Let op! Hier volgen zeven redenen om eens een groentetosti te eten:
- het is lekker
- je kunt prima allerlei overgebleven, verse groentes in deze tosti verwerken (bijvoorbeeld de schoenwortel voor Sinterklaas ;)) en gooit niks meer weg!
- het is goed gecombineerd
- je eet een keer extra verse groentes en vitamines
- een warme lunch is heerlijk nu, zeker als je van buiten komt
- je kiest de groentes per jaargetijde en maakt zo je eigen seizoenstosti
- het is niet moeilijk
Het recept
Wat heb je nodig:
- twee meergranen boterhammen (bio)
- klontje roomboter
- 3 tot 5 verse groentes, vanuit de tuin, de koelkast of de schoen (Voorbeeld: 1 worteltje, 1 stengel bleekselderij, 3 sperziebonen, 1 klein stukje pompoen) of (1/4 stukje courgette, 2 champignons, 1 wortel, paar roosjes broccoli)
- 1 flinke lepel mayonaise
- 2 plukken alfalfa
- een grillpan
Hoe maak je 'm klaar:
Besmeer de boterhammen met de roomboter.
Maak de groentes schoon en snijd ze in kleine blokjes. Stoom ze in 5 minuutjes in een stoompan gaar. Doe ze in een beker, voeg een eetlepel mayonaise toe (voor zelf maken, zie mijn blog van 3 oktober!), eventueel wat zeezout of een kruid zoals oregano.
Pureer heel even met een staafmixer, er mogen wat grove stukken tussen blijven zitten.
Leg daar bovenop dit groentemengsel, daar op een pluk alfalfa en dan de andere boterham. Verhit op middelhoog vuur, tot er bruine strepen op de boterham staan. Keer om en bak ook deze kant nog even.
Een paar jaar geleden heb ik mijn oude, vertrouwde (en kapotte) tosti-ijzer weggedaan en kocht een nieuwe. Goedkoop is duurkoop en na een paar slappe en veel te dunne tosti's, besloot ik voortaan de grillpan te gebruiken. En dat bevalt prima! Een groentetosti is trouwens toch te dik voor in een toaster of alles valt er uit.....
Ik eet 'm zo een paar keer in de week.
Wat vind jij ervan?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten