maandag 28 augustus 2017

Appel-kokos-notenkoekjes

De directeur van onze school wil graag ideeën voor gezonde traktaties. Want ja, het label van "de gezonde school" moet wel waargemaakt worden. Door de ouders......... ;)
Fruit is het eerste waar je aan denkt, maar om naast de wekelijkse fruitdagen ook alleen-fruit te trakteren?!

Deze koekjes zijn een super alternatief. Ze bevatten appel, maar geen suiker, geen zuivel (lactosevrij) en geen ei. Wat wil je nog meer? Oh ja...... makkelijk en snel te bakken natuurlijk èn  'het oog wil ook wat'!

Ze zijn super healthy, maar grappig genoeg merk je dat bijna niet op.
Tenminste, mijn lieve, doch kritische kleuter vindt ze ook lekker! En neem van mij aan dat dit niet vanzelfsprekend is.........

Deze koekjes zijn eigenlijk elke dag goed om mee naar school te nemen!
Of neem ze lekker zelf mee als tussendoortje op je werk. Volledig verantwoord!
En doe je ze in een tupperware bakje, dan voorkom je onnodig plastic afval.

In deze tijd dat je zelf appels kunt plukken - of het nu  in het wild of van je eigen boompje is -  bak ik bakplaten vol!!

Appel-kokos-notenkoekjes

Ingrediënten:
  • 125 g bio tarwebloem
  • 125 g volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje gemalen zeezout
  • 50 g havermout
  • 100 g kokosolie
  • 1 appel
  • 3 el kokosrasp
  • 2 el kokosmelk
  • 2 el (suikervrije) pruimenjam
  • 40 g noten (amandelen of
    hazelnoten)
    Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Roer de bloem, het meel, bakpoeder, zout en havermout  door elkaar in een ruime kom. Schil de appel en rasp hem op een grove rasp. Voeg de appelrasp aan het meelmengsel toe. Smelt de kokosolie - de smelttemperatuur ligt rond de 28 graden - en roer dit door het mengsel, samen met de kokosmelk en de kokosrasp.

Vermeng en kneed tot een samenhangend geheel. Blijft het deeg wat droog, voeg dan een extra lepel kokosmelk toe.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een centimeter dik en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de deeglap met jam. Ik gebruikte zelfgemaakte pruimenjam, maar je kunt ook abrikozenjam of wat je maar lekker vindt, gebruiken. Neem je suikervrije jam, dan is dit recept volledig suikervrij, omdat er geen suikers aan het deeg zijn toegevoegd.
Neem de noten en hak ze fijn. Bestrooi de koek ermee.
Bak de koekjes in de oven in ongeveer 15 minuten gaar.

Snijd de plaat in vierkante stukken, zo groot als je de koekjes wilt hebben.
(Half)warm zijn ze super lekker, maar afgekoeld om mee te nemen, gaat ook prima.
Geniet ervan!


Pssssstt......... je mag er nog wel eentje nemen!

vrijdag 25 augustus 2017

Afrikaanse worteldip met pitatriangels

Waarom heb ik dit zóó lang niet klaargemaakt?? Dat is me zelf ook een raadsel. Dit is zó'n lekker, origineel en healthy hapje......... perfect bij een feestje!
Deze Noord Afrikaanse worteldip met pita triangels maakte ik als borrelhapje klaar voor het tuinfeest van mijn jarige zoon. 
Nadat ik het jarenlang niet had gegeten, smaakte het weer fantastisch origineel.
Ik maakte het dit jaar voor het eerst klaar met wortels uit eigen tuin........ dat weer wel.
En ook de sla komt daar vandaan.
Nog een feestje te vieren?
Kijk even mee.........

Noord-Afrikaanse worteldip met pitatriangels

Ingrediënten:
  • 500 g wortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 1/2 tl sambal
  • 3 1/2 tl gemalen komijn
  • 2 1/2 tl gemalen koriander
  • 2 el citroensap
  • 9 el olijfolie
  • zwarte peper
  • 6 volkoren (bio) pitabroodjes
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 1 potje zwarte olijven
Hoe maak ik het klaar:
Was de wortels, schil ze en snijd ze in stukjes.

Stoom ze in ongeveer 10 minuten en doe de blokjes wortel in de staafmixerkom. Pel en pers de teentjes knoflook uit. Voeg 1 tl sambal, 2 tl komijn en 1 tl koriander toe

en pureer het geheel. Voeg het citroensap en 3 el olijfolie toe tot een smeuïge puree ontstaat.
Breng op smaak met wat versgemalen zeezout en witte peper naar smaak. Laat het afkoelen en zeker een uur rusten, dan trekken de smaken goed in.
Ondertussen maak je een kruidenolie van 6 el olijfolie en de rest van de sambal, komijn en koriander (1 1/2 tl). Roer dit goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op de hoogste grillstand.
Neem de pitabroodjes en knip ze overlangs door, zodat je twee ronde helften hebt.
Snijd of knip - met een schaar gaat het heel makkelijk - elke helft in zes puntjes.
Bestrijk de broodpuntjes met de kruidenolie en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
Schuif ze onder de gril en laat ze in 1 à 2 minuten goudbruin roosteren. Blijf erbij, het gaat hard.
Doe de broodpuntjes in een schaal.
Maak de ijsbergsla schoon. Neem de buitenste bladeren, scheur ze in grote stukken of laat ze heel.
Leg op een mooi bord enkele platte, hele slabladeren en schep hier de wortelpuree bovenop.

Geef de zwarte olijven er in een schaaltje bij, net als de overige slabladeren en serveer de pitatriangels bij de worteldip.

Doop elke keer een pita triangeltje in de worteldip. Je kunt ook wat van de sla afscheuren en als een lepel gebruiken om wat kruidige worteldip te eten.
Groenten zoals wortel en sla heb je vast niet eerder op deze verrassende manier gegeten.

In Noord Afrika is dit een buffetgerecht.
Geniet van dit pittige, healthy hapje tijdens een feestje.
Je verrast je gasten en vrienden beslist!!

woensdag 23 augustus 2017

Zelf sambal maken

Yeah! Dit stond al een tijdje op m'n to-do-list: zelf sambal maken!

En dit jaar heb ik zo'n overvloedige oogst aan pepers, dat ik makkelijk een potje vol krijg. M'n oudste zoon, die steeds meer sambal over en bij eet, heeft  - in februari al -  de pepers gezaaid. Ik maakte er deze sambal van. Even kijken hoe heet het kan....... en dan maak ik m'n eigen twist.
Want net als met andere gerechten, maakt elk 'huis'  haar eigen variant.

Zelf sambal maken op een rijtje.
Het proces: easy-peasy!
De ingrediënten: eenvoudig!
En het resultaat: on-ge-loof-lijk hot!

Houd jij van hot-hotter-hotst?
Dit is m'n recept:

Sambal à la Tamar

     Genoeg voor anderhalf potje
Ingrediënten:
  • 150 g rode (en groene) pepers
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl balsamico azijn
  • 1,5 el ketjap manis
  • Snufje zeezout
  • 1/2 tl bouillonpoeder
  • zonnebloemolie
Hoe maak ik het klaar:
Ik zag bij andere recepten de waarschuwing om tijdens het snijden van de pepers bescherming te gebruiken. En ik besloot eens niet eigenwijs te zijn en inderdaad

keukenhandschoenen aan te doen.
Ik was er blij mee, want na het snijden van de pepers, deed ik ze weg en kon met schone handen in mijn ogen wrijven.
Begin dus met het wassen van de pepers, snijd het steeltje eraf en snijd verder de peper in z'n geheel fijn.


