startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

dinsdag 3 maart 2020

Tijd in m'n keuken (6)

Hoewel ik bij deel vijf van deze serie aankondigde dat het voorlopig het laatste bericht was, heb ik té  leuke dingen meegemaakt, vorige week. Te leuk om niet te delen. En daarnaast heb ik weer geblunderd.....  Bij de ene blunder kon alleen de kliko nog uitkomst bieden, bij de andere blunder moest ik met een emmer sop de schade herstellen.....
Verder deel ik een eenvoudige keuken diy. Wist je dat je zelf azijn kunt maken? Lees maar....
Natuurlijk deel ik veel bakrecepten maar het leukste is toch wel mijn restaurantervaring van deze week!!
Na alle keren lekker bij andere mensen uit eten geweest te zijn, was het deze week mijn beurt. Mijn huis en keuken transformeerde ik tot een restaurant.
Stephan en Jolanda kwamen eten en ik haalde alles uit de kast voor een vijf gangen wintermenu met een knipoog naar de lente....

Zoek je niet alleen inspiratie voor een 'lekkere-snel-klare-avondmaaltijd'? Heb je wat te vieren of is het gewoon tijd om voor je eigen partner alles uit de kast te halen?
Lees mee en laat je inspireren..... Eerst mijn weekmenu en dan..... feest!
En omdat het totaal nog geen weer is om in mijn tuin te werken, komt het beloofde moestuinblog wat later. Ga er weer lekker voor zitten....

Weekmenu:

 Op zondag aten we   boerenkoolchili. Een piepklein boerenkoolstronkje uit de tuin ging  in deze chili, die ik serveerde met geroosterd brood.
Op maandag aten we frieten met vega bitterballen uit de oven, kaassouflés, zelfgemaakte mayo en erbij een makkelijke en heerlijke krootjessalade
Gemaakt door een pot zoetzure geweckte krootjes (lees hier hoe je krootjes op deze manier bewaard) open te trekken. Ik legde ze op een bedje van alfalfa, wat mayonaise door het zoetzure sap en klaar was deze kleurrijke salade.
 Bij deze maaltijd stel ik wel als voorwaarde dat de salade eerst gegeten wordt. Daarna pas een bordje patat.
Dinsdag  at ik voor het eerst witlof uit eigen tuin. Genieten! Ik maakte er een fris voorjaarsgerecht van.

Klik hier voor het recept van het witlofstamppotje

Op woensdag aten we makkelijk, snel en gezond falafel met pitabroodjes. Ik serveerde er geraspte wortel uit de tuin bij, alfalfa en allerlei zoetzure groentes....
Op donderdag aten we  nasi zonder pakjes en zakjes
 


en dat kan heel goed! De smaak is eerder beter dan minder. Op tafel maak ik er altijd een feestje van: gebakken uitjes, zelfgemaakte seroendeng, zoetzure courgettes en augurken erbij. Verder cassavechips (voor vegans), een vers eitje van de kippen, en zelfgemaakte sambal en zelfgemaakte pindasaus. En hoewel het ingewikkeld klinkt is het eigenlijk snel klaar. Iedereen vindt het lekker!

Op vrijdag aten we hartige taart met aardpeer.
Lekker, feestelijk en het vult goed.



En op zaterdag stond ik de hele dag in de keuken voor een vijfgangendiner....


Restaurantje spelen

Dit is niet nieuw....
Ik ben dol op uit eten gaan en laat me graag verrassen door nieuwe gerechten, maar vooral door service en bijzondere extra's.   Ik heb ooit met een vriendengroep in een huiskamerrestaurant gegeten. Werkelijk alles werd uit de kast getrokken om ons als gasten te verwennen. Een gewoon restaurant of hotel viel in het niet hierbij. Jammer genoeg werd het concept niet goed begrepen door de buurt en de gemeente en moesten ze hun deuren sluiten.
Nu koken we bij ons in de kerk voor elkaar en proberen we elkaar culinair te verrassen. Een maal per jaar houden we een restaurantveiling waarbij iedereen iets kan aanbieden en wat vervolgens weer kan worden gekocht door wie dat wil.
Uit eten gaan vind ik leuk, zelf koken vind ik net zo leuk en zeker als het een keer chique en luxe mag zijn.
En dat kan prima bij elkaar thuis. Deze keer ben ik aan de beurt!

Het menu
Het uitkiezen van de gerechten vind ik altijd een heerlijke uitdaging, vergelijkbaar met de voorpret van een vakantie uitzoeken.  De gerechten moeten niet alleen vegetarisch zijn, maar ook origineel en met seizoensgroenten worden gemaakt.

