Iedereen vindt ze lekker: een goed gevulde feeststol met spijs.
Of het nu met Kerst of Pasen is, zo'n stukje stol gaat er wel in.
Persoonlijk vind ik een plakje heerlijk bij een kop thee.... net een gebakje.
Tenminste... als je een stol van goede kwaliteit hebt.
Zelf bakken heb ik nog nooit gedaan....
dát is veel te veel werk, dacht ik.
Maar dit jaar bedacht ik om daar verandering in te brengen... laat ik eens zelf een kerststol bakken.
En zó moeilijk en vreselijk tijdrovend blijkt het helemaal niet te zijn.
Ik maakte er zelf de amandelspijs voor (klik) en ook dat is snel gedaan.
Bak jij dit jaar ook je eigen Kerststol? Wedden dat 'ie vele malen lekkerder is
dan welke stol uit de winkel of bij de bakker dan ook?
Mjummm.... zeker als 't ie nog een klein beetje warm is en net uit de oven komt!
Kerststol
voor 1 rijkgevulde stol
- 300 g rozijnen
- 25 g gedroogde cranberries
- 50 ml rum
- 350 g bio tarwebloem
- 40 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl speculaaskruiden
- 1/4 tl koriander
- snufje gember
- 1/2 tl zeezout
- 30 g verse gist (te koop bij bakker of ekoplaza)
- 1 ei
- 75 g roomboter
- 150 ml sojamelk (ongezoet)
- 50 g blanke amandelen
- 250 g zelfgemaakt amandelspijs
garnering - 40 g boter
- poedersuiker
Hoe maak ik het klaar:
Begin met de rozijnen en cranberries in de rum te weken. Doe ze in een schaaltje, overgiet met rum en laat een paar uur staan. Je kunt dit ook de avond van tevoren al klaarzetten.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
Doe de bloem in een ruime kom samen met de suiker, de kruiden en het zout. Vermeng goed.
Laat de boter smelten en verwarm de melk tot lauwwarm. In deze tijd van het jaar kan dat bij mij lekker op de houtkachel! Doe de helft van de melk in een schaaltje om los te roeren met de verse gist.
Klop het ei los en doe dit, samen met de overige melk bij de gesmolten boter.
Maak een kuiltje in het meelmengsel en schenk de losgeroerde gist in het kuiltje, schenk er
daarna het gesmolten botermengsel bij en roer vanuit het midden totdat je een plakkerig deeg hebt.
Neem een mixer met brooddeeghaken en mix op de laagste stand 2 minuten.
Mix daarna nog 7 minuten op de middelste stand tot een zacht, mooi deeg verkregen wordt.
Dek de kom af met een warmvochtige theedoek.
Zet het deeg op een warme plek en laat een uur rijzen.
Hak ondertussen de amandelen fijn en laat de rozijnen en cranberries uitlekken.
Kijk eens hoe mooi het deeg bij mijn houtkachel gerezen is?
Leg een vel bakpapier op je werkplek, bestuif licht met bloem en leg het deeg erop.
Rol het deeg wat uit en
verdeel er de amandelen, rozijnen en cranberries over.
Vouw het deeg dubbel en kneed de vulling door het deeg.
Het is veel, maar dat maakt het brood dan ook tot een rijkgevulde stol.
Kneed de amandelspijs een beetje los en maak er een rolletje van.
Rol het deeg tot een ovaal en
leg de amandelspijs in het midden. Bij sommige feeststollen die je koopt, heb je in de uiteinden
geen spijs. Nu heb je de kans het beter te doen! ;)
Flap het deeg dubbel zodat het de vorm van een kerststol krijgt.
Leg het deeg met het bakpapier op een bakplaat en zet het weer op een warme, tochtvrije plek.
Laat het brooddeeg, afgedekt met een vochtige theedoek nog drie kwartier rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
Na de tweede rijs schuif je het brood zó de voorverwarmde oven in.
Bak het luxe brood in een half uur gaar en mooi goudbruin.
Om aanbranden van het brood en de rozijnen te voorkomen,
kun je na 20 minuten het brood afdekken met een laag aluminiumfolie.
En de oven terugschakelen naar 180 graden.
Als je op het deeg klopt, moet het hol klinken.
Haal het brood uit de oven en
bestrijk het met de gesmolten boter voor een glanzend effect.
Herhaal dit na enkele minuten nog een keer en
bestrooi het brood met de poedersuiker.
Snijd in plakken.
Kraakvers, nog een klein beetje warm is deze luxe, ambachtelijk gemaakte
en rijk gevulde stol overheerlijk!!
Zó lekker heb ik 'm zelfs nooit eerder geproefd....
En dát zijn ze hier in huis voor de verandering een keer allemaal met me eens!
Krijg jij er ook zo'n zin in?!