Peuter er geen zaadjes uit, sambal moet héét zijn.
Snipper de ui, pers de knoflook en doe alle ingrediënten, behalve de olie, bij elkaar in een hoge kom.
Gebruik liever geen trassi, hoewel dit in veel sambals voorkomt. Trassi is garnalenpasta en dat heeft je (vegan) sambal heus niet nodig Daarvoor in de plaats kun je kruidenzout of bouillonpoeder nemen.
Maak met de staafmixer alle ingrediënten fijn tot een puree. Je kunt het wat grover houden als je dit lekker vindt, of voor heel fijn gaan.

Verhit een scheut olie in een steelpan tot de bodem bedekt is.
Voeg de sambal toe als de olie heet is. Pas op, dit gaat spetteren!
Bak 4 tot 5 minuten op hoog vuur tot de meeste olie weg is.
Zorg voor schone, uitgekookte potjes, waar je de sambal in kunt bewaren.


Schep de 'hete' sambal in een potje en zet 'm op de kop weg.
De sambal kan in een gesloten potje buiten de koelkast bewaard worden.

Een deel van de sambal verhitte ik niet: verse sambal!
De kleur is prachtig, maar deze moet wél in de koelkast bewaard worden.
Deze sambal maakte ik toen we roti gingen eten.
De smaak was onovertroffen hot.
Zelfs voor m'n zoon een beetje tè...... 
hij nam gauw zijn toevlucht tot de sambal badjak (met toegevoegde suikers) uit de supermarkt.
Ha....... wacht maar tot die op is!

Heb je zelf geen pepers in je tuin?  Ik kan het me voorstellen........ ;)
Je kunt op de markt of bij een Turkse winkel vaak goedkoop aan pepers komen.
Het gaat dan gerust met zakjes van 500 gram over de toonbank.

Heb jij al je eigen sambal recept?
Altijd leuk.......


maandag 21 augustus 2017

Dronken aardbeitjes-taart

Her en der in huis staan potten en flessen met bijzondere inhoud........ vruchten op sterk water, lijkt het.
En dát dekt inderdaad de lading.
Als ik een grote oogst heb, ga ik op zoek naar verschillende manieren om er wat mee te bereiden. Ik heb ontdekt dat vruchtenlikeur maken wel de makkelijkste manier is om snel wat met een rijpe, overvloedige vruchtenoogst te doen. Ik heb flessen en potten vol staan met vruchtenlikeur-in-de-maak. Vruchten in 'sterk water'. Het wachten duurt lang, errug lang. De alcohol moet vol smaak, kleur en geur worden van de vruchten. 
Tot op een dag het mengsel gezeefd kan worden, zodat de likeur helder wordt. Wat in het zeef overblijft zijn  wat kleurloze, maar ook alcoholhoudende vruchten, in dit geval dus 'dronken' aardbeien.

Eigenlijk is "taart met dronken aardbeien"  een bakrecept wat ik heb verzonnen omdat ik geen voedsel wil verspillen. Zelfs geen dronken aardbeitjes.
Door het bakken vervliegt de alcohol en mogen ook zwangere vrouwen en kinderen deze taart eten. Het resultaat is grappig en lekker!!

Taart met dronken aardbeitjes

Ingrediënten:
  • 200 g dronken aardbeien (aardbeien, gedrenkt in wodka)
  • 4 el aardbeienlikeur
  • 180 g boter
  • 240 g rietsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 2 g fijngemalen zeezout
  • 3 eieren
  • 110 g bio tarwebloem
  • 110 g volkoren meel
  • 1,5  tl bakpoeder
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170°.
Neem de aardbeien uit de likeur-in-wording of laat de aardbeien een dag van tevoren trekken in wodka met een schepje suiker.
Doe de boter met de suiker in een kom en mix tot de boter zacht en schuimig is. Roer de eieren er één voor één door. Voeg een volgend ei pas toe, als er door het mixen een gelijkmatig en  luchtig beslag is ontstaan. Vermeng de bloem, het meel, het bakpoeder en het zout met elkaar. Voeg elke keer een flinke lepel toe aan het beslag en mix rustig door. Voeg een lepel likeur toe en vervolgens weer het meel. Ga door tot alle ingrediënten op zijn.
Snijd de aardbeitjes in kleine stukjes en  schep vervolgens de dronken aardbeitjes voorzichtig door het beslag.
Neem een springvorm van 24 cm doorsnee en vet deze met wat boter in.
Verdeel hier het beslag in tot het ongeveer voor  3/4  deel gevuld is.
Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de taart 20 minuten op 170°. Schakel de oven daarna terug naar 160° en laat de taart nog 1 uur bakken tot ze goudbruin is.
Steek er een breinaald of priem in om te kijken of de taart van binnen gaar is. Komt de priem er weer schoon uit, dan is het goed.