 Een soepje als voorgerecht is best lekker, maar wel een beetje standaard, dus daar kies ik niet voor.
Maar warm mag het wel zijn.
Ik kwam uit op een kleine proeverij van twee warme gerechtjes als voorgerecht.

Als hoofdgerecht - dat stond eigenlijk vanaf het begin al vast - serveer ik mijn heerlijke krootjesrisotto.
Een tussengerecht haalde ik uit de vriezer en de kelder. Ik maakte een spoom met rabarber.
Een spoom is een drankje dat de smaak neutraliseert tussen het ene en het andere gerecht.
Over het nagerecht dacht ik nog het langst na. Maar ik kwam toch uit op een proeverij van twee verschillende gerechtjes: een feestelijk, zelfgemaakt ijs èn een stuk lauwwarme crumble.
Zo zit er weer een beetje eenheid in het menu, doordat het voor- en nagerecht twee gerechtjes hebben.
Koffie en thee  - met zelfgemaakte bonbons - sluiten het diner af.
Maar niet de avond.... mijn flessen zelfgemaakte likeur mogen ook gezien worden..... en dat niet alleen....

De voorbereiding
Stephan en Jolanda zouden komen eten. Nu heb ik een keer hun keuken gezien.... wow! Die maakte indruk! Een groot kookeiland! Mooi! Strak! En ontzettend veel ruimte!
En dan houdt Jolanda niet echt van koken.....
Nu, ik ga ze niet alleen verwennen, maar ook inspireren, hoop ik. Een risotto is altijd lekker en niet zo moeilijk klaar te maken (daar heb je geen grote keuken voor nodig). En voor de rest van het diner is het eenvoudig: bijna alle recepten zijn op mijn blog te vinden. Dus inspiratie genoeg, zou ik zo denken.
Voor de voorbereiding had ik de hele zaterdag uitgetrokken...  wat een heerlijke besteding van mijn tijd: een uitgebreide keukendag! De laatste vergeten boodschapjes werden nog gehaald en ik kookte de krootjes voor, maakte de aardpeer schoon, bakte de rabarbercrumble en maakte de zuurkool op smaak..... dat was 's morgens.
De rabarber in mijn tuin steekt voorzichtig zijn rozerode knopjes al boven de grond, maar voordat ik de lange stelen kan oogsten moet ik nog even wachten. Dit is rabarber wat uit de vriezer komt. Vorig jaar heb ik ze schoongemaakt, in stukjes gesneden en ingevroren. Dat invriezen gaat prima.
Begin van de middag maakte ik sinaasappelroomijs. 

Dit kan heel goed zonder ijsmachine.... gewoon in de vriezer zetten en elk half uur even roeren. 
Ik zette mijn kookwekker telkens op een half uur zodat ik niet vergat te roeren.  Omdat dit ijs erg in de smaak viel, deel ik het recept binnenkort op mijn blog. 
En ook al is het buiten koud, sinaasappels liggen nu veel en vaak in de winkel en na een warme maaltijd kan een cool dessert best....
Verder bakte ik filodeegbakjes.

Deze zijn makkelijk te maken van een velletje filodeeg wat je in vieren snijdt. Leg drie velletjes in een muffinbakvormpje, wat je hebt ingevet met wat olie. Laat de randen wat uitsteken: het mag er rommelig uitzien. Maak zo meerdere bakjes en bak ze op 200 graden in 5 minuten gaar en bruin.
Dit soort bakjes kun je vullen met van alles en nog wat, denk aan fruit, een salade, ragout of wat dan ook. Ze blijven lang knapperig, je kunt ze zelfs een paar dagen van tevoren al maken. Ik vulde deze bakjes op het laatste moment met een winterwarme vulling van zuurkool, die ik meestal eet als lunch in een pistoletje.
Een risotto moet je pas op het laatste moment bereiden, want die moet vers geserveerd worden. Ik zette alles klaar.
Wie wat bewaard heeft wat.... ik had nog rabarber-druivenijsjes in de vriezer liggen en op mijn kelderplanken staan nog diverse flessen likeur, waaronder rabarbercello....  Deze had ik nodig voor het maken van de rabarberspoom… dat zou ik ook pas op het laatste moment doen.
Alleen waren al mijn mooie glazen in de loop der tijd gesneuveld.
Niet getreurd: bij de buren leende ik mooie wijnglazen en deze zette ik vast klaar.
Ik was de hele zaterdag in mijn element en liep te dansen door de keuken.
Ondertussen werd mijn keuken tijdelijk even overgenomen voor het eten van de kids,.....

