dinsdag 26 april 2016

Rabarber!

Yes! Het is weer tijd voor rabarber! De rabarber ligt van april tot eind juni in de winkels. En in mijn tuin staan wel acht planten! Er verschijnen al lange, rode stengels, klaar om geoogst te worden!

Voor ik verder schrijf, moet ik eerst iets opbiechten: eigenlijk vind ik rabarber niet zo lekker! Huh?
Nou ja, rabarbermoes dan. Dat prutje dat ik vroeger na mijn aardappelprakkie op mijn bord kreeg, of in mijn vanillevla...... Bah!

Met rabarber kun je gelukkig veel meer doen!
Vorig jaar bijvoorbeeld maakte ik:
  • rabarberjam, soms gecombineerd met andere vruchten of met kruiden
  • rabarberlikeur oftewel rabarbercello
  • rabarbersiroop, mooi roze van kleur. De smaak was echter zó apart. Ik hoop dat ik het recept weer tegenkom, zodat ik weet wat ik er in heb gedaan.
  • rabarbertaart, ik heb ze in zeker vijf varianten gebakken
En wie weet wat ik dit jaar met mijn rabarberoogst allemaal nog meer ga klaarmaken.
Om met het laatste te beginnen: ik maakte gisteren mijn rabarbercrumble! Een oud recept.......

Verrassende rabarbercrumble

Ingrediënten:
  • 750 g rabarber
  • 150 g vruchtensuiker (fructose)
  • 2 el rozijnen
  • 2 tl sinaasappelrasp
  • 100 g volkorenmeel
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 125 g koude roomboter
Hoe maak ik het klaar:
                                                                                         Week de rozijnen in wat warm water. Rasp een stukje van de (liefst biologische) sinaasappelschil af.   Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de rabarber, maak ze schoon en snijd ze in kleine stukjes. Schep 50 g suiker en de rozijnen erdoor. Vet een lage ovenschaal in met een eetlepel boter en verdeel  het rabarbermengsel in de schaal.
Roer de rest van de suiker, het meel, de sinaasappelrasp en het kruidnagelpoeder door elkaar in een kom.  Doe de koude boter erbij  en snijd die met twee messen door het meelmengsel.

Kneed het daarna met de vingertoppen snel door elkaar tot het een kruimelig deeg is. Verdeel dit over de rabarber en zet de schaal in de oven. Bak de rabarbercrumble in ca. 50 min. gaar en licht goudbruin. Door de sinaasappelrasp kleurt het mooi oranje. Leuk voor koningsdag! 



Geweldig als dessert. Zowel warm als koud lekker!
En bij een kopje thee smaakt het ook!
Serveer de crumble evt. met wat geslagen (soja)room of met een bolletje citrusvruchtenijs.



 Ziet het er niet lekker uit!?!

Geen opmerkingen: