zondag 11 oktober 2015

Tijm hoestsiroop zelf maken

Nu het herfst is, de blaadjes kleuren, het kouder wordt en iedereen weer gaat snotteren en hoesten, is een lekkere en goede hoestsiroop onmisbaar in je (medicijn)kastje. Van alle dingen die ik vorig jaar maakte, vinden mijn kinderen de hoestsiroop toch wel het allerlekkerst. Dus een beetje hoesten is  niet zo erg!

Hoestsiroop is echt lonend om zelf te maken! Een simpele hoestsiroop van bijvoorbeeld Kruidvat eigen merk, kost toch al gauw zo'n 5 euro voor een flesje. En dit is zó gemakkelijk te doen, dat ik het graag met je deel.

Ik maakte vandaag een voorraadje Tijmsiroop. 
Tijm is verzachtend voor je keel, werkt slijmoplossend bij hoest en versterkt de longen. 
Dit komt omdat het de etherische olie 'thymol' bevat, wat een ontsmettingsmiddel is met antibacteriële eigenschappen.

Kortom: pluk tijm uit je kruidentuin of koop een vers bosje op de markt. Vooral in september is de geur het meest aromatisch, maar je kunt tijmsiroop eigenlijk het hele jaar door maken.


Tijm hoestsiroop

Ingrediënten:
  • tijm
  • water
  • rietsuiker

Hoe maak ik het klaar:
Het lijkt dat ik vergeten ben de hoeveelheden bij de ingrediënten te zetten, maar dat heb ik expres gedaan. Pluk eerst de tijm, zoveel als je kunt.
Weeg de tijm, was ze onder stromend water en weeg af.
Neem dan acht keer zoveel water en doe dit samen met de tijm in een pan.
Breng aan de kook en kook gedurende 10 minuten door.

Je hele keuken geurt heerlijk naar tijm, dat kan ik je verzekeren. Wanneer je erg snotterig bent, ga dan met je hoofd boven de pan hangen en je hebt gelijk je stoomkuurtje gehad.

Giet het hete mengsel door een zeef met daarin een kaasdoek en filter alle blaadjes en takjes eruit.

Voeg vervolgens de rietsuiker toe en neem hiervoor twee keer zoveel als de eerder gewogen tijm.
Breng het mengsel al roerend aan de kook. De suiker lost goed op en de hoestsiroop gaat indikken.
Laat het nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
Let op! Wanneer de siroop afkoelt wordt het altijd nog wat dikker.
De siroop mag wat stroperig worden, maar een dunne siroop is ook prima te gebruiken.
Giet de siroop gelijk in goed schoongemaakte flesjes.

Rekenvoorbeeldje:
Ik had 140 g  tijm, voegde (afgerond) 1,2 liter water toe en vervolgens 280 gram suiker.

Het is belangrijk om schoon te werken, zeker als je dingen langere tijd wilt bewaren. 
Suiker heeft een conserverende werking. Deze hoestsiroop is in de koelkast (of een koele kelder) ongeveer een jaar houdbaar. En dat zonder schadelijke toevoegingen!
                     

Ik krijg nog eens een flesjes-tic. Maar deze zijn echt toepasselijk en té leuk, niet?!

wijn maken deel 1

Na een paar dagen uitstel, is het nu echt de hoogste tijd om mijn druivenoogst  te verwerken,  beter gezegd: de uitdaging aan te gaan om er wijn van te maken.
Nou ja, dat is gemakkelijk gezegd, maar is een lang proces.
Met veel stapjes die je nauwkeurig moet uitvoeren, wil de wijn  niet te zuur of te zoet worden, te veel of te weinig alcohol bevatten, of gewoon azijn worden.
Dus volg ik maar braaf de instructies op.
 
Heel erg leuk: ik heb een inspirerende vrouw bij mij in de buurt ontmoet.
Zij maakt dus wijn en is ontzettend creatief op allerlei vlak. Van haar krijg ik allerlei tips, krijg ik zelfs de eerste noodzakelijke spullen, zoals een zakje met 'pecto-enzyme'. Joost mag weten, wat dat precies is en waar het goed voor is. Daar verdiep ik me nog wel een keertje in.
Maar het is heerlijk als iemand je tips geeft en ook kan laten zien, hoe dingen werken of eruit zien.
 
Eerst begon ik de emmer(s) schoon te maken met een mengsel van sulfiet en citroenzuur.  Zo...  wat ruikt dat spul vréémd!
Daarna de druiven goed afspoelen en zonder steeltjes in de emmer doen.   De steeltjes bevatten nl. veel tannine en dat is niet goed voor in de wijn. 
 
 
Vervolgens ben ik de druiven gaan persen. Eigenlijk wilde ik dit graag met blote voeten doen, de emmer is er groot genoeg voor. Maar laat ik het eerst maar eens volgens de 'veilige' regels doen. Bovendien is 'verse nagellak' misschien niet bevorderlijk voor de smaak van wijn......
 
Mijn lief had beloofd me te helpen en eerlijk is eerlijk: hij had al geholpen met het plukken van de druiven. Nu hielp hij op zijn vakgebied met het maken van een mooie, houten druivenstamper. De druiven mogen niet met metaal in aanraking komen  (......) dus netjes zonder schroef of spijker is dit de stamper..........  


Een oude bezemsteel als stok, gaten erin zodat het sap erdoor heen naar boven kan komen..... En dan alle druiven kneuzen.
Als dit is gedaan, wordt hetgene wat in de emmer zit  'most'  genoemd.
Vervolgens heb ik de emmer met een theedoek en een elastiek afgedekt. Er mag nl geen fruitvliegje bij komen, want die vliegjes kunnen de zgn azijnzuurbacterie overbrengen. En alle werk en dure ingrediënten ten spijt, wordt de wijn dan gewoon azijn.......
 
Bij de most voeg ik pecto-enzyme. Ik heb ongeveer (ben ik natuurlijk vergeten te wegen en af te meten) 10 kg druiven, dus voor het gemak ga ik ook maar uit van ongeveer 10 liter most. Dit is belangrijk voor het toevoegen van de ingrediënten in een bepaalde hoeveelheid.
 
Ik moest ongeveer tegelijkertijd een giststarter gaan maken.
Dit deed ik in een schoongemaakte wijnfles met zelfgemaakt, puur druivensap. Daar voegde ik wat suiker en gistvoedingszout aan toe. Vervolgens nog aangemaakte wijngist. Ik hoop dat ik dit goed heb gedaan, want ik kon niet helemaal wijs uit de 50 jaar oude beschrijving.....
 
Net toen ik dit had gedaan, ging de deurklopper. Daar was de bezorger met de bestelling van 'de Brouwmarkt'.  En toen kreeg ik alle ingrediënten die ik nodig had om de giststarter te maken.
Met dank aan mijn lieve, creatieve buurtvrouw, had ik dat dus net gedaan.....

Deze giststarter moest ik wat verwarmen en goed vermengen en daarna een uur laten rusten.....
Met een aluminiumfolie-tje als dop op de fles. Vervolgens moest ik het een paar keer per uur 'zwenken': rustig draaiend mengen. En daar ging iets fout......
Ik ging weg!
En niet even naar de winkel, nee...... voor de rest van de dag!
Een bezoekje via Marktplaats bracht me ergens in Overijssel om verschillende wijnmaakspullen te kopen en vervolgens gingen we richting Friesland voor een gezellig verjaardagsfeestje.
Pas 's avonds kwamen we weer thuis....

Maar goed, wat ging er fout? Toen ik thuis kwam, lag de aluminiumdop naast de fles. Op de 50 jaar oude werkbeschrijving van 'hoe maak ik wijn' lag een deel van de giststarter, mooi lichtroze van kleur door de mix van druivensap en gist....... en binnenin de fles..... oh vreselijk: zaten zeker 4 fruitvliegjes!
Er zat niks anders op, dan een nieuwe giststarter te maken. Gauw de kinderen op bed en weer aan de slag! Gelukkig had ik nu ingrediënten genoeg.

Ik heb een nieuwe giststarter gemaakt en bleef nog zeker een uur op. Dus na dat uur kon ik de fles rustig wat heen en weer zwenken. Er kwamen belletjes op en het bruiste. Dat ging goed.
Maar toen ik naar bed ging, nam ik voor de zekerheid de fles maar mee naar mijn nachtkastje. Daar stond 'ie buiten bereik van fruitvliegjes en ik kon 's nachts, als het moest, nog even 'zwenken' .
Gek,  ik sliep die nacht niet heel goed. Ik bleef maar dromen over wijn maken......

De volgende middag brak ook de volgende fase aan. De giststarter al roerend toevoegen aan de most. Samen met nog meer gistvoedingszout. Ik kreeg een paar 'hulpjes' die roerden. En ze bleken best trots op dit nieuwe project van hun moeder. Een vriendje die ze op kwam halen, moest gelijk horen dat 'mama zelf wijn gaat maken'.

Nu moet ik de most ongeveer 6 dagen laten staan, onder af en toe roeren. Hij moet afgedekt zijn met een theedoek: de zogenaamde open gisting. 

Wordt vervolgd...........



 
 
 
 De wijnflessen met waterslot: 2 van 10 liter en 1 van 20 liter,
gekocht via Marktplaats...
Ik kan voorlopig vooruit!