Ben jij ook dol op pesto rosso, oftewel tomatenpesto? Ik gebruik 'm regelmatig!
Die heerlijk hartige smaak combineert goed in allerlei Mediterrane gerechten.
Oorspronkelijk bedoeld als (spaghetti)saus, smeer je het net zo makkelijk op een wrap
of beleg je er je broodje mee....
Of, om nog even in zomerse sferen te blijven, zo na de vakantie:
heerlijk bij een glas wijn en een plank vol hapjes!!
Verwar pesto niet met tapenade. Tapenade is vaak op basis van olijven en ansjovis
- hoewel mijn vegan versie overheerlijk is... klik - en wat grover van structuur.
Bij je zelfgemaakte pesto kies je natuurlijk zelf hoe glad - of juist niet - ze mag zijn.
Ik maakte al veel verschillende soorten groene pesto's, dit is de rode variant.
Gebaseerd en geïnspireerd op de overvloedige tomatenoogst uit eigen tuin.
Loop ik even de kleine kas in, dan kom ik zomaar terug met bijna twee kilo tomaten....
rood, geurig en smaakvol!
Niets lekkerder dan verse, zongerijpte tomaten!
En deze smaak zit nu gevangen in een potje....
Pesto Rosso
voor een potje van 275 gram
Ingrediënten:
- 50 g zongedroogde tomaatjes
- 40 g pijnboompitten
- 10 g basilicum
- 1 - 2 teentjes knoflook
- 60 g Hollandse harde geitenkaas
- 1/4 rood pepertje
- 60 ml olijfolie
Hoe maak ik het klaar:
Voor het gemak heb ik het gewicht van de zongedroogde tomaatjes gebruikt. Ik gebruikte zelf zo'n tien verse tomaten, sneed ze in parten en droogde ze 15 uur in mijn droogoventje Klik.
Deze tomaatjes heb ik niet in olie geweekt, maar gelijk verwerkt in deze pesto.
Misschien de reden dat ik een wat dikkere pesto kreeg.
Rooster de pijnboompitten kort, dit proef je terug in de pesto.
Maak de knoflookteentjes schoon, was de verse basilicum,
rasp de jongbelegen geitenkaas en verwijder van het rode pepertje de zaadjes.
Doe de tomaatjes en pijnboompitten in een keukenmachine of hakselaar van je staafmixer.
Laat goed fijnmalen.
Voeg dan de knoflook, het stukje peper en de basilicum toe en tot slot de geraspte kaas.
Laat de keukenmachine twee minuten draaien tot een homogene massa verkregen is.
Voeg dan de olijfolie in een straaltje toe.
Wil je een smeuïge, gladde pesto, voeg wat meer olijfolie toe.
Wil je een wat dikkere saus, dan is deze hoeveelheid olie wel voldoende.
Schep de pesto in een schoon potje en dek af met een laagje olie.
Dit maakt de pesto wat langer houdbaar omdat er geen zuurstof bij kan.
Bewaar de pesto rosso in de koelkast, zo blijft ze twee weken houdbaar.
Je kunt de pesto ook invriezen.
Doe dit in een ijsblokjesvorm, dat is makkelijk in gebruik.
Variaties:
Zoals bij alle zelf-maak-pesto's kun je naar hartenlust variëren. Wat te denken van de volgende variaties?
- Gebruik in plaats van pijnboompitten eens amandelen voor een andere smaakbeleving
- Voeg een geroosterde, rode paprika toe in plaats van het pepertje
- Varieer met de soort kaas
Deze zelfgemaakte pesto smaakt geweldig!
De tomaat, knoflook, basilicum en het pepertje komen allemaal uit eigen tuin.
Hóe geweldig is dat!
Vanavond stond er een lekkere, hartige plaattaart op tafel,
het deeg dik besmeerd met een laag pesto rosso!
Mjummm, ik weet wel wat lekker is!