Je bent óf een krootjeshater of een krootjeslover..... het lijkt onmogelijk om iets er tussenin te zijn.
En... je raadt het al: ik hoor bij de laatste groep.
Omdat ik ze zó lekker vindt, heb ik ze dit jaar in overvloed gezaaid: krootjes of rode bietjes!
Maar om heel eerlijk te zijn: het zijn er nu wel erg veel!
Maar om heel eerlijk te zijn: het zijn er nu wel erg veel!
En zelf ben ik hier in huis de allergrootste bietenfan.
De rest is er niet stuk van, al ligt het er natuurlijk aan hoe ik het klaarmaak.
Toch kan ik het niet maken om het meer dan één keer per week te eten....
Gelukkig kunnen krootjes redelijk goed overwinteren in de grond of een emmer met zand.
Maar ik ga nu ook bietjes in zoetzuur inmaken. Een kleurrijke afwisseling in de rijen potten met groene inhoud, zoals zoetzure courgettes, groene tomaatjes en augurken.
En kleurrijk zijn ze zeker!!
Een eenvoudig recept vond ik op de blog van Teunie.... dit is 'm geworden.
Krootjes in zoetzuur
voor 5-6 potten
Ingrediënten:
- 3 kilo kroten of rode bieten
- 2 uien
- 7 dl azijn
- 400 g rietsuiker
- 1/2 tl dillezaad
- 1/2 tl dragon
- 1/2 tl korianderzaad
- 1/2 tl mosterdzaad
- 2 el zeezout
Hoe maak ik het klaar:
Kook eerst de krootjes of bieten gaar in ruim water. Dit duurt ongeveer drie kwartier, afhankelijk van de grootte. Laat ze afkoelen.
Schil ze en snijd ze in blokjes. Als je van plakjes houdt, kun je de krootjes ook in plakjes snijden, maar ik houd van blokjes ;)
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen.
Verhit in een kleine pan de azijn, voeg de suiker eraan toe en los deze al roerend er in op. Voeg ook de kruiden en het zout toe. Kun je geen dillezaad vinden? Je kunt ook gedroogde dille gebruiken.
Zorg voor uitgekookte weckpotten. Ik kook ze voor in sodawater en spoel ze vlak voor gebruik om met kokend water.
Vul de potten met de blokjes rode biet en de uienringen en schenk hier het hete azijnmengsel bij tot boven aan.
Sluit de potten met de weckring en het deksel en doe de klemmen erop.
Verhit water in een grote pan en leg op de bodem een theedoek. Stapel de potten op en zet ze op de theedoek.
De bovenste pot moet in ieder geval voor driekwart onder water staan.
Laat de potten 45 minuten op 90 graden verwarmen. Laat ze daarna afkoelen op de aanrecht.
Heb je geen weckpotten en wil je deze zoetzure krootjes wel inmaken? Met glazen potten met schroefdeksel kan het ook. Vul de potten en zet ze daarna op z'n kop weg, zodat de deksels vacuüm trekken.
Als de potten zijn afgekoeld, kun je de krootjes in zoetzuur lekker lang bewaren, ze blijven wel een jaar goed.
Hoe eet je deze zoetzure groentes?
- Je kunt ze gebruiken als bijgerecht bij Oosterse maaltijden zoals nasi goreng, bami, etc.
- Je kunt dit zoetzuur geven bij pitabroodjes met falafel.
- Ook als tafelzuur bij een broodmaaltijd past dit prima, bijvoorbeeld bij een broodje met kaas. Op die manier krijg je weer wat extra groentes binnen
- Je kunt dit ook als hoofdgroente eten bij een Hollandse maaltijd met aardappelen. Omdat de smaak niet heel zuur is, zijn ze ook daarvoor geschikt.
Ik maakte in ieder geval zes potten in en kan voorlopig even vooruit.
Natuurlijk heb ik ze al even geproefd.... de smaak is licht zuur,
maar het aardse van de bietjes proef je er nog goed doorheen.
En... ben jij een bietenhater of een krootjeslover?
Als je bij de eerste groep hoort, heb je dit blog waarschijnlijk niet eens gelezen,
dus spreek ik even de krootjeslovers aan..... wanneer ga jij dit klaarmaken?
....... :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten