zondag 21 april 2024

Daslookscones

 Nu de daslook groeit, nemen we het er nog even van. Het recept voor deze daslookscones 
komen van de plukkende postbezorger, die geweldige wildplukcontent deelt op Insta (klik)
Deze heerlijk, hartige scones smaken lekker bij de borrel, lunch of klassiek 
bij de hartige gang van een high tea.
Dit recept wil ik niet meer vergeten en ik mag het delen.
Ik heb het - eigenwijs als foodbloggers zijn - een beetje aangepast en dit is 'm geworden:



Daslookscones

    voor 8 tot 12 stuks

Ingrediënten:
  • 75 g daslookblad
  • 200 g bloem
  • 50 g volkoren meel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 tl versgemalen zeezout
  • 75 g roomboter
  • 50 g extra belegen kaas
  • 1 ei
  • 100 ml plantaardige melk (bijv. sojamelk)

Hoe maak ik het:
Was de daslookbladeren goed, dep droog en snijd heel fijn.
Verhit de oven voor op 220°C.
Meng de droge ingrediënten in een ruime kom door elkaar: bloem, meel, zout en bakpoeder.
Snij de boter in kleine blokjes en wrijf dit door het meelmengsel.
Rasp de kaas.
Voeg het fijngesneden daslookblad en de geraspte kaas erdoor. 
Klop het ei los en voeg toe.
Roer de sojamelk erdoor en meng kort. Vooral niet te lang anders worden de scones niet luchtig.
Je kunt driehoekvormige scones maken door het deeg tot een bol te vormen, plat te drukken en
 de ronde koek die dan ontstaat in acht stukken te snijden.
Je kunt ook ronde scones vormen door het deeg uit te rollen (2 cm dik) en met een glas 
ronde scones uitsteken. Je krijgt dan wat kleinere scones, zo'n 12 stuks kun je er uithalen.
Leg de scones op een met bakpapier bedekte bakplaat.
Schuif ze in de voorverwarmde oven en bak ze in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat even afkoelen en serveer!
Geproefd en meer dan goed gekeurd!
Eet smakelijk!