Je kunt de taart zowel warm als koud serveren.
Het is heerlijk met wat geklopte sojaroom erover.
En een laagje poedersuiker oogt ook speciaal.

Eet smakelijk van deze bijzondere taart.
En voel je niet schuldig: de alcohol is verdampt door het bakken!

Uiteraard kun je variëren met de vruchten.
Maak eens een taart met dronken pruimen, of verdronken rabarber......
Zeker ook lekker!

En wat kun je nog meer doen met vruchten die je uit de alcohol vist?
Schep ze door een vruchtenbowl (niet geschikt voor onder de 18;) )
Vandaag nog probeerde ik vanille-ijs met dronken aardbeien op smaak te brengen...... mmmmm!

Hoor ik eens van je, als je ideeën met likeur of vruchtenbaksels hebt uitgeprobeerd?!

zaterdag 19 augustus 2017

Rode voedselkleurstof zelf maken

Ik heb een luxe probleem: zoveel groentes te oogsten vanuit m'n tuin...... Ik verwerk me suf. Gelukkig: ideeën liggen overal voor het oprapen. In 'Landleven' las ik over een patissier die onder andere prachtige bruidstaarten maakt, mét natuurlijke ingrediënten.  Sterker nog, ze staat elke avond met d'r laarzen aan in de moestuin. Ze maakt niet alleen confiture zelf, maar ook voedingskleurstoffen.
"Kijk, dat kan ik ook", dacht ik.


En ik maakte van verse, rode zomerbietjes een potje vol rode kleurstof.
100% natuurlijk en biologisch, volledig E-nummer vrij.

Hoe pak ik dit aan:
Het is eigenlijk zó simpel.......


Ik nam drie grote, verse zomerbieten uit m'n tuin. Hoe langer ze in de grond staan, hoe groter ze groeien. Ik had denk ik wel anderhalve kilo.
Ik kookte ze in 45 minuten gaar, liet ze wat afkoelen
...............en pureerde ze met de staafmixer. Ik hield een donkerrode puree over. Deze verdeelde ik in een dunne laag over een paar vellen bakpapier. En daarna deed ik ze in mijn droogkast. Je kunt ook een oven gebruiken, maar dit is wat lastiger in gebruik (de temperatuur moet laag en de deur moet op een kier kunnen) en duurder in elektriciteitsverbruik.
Ik bof en heb een droogkast!
De droogoven stelde ik in op 65 graden. De bietenpuree verdeelde ik over 3 lades. Na een uur of vijf schoof ik de onderste lade boven en de bovenste onder. Zo circuleert de warme lucht overal. Na een uur of acht was de bietenpuree knapperig droog.
Ik verkruimelde deze dunne plakken in een komen pureerde ze
tot fijn poeder met de staafmixer.
Met een klein potje halfvol donkerrood poeder als resultaat.
Puur, biologisch en 100% rode biet, niks aan toegevoegd.
Nu nog mooie taarten of koekjes ermee gaan kleuren ;)
Dat is spannend, maar ik ging gelijk aan de slag.  
Van twee eiwitten die ik in mijn  koelkast vond, besloot ik meringues te maken.

Roze Meringues
Ik klopte de twee eiwitten stijf, in tussenpozen, klopte ik er 100 g poedersuiker door

en toen 1 1/2 tl bietenpoeder.
Het werd mooi rozerood, maar na het bakken wordt de kleur altijd een stuk lichter.
Ik liet de meringue in een matig warme oven op 140 °C, uitdrogen in ongeveer 50 minuten. Het resultaat??

