Na een paar dagen uitstel, is het nu echt de hoogste tijd om mijn druivenoogst te verwerken, beter gezegd: de uitdaging aan te gaan om er wijn van te maken.
Nou ja, dat is gemakkelijk gezegd, maar is een lang proces.
Met veel stapjes die je nauwkeurig moet uitvoeren, wil de wijn niet te zuur of te zoet worden, te veel of te weinig alcohol bevatten, of gewoon azijn worden.
Dus volg ik maar braaf de instructies op.
Heel erg leuk: ik heb een inspirerende vrouw bij mij in de buurt ontmoet.
Zij maakt dus wijn en is ontzettend creatief op allerlei vlak. Van haar krijg ik allerlei tips, krijg ik zelfs de eerste noodzakelijke spullen, zoals een zakje met 'pecto-enzyme'. Joost mag weten, wat dat precies is en waar het goed voor is. Daar verdiep ik me nog wel een keertje in.
Maar het is heerlijk als iemand je tips geeft en ook kan laten zien, hoe dingen werken of eruit zien.
Eerst begon ik de emmer(s) schoon te maken met een mengsel van sulfiet en citroenzuur. Zo... wat ruikt dat spul vréémd!
Daarna de druiven goed afspoelen en zonder steeltjes in de emmer doen. De steeltjes bevatten nl. veel tannine en dat is niet goed voor in de wijn.
Vervolgens ben ik de druiven gaan persen. Eigenlijk wilde ik dit graag met blote voeten doen, de emmer is er groot genoeg voor. Maar laat ik het eerst maar eens volgens de 'veilige' regels doen. Bovendien is 'verse nagellak' misschien niet bevorderlijk voor de smaak van wijn......
Mijn lief had beloofd me te helpen en eerlijk is eerlijk: hij had al geholpen met het plukken van de druiven. Nu hielp hij op zijn vakgebied met het maken van een mooie, houten druivenstamper. De druiven mogen niet met metaal in aanraking komen (......) dus netjes zonder schroef of spijker is dit de stamper..........
Een oude bezemsteel als stok, gaten erin zodat het sap erdoor heen naar boven kan komen..... En dan alle druiven kneuzen.
Als dit is gedaan, wordt hetgene wat in de emmer zit 'most' genoemd.
Vervolgens heb ik de emmer met een theedoek en een elastiek afgedekt. Er mag nl geen fruitvliegje bij komen, want die vliegjes kunnen de zgn azijnzuurbacterie overbrengen. En alle werk en dure ingrediënten ten spijt, wordt de wijn dan gewoon azijn.......
Bij de most voeg ik pecto-enzyme. Ik heb ongeveer (ben ik natuurlijk vergeten te wegen en af te meten) 10 kg druiven, dus voor het gemak ga ik ook maar uit van ongeveer 10 liter most. Dit is belangrijk voor het toevoegen van de ingrediënten in een bepaalde hoeveelheid.
Ik moest ongeveer tegelijkertijd een giststarter gaan maken.
Dit deed ik in een schoongemaakte wijnfles met zelfgemaakt, puur druivensap. Daar voegde ik wat suiker en gistvoedingszout aan toe. Vervolgens nog aangemaakte wijngist. Ik hoop dat ik dit goed heb gedaan, want ik kon niet helemaal wijs uit de 50 jaar oude beschrijving.....
Net toen ik dit had gedaan, ging de deurklopper. Daar was de bezorger met de bestelling van 'de Brouwmarkt'. En toen kreeg ik alle ingrediënten die ik nodig had om de giststarter te maken.
Met dank aan mijn lieve, creatieve buurtvrouw, had ik dat dus net gedaan.....
Deze giststarter moest ik wat verwarmen en goed vermengen en daarna een uur laten rusten.....
Met een aluminiumfolie-tje als dop op de fles. Vervolgens moest ik het een paar keer per uur 'zwenken': rustig draaiend mengen. En daar ging iets fout......
Ik ging weg!
En niet even naar de winkel, nee...... voor de rest van de dag!
Een bezoekje via Marktplaats bracht me ergens in Overijssel om verschillende wijnmaakspullen te kopen en vervolgens gingen we richting Friesland voor een gezellig verjaardagsfeestje.
Pas 's avonds kwamen we weer thuis....
Maar goed, wat ging er fout? Toen ik thuis kwam, lag de aluminiumdop naast de fles. Op de 50 jaar oude werkbeschrijving van 'hoe maak ik wijn' lag een deel van de giststarter, mooi lichtroze van kleur door de mix van druivensap en gist....... en binnenin de fles..... oh vreselijk: zaten zeker 4 fruitvliegjes!
Er zat niks anders op, dan een nieuwe giststarter te maken. Gauw de kinderen op bed en weer aan de slag! Gelukkig had ik nu ingrediënten genoeg.
Ik heb een nieuwe giststarter gemaakt en bleef nog zeker een uur op. Dus na dat uur kon ik de fles rustig wat heen en weer zwenken. Er kwamen belletjes op en het bruiste. Dat ging goed.
Maar toen ik naar bed ging, nam ik voor de zekerheid de fles maar mee naar mijn nachtkastje. Daar stond 'ie buiten bereik van fruitvliegjes en ik kon 's nachts, als het moest, nog even 'zwenken' .
Gek, ik sliep die nacht niet heel goed. Ik bleef maar dromen over wijn maken......
De volgende middag brak ook de volgende fase aan. De giststarter al roerend toevoegen aan de most. Samen met nog meer gistvoedingszout. Ik kreeg een paar 'hulpjes' die roerden. En ze bleken best trots op dit nieuwe project van hun moeder. Een vriendje die ze op kwam halen, moest gelijk horen dat 'mama zelf wijn gaat maken'.
Nu moet ik de most ongeveer 6 dagen laten staan, onder af en toe roeren. Hij moet afgedekt zijn met een theedoek: de zogenaamde
open gisting.
Wordt vervolgd...........
|
De wijnflessen met waterslot: 2 van 10 liter en 1 van 20 liter,
gekocht via Marktplaats...
Ik kan voorlopig vooruit! |