Er staan weleens vaker bakjes of flesjes met vreemde inhoud op mijn aanrecht. Zoiets staat dan te trekken of te rijpen. Nu staat er al weer enige tijd een bakje, afgedekt met een doek, op mijn aanrecht. Ernaast bevindt zich een lepelstandaard met houten lepel. In het bakje bevindt zich......... een deel Herman. Ik ken het nog van vroeger. Jij ook? Herman, het vriendschapsbrood of beter gezegd de vriendschapscake. Je krijgt een deel van iemand, roert en vermenigvuldigt een paar maal en bakt hiervan uiteindelijk een deel. Twee of drie delen geef je daarna weer door. Gezellig en knus kan je vriendin, collega of kennis ook aan het bakken gaan. En wat geef je precies door? Een beetje deeg met zuurdesem, want dat is het, als het goed is, geworden.
Ik maak de starter gewoon zelf! Ik weet dan ook precies wat er in zit: biologische tarwemeel, sojamelk en rietsuiker. Is het moeilijk? Nee hoor, het kost alleen tijd èn....... nog wat meer tijd.
Hoe start je (het zuurdesem voor) Herman op:
Neem
125 g volkoren tarwemeel (of roggemeel)
200 g rietsuiker
2 dl (soja)melk
en roer dit door elkaar.
Gebruik een houten lepel.
Dek het niet luchtdicht af. Met een theedoek kan het blijven 'ademen'. Zet hem weg op kamertemperatuur. Zo'n 20-25 graden is prima!
Bij het maken van een zuurdesemstarter voor brood, begin je met alleen (rogge)meel en water.
Het roeren is belangrijk om lucht in het deeg te krijgen. De enzymen/micro-organismen die nodig zijn voor het ontstaan van een desem zijn van nature al aanwezig in meel (en in mindere mate in bloem) en zitten ook op onszelf en in de lucht om ons heen.
Deze micro-organismen zitten vooral in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van volkoren meel
Hoe start je (het zuurdesem voor) Herman op:
Neem
125 g volkoren tarwemeel (of roggemeel)
200 g rietsuiker
2 dl (soja)melk
en roer dit door elkaar.
Gebruik een houten lepel.
Dek het niet luchtdicht af. Met een theedoek kan het blijven 'ademen'. Zet hem weg op kamertemperatuur. Zo'n 20-25 graden is prima!
Bij het maken van een zuurdesemstarter voor brood, begin je met alleen (rogge)meel en water.
Het roeren is belangrijk om lucht in het deeg te krijgen. De enzymen/micro-organismen die nodig zijn voor het ontstaan van een desem zijn van nature al aanwezig in meel (en in mindere mate in bloem) en zitten ook op onszelf en in de lucht om ons heen.
Deze micro-organismen zitten vooral in de zemel van de graankorrel. Als de desem na een aantal dagen begint te bubbelen en rijzen (de start van het ontstaan van het gistingsproces) kan je hem gaan voeden met tarwebloem in plaats van volkoren meel
Hiernaast zie je zo'n deeg met veel luchtbelletjes. Het gistingsproces is begonnen. Het deeg zal nu ook gaan rijzen.
En je gaat het deeg voeden. (Vele malen leuker dan een Furby, of wat er tegenwoordig 'in' is)
Toen ik het deeg in hetzelfde bakje had gevoed en het begon te rijzen, gebeurde er dit:
Het was 'de pan' uit gerezen.
Zorg voor een grote maat kom.....
Ik heb de eerste dagen wat minder consequent geroerd, waardoor het gistingsproces wat langzamer op gang kwam. Ik besloot er gewoon de tijd voor te nemen en heb er bijna drie weken over gedaan. Dit kan sneller, maar houd zelf het gistingsproces goed in de gaten.
Daarna begon ik met het voeden van Herman, zoals hieronder beschreven staat.
Dit is de printversie. Gebruik hem gerust....
Herman
vriendschapscake
Dag 1:
Vandaag heb je
Herman (het deeg) gekregen
Dag 2 en 3:
Roer Herman een
aantal malen per dag goed door met een houten lepel
Dag 4:
Herman heeft
honger. Voedt hem daarom met:
125 gram bloem, 200
gram suiker en 200 ml melk
Dag 5, 6, 7 en
8:
Roer Herman opnieuw
een aantal malen per dag om met een houten lepel
Dag 9:
Herman heeft weer
honger; het is tevreden als je hem hetzelfde geeft als op dag 4.
Hierna kan Herman
zich verdelen, maak 4 porties en verdeel die over 4 bakjes.
Drie Hermandelen
geef je door aan je vrienden, 1 Herman houd je zelf.
Dag 10:
Voedt Herman voor
de laatste keer deze dag.
Geef hem:
50 ml olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 tl. Bakpoeder
2 tl. Kaneel
200 gram noten
en/of rozijnen
1 grote appel in
stukjes
Meng het deeg goed
door elkaar.
Vet een cakeblik in
en besprenkel het met kristalsuiker
Doe het deeg in het
cakeblik.
Zet Herman in de
oven op 170 graden en bak hem in 90
minuten gaar.
Herman is vermenigvuldigt en klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!
(arme
Herman, dit is zijn einde.......snik)
www.tamarkookt.blogspot.nl
En zo komt 'ie de oven uit. Flink gerezen, dankzij de desem!
Herman is vermenigvuldigt en klaar om opgegeten te worden. Eet smakelijk!
En rijk gevuld. Het is bepaald geen ouderwetse desembroodsmaak....
De noten die ik in de herfst verzamelde: walnoten en hazelnoten, zitten er ook lekker in verwerkt.
Hmmmm...... Heerlijk!
Ik bakte Herman donderdagmiddag en was zo naïef te denken dat ik er wel tot en met zondag mee kon doen. Maar nee hoor! Hij was dezelfde dag nog op. Oké, er kwam iemand onverwacht op de thee en die zei ook geen 'nee' na die heerlijke geur van vers gebakken Herman in de neus....
Maar het ging deze keer wel héél erg snel!
De delen Herman was ik overigens ook snel kwijt, nadat ik ze uitdeelde aan de ouders van de peutertjes van 'Jip en Janneke' waar ik afscheid nam.
Een afscheidscadeautje met 'huiswerk'.
Overigens kun je Herman, ongebakken (het zuurdesemdeeg dus) ook invriezen, als het niet uitkomt om hem meteen te gebruiken.
Ik heb het niet zelf gedaan, maar hoor het nog terug van iemand die dit uitprobeert.
Omdat ik nu alles uitgedeeld heb, ga ik hem nóg een keer opstarten.
Misschien zo plannen dat hij met Pasen gebakken kan worden?!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten