donderdag 12 november 2015

Appelcrumbletaart

Zaterdagavond kreeg ik een tasje goudrenetten en na wat appelflappen te hebben gebakken, 
is nu mijn appelcrumbletaart  aan de beurt. En die is super lekker!! 
Dus ik deel het recept graag hier....
Je maakt de taart met appelmoes of appelcompote.

Ik maakte die vers!  Geschild zet ik de appels en op met wat water, suiker en kaneel. 
Ondertussen maak ik het beslag en de crumblelaag klaar. Mijn timing is goed, 
het is beiden tegelijk klaar. Ik gebruik voor deze taart een vierkant bakblik. 
De taart kun je vervolgens in vierkantjes snijden, 


Appelcrumbletaart in de herfst

      voldoende voor 20 stukken


Ingrediënten:
  • 400 gram roomboter (ja, ja... dat is veel, maar je snijd dan ook kleine stukjes!)
  • 200 gram rietsuiker + 125 gram
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 12 gram wijnsteenbakpoeder
  • 180 gram volkoren meel (bio)
  • 160 gram bloem (bio)
  • 0,5 gram (zee)zout
  • 150 ml sojamelk
  • appelcompote van 8 grote appels, of twee potjes van samen ongeveer 800 gram
  • 180 gram havervlokken (of havermout)


Hoe maak ik het klaar:
Vet eerst het bakblik in, bekleed het met bakpapier en knip dit wat bij.
Handig, anders verbrandt het in de oven.
Warm de oven voor op 180 graden.
Zet  alvast de helft van de boter in een steelpannetje op een heel laag vuurtje. Dit is voor de topping: de crumblelaag.

In één mengkom weeg je het meel, de bloem, het bakpoeder en het zout af. Roer dit goed door elkaar.

In een andere mengkom mix je 200 gram boter met 200 gram rietsuiker, tot een zachte, smeuïge massa. Voeg daarna het vanille-extract toe. Klop de eieren stuk voor stuk los en voeg ze toe. Mix ze goed door het beslag.
Voeg een paar lepels van het meel toe aan het beslag en daarna een scheutje melk. 
Dan weer meel en zo door tot alle meel en melk op èn goed gemixt zijn.

Doe dit beslag in de ingevette en beklede bakvorm. Doe hier bovenop de appelcompote.
Ik heb deze keer erg warme appelcompote gebruikt. Dit werkt niet helemaal handig, 
het was misschien wat te dun of zo.... dus de volgende keer laat ik het eerst afkoelen.
   
De boter in het steelpannetje is al lang gesmolten, voeg hier de havervlokken en
 de 125 gram suiker aan toe. Roer dit door elkaar en verdeel vervolgens 
deze crumblelaag  over de appelcompote.
Schuif de taart in de oven. Leg een laag bakpapier onder de taart. 
De appelcompote of het deeg komt wel eens over de rand heen.....

Na 45 minuten is de taart als het goed is, klaar. 
Prik door de bovenste lagen heen om te controleren of het deeg gaar is.  
Laat de taart een half uurtje afkoelen.
Laat hem dan op een groot bord of taartbodem glijden. 
Haal het bakpapier van de onderkant af en keer de taart weer om.
Snijd in 20 vierkantjes en je kan even vooruit met deze heerlijke, herfstige appelcrumble taart.
Eigenlijk heeft deze taart niks meer nodig, alleen applaus!!
Maar voor de echte snoeperds kun je nog wat (soja)slagroom loskloppen met kaneel.

Eet smakelijk!