor op een warme zomerdag!
Op je gezondheid!!


Zwarte bessmoothie

Deze super gezonde smoothie bedacht ik met de zwarte bessen uit de tuin. 
Je kunt ze vervangen door blauwe of rode bessen.
Bessen zijn superfood en bevatten veel antioxidanten!
Wie wil dat nu niet in een lekker gezond en romig drankje?
Klik hier om 'm ook te maken!



Frambozen-appel smoothie

Hollandser kan bijna niet.... deze gezonde smoothie is gemaakt met appels en frambozen uit eigen tuin.
Een heerlijke dorstlessende smoothie in de nazomer wanneer het verse
fruit zó te plukken is.
Klik hier om te weten hoe je deze smoothie zelf maakt!


Aardbeiensmoothie

Deze bijna klassieke smoothie, wordt gemaakt  met verse zomerkoninkjes. Natuurlijk uit het seizoen!
Extra tip:voeg sinaasappelijsblokjes toe voor een nog coolere smoothie.
Klik  hier voor het recept.



Appelsmoothie

Houd jij van appels? Op deze manier krijg je er heel veel binnen!  
En je weet wat ze zeggen van die 'doctor'  en die 'apple a day', toch?
Natuurlijk gebruik je de appels allemaal vers en onverhit.
Onmisbaar hierbij is een sapcentrifuge. Misscien het overwegen waard
er één aan te schaffen als je die nog niet hebt.
Klik hier voor het recept!



Watermeloensmoothie

Zwarte bessen haal ik uit eigen tuin,maar wist je dat zelfs watermeloen in ons land kan groeien? 
Ze houdt wel van warmte, dus een kas is fijn.
En dan maak je deze watermeloensmoothie helemaal zelf.
Kijk hier voor het recept!


Pruimensmoothie

Neem lekker sappige pruimen en maak eens een gezonde smoothie met een 
enigszins laxerende werking. Op z'n lekkerst als de pruimen vers van de boom komen.
Mjummie!
Klik hier voor de werkwijze.



Smoothie met verse gojibessen

Gojibessen smaken ineens lekker zoet in deze smoothie! 
Wist je dat gojibessen gewoon in Nederland groeien? Al worden ze hier 
wel boksdoornbessen genoemd.
Met een eigen struik, krijg ik elk jaar een geweldige oogst en 
bedacht ik deze lekkere gojibessmoothie...
Klik hier voor het recept!



Vijgensmoothie

Deze smoothie maak je met verse vijgen... zoet en romig! Zó blij met m'n vijgenboom!
Daar drinken we op....
... deze gezonde, zoete smoothie!
Klik hier voor het recept!



Mangosmoothie

Helaas groeit mango niet in Nederland, maar als je de kans krijgt een heleboel 
overrijpe mango's  te kopen op de markt, is deze smoothie een heerlijk idee!
Een al wat oudere post (met foto in de oude keuken, ha, ha)
maar niet minder lekker! Klik hier voor het recept.



Boerenkoolsmoothie

In deze smoothie combineren we fruit met groente.... een heerlijk groene smoothie is het resultaat.
Deze kun je eigenlijk de hele dag drinken.  Ook lekker als alcoholvrij aperitief voor de maaltijd.
Het voorziet je met een paar slokken van heel veel vitamines.
Ziet er lekker uit, toch?
Klik hier  voor het recept.


Amandel dadelshake

En nu geen smoothie, maar een shake op basis van amandelmelk. Natuurlijk 
maak je die eerst lekker zelf. Voeg daarna aan de romige amandelmelk de zoete dadels en banaan toe. 
Dit is een shake vol proteïne waar je energie van krijgt. 
Met twee glazen kun je de hele middag vooruit. 
Dit is de reden dat ik hem 's zomers regelmatig als lunch drink.
Een topper dus!
Klik hier voor het recept.



Wat is jouw favoriete smoothie?!