Kindertip:
Heb je kinderen en houd dit je tegen om zoiets te organiseren?
Mijn kinderen waren gewoon thuis, maar mochten er vanavond niet bij zijn. Ze kregen rond half zes vers gebakken pannenkoeken en gingen na het eten naar boven. Natuurlijk was het nog lang geen bedtijd..... nee, het was eigenlijk spelletjesavond.
Dus namen ze spelletjes mee naar boven, kregen een fles frisdrank en bekers mee en een zak chips.
En als het tijd was, mochten ze zelf stoppen en naar bed gaan.
En weet je? Ze waren goed geïnstrueerd, maar ze deden het nog ook! Knapperds!
Ik had er geen omkijken naar! En aan het eind van de avond lagen ze allemaal in hun eigen bed te slapen.

De avond zelf
Wat was het gezellig! Toen Stephan en Jolanda kwamen, bleek dat niet alleen ik me had voorbereid. Ook zij hadden hun voorwerk gedaan. Hoewel ze allang voor het eten betaald hadden, kreeg ik twee fruitstruikjes cadeau voor in de tuin. Biologisch en bijvriendelijk en heel goed: ik had ze nog niet.
Ik kreeg een gojibes en een roze bosbes. Ik popel om ze in de tuin een goed plekje te geven.

We schonken deze avond een lekkere rode Merlot.... eerst even praten voordat we aan tafel gingen. De borrelhapjes daarbij maakte ik af met mijn zelfgemaakte pruimenchutney. Dat viel alvast in de smaak. Ondertussen bakte ik de röstirondjes....
Wat blijkt? Stephan werkt met smaak en hoewel hij veel op molecuulniveau bezig is met het ontleden en maken van smaken, hadden we een ontzettend leuke klik en geweldig veel gespreksstof. Sowieso is het super leuk om iemand te ontmoeten die zó enthousiast en gedreven is voor zijn werk. Heerlijk als je niet met tegenzin naar je werk moet, maar dat werken je passie is. Dan leef je voluit!

Aan tafel gingen we voor het voorgerecht....
De proeverij van het filodeegbakje gevuld met de op smaak gebrachte zuurkool
en een röstirondje van aardpeer met peterselie
stond als eerste op het menu. Het viel in de smaak.
Onder het eten roerde ik in de krootjesrisotto en door de gezelligheid en de geanimeerde gesprekken vergat ik bijna de rabarberspoom.

Gelukkig kon ik alles zo uit de vriezer en de kelder pakken.
De suikerrandjes aan de bovenkant van het glas maakte ik snel met wat citroensap en wat suiker op een schoteltje.
Met deze link kom je niet alleen bij het recept van de rabarberspoom, maar ook bij het verhaal van een andere keer dat ik een restaurantavond organiseerde. Hier deel ik nog een mooi menu, maar dan voor de zomer.

De krootjesrisotto is en blijft een topper!
En zonder kinderen aan tafel, serveerde ik 'm lekker met feta. ;)
En als toetje serveerde ik de proeverij van sinaasappelijs, toepasselijk geserveerd in een halve sinaasappel. Omdat de sinaasappelschil te slap kan worden, heb ik die ook ingevroren voor de stevigheid.
De rabarbercrumble was lekker, maar de punten waren wel wat uitgezakt. Doordat de rabarber ingevroren was, kwam er wat meer vocht uit....
Bij het dessert schonk ik mijn zelfgemaakte notenwijn.
Omdat ik niet zeker was over dit experiment van bijna twee jaar geleden, heb ik dit nog niet op mijn blog staan. Komt dit jaar vast wel, want de notenwijn was heerlijk!! Goed van smaak, het lijkt wat op port. Zoet en ook wat stroperig....


De likeurproeverij hebben we maar overgeslagen, want er moest nog iemand de bob blijven.
Ach, wie weet...… een volgende keer!
Het was inmiddels half twaalf geworden.
De dag begon ik dansend èn heel voldaan en tevreden sloot ik de dag af.
Dit was echt een feestje!
Ik heb genoten!! En onze gasten ook....




Bakken

Deze week bakte ik Herman, het vriendschapsbrood.

Ziet het er niet heerlijk uit?
Wil je ook een deel van het zuurdesem van Herman? Laat een berichtje achter.... Wil je Herman zelf opstarten, klik dan op deze link om te zien hoe je dat aanpakt. Ook vind je hier de printversie om door te geven bij je Herman vriendschapsbrood.
Verder maakte ik bonbons, maar dat is al niet meer bijzonder, want dat doe ik elke week, lijkt het wel. Op de één of andere manier verdwijnen ze ook zomaar weer.;)

Ik maakte ook pindarotsjes.... pardon, ik bedoel hazelnootrotsjes, want hazelnoten heb ik nog steeds meer dan genoeg.

Wat heerlijk, zo'n voorraad waar ik gewoon van kan nemen zoveel als ik nodig heb.
En ik bakte stoofpeergebakjes, gewoon voor een keertje tussendoor.
Lekker simpel als je al een potje amandelspijs hebt staan en bladerdeeg uit de diepvries gebruikt.







Keukendiy: azijn maken

Ik maak elk jaar liters appelazijn en dat is al heel makkelijk, maar wat bijna nog makkelijker is, is het maken van wijnazijn.
Deze week was ik niet alleen in de keuken bezig, ik heb ook ontzettend veel opgeruimd. Zo heb ik 7(!) bigshoppers met kinderkleding weggedaan. Dát ruimt lekker op.

Toen was er eindelijk ruimte om mijn wijnflessen goed op te bergen. Dit zijn niet zomaar flessen trouwens, nee.... het zijn de 10- en 15 liter wijnflessen waarin ik zelf de wijn maak. Maar wat kwam ik nog tegen? Eén fles was nog vol met wijn, nog compleet met waterslot erop. Ach ja, ik wist het eigenlijk best, maar ik had vorig jaar geen zin meer om de wijn over te hevelen en te verwerken.
Maar nu..... ik schenk het restant wijn in kannen en kruiken, in potten en pannen..... Niks netjes in flessen met een kurk er in en een etiket erop...…
De grote fles moest gewoon leeg!

Ruim een liter wijn schonk ik in mijn waterkaraf, waar geen deksel bij zit, maar dat is ook de bedoeling. Door de zuurstof in de lucht wordt de alcohol omgezet in azijnzuur. En zo hoop ik een voorraadje wijnazijn te krijgen.
Ik laat de karaf een aantal weken of misschien wel maanden staan, niet in direct zonlicht, wel bij kamertemperatuur. Ik weet niet precies òf en hoeveel alcohol er nog in deze wijn zit dus weet ik ook niet precies hoe zuur de azijn gaat worden..... Maar een leuk experiment is het wel. Ik houd je op de hoogte!
Wil je hier zelf ook mee aan de slag en heb je geen grote hoeveelheid zelfgemaakte wijn? Met restjes wijn, overgebleven van een feestje, kun je ook makkelijk wijnazijn maken. Schenk elke keer een restje wijn in een open fles of karaf en laat het staan..…
Na verloop van tijd wordt deze wijn vanzelf azijn......

Leuk, toch?!



Blunder(s) van de week

Wanneer je een potje bramenjam tegenkomt waarvan het deksel bol staat, 
moet je het potje vooral midden in je witte keuken opendraaien.


Zoals je ziet, deed ik dit ook!
Oeps!
Heb jij dit wel eens gehad? Gelukkig is met een emmer sop het meeste snel opgeruimd.

Dát heb je er van, met al dat bakken!
Ik vergat zomaar een stukje lekkere pruimentaart. Die had ik met taartdoos en al netjes opgeruimd, maar ik was vergeten waar.
De schimmels vergaten dit stukje niet!
Kijk! Helemaal gecamoufleerd op deze manier....


Ik durfde dit stukje zelfs de kippen niet voor te zetten.
En dan zeg ik dat ik nooit iets weggooi.....
Shame on me. 
Deze keer heb ik het echt in de kliko gedeponeerd. 

Dilemma van vorige week

In plaats van bakpapier - waarvan je elke keer het velletje weggooit - heb ik de paraflex sheets uitgeprobeerd. 
Ze zijn behandeld met siliconen en claimen jarenlang mee te gaan. 
Nou, dat is bij mij niet het geval.....
Ik heb er op de foto oranje streepjes bij gezet, zodat je beter ziet waar de scheuren overal zitten.
Erg snel versleten, vind je niet?
Sowieso kun je niet snijden op deze bakvellen, maar dat heb ik hier ook niet gedaan.
Geen nieuw dilemma deze keer, maar wel een paar vragen ter inspiratie.
Denk jij na over wat je in de keuken gebruikt?
En hoe duurzaam jouw materialen zijn?
Of maak jij nog vaak gebruik van wegwerpproducten?



Spring is coming.... mijn moestuin gaat deze maand meer aandacht krijgen.
Volgende keer dus echt een moestuinblog, want er valt al van alles te zien in de moestuin 
en erover schrijven gaat bijna vanzelf.....

See you!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten