dinsdag 14 mei 2019

Rabarbersticks

Dit....   is nu letterlijk een droomrecept!!
Ik werd wakker en zag niet alleen deze gebakjes  voor me, maar zag ook de ingrediënten en het eindresultaat!
Dit maak ik niet vaak mee....  Het komt vast doordat ik niet alleen heerlijk sliep, maar ook door mijn  wekker heensliep.
Het is niet één recept, maar zelfs twee...... met rabarber! Rabarber is een echte voorjaarsgroente en tot 21 juni volop verkrijgbaar. Hoewel ik op mijn blog veel taarten en zoete gerechten met rabarber heb gedeeld, droomde ik deze keer ook van een hartige tegenhanger. Het leuke van deze receptjes is dat ze recht doen aan de vorm van rabarber. Niet vermalen in een jam of taart, maar langwerpig zoals de lange roze stengels ook groeien.

Alleen.... waren die zwarte zaadjes die ik in mijn droom zag nu maanzaad of mosterdzaad??
Ik ging aan de slag in de keuken.
Mijn droom én  experiment vertaalde zich tot de volgende twee recepten.....

Zoete rabarbersticks

               voor 4 stuks
Ingrediënten:
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 2 rechte stengels rabarber
  • 2 tl vanillesuiker
  • 80 g amandelspijs (maak het eens zelf )
  • 2 tl rietsuiker
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar om te ontdooien, als je geen vers bladerdeeg gebruikt. Schep in het midden van elk plakje een halve eetlepel amandelspijs (20 g) en verdeel dit in een streep naar beneden. Was de rabarber en snijd deze in stukken van 12 cm, even lang als het bladerdeeg.
Snijd overlangs door en leg ze op de reep spijs.  Bestrooi met een half theelepeltje vanillesuiker.
Vouw het bladerdeeg om de rabarber heen, bevochtig de randen en druk goed op elkaar, ook de uiteinden. Bestrijk eventueel met wat water en strooi er nog wat rietsuiker overheen.
Schuif in de voorverwarmde oven en bak de rabarbersticks in 17 tot 20 minuten goudbruin. 
Laat even afkoelen, want binnenin is de rabarber erg heet.
Heerlijk bij een kopje thee of koffie.



En maar gelijk erachteraan de hartige rabarbersticks.
Laat je verrassen!


Hartige rabarbersticks

                  voor 4 stuks         
Ingrediënten:
  • 4 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 4 dikke plakken brie
  • 2 rechte stengels rabarber
  • 2 tl Thaise groene currypasta
  • 4 tl maanzaad
  • 1/2 ei

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar om te ontdooien. Leg in het midden van het plakje bladerdeeg een plak brie.

Snijd de rabarber overlangs door en duw deze twee stukken in de brie. Verdeel hier een half theelepeltje currypasta overheen. Vouw de balderdeegplakjes naar elkaar toe en kneed de uiteinden tot ze goed vastplakken.


Bestrijk de bovenkanten van de hartige rabarbersticks met een beetje losgeklopt ei en strooi hier nog een half theelepeltje maanzaad per stick overheen. Schuif de sticks in  het midden van een voorverwarmde oven. Bak ze in 17 tot 20 minuten goudbruin.

Verrassend hartig en heerlijk als lunch, bijgerecht, voorgerecht of buffetgerecht.




Mijn droom is al weer van een paar weken geleden.
Het duurde even voor ik dit durfde delen...... dat kwam door de zware kritiek die ik er thuis op kreeg. Niemand loopt hier echt warm voor rabarber, maar om  als foodblogger de vraag  te horen of - ik citeer - " er misschien een slak over je smaakpapillen heeft gelopen, want het is echt niet te..... piep..... "
Dat werd me toch even te gortig :(

Maar..... ik vind het écht errug lekker! Ik maakte het nog eens en nog eens klaar. Voor mezelf en voor anderen. M'n zusje proefde en vond het heerlijk,

gasten aten het bij de lunch en vroegen om het recept. Ja, het is het waard hier op mijn  blog te delen!

En jij.... wat vind jij?
Houd je van rabarber?
En wat vind je van deze zowel hartige als zoete rabarberstick?? Ik hoor het echt graag.
Of loopt er misschien ergens een eh..... slak.....?!