donderdag 13 juli 2023

Smoothie met zwarte bessen

 Zo'n vier kilo zwarte bessen stonden vanmorgen klaar in de keuken om verwerkt te worden.
 Gistermiddag vers geplukt! Niet allemaal door mij, hoor. Oh nee, daar heb ik hulptroepen 
voor ingeschakeld... geweldige hulp!  Wat zal ik eens doen met al die zwarte bessen?
Sap maken is super easy met de sappan. Ik kieper de gewassen bessen- met-steeltje-en-al
 zó in de pan en na drie kwartier laat ik het sap met het kraantje in de fles lopen. 
Maar ik had ook drie bakjes bessen die al netjes gerist waren: dat scheelt me veel werk.
Deze ga ik gebruiken in jam of gebak.

De besjes keken me vanuit het vergiet verleidelijk aan. Ze weten zelf heel goed 
hóe gezond ze zijn! Onze eigen Hollandse zwarte bes is  namelijk een superfood. 
Niet alles wat van ver komt is perse beter of gezonder.
Ik besloot een fruitsmoothie met zwarte bes te maken!
En dát blijkt een geweldig drankje. Ik voelde me verzadigd en energiek!

De zwarte bes [Ribes nigrum] stond in de 17e eeuw bekend als levenselixer: als je er
 elke dag wat van at of dronk, behield je je eeuwige jeugd.
Wat er in de zwarte bes zit?
Vitamine C, vitamine E, vier B-vitamines, mineralen als Calcium, Magnesium, Kalium,
 Fosfor, IJzer en verder Polyfenolen en veel antioxidanten. 

En dát supergezonde besje groeit gewoon in overvloed in mijn moestuin?!
Trouwens, niet alleen de vrucht, maar ook de bloem(knoppen) en het blad zijn bruikbaar.
De Ribes Nigrum werd vroeger door artsen als medicinale plant gebruikt. 
Helpend bij reumaklachten, het zuivert de lever en nieren, stimuleert de alvleesklier en 
geeft mensen met astma meer lucht.
Een kompres met zwarte bessen werd gebruikt bij eczeem, netelroos, abcessen en
 andere huidziekten. Zwarte bessensap is goed tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal.

Al met al een inheemse superbes! Helaas vind je geen bakje verse zwarte bessen in de supermarkt. 
Ze is verdreven door de blauwe bes. Soms zijn ze in gedroogde vorm  te koop bij reformzaken 
en anders zit er niks anders op en moet je je eigen struik kopen.
Dit laatste is sowieso een aanrader! 
En dát ben je zeker met me eens als je deze smoothie hebt geproefd!


Smoothie met zwarte bessen

     voor 2 glazen

Ingrediënten:
  • 4 perssinaasappels 
  • 150 g verse zwarte bessen
  • 1 overrijpe banaan


Hoe maak ik het klaar:
Leg de avond ervoor een overrijpe banaan in de vriezer. Zoet en smaakvol,  koud en romig past dit in elke smoothie. Ik heb altijd wat bevroren bananen op voorraad.

Was de zwarte bessen en verwijder de steeltjes.
Pers de sinaasappels uit tot je 250 ml sap hebt.

Doe dit in een hoge kom en voeg de schoongemaakte en gewassen zwarte bessen toe.
Mix met de staafmixer fijn.
Snij de banaan in stukjes en  voeg deze toe.
Mix net zo lang tot een romige, mooi donkerrode smoothie is verkregen.
Je blijft wat velletjes van de bes zien en proeven, maar dat is
 niet storend en het geeft vezels aan je smoothie.
Serveer meteen en geniet ervan!




Tips en variatie:
  • doe er een theelepel kaneel bij voor een verrassende twist
  • voeg een theelepel vloeibare, goede honing van de imker toe; niet nodig voor de zoetheid ;)
  • ook klaar te maken met bevroren bessen; geniet er het jaarrond van





Geen opmerkingen: