zaterdag 3 oktober 2015

Mayonaise

Het is eenvoudig, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.... als je het goed doet, ontspant het.
Hoewel het wel eens kan mislukken, is het verslavend om je eigen mayonaise te maken.
Zeker als je dit met mooie, pure of zelfgemaakte producten doet.

Hier het recept zoals ik het lekker vind. En een paar tips mocht het onverhoeds niet lukken......

 

Mayonaise

    voldoende voor 1 pot van 450 gram
Ingrediënten:
  • 1 kakelvers ei 
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels (appel)azijn
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen (witte) peper
  • 2,5 dl zonnebloemolie
  • 3 eetlepels soja room

Hoe maak ik het:
Neem de tijd!
Neem het ei, bewaar het eiwit en doe de dooier in een niet te wijde, ronde kom.
Voeg hieraan de mosterd toe en van peper en zout ongeveer 12 draaitjes. Dit is ongeveer een halve theelepel. Roer goed door en voeg dan 1 eetlepel azijn toe, onder voortdurend roeren.
Hier stap ik over op de mixer. Je kunt alles met een vork of garde blijven roeren,
 het eindresultaat blijft gek genoeg wat dunner.

Ontzettend belangrijk is om de olie, die gehomogeniseerd moet worden met het vette van de dooier, heel langzaam toe te voegen. In het begin doe je dit druppeltje voor druppeltje. 
Blijf mixen of goed roeren. Op een gegeven moment kun je het druppelsgewijs doen en 
ben je bijna op de helft, dan kun je een dun straaltje bijschenken.  Ga je te snel, 
dan heb je de kans dat de mayonaise niet meer bindt en dan blijft het niet alleen dun, 
maar blijft de olie erop drijven.
Is uiteindelijk alle olie toegevoegd, dan heb je een dikke, gelige, bijna klonterige mayo. 
Voeg dan nog 1 eetlepel azijn toe. Wonderlijk hoe het dan opeens smeuïg wordt. 
Voeg dan de soja room toe en dan wordt het prachtig wit van kleur en wat dunner nog.
Doe de mayonaise in een mooie, schone (ik spoel hem met kokend water nog even om), 
glazen pot en bewaar die in de koelkast. 
De mayonaise is ongeveer tweeënhalve week houdbaar.

 

Waarom zelf maken?!

Het is niet alleen lekker, maar vooral belangrijk is dat ik weet wat erin zit.
Ik kocht lang de Calvé Yogonaise, maar waarom moet daar dan ook suiker in zitten? En een conserveermiddel (sorbinezuur ), een verdikkingsmiddel (xanthaamgom) en het schadelijke E385?
Geef mij maar mijn eigen kippeneitje, zelfgemaakte appelazijn (klik) en mosterd (klik)!!

Wat te doen met 'mislukte' mayonaise?

Ligt het aan het weer, de gebruikte materialen of aan de werkwijze? Soms mislukt mayonaise gewoon.... Wat doe je dan?
Allereerst: balen! Het kost pure ingrediënten en tijd.... jammer!
Ik heb weleens het hele mengsel zo in de goot gekiept! Maar dat is zonde en hoeft niet!
Je kunt er prima een kant en klare dressing van maken. In plaats van een potje, stop je het dan in een flesje. Voeg wat citroensap en gedroogde kruiden toe. Eventueel wat honing en klaar is je mosterd-honingdressing (klik).
Wat ik laatst ontdekte, is ook grappig. Ik had het gewoon in de koelkast gezet. Als ik een eetlepel wilde gebruiken, roerde ik het even door. Dat had ik zo een paar keer gedaan en na anderhalve week, was de vloeibare mayonaise toch een gebonden mayonaise geworden!

 



Geen opmerkingen: