donderdag 31 december 2015

Hartige beignets

Bij oliebollen horen appelbeignets en die bak je heerlijk mee.

Maar al die zoetigheden, vragen om een tegenhanger.
Zeker voor een hartig type, zoals ik. Ik houd van 'gezonde' zoetigheid, maar eet het niet veel. Maar geef me hartige hapjes en ik kan bijna niet meer stoppen.
Zo bak ik elk jaar na de oliebollen, hartige beignets en om te dippen maak ik er een lekkere chinese dipsaus erbij.

Hartige Beignets

Ingrediënten:
  • verse groentes zoals: champignons, winterwortelplakjes, uienringen, broccoliroosjes, sperziebonen, reepjes courgette etc. etc.
  • 2 eieren
  • 250 g volkorenmeel
  • 0,5 tl zout
  • zonnebloemolie om te frituren
Hoe maak ik het klaar:
Maak het beslag, door het meel met het zout te mengen in een kom. Roer er de losgeklopte eieren er één voor één door, samen met 250 ml ijskoud water. Houd je klontjes, roer het beslag dan glad met een staafmixer.
Verhit de olie in een grote pan (of gebruik je oliebollenolie)
Maak vervolgens de groentes schoon. Ik gebruik vandaag champignons en wortels (uit eigen tuin nog... yes!). De champignons laat je heel, hoewel je hele grote exemplaren door de helft kunt snijden. De wortel maak ik schoon en snijd ik in plakjes van ongeveer 2 cm.

Wentel de groentes door het beslag en frituur ze met een stuk of 8 tegelijk in de pan, voor een minuut of 3-4. Schep de beignets met een schuimspaan in een vergiet, bekleed met keukenpapier en laat uitlekken.


Chinese dipsaus voor hartige beignets


Ingrediënten:
  • 2 el. versgeperst citroensap
  • 6 el ketjap
  • 6 el tomatenketchup
  • 1 teentje knoflook
  • 60 ml olijfolie extra virgin
  • 1 el sesamzaad
Hoe maak ik het klaar:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en serveer!
Dit is ook een goede saus om als dressing te gebruiken bij bijvoorbeeld een Chinese Koolsalade.....

Dit noem ik nu een lekker hartige en gezonde tegenhanger bij al die zoete oliebollen.
En dit jaar gaan we ook aardappeltwisters erbij maken, maar daarover volgend jaar meer.
 
 

maandag 28 december 2015

Amandel-dadelshake

Je ontkomt er niet echt aan, met al die bijzondere dagen wordt het eten toch wat overdadiger.
Zo had ik laatst een etentje bij de Griek. Nou,  daar kunnen ze echt grote porties serveren, zeg! 
Ik had een heerlijke vega moussaka, maar het voorgerecht  was gewoon teveel.




Zo was het vandaag tijd voor een balansdagje. 
Het was tijd voor een healthy shake als lunch. 

Ik begin de dag altijd met een fruitontbijt en dan is deze shake een goede opmaat 
voor de rest van de dag. De basis zijn amandelen waar ik eerst amandelmelk van maakte.


Amandelshake

     voldoende voor 2 grote glazen

Ingrediënten: 

  • 3,75 dl water
  • 75 gram blanke amandelen
  • 1 el ahornsiroop (kun je ook weglaten of vervangen door agavesiroop)
  • 2 bevroren bananen
  • 6 dadels



Hoe maak ik het klaar:
Meet het water af en voeg daar de amandelen aan toe. Gebruik de blender om hier amandelmelk van te mixen. Voeg de siroop toe. Zo is deze melk ook heerlijk te drinken.
Maar wij maken er een shake van. Neem de bevroren bananen en snijd ze in stukjes. Ontpit de dadels, snijd ze wat kleiner en mix ze door de amandelmelk. Voeg de bananen toe.
Er ontstaat een romige, ijskoude, voedzame shake.

Dit is eigenlijk genoeg voor 1,5 portie. Maar verbruik je veel energie, 
drink hem dan gerust helemaal.
Bewaren is namelijk geen optie! ;)


zondag 27 december 2015

Project glaasje zonneschijn

Vanmorgen konden oplettende buren mij over straat zien lopen met een blad met glaasjes geel sap. Het leek wel versgeperste jus d'orange.... En dat wàs het ook!

Ik verkocht heerlijke, verse vitaminerijke glaasjes sinaasappelsap. Heerlijk voor bij het ontbijt, in deze donkere, wat lege dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.
Ik startte een eenmalig handeltje op met de verkoop van glaasjes verse jus. Het geld is voor het goede doel!
Natuurlijk moest ik hier klanten voor vinden en gistermiddag op tweede Kerstdag ging ik allerlei mensen in de buurt langs om te vragen of ze zin hadden in versgeperste sinaasappelsap bij het ontbijt.
Wat is er heerlijker om de dag zo onbezorgd gezond te beginnen?
En voor mij was het ook erg leuk, want ik sprak veel mensen, die ik normaal alleen even groet, weer even.
Bij iedereen mocht ik even binnenkomen en er volgden  mooie gesprekjes.

