startpagina; recepten; kinderen; verzorging;

maandag 3 april 2017

Krootjesrisotto

Voor een goede risotto kun je me 's nachts wakker maken. Dít  is  zo'n goede risotto. Heerlijk zacht en romig, met een verse bite èn een prachtig rode kleur!

Krootjesrisotto! 
Ik dacht eerst dat 'krootjes' streekdialect was voor 'rode bietjes'. Maar dat is niet zo, het is een gewone, gangbare naam. Het stamt af van het Franse 'carotte' wat wortel betekent. Ik blij, want krootjes zijn mijn lievelingsgroente. Rode bietjes vind ik echter maar zo-zo ;).  De krootjes staan al bijna in mijn tuin (heb net vandaag gezaaid), maar de rucola in dit recept, komt echt al uit de tuin.
Het wordt tijd om dit gerecht niet langer voor mezelf te houden.
En oh ja.......  ik heb er een heerlijke variatie op!

Krootjesrisotto

             voor 6 personen
Ingrediënten:
  • 60 g roomboter (kies bio)
  • 3 kleine uien
  • 300 g vega spekreepjes  òf 250 g feta kaas
  • 425 g risottorijst (rondkorrelige rijst)
  • 250 ml droge rosé
  • versgemalen zwarte peper
  • 600 g krootjes of rode bietjes
  • 40 - 50 g rucola
  • 1,2 l groentebouillon van bouillonpoeder
Hoe maak ik het klaar:
Neem de uien. Pel en snipper ze fijn Smelt de helft van de boter in een wok en fruit de ui 1 minuut. Voeg de vegetarische spekreepjes (Tivall) toe en bak 3 minuten mee. Voeg de rijst toe, roer goed zodat de korrels glanzen. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Schenk de wijn erbij. Mijn zelfgemaakte wijn van vorig jaar, is uitermate geschikt voor deze risotto. Want om zó te drinken is 't ie eigenlijk uitermate ongeschikt. ;) Roer goed door, op middelhoog vuur. Laat de rijst alle wijn opnemen. Zodra dit gebeurd is, schenk je een scheut hete bouillon erbij tot de rijst net onder staat. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Ondertussen rasp je de gekookte krootjes. Neem de rucola, was ze en snijd eventueel wat kleiner.
Roer de geraspte krootjes en de rest van de boter door de risotto. Breng op smaak met zwarte peper.
Kies je voor de variatie met feta kaas, dan bak je de uisnippers eerst 2 minuten en daarna voeg je de rijst toe. De feta snijd je in blokjes en roer je er op het laatst door. Ook de helft van de rucola schep je door de risotto.
Schep de risotto op borden en serveer met de overige rucola.

Dit is 'm: een overheerlijke risotto!
Beide variaties zijn bij mij favoriet. Helaas, de feta-variant komt minder op tafel, omdat mijn kinderen hier iets anders over denken.

Had ik al gezegd dat ik deze risotto verrukkelijk vind en dat je me er voor wakker mag maken? ;)


Een reactie posten