maandag 17 april 2017

Hollandse bloemkoolcurry met raita

Wow!! Opeens heb ik verse bloemkool uit eigen tuin! En niet één, maar gelijk vijf! En dan te bedenken dat ik ze bijna vorige maand uit de grond wilde trekken, omdat er toch niks groeide. En toen opeens..... begon de bloemkool te groeien. En snel gaat het nu!
Is het geen beauty?! ;)

Mijn eerste bloemkool was geen kleintje! Schoongemaakt woog ze een kilo. Ik reken me rijk, want in de winkel kost een biologische bloemkool zo rond de  €3,50!

Ik maakte van mijn eerste bloemkool dit eenvoudige maar toch exotisch smakende gerecht, met raita.

Hollandse bloemkoolcurry met raita

         voor 4-6 personen

Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool
  • 1 kg aardappels
  • 1 1/2 el currypasta
  • 8 dl ongezoete sojamelk
  • 500 - 600 g champignons
  • 30 g roomboter
  • Versgemalen zeezout
  • 2 el citroensap
         Voor de raita:
  • 1 1/2 komkommer
  • 3 -4 el dikke biologische yoghurt
  • 3 takjes munt
  • 1 tl versgemalen zeezout
  • Snufje asafoetida

Hoe maak ik het klaar:
Het gerecht bestaat uit een aardappel-bloemkoolcurry, knapperig gebakken champignons en komkommer-raita.
De frisse, zout-knapperige en pittige smaken vullen elkaar perfect aan.
Begin met de komkommerraita.

Rasp de komkommer. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
Voeg het zeezout toe en laat 10 minuten staan.
Druk opnieuw het overtollige vocht eruit.
Snijd de takjes munt (lekker vers uit het kruidentuintje!) fijn.
Vermeng de dikke yoghurt, samen met de munt en (evt.) een snufje asafoetida door de geraspte komkommer.

Klaar is je verfrissende raita.

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes voor de curry. Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in roosjes. 
Neem een grote pan en doe hier de melk samen met de currypasta in. Voeg hier de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes aan toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het in ongeveer 12 minuten gaar koken. Giet niet af!

Veeg de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de roomboter in een koekenpan. Bak op hoog vuur de champignons bruin, tot het vocht verdampt is. Bak nog even door tot de champignons knapperig worden. Voeg versgemalen zeezout toe naar smaak en blus af met wat citroensap.
Op deze manier zijn champignons echt het allerlekkerst!

Serveer de curry, samen met de gebakken champignons en de komkommer raita in diepe borden.
Houd je van een pittige curry, wees dan niet zuinig met de currypasta. Ik gebruikte deze keer de rode variant en volgens mij is die wat pittiger dan de groene.

Wat een heerlijke combinatie!



En wat smaakt die raita er heerlijk verfrissend bij. Gebruik deze raita gerust bij meerdere pittige gerechten, al of niet uit de Indiase keuken.

Binnenkort volgen nog meer bloemkool recepten, want ik 'moet' het nog vier keer eten.  Wat absoluut geen straf is, hoor. Wat is bloemkool een lekkere en veelzijdige groente, je kunt er eindeloos mee variëren......

Ik vind mezelf geslaagd als tuinder. Het is me namelijk  niet eerder gelukt om zelf bloemkool te telen. (Heb het nu ook weer niet zó vaak geprobeerd)  Bloemkool moet je goed verzorgen. En guess what? Ik heb gelijk nieuwe bloemkoolplantjes in m'n moestuin gezet........

Dus....... stay tune voor meer bloemkool;)