In plaats van een weeklang inspiratie voor de warme maaltijd deze keer inspiratie-ideeën voor de lunch.
Mijn lunchgerechten
Want de lunch? Dát is echt míjn feestje!! Meestal lunch ik alleen omdat iedereen naar werk of school is. Even rust èn bezinning in mijn verder drukke bezigheden....
Op zondag is iedereen wél thuis en lunchen we ongeveer tegelijkertijd, hoewel iedereen zelf iets lekkers en warms uitkiest: een afbakbroodje, een tosti, een cup-a-soupje, een omeletje op brood...….
Ik koos deze zondag voor een speltbroodje gezond. Ik belegde het met sla, tomaat en met een knakwortel.
Een knakwortel?? Heb jij ze al eens gezien bij de AH? Het is een super goed idee van Koen die ze maakte voor zijn vegetarische vriendin Valerie die geen groentes lust. Het is een knapperige, lange wortel, grondig gemarineerd in een pittige bbq-saus. Ik kocht ze, omdat ik ze zelf een keer wil namaken..... de smaak is erg geslaagd. Ik zou zeggen…. try this at home. Als je durft.... ;)
Maandag had ik weinig tijd, maar net genoeg om getoast brood met gebakken champignons te maken. Het idee is super simpel. In een grillpan bak ik twee biologische boterhammen, besmeerd met roomboter. De champignons bak ik in een klontje roomboter. Als ze bruin gebakken zijn, blus ik ze af met een scheutje citroensap en breng ze op smaak met versgemalen zeezout. Nog nooit zó geprobeerd? Ik kan het je aanraden. Wat verse alfalfa erbij en klaar is je groentelunch.
Op dinsdag at ik een speltpitabroodje met falafel. Zondag aten we dit als avondeten: héérlijk! Ik hoor bij dit gerecht geen gemopper.
Er waren wat groentes over zoals sla, geraspte wortel en alfalfa en een restje zelfgemaakte
knoflooksaus, wat alleen maar sterker gaat smaken als het langer staat. Lekker, hoor!!
Woensdag was het hoog tijd voor een salade. Ik kookte een krootje, nam het laatste restant sla, de met veel moeite gekraakte walnoten en mozzarella. Een eenvoudige dressing met olijfolie, azijn, honing en mosterd erover en klaar was mijn smakelijke en kleurige lunch.
Zelfs na afloop bleef de kleur op mijn bord....
Dochterlief zag er kunst in, dus moest ik dit even fotograferen.
Wat vind jij?
Sprekend een zonsopkomst, hè?! :)
Op donderdag nam ik tijd om zuurkool op smaak te maken voor een broodje zuurkool. Nou ja, ik kan er zeker wel vier keer van eten. Dus dat is lekker makkelijk voor de rest van de week.
Dit is niet alleen mijn favoriete recept, maar ook op mijn blog heeft het super veel views: bijna 4000!
Op vrijdag: is het mijn schoolwerkdag.... maar een broodje zuurkool kon ik best klaarmaken. Een vegetarisch worstje even opwarmen in wat heet water uit de koffiemachine. En in een pannetje kan ik het stokbrood en de zuurkool even opwarmen in het keukentje van de personeelskamer. Dat het niet voor iedereen lekker ruikt, zal mij worst wezen. Let op de woordspeling, hi hi...
Zaterdag at ik een groentetosti...
Lekker met de (weinige) groentes die ik in huis heb.... Klik hier voor een aantal goede redenen om eens een groentetosti te maken èn daarbij het eenvoudige recept.
Geheel tegen mijn gewoonte in, heb ik deze week heel erg veel brood gegeten. Toch combineer ik dit altijd met groentes. Een gewoon bammetje met kaas... die ontbreekt dan weer wel.
Want stokbrood, een hard speltbroodje of een pitabroodje zijn prima broodjes om bij de lunch te gebruiken. Hoe ziet jouw lunch er het liefst uit?
Mijn vriezer
Oh, wat een heerlijk werkje vind ik dat: de vriezer ontdooien en schoonmaken. Niet dus!!
Toch was het hard nodig. Kijk maar hoeveel ijs er was aangevroren.
Dat telt absoluut aan op de energierekening.
Bovendien kon ik bijna geen brood meer kwijt in het bovenste compartiment.
Dus ja.... het werd de hoogste tijd.
