startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

zaterdag 15 oktober 2016

Appelsmoothie

Dit is  een heerlijke,  dorstlessende smoothie met heel, héél veel Hollandse appels erin!


En dat komt goed uit, want ik heb ook heel veel appeltjes!
Manden en manden vol, zelf geplukt en geraapt bij bomen in de natuur (wildgeplukt!)
Daar kan ik heel wat smoothies van maken.

Het appelsap wat ik voor deze smoothie nodig heb, maak ik vers. Geloof me, dat is wat extra werk, maar koop geen pak appelsap voor deze smoothie. De smaak is dan níet wat het hoort te zijn.
Ik ben de gelukkige bezitter van een sapcentrifuge en toen we jaren geleden net de groente- en fruitsapjes ontdekten, kon je deze sapcentrifuges voor een spotprijsje bij de kringloopwinkel kopen. Ik was zo enthousiast over de ontdekking van met name vers wortelsap en vers appelsap (oh, wat is dát lekker!!) dat ik er gelijk een stuk of vijf kocht en uitdeelde aan familie en vrienden om ook hen te enthousiasmeren.
Maar schrik niet, ook zonder sapcentrifuge kun je appelsap maken.....
Tegenwoordig heb je de slowjuicer! Duur apparaat, maar wel gaaf!
En je kunt appelsap maken als je appels kookt in en laagje water, gedurende 45 min.
Vervolgens schenk je de gekookte en geplette appels door een vergiet met neteldoek. Zo krijg je appelsap. Het is alleen erg jammer dat je de appels verhit. De meeste waardevolle voedingsstoffen verdwijnen op deze manier. 
Dus als het even kan,  maak appelsap zelf en houd het (hoofd) koel!

Oh ja..... en zorg voor bevroren bananen. Dit geeft je smoothie een romiger consistentie en zorgt voor een ijskoude verwennerij.
Ik had ooit een vriendin die dit ook wel wilde proberen en ze volgde braaf mijn aanwijzingen op. Ze vroor een banaan in, met schil en al. Don't do that!  Neem een plastic zak of tupperware bakje. Neem het liefst een goed rijpe banaan. Ja, met bruine vlekjes! Die zijn het meest gezond en het meest zoet! Verwijder de schil en vries de banaan in. Je kunt bananen eerder invriezen, ze blijven wel vier weken goed op smaak in de diepvries. Handig om bij de hand te hebben!


Hollandse appelsmoothie

(voor 2-3 glazen)

Ingrediënten:
  • 500 ml vers appelsap
  • 2 grote of 4 kleine appels
  • 6 dadels
  • 2 kleine, bevroren bananen
  • snufje kaneel
Hoe maak ik het klaar:
Vries van tevoren twee bananen in.  Maak vers appelsap en meet af tot je 500 ml hebt. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Verwijder de pit uit de dadels. Snijd de bevroren bananen in smalle schijfjes.
Doe alles in een mengkom. Meng alle ingrediënten 30 seconden met een staafmixer.

 
Giet de smoothie in glazen en drink het langzaam op.
Heerlijk: voor je smaakpapillen en je lijf!
In Engeland zegt men niet voor niks:
'An apple a day, keeps the doctor away!'


Ik kan me geen beter begin van het weekend voorstellen!
Geniet.........













Een reactie posten