Wist je dat er in chocola heel weinig vitamines zitten?
Juist daarom moet je er veel van eten! ;)
Dit schandalig lekkere recept voor bonbons helpt je hier goed bij!
Deze bonbons zijn gemaakt van pure chocola en verbergen
een tongstrelende, zachtzoete vulling. De vulling bestaat uit Carne de Membrillo. De wát brillo?
Laat me het even uitleggen.
Je bent zomaar opeens belandt bij deel 3, het laatste in de serie over kweeperen.
- Het loflied over kweeperen inclusief geleirecept vind je hier.....
- En hoe je een pure, helende gel maakt van kweepeerpitten (goed tegen ruwe handen en kloven), vind je hier!
Oh, die verrukkelijke kweepeer, familie van de roos!
In deze bonbons komt die heerlijk zoete geur en smaak helemaal tot z'n recht.
Terwijl ik twee maanden terug de kweepeergelei maakte, waarvoor ik het sap nodig had, bleef het vruchtvlees over.
Dit vruchtvlees van de kweepeer kookte ik, samen met evenveel suiker, in tot een dikke massa.
Dit duurde heel lang, maar was leuk om te doen.
Op deze manier kun je trouwens meer snoepgoed maken, want dát ontstond er toen ik klaar was.
Ik stortte het mengsel in een cakeblik, liet het afkoelen en sneed het in plakken.
Deze Carne de membrillo is lang houdbaar. Het komt trouwens uit het Spaans. Membrillo betekent kweepeer en Carne de Membrillo is de superdikke ingekookte gelei van de kweepeer.
In Spanje wordt het traditioneel geserveerd bij schapenkaas, maar in een chocoladelaagje gehuld smaakt het hemels!
Heb je geen tijd om het zelf te maken?
Carne de membrillo is in een Spaanse winkel te koop en ook online te bestellen.
Bonbons met kweepeervulling
Ingrediënten:
voor ongeveer 50 stuks
voor ongeveer 50 stuks
- 300 g pure chocolade; let op het Fair Trade keurmerk
- 400 g Carne de Membrillo (ingedikte kweepeerpasta)
- vetvrij bakpapier
Hoe maak ik het klaar:
Breek de chocolade in blokjes. Ik gebruik pure chocola omdat die het beste smelt en weer mooi opstijft. Ik kreeg zelfs een reep chocola, waarbij vermeldt werd dat ik deze bonbons ervan móest maken! ;) Witte chocola is, door het gebrek aan cacao, geen succes. Verwarm de chocola au-bain-marie. Ik zette een kleiner pannetje in een grotere pan met een laag water.
Al roerend smelt de chcocola tot een diepbruine, fonkelende chocoladesaus.
Snijd een blokje van een plakje membrillo af. Als deze al wat zachter is, zoals bij mij, kun je ook een balletje draaien tussen je vingers.
Doop het blokje of het balletje met een dessertlepel in de chocoladesaus en met behulp van een tweede lepel haal je het er weer uit. Leg de warme en nog zachte bonbon op een bord wat bedekt is met vetvrij bakpapier.
De bonbons hoeven niet allemaal even groot te zijn of precies rond of gelijkmatig. Je mag best zien dat het ambachtelijk handwerk is. Daar is niets mis mee!
Ook als er wat randjes uitlopen, is dat niet erg. Die breek je er later gewoon af.
Zet het bord, als het vol ligt met de bonbons, even in de koelkast om af te koelen.
De bonbons worden ook hard buiten de koelkast, maar dan duurt het wat langer.
Wil je een extra dikke laag chocola? Dan doop je de bonbons voor een tweede keer in de chocoladesaus.
Als je de vulling klaar hebt, zijn deze bonbons eigenlijk zó gemaakt. Kinderen vinden het super om te helpen en geef ze eens ongelijk. Lekker snoepen tussendoor van de chocola.
Je kunt dit werkje makkelijk onderbreken, als dat nodig is. Laat het pannetje met chocola gewoon staan. De chocola wordt hard en je gaat verder als je tijd hebt. Heb je te weinig chocola? Voeg wat extra blokjes toe. Of geef je chocoladeletter een leuke bestemming!
In plaats van kweepeerpasta, kun je ook ander (zelfgemaakt) zacht snoepgoed als vulling voor deze bonbons gebruiken. Bijvoorbeeld een dikke plak fruitleer, of Turks fruit òf vlierbloesemsnoepjes.....
Ideeën genoeg....
Meer recepten met kweeperen komen volgend jaar, want...… goed nieuws! Ik ga binnenkort toch een eigen kwee boompje kopen. Samen met de buurman heb ik er een plekje voor gevonden. Jippie!!
Is je vulling op en heb je chocoladesaus over? Je kunt dit storten in een vorm voor chocolaatjes of een ijsblokvorm.
Je kunt ook fruit in de chocolade dopen, denk aan een chocoladefondue met winterfruit. Of roer er pinda's doorheen voor pindarotsjes. De mogelijkheden met chocola zijn eindeloos.
Dus..... leef je uit!
Geniet van deze bonbons.
Wil je ze op bijvoorbeeld Kerstavond nog kunnen serveren?
Maak ze dan niet te vroeg, ze zijn op voor je er erg in hebt.
Zó mjummmm…..