De winter is dan altijd nog een betere tijd dan de zomer......
want dan kun je echt niets buiten de koeling bewaren (hoewel, deze zachte winter..... ;))
En hoewel je erg koude handen krijgt in de winter, is het ook de tijd dat de vriezer veel leger wordt. De ingevroren zomergroentes zijn zo goed als op, vorige week at ik een groot deel van de leftovers op....
Vooruit dan maar.
Het leuke is dat ik alles wat nog in de vriezer ligt eens door mijn handen laat gaan.
Verderop schrijf ik over mijn leuke 'vriezervondsten' en wat ik daar mee deed.
Maar eerst: stekker eruit, de meeste restanten in de andere - veel te kleine - vriezer,
vooral geen voorraad inslaan deze week en dan de kast open en laten ontdooien.
Ik deed relaxed deze keer. Niet alles hoeft in één dag....
Maar aan het eind van de week had ik weer een schone vriezer.
Nu de kinderen op het hart drukken om er uit te blijven zodat de vriezerdeur niet weer per ongeluk
open blijft staan... En zelf geef ik elke keer een extra duw tegen de deur, zodat ik zeker weet dat 'ie goed dicht zit.
Hopelijk kan ik weer een jaar of meer vooruit.
Bakken
Zondag bakten de kinderen twee keer een recept zandkoekjes.... ik gaf mijn keuken prijs en heb ook maar niet gekeken hoe ze alles hebben gemaakt, maar het resultaat mocht er zijn.
Ze hadden zelfs zoveel gebakken dat er voor de buren, waar ze een spelletjesmiddag hadden, meer dan genoeg was.
Ze hadden zelfs zoveel gebakken dat er voor de buren, waar ze een spelletjesmiddag hadden, meer dan genoeg was.
Ik bak eigenlijk nooit zandkoekjes, vind ze eigenlijk wat saai.... de kinderen vinden het leuk en maken er vormpjes en figuurtjes mee. Tja.... maar als ze net uit de oven komen, geef ik ze gelijk. Het ruikt héérlijk en super vers zijn ze - eerlijk is eerlijk - ook lekker. Ik kon het er in ieder geval niet bij één houden.
Het is altijd weer een soort van verrassing wat ik allemaal tegenkom bij het ontdooien van mijn vriezer. Wist je dat je pruimen makkelijk kunt invriezen? Ik niet... maar ik vond ze terug in de vriezer en het blijkt goed gelukt. Ik had de pruimen per 'taart-hoeveelheid' ingevroren: dus 12 pruimen, ontpit en al bestrooid met suiker en kaneel. 's Morgens legde ik het diepvrieszakje op mijn aanrecht, 's middags kon ik de pruimen op de taart leggen....
En nog weer wat later aten we dit heerlijke omgekeerde pruimentaartje met de smaak van de zomer.
Ook Herman - het vriendschapsbrood - kwam ik tegen in de vriezer. In mijn recept van 2016 schrijf ik nog dat ik niet weet of het kan, maar Herman kun je dus prima invriezen.
Eenmaal ontdooid begin je als het ware bij dag één dat je Herman, het vriendschapsbrood hebt gekregen. Wel goed roeren: in het begin echt 4 tot 5 keer op een dag, dat is belangrijk om lucht in het deeg te krijgen. De enzymen/micro-organismen die nodig zijn voor het ontstaan van een desem zijn van nature al aanwezig in meel en zitten ook op onszelf en in de lucht om ons heen.
Deze micro-organismen zitten vooral in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen weer begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) weet je dat het goed gaat met Herman.
Deze micro-organismen zitten vooral in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen weer begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) weet je dat het goed gaat met Herman.
En ik heb weer gezellig een vriendje op mijn verder lege aanrecht ;)
Deze ga ik volgende week fijn bakken.
Woon je trouwens in de buurt en wil je een deel Herman krijgen? Let me know ;)
Heerlijk al die eieren om te bakken!
Ik bakte even-vlug-tussendoor-kokoskoekjes. Een recept van mijn moeder. Iedereen houdt van deze kokoskoekjes!
Ik maakte nog wat lekkere bonbons:
een laag pure chocolade omhult een zachtzoete vulling van carne de membrillo….
Die moesten in een mooi Valentijnspakket, want chocolade hoort bij de liefde!
Op zaterdag verspreidde het bakvirus zich razendsnel:
oudste dochter wilde graag iets nieuws uitproberen, dus ik gaf haar mijn oude kookboek in handen. ;)
Het resultaat was werkelijk om over naar huis te schrijven....
Ze maakte deze goed gelukte kletskoppen!
Jongste dochter kon niet achterblijven en wilde dolgraag cupcakejes versieren.
Nou ja.... die moeten dan nog wel gebakken worden.
Maar ook dat wilde ze graag 'zelluf doen!'
Prima! Ze deed het nog ook, want met haar zeven jaar kan ze dat best!
Dit is een deel van het eindresultaat: ze had er voor iedereen twee gemaakt.
Ik kreeg natuurlijk een groene, omdat ik veel van de tuin houd.
Mierzoet, maar toch erg lekker.
Wat ik proefde was liefde..... waarmee het gemaakt was :).
Er was trouwens een klein restje cakebeslag over en dat stopte
ik in een klein, hartvormig bakblik. Er doorheen wat vruchtjes uit de rumtopf en na ongeveer
een half uur had ik een heerlijk, lief hartvormig taartje.
Omdat ik op Valentijnsdag moest werken, was dit een dag later mijn blijk van liefde voor Peter.
Niet aan gedacht om een foto van te maken en voor ik het wist was het op.
Oh ja, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de helft kreeg.... lekker, hoor!
Valentijnsdag
Ik kreeg begin van de week een bestelling door van mijn broer om een Valentijnscadeaupakket te maken.
En het mocht worden opgestuurd.
Nou, daar ben ik echt een tijd zoet mee geweest.
Bij het maken van pakketten vraag ik altijd wat er wel en niet in mag.
Alle producten zijn door mij zelf gemaakt. Van kaarsjes tot thee, van druivensap tot bonbons.
Ik zoek mooie verpakkingen en maak labels erbij.
Dit pakket werd vooral een 'tijd voor thee'- pakket.
Met drie soorten thee, honing en bonbons. Ongebleekte theezakjes en een thee-ei
in de vorm van een theepotje, een houten honinglepel.
Druivensap erbij, kaarsjes in bierdopjes, een hart erbij....
Omdat heel veel producten in glas zitten, vond ik het opsturen reuze spannend.
Nog niet eerder gedaan.... en ik maar wachten en kijken of ik al bericht van mijn broer kreeg.
De post bezorgde een dag later (gelukkig had ik het een dag te vroeg opgestuurd) en mijn broer
hield me nog eens extra in spanning.
Maar uiteindelijk is de stevig verpakte doos goed aangekomen.
Pfoe... dat moet ik niet elke dag doen.....
Op mijn werk had ik een schaal met hartjessnoepjes neergezet en - heel onpedagogisch - liet ik de kinderen voor de gekste dingen een snoepje verdienen.
Als ze even stil zaten, als ze iets opraapten, iets uitdeelden, als ze een goed cijfer haalden.....
Straf hoefde ik niet te geven.... ;)
En 's middags mochten kinderen kiezen voor een workshop handscrub maken.
Mijn eigen handscrub was op. Omdat er een nieuw tuinseizoen aan komt, wilde ik graag nieuwe.
Dus ik besloot dit te combineren.
Ik nam alle ingrediënten mee naar school en daarbij voor iedereen een mooi glazen potje.
Ze mochten de scrub zelf afmeten, mengen, verwarmen en roeren.
Het zag er gezellig uit in de klas.
En ze vonden het zó leuk!
Dit kun je ook makkelijk op een kinderfeestje doen.
Andere kinderen kozen er weer voor om apparaten uit elkaar te halen.
Ze hadden van thuis zelfs apparaten meegenomen. Leuk, zo'n gemotiveerde groep!
Keukendiy's
Ik vind het heerlijk om precies te weten wat ik heb en niet mis te grijpen als ik in de keuken aan het werk ben. Als iets (bijna) op is, noteer ik het gelijk in mijn boodschappen-app.
Er zijn echter steeds meer dingen die ik niet in de winkel koop, simpelweg omdat ik het zelf maak. Het scheelt (plastic) verpakking en geld. Ik moet alleen zorgen dat ik de basisgrondstoffen daarvoor heb.
Zo maak ik altijd zelf mayonaise. Deze is ongeveer 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast. Maar net toen ik knoflooksaus wilde maken, bleek het restje mayonaise niet meer goed. Met een vers kippeneitje maakte ik in een handomdraai weer nieuwe mayonaise, zo'n 3,5 tot 4 dl. Genoeg voor een schaal knoflooksaus en genoeg voor op voorraad.
Bouillonpoeder is ook zo'n basisingrediënt wat ik altijd wil kunnen pakken.
In de winkel zijn er vaak E-nummers, suiker en gist toegevoegd, maar zelf maken is erg eenvoudig.
En ik doe het van verse groenten en kruiden uit eigen tuin.
Toen ik begon met zelf bouillon te maken, droogde ik een mengsel tot poeder.
Het is een hele klus en mijn droogoventje staat uren aan.
Maar.... voortschrijdend inzicht leidde in mijn keuken tot het maken van bouillonpasta.
Gemak dient de mens. Het werkt exact hetzelfde als bouillonpoeder alleen kan ik het urenlange droogproces overslaan, doordat ik veel zout toevoeg.
En elk seizoen smaakt het anders: in de zomer verwerk ik er zomergroentes en -kruiden in.
Nu zat er door mijn mengsel onder andere:
pompoen, een stukje knolselderij, paar stukken aardpeer en de standaardingrediënten
zoals wortel, rode peper, ui, selderij en rozemarijn.
zoals wortel, rode peper, ui, selderij en rozemarijn.
Bouillon gebruik ik niet alleen om soep te maken, maar gaat ook door risotto en stoofpotjes. Ik kook er couscous of rijst in gaar. Kortom: overal waar je anders een bouillonblokje zou gebruiken.
Bouillonpasta bewaar ik in de koelkast en is bijna onbeperkt houdbaar. Maar deze week was ze net op.
Met mijn nieuw gemaakte voorraad kan ik weer even vooruit.
Bouillonpasta bewaar ik in de koelkast en is bijna onbeperkt houdbaar. Maar deze week was ze net op.
Met mijn nieuw gemaakte voorraad kan ik weer even vooruit.
Blunder(tje) van de week
Tja.... was ik even vergeten dat ik voor het maken van bonbons de vriezer nodig heb, om ze hard te laten worden. En omdat ik haast had - de bonbons moesten in het Valentijnspakket nog diezelfde dag verstuurd worden - was de koelkast niet koud genoeg. Maar ja, mijn grote vrieskast stond uit: in ontdooistand en dat was ik even vergeten. En mijn kleine vriesvakjes zaten overvol.....
Je voelt 'm misschien al aankomen.... de vloeibare chocolade ging over de rand van de bonbonvorm heen, voordat ze rechtop in het vriesvakje stond. De bonbons golfden alle kanten op. Uiteindelijk pasten ze doordat ik het halfje brood maar uit de vriezer deed. Dat lag halverwege de middag te ontdooien op de aanrecht....
En naast de grote vriezer schoonmaken, kon ik gelijk het kleine vriesvakje en de koelkast een beurt geven.
Dilemma van de week
Het knoflookdilemma van vorige week: ik baalde flink dat er gewoon geen Nederlands product in de winkel ligt. Echt heel raar, want in tegenstelling tot bananen groeit knoflook echt wel in Nederland. Uiteindelijk koos ik voor de biologische knoflook en die kwam uit...… tja, Verweggistan (China).
Het nieuwe dilemma is voor mij helemaal niet nieuw, want het speelde al een tijd geleden door mijn hoofd. Wat is namelijk een verstandiger keus als je regelmatig bakt: bakpapier of een herbruikbare baksheet gebruiken?
Wát doe jij?
Op het blog van Monique die meukvrij eet, vond ik een interessant stuk over bakpapier. Zij benadert het vanuit het gezondheidsstandpunt en geeft antwoord op de vraag of er ongezond gif van het bakpapier in je eten terecht kan komen. Mijn dilemma richt zich eigenlijk meer op het belasten van het milieu door het produceren van extra afval. Vaak gooi je een velletje bakpapier na éénmalig gebruik weg (ik gebruik ze wel een keer of drie als dat lukt) maar die bak sheets kun je heel lang gebruiken. Tenminste.....
Fluks kocht Peter - voordat ik dit dilemma in mijn hoofd had uitgewerkt - deze siliconen bakmatjes.
Ken jij ze ook?
Ze zitten op een grote rol en ik knipte er een aantal op de goede maat voor in mijn droogkastje
en in een cakeblik. Daar was ik blij mee!
Maar verder.... wat zou jij gebruiken?! Waar kies jij voor als je bakt?!
Laat het me horen....
Ik dénk dat dit voorlopig even de laatste blog in deze 'tijd uit mijn keuken'-serie is, maar niet getreurd.... ik ga straks verder met mijn moestuinblogs die ik weer ga afwisselen met een serie over mijn bijen en mijn imkerperikelen.
Kijk en lees je dan ook weer mee?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten