Dit is pruimentaart nummer vier op m'n blog en ik besef dat ik wat onderscheid moet maken.
Bij het omgekeerde pruimentaartje liggen de pruimen omgekeerd verzonken in een heerlijk zacht cakedeeg.
Het ondeugende pruimentaartje is gemaakt met pruimen, getrokken in brandenwijn (van de likeur)
Dan is er de pruimentaart gemaakt van kruimeldeeg met een vulling van pruimen, amandelspijs en mascarpone.
En met trots stel ik jullie hierbij voor aan pruimentaart nummer vier!
Deze pruimentaart maak je met appeltaartdeeg waarbij de pruimen liggen op een romig bedje
met onder andere amandelmeel voor een extra zoete smaak.
Waarom nog een pruimentaart?
Tja... pruimenboom nummer twee doet het dit jaar super goed en de pruimen blijken
zoeter te worden naarmate de boom ouder wordt.
Deze nog altijd wat zuurdere pruimen zijn in een taart als deze onweerstaanbaar.
En zo is ook deze hele taart geworden: onweerstaanbaar lekker!
Pruimentaart
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 100 g biologisch volkorenmeel
- 80 g biologische bloem
- 90 g rietsuiker
- 90 g boter
- 1 eierdooier
- snufje gemalen zeezout
Voor de vulling:
- 100 g boter
- 2 eieren
- 75 g rietsuiker
- 100 g rauwe amandelen
- 2 el bloem
- 15 pruimen
- 2 eetlepels pruimenjam of een jam naar keuze
Hoe maak ik het klaar:
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
Vet een ronde springvorm van 24 cm doorsnede in met wat boter. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed een deeg van het meel, de bloem, de suiker, de eierdooier, de boter en het snufje zout. Voeg eventueel een eetlepel water toe. Het deeg laat zich moeilijk uitrollen, maar je kunt het plat drukken in de ingevette vorm. Bedek de bodem en de wanden tot 2/3 deel met het deeg.
Zet de taartvorm in de koelkast en laat ongeveer een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Klop of mix in een andere kom de boter en de suiker
tot een romige massa. Voeg de eieren er één voor één aan toe. Maal de amandelen fijn
in een foodprocessor of notenhakselaar. Voeg het verkregen amandelmeel - de gemalen amandelen - toe
en klop er tot slot de bloem door. De amandelen geven een heerlijke (amandel)spijssmaak aan de taart.
Verdeel dit beslag over de gekoelde taartbodem en druk hier de gehalveerde pruimen in.
Schuif de taart in het midden van de voorverwarmde oven en laat 10 minuten bakken.
Schakel daarna de temperatuur terug naar 180°C.
en bak de taart in 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat afkoelen buiten de oven.
Doe de lepels jam plus een eetlepel water in een steelpannetje en breng aan de kook.
Strijk de nog warme 'gelei' over de taart zodat
deze gaat glanzen.
Is het geen oogstrelend plaatje zo?
En daar blijft het niet bij!
Als ik moet kiezen wat de lekkerste pruimentaart is....
Hmmm, komt deze denk ik op nummer één!
Het is een verrukkelijke taart en daarom is dit de pruimentaart-met-uitroepteken!
Geniet ervan!
Alle goed-te-pruimen-baksels op een rijtje:
- Pruimentaart van kruimeldeeg
- Omgekeerd pruimentaartje
- Ondeugend pruimentaartje (met pruimen uit de brandewijn)
- Pruimenflappen
- Hamansoren (met gedroogde pruimen)
Welke ga jij als eerste bakken?!