vrijdag 16 februari 2024

Weesper moppen

 Cake, taart of koekjes.... wat zal het worden voor dit weekend?
Jongste zoon wilde het liefst koekjes! Koekjes worden het, maar dan wel 
supersnelle en makkelijke koekjes: Weesper moppen.
En lekker zijn ze ook!
Je hebt maar twee ingrediënten nodig en natuurlijk heb je de amandelspijs zelf gemaakt, 
want dat is vele malen lekkerder. Klik hier voor de werkwijze.
Moeilijk is het niet, je hebt er alleen amandelen, suiker, citroen en een eitje voor nodig.
Ik had nog een pot amandelspijs staan van de feestdagen, 
dus waren deze koekjes binnen het kwartier gemaakt, inclusief baktijd!


Weesper moppen

     voor 10 - 12 moppen
 
Ingrediënten:

  • 225 g amandelspijs 
  • biologische rietsuiker

Hoe maak ik het:
Moet je de amandelspijs nog zelf maken, laat ze dan een paar dagen staan om de smaken goed te laten intrekken.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de amandelspijs uit tot een ronde worst van zo'n 2,5 cm doorsnede. 
Strooi de suiker op een bord en
 rol daar doorheen. Je krijgt door de suiker minder plakkerige handen. 
Snijd vervolgens de rol in plakken van zo'n  2 cm. 
Wentel ook de onder- en bovenkant door de suiker.

Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Schuif in de oven en bak de Weesper moppen in 10 minuten tot je 
een licht bruin randje ziet. Laat de koekjes afkoelen.
De koekjes moeten van buiten knapperig en van binnen nog zacht zijn.
Een heerlijke, zoete verwennerij.
Mooi dat mijn amandelspijs hierin op is gegaan.
Je kunt deze koekjes zo'n vier dagen bewaren in een afgesloten trommel.
Oh ja... dat deze Weesper moppen uit Weesp komen, is trouwens nergens
terug te vinden. Het is eerder waarschijnlijk dat ze uit het oude Midden Oosten komen. 
En denk bij heel oud dan richting de 12e eeuw.
Zo'n eeuwenoud recept is natuurlijk niet voor niks nog steeds bekend.... 

Geniet van je weekend!