woensdag 21 september 2022

Pesto van wortelloof

 Heerlijk! Ik heb weer worteltjes in de tuin staan. Vorig jaar had ik ze een keer weggelaten, 
maar ik miste ze toch..... de wortels, maar ook het loof dat zó prachtig teer 
en heldergroen boven de grond staat.

En - ik heb het al vaker genoemd bij de vele voordelen van een moestuin -  zelf je groente 
verbouwen geeft je ook de mogelijkheid de héle groente te gebruiken. 
Wat in de winkel vaak er af wordt gehaald en als niet eetbaar wordt bestempeld, 
kun je uit je eigen moestuin lekker volop gebruiken.
Laatst las ik iets over bloemkoolbladeren eten, evengoed kun je natuurlijk broccolistelen eten,
 venkelloofpesto maken en van wortelloof maakte ik al eens een soepje (klik)

Deze keer maakte ik wortelloofpesto!
De enige groente die erin gaat, is wortelloof!

Overtuig je zelf en gooi het loof een volgende keer niet meer weg!
Met bospeen kun je gelukkig - ook in de supermarkt - nog wel wortels mét loof kopen.
Kies voor biologisch, dan weet je zeker dat er zowel onder als boven de grond niks bespoten is.



Wortelloofpesto

   genoeg voor een potje van 250 g

Ingrediënten:
  • 100 g wortelloof  van ongeveer één bos peen
  • 1 teentje knoflook
  • 35 g cashewnoten
  • 40 g jongbelegen kaas
  • 120 ml zonnebloemolie
  • versgemalen zout naar smaak


Hoe maak ik het klaar:
Was het wortelloof, verwijder bruine stukjes en ook de dikkere stelen. Het is handig om ook gelijk de wortels te gebruiken, maar je kunt ook van een rij worteltjes in de tuin de meest groene blaadjes plukken. Zorg dat er per plantje nog genoeg groen blad overblijft voor fotosynthese en daarmee de groei van de worteltjes.
Weeg het schoongemaakte wortelloof wat ongeveer twee handen vol is. 
Gebruik een keukenmachine om deze pesto te maken.
Doe het wortelloof, het teentje knoflook en de cashewnoten in de keukenmachine en maal fijn. 
Schaaf ondertussen de kaas kleiner en voeg ook toe. 
Giet, terwijl de keukenmachine draait, in een dunne straal de olie toe, tot een zacht smeuïge pasta... oftewel pesto!
Breng op smaak met zout en doe de pesto in een brandschoon glazen potje.
Bewaar de pesto in de koelkast en dek af met een laagje olie wat je er op giet.
De wortelloofpesto is op deze manier ongeveer 3 weken houdbaar.
Je kunt de pesto ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm. Als de pesto hard bevroren is,
 bewaar je de blokjes in een groter bakje of zakje... makkelijk te doseren, makkelijk in gebruik!
Op deze manier is  pesto wel 6 maanden houdbaar.
Natuurlijk heb ik deze pesto gelijk geproefd, ik was erg benieuwd.
En ik werd blij verrast toen ik de zachte, milde smaak proefde....
  Toen de keukenmachine draaide, kwam er een vrij sterke, aardse geur van het gemalen wortelloof,
 maar de smaak is heerlijk, een beetje licht zoet.
Deze pesto smaakt heerlijk op toast of als groentedip en welja.... dip er eens een worteltje in!
Iedereen hier in huis hielp mee proeven en was het er over eens:
"je likt je vingers erbij af!"



Variaties:
  • Vervang de cashewnoten door hazelnoten of pistachenoten
  • Varieer met de olie en neem eens een deel olijfolie en een deel walnotenolie