Dit dus!!

Mooi hè?!

Natuurlijk kun je van veel meer groente- en fruitsoorten zelf voedselkleurstof maken.
Er is zoveel kleur in de natuur te vinden!

Wat een goede trend, dat steeds meer patissiers en thuisbakkers zich laten inspireren door de natuur en de synthetische kleurstoffen gaan mijden. Ik ben voor!
Zeker nu het niet moeilijk blijkt om zelf te maken.

Kleurstoffen kun je ook vloeibaar aan je eten toevoegen.
Vlierbessen- en zwarte bessensap, die ik met de sappan maakte, zijn ook lang houdbaar en geschikt om mee te kleuren.
Er is natuurlijk wel verschil tussen vloeistof en poeder.
Poederkleurstoffen tasten de consistentie van een beslag het minste aan.
Maar ga het lekker zelf uitproberen.
Experimenteer en laat het me nog eens weten.....



 
 

donderdag 17 augustus 2017

Mijn moestuin (augustus 1)

Hoewel ik al vanaf mei dagelijks uit de moestuin oogst, is augustus toch wel de oogstmaand pur sang!  Op rabarber en asperges na -typische voorjaarsgroente die je beter niet meer na 21 juni oogst- en doperwten en sla (die wat meer kou wensen) kun je nu werkelijk bijna alles oogsten. 
Ik heb veel oogstrelende oogstfoto's, maar wees gerust......  er zijn ook groentes mislukt, aangevreten, niet opgekomen en ook die laat ik zien. Want hoe goed of slecht ik ook voor m'n tuin zorg, hoeveel uur ik er ook in investeer, ik kan zélf nog geen grassprietje laten groeien.
Gelukkig is er Iemand die hierboven staat. Die regen en zon geeft, winter en zomer, zaai- en oogsttijd......

Daar ben ik maar wat blij mee en daarom dank ik voor m'n heerlijk verse groente uit de moestuin.
En met zo'n overvloed, moet ik zowel de kruiwagen als hulptroepen inschakelen. ;)

Deze zomervakantie heb ik mijn tuin twee weken in de steek gelaten.
Ik weet het, het kan eigenlijk niet, maar deze keer had ik een goede tuinoppas geregeld.
Dat is altijd belangrijk met een tuin: vraag iemand om op te letten als je zelf op vakantie gaat.
Dat mijn oppas goed was, moest ik achteraf natuurlijk zien, maar ze bleek geweldig!
Ik had gevraagd aan Janneke of ze in de kas water wilde geven en of ze courgettes en sperziebonen wilde oogsten.
Omdat ik voor de vakantie kampte met oververmoeidheidsverschijnselen had ik niet alles perfect achter gelaten.
Mijn fantastische oppas heeft niet alleen de kas water gegeven, maar de laatste tomatenplanten opgebonden en tussen de uien, de prei en het gevarieerde groentebed, gewied.
Het was heerlijk om mijn tuin weer terug te zien in deze staat.
Ik hoefde niet eens gelijk te wieden.
Ik ga haar volgend jaar weer vragen:).

Oogsten in augustus

Alleen augurken hoefde Janneke niet te hebben.
Wat een geweldige oogst had ik daar aan.
Op deze foto zie je het niet heel goed, maar die hele kleine augurkjes links, zijn dus eigenlijk gewoon-formaat augurken. Rechts op de foto zijn het een soort ontplofte komkommers....
Wat moet ik ermee?
Na even nadenken heb ik sommige grote in parten gesneden en alsnog als zoetzure augurken ingemaakt. Klik  hier voor hoe ik dat doe.
De komkommerformaat augurken gebruikte ik voor in mijn verfrissende coole komkommersoep Heerlijk! Deze keer maakte ik zoveel dat ik een deel invroor. Makkelijk als voorgerecht een keer bij een bbq of als lunchsoepje op een warme dag......

Kijk! Dit is een betere maat.
Elke dag kan ik ze oogsten, hoewel ik goed tussen de bladeren moet zoeken.
Helaas zijn de planten best snel uitgeput. De bladeren worden nu alweer geel....
Gelukkig zijn ingemaakte augurken ruim een jaar houdbaar.
Wat te denken van deze exotische bloemen? Bij sommige bloemen zie je nog meer blauwtinten, maar lijkt dat niet een beetje op een orchidee?
Oh nee, het is een exotische groente...... bestoven door mijn bijtjes.
Surinaamse kousenband, groeit zomaar bij mij in de kas!
....... en heel veel rode pepers!
Kousenband zijn ongeveer 1 m lange bonen, die ik in de roti gebruik of gerust samen met sperziebonen serveer.
Aan tafel is het een heuse wedstrijd als er wordt gemeten wie de langste kousenband op z'n bord heeft. ;)
En zie deze mooie vleestomaat eens rustig rijpen in de zonneschijn.
Hmmmmm......
En in beide kassen groeien er opeens aubergines.
Eindelijk!!
Ik weet zeker dat dit komt doordat de bijen mijn kas in en uit vliegen.
Heerlijk: vijf aubergines heb ik al.
Hoewel......
Waarom moeten slakken ze nu ook lusten? Argggh!
Zo blijft er niet heel veel van over.

Ook komkommer groeit goed. Ik heb maar één plant dit jaar, maar de bloemetjes zien er aanlokkelijk uit voor bijen. Ik wilde de bestuiving vastleggen, maar het werkzame bijtje is niet zo fotogeniek en zat niet bepaald te wachten op mijn camera. Toch heb ik al zo'n vier of vijf komkommers geoogst.
Naast mijn exotische groentes in de kas, 'groeit' ook het pizzadeeg hier op een warme plek.
Als het zonnetje erop staat, is het in de kas warmer dan in huis - 40 graden is niks - en rijst het deeg prima!
Wat hebben we een heerlijke pizza gegeten!

Ik heb een stuk tuin volgezet met courgettes, pompoenen en augurken.
Ze groeien en kronkelen lekker door elkaar heen.
En toen ik tussen al die hoge bladeren eens ging kijken, kwam ik toch wel mooie dingen tegen.
Natuurlijk mijn courgettes die echt wel wat veel zijn, dit jaar.
Niet alleen groene courgettes, maar ook witte Pattisons (een courgettesoort!) en oranje pompoenen.
Ze doen het goed.
Ik moet nodig wat toppen afkorten. Te lange plantenstengels maken meer pompoenen, maar dat gaat ten koste van de grootte van elke pompoen.
Pompoenen hoef je trouwens pas te oogsten, als de steelaanzet bruin wordt en gaat 'verdorren'. Dan is het groeiproces klaar.

En hoewel ik elk jaar veel valappels raap en appels vergaar met wildplukken, ben ik ook erg blij met deze drie appeltjes. Aan het boompje wat zelf geënt is. Als het goed is, kunnen er wel drie verschillende rassen appels aan dit boompje groeien.
Eerst maar eens even ondersteunen, want de boom wordt een beetje topzwaar.

En ik oogstte rode bieten oftewel kroten.
Wat zijn die groot! Alleen degene die ik aanwijs weegt al meer dan een kilo!
Mmmm....... ik ben dol op krootjes met hun zoetig-aardse smaak.
Tot slot oogstte ik al mijn uien.
Als het loof (gedeeltelijk) verdord, kun je ze oogsten.
Ze bevatten dan nog teveel vocht, wat eruit moet om ze te kunnen bewaren.
Dit doe je door ze te drogen.
Eerst in het zonnetje, daarna door ze bij elkaar gebonden, onder een afdak te laten hangen.
Een paar weken en dan sla je ze op een droge plek op.

De vijgenoogst komt maar mondjesmaat op gang. Of het nu ligt aan het wat koele weer en de vele regenbuien, de vijgenoogst valt nog wat tegen. Elke dag een paar vijgen tegenover andere jaren waarin ik dagelijks tien tot twintig vijgen kon plukken. Vorig jaar verkocht ik ze zelfs als streekproduct via de Natuurwinkel, here in town. Dat gaat dit jaar niet gebeuren.

Of zou ik te rigoureus gesnoeid hebben afgelopen winter?  Ik heb goed en veel gesnoeid, maar de boom groeit echt hard. Een tak die het terras opgroeit, heb ik gemeten. In een half jaar tijd, groeit die dus één meter!!
Ach..... als we een prachtige en warme nazomer krijgen, zullen de vijgen nog wel komen!

Zaaien in augustus
In augustus blijft het niet alleen bij oogsten, je kunt deze maand ook nog zaaien!
Wat te denken van alle soorten sla, postelein, veldsla, snijbiet, spinazie, chinese kool, radijs, paksoi en winterbloemkool?!
Dat is nog best veel, niet?!
Ik zaaide in ieder geval postelein. Een favoriete groente van me......  Twee jaar geleden had ik deze groente in het voorjaar, nu wil ik er in de herfst van genieten.
Postelein moet nat kiemen. Hiervoor leg je direct na het zaaien een kletsnatte doek erover heen.

Zijn al die Sintzakken van ju nog ergens goed voor;).

Houd deze doek vochtig tot de eerste plantjes ontkiemen.
Dit duurt een paar dagen.....

Mooi, hè?!
Groei maar lekker, postelein!

Voor het op vakantie gaan, had ik nog andijvie, sla, paksoi en venkel gezaaid. Deze plantjes plantte ik nu uit.
Kleine venkel naast de grote venkel.......
Oh wat ruikt venkel toch heerlijk aromatisch. Ik heb er ook op mijn bord al van genoten.
Een eigen tuin heeft niet alleen als grote voordeel dat je alles zó vers en gezond mogelijk op je bord krijgt, maar ook dat je meerdere delen van de plant kunt gebruiken, die je in de winkel niet (meer) kunt kopen?!
Zo droog ik het venkelgroen: het is een fijn kruid, wat ik weer gebruik bij het inmaken van de augurken.
Wist je dat je ook wortelloof kunt klaarmaken als soep?
En wat te denken van courgettebloemen die je kunt frituren voor een verfijnd gerecht?
En bietenloof kun je stoven of je verwerkt de blaadjes in een salade.
Handig, toch?!


De scholen zijn hier alweer bijna zes weken dicht.....
En de schooltuintjes krijgen alweer zes weken géén aandacht.
Het resultaat is best droevig :(
De kinderen hadden zó hun best gedaan op het mooiste tuintje en nu kun je er amper doorheen lopen vanwege het onkruid.
De enkele sla en andijvieplanten die er nog stonden, staan in bloei, op een meter hoogte.
De bloemkolen zijn giga groot geworden, maar......

.... als ik je vertel dat ik er in de tuin echt nog geen nootmuskaat overheen strooi, moet je toch iets anders concluderen met die bruine vlekken.
Zonde! Hoewel ik zelf nog een exemplaar heb kunnen oogsten.
En die telt bijna voor drie! Zó enorm groot!!

De typische wintergroentes staan bij mij al lang in de tuin.... goed om te weten dat het straks na de herfst niet klaar is met verse groente uit de tuin.
 
Ik ben altijd in voor iets nieuws.
Bij een bezoekje aan een tuinwinkel waar ik een cadeautje ging halen, kwam ik dit zakje zaad tegen:
Kardoen of Kardonzen, een tweejarige plant.
Ik ken het niet, heb ook geen flauw idee of het lekker is en hoe ik het kan gebruiken in een recept.
Maar we gaan het gewoon proberen.
Ken jij het misschien? Hoe maak je het klaar?
Volgend jaar zaaien in mei.
Spannend......

Leuk dat je mee las.
Blijf je me volgen?