En bij niemand kreeg ik 'nee'  te horen. Leuk! Buren zijn belangrijk!

Ik noem mijn handeltje 'Glaasje Zonneschijn', want daarvan kunnen we altijd wel wat gebruiken. Wat extra licht in deze dagen.  Maar hoe kwam ik op dit idee?

Dit project kreeg een aantal weken geleden een start op een gezinsavond. We lazen het verhaal uit de Bijbel over een Koning die op reis ging. Hij gaf zijn dienaren geld om voor Hem winst te maken.
Daarna kregen de kinderen, èn ik ook, twee euro om hier op dezelfde manier mee aan de slag te gaan.
Hoe ga je dit geld vermeerderen? Wat kun je ermee doen?
Ideeën genoeg, maar zijn ze ook praktisch en haalbaar?
De kinderen vinden het moeilijk om iets te beginnen en om sowieso van de bank op te staan deze vakantiedagen. Dus ga ik maar beginnen!

Ik bedacht om in deze donkere dagen, net na kerst, een keer vroeg op te staan en glaasjes sinaasappelsap uit te persen.
Een echt glaasje zonneschijn voor de buurt!!

Na een berekening, waarin ik de sinaasappels in de aanbieding kocht en de plastic glaasjes bij de supermarkt, besloot ik om 1,20 euro te vragen per glas. In één glas kan het sap van drie sinaasappels. Wat een goede vitaminestart van de dag!
Zo gezegd, zo gedaan, deze ochtend!
Ik maakte er gezellige bedankkaartjes bij, voor mijn 'klanten' en maakte tegelijk wat reclame voor dit blog ;)
Nu moet ik morgenochtend  als een speer naar de supermarkt, want de sinaasappels en plastic bekertjes, zijn al op. Ik had niet verwacht dat het zó storm zou lopen, maar echt alle buren bij wie ik aanbelde, wilden één of meer glaasjes bij me bestellen. Ook kreeg ik van sommigen extra geld, omdat ze weten dat het naar een goed doel gaat. Wat wordt dit een waardevol en leuk project, ook voor mij.
En wat heb ik met die twee euro al veel winst behaald.
  En nu maar hopen dat goed voorbeeld doet volgen en dat ik binnenkort hier ook iets kan schrijven over een creatief of lekker project van mijn kinderen.....

donderdag 24 december 2015

Kerststukjes, kerststukjes en nog meer kerststukjes....

Het is traditie dat de kinderen op de basisschool een kerststukje maken. Leuk wat groen in een oase steken. Ook op de peuterspeelzaal waar ik werk, maken de peutertjes, samen met hun ouders, een kerststukje. Nou ja, kerststukje..... Dit jaar maakten we een kerstbol!
Heel bijzonder, heel leuk en als ik het kan, kun jij het vast ook!

De voorpret begon al eerder die week, toen ik zelf allerlei groen mocht snoeien uit de tuin van een buurvrouw. Ik zat met mijn neus in de coniferen, taxus en dennengroen en knipte sedum, hulst en wat ik nog meer vond. Zo snoeide ik samen met de kinderen wel vijf tassen vol. Wat een overdaad!

Eerder maakte ik zelf een mooi ´kerstuk-voor-vrijwilligers-van-de-tuin´.
Fijn om te werken met dat heerlijke, geurende dennengroen.
Hier een impressie van al die kerststukje,  met een DIY van de kerstbol! !
Kijk je mee?
Het kerststukje van mijn zoon uit groep 4. De oase zie je nog, de klokjes en kraaltjes in een lange tak opgehangen. Ach..... hij vond het fijn om te doen en op deze foto ziet het er goed uit, toch?! 
Vanaf de club waar mijn dochter (11) allerlei  creatiefs doet, kwam dit kleine symmetrische kerststukje mee naar huis.

En het kerststukje van haar van school. Wat ziet dat er mooi uit!  En zo groot dat het de hele schaal bedekt.     
Hier de lange tafels bij het maken van een kerststuk met de vrijwilligers van NME.  Al het geurige groen lag al middenop de tafel overdadig uitgestald. We konden kiezen uit een ovaalvormige glazen schaal, of een ronde schaal op een voetje. Ik koos voor de ovalen schaal en maakte dit stuk....                                    

 Beetje donkere foto, maar hier staat het bij mij op de haard.
Ik heb gekozen voor een waxinelichtjeshouder die er rechts van het stuk ingeprikt zit. Die kan ik uiteraard vervangen door een lange kaars...

DIY kerstbol

Snijd of schil de oase in het rond en laat het zich volzuigen met water.
Doe er een cadeaulint omheen en trek dit strak, zodat het een in de oase vastzit.
Begin met groen in de bovenkant te steken. Ik werk op een dienblad en het groen knip ik met een snoeischaar. Probeer de takken ongeveer even lang te houden. Zodat de bol straks ook rond wordt.
Om het groen aan alle kanten er goed in te kunnen steken, moet de bol vrij komen. Ik prikte er drie vorken in, als standaard. Zo werkt het gemakkelijk. De vorken schuiven niet weg, door de opstaande randen van het dienblad.
Zo werkt het gemakkelijk.
Houd er rekening mee dat je ongeveer vier keer zoveel groen nodig hebt, als bij het maken van een 'gewoon' kerststukje.
Gebruik vooral stevige groene takjes.....

Verplaats de vorken, zodat je ook de onderkant een keer bovenaan hebt. 
Natuurlijk kun je de bol ook ophangen, zodat je er vrij bij kunt. Ondersteun hem wel, als je er takjes insteekt.
Op het laatst kun je met een goede snoeischaar de ongelijke takken bijsnoeien tot een goede bolvorm. Tijdens het werken is het soms lastig om goed te zien of takken uitsteken of niet.

Helemaal op het laatst steek ik er nog wat sterretjes en balletjes in. Dit hoeft niet overdadig, want deze groene bol valt zó al op.
Je hebt uiteraard geen bakje of schaal nodig voor dit kerststuk en het is een prachtige versiering voor in huis.

-----

En deze kerstbol maakten dus ook peutertjes, samen met hun mama, papa of oma of tante.
                                            Leuk om al die activiteit te zien.
Er ontstonden andere ideeën, sommige moeders besluiten toch het kerststukje thuis in een bakje of schaal te zetten.
Of het buiten op te gaan hangen....
Ach, dat geeft niet.....
Hier een oma die het lint vastknoopte
aan de wandelwagen en op die manier samen met haar kleinzoon haar handen vrij had om al het groen in de bol te steken.

 Hier draait de bol rond, vandaar dat de foto een beetje vaag is.
Maar wat is 't ie leuk, hè?

|De kerstviering was goed en gezellig!
De kerstliedjes klonken en hét kerstverhaal werd verteld.
Dat is het belangrijkst!

vrijdag 18 december 2015

Mangosmoothie


Een goed begin van mijn dag: een heerlijke smoothie!
En een vitamineboost op de bijna-kortste dag van het jaar. Je hebt er niet veel voor nodig. Vries alleen de bananen een avond van tevoren in.   Het ingevroren fruit zorgt voor een romeriger consistentie. Ik houd niet van het gebruik van zuivel bij mijn smoothies en dat is ook helemaal niet nodig! Overtuig je zelf!                                                                                                                        Ik kocht afgelopen weekend o.a. een zak overrijpe bananen, een doos perssinaasappels en een doos rijpe mango's.
Ik heb nu drie kilo bananen in mijn vriezer liggen. En één grote overrijpe mango heb ik ook ingevroren. .
Heerlijk om te verwerken in deze smoothie.

Mangosmoothie

(voor 4 personen)

Ingrediënten:
700 ml versgeperst sinaasappelsap
1 grote mango (450 gram schoon)
2 bananen
2 e.l. gedroogde kokos

Hoe maak je het klaar:
De avond van tevoren vries je twee bananen in (zonder schil!) De mango kun je ook invriezen, hoeft niet.
Pers de sinaasappels uit.
Als je een verse mango gebruikt: schil de mango en snijd hem in blokjes.
Haal de bananen uit de vriezer en snijd ze in plakjes.
Doe het sap, de bananen en mango in stukjes in een grote kan. Pureer met een staafmixer alles tot een smeuïge, ietwat dikke smoothie.
Roer er daarna de twee lepels kokos doorheen.
Als  de smoothie te dik blijft, doordat je zowel de mango als de banaan hebt ingevroren, kun je evt. wat extra sinaasappelsap toevoegen...


Glas vol zonneschijn en zomerwarmte!

Vandaag kan ik er weer tegen!







donderdag 17 december 2015

Eiersalade zelf maken

 Ik krijg nu zoveel eieren van m'n kippen, dat ik opeens allemaal extra dingen met ei kan maken.
Eieren kopen is eigenlijk tegen mijn principe. Met eigen kipjes eet je eigen eitjes!
En dat kan nu weer volop!


Ik kwam nog een fotootje tegen van m'n  kuikentjes...... Vanaf ongeveer 20 weken kunnen kippen eieren gaan leggen. In de winter leggen weinig kippen eieren, omdat er te weinig daglicht is. Het is wel bijzonder dat mijn kippen hier geen last van hebben en toch spontaan eieren gaan leggen. Ik krijg nu wel 4 eieren per dag! Wat een rijkdom.
Deze week heb ik eiersalade gemaakt. Super simpel en  heerlijk op een toastje. 
Of een pistoletje gezond of gewoon op een boterham mee naar school. ....

Eiersalade

      voor 1 bakje van 200 g

Ingrediënten :
  • 6 eieren
  • 2 el mayonaise 
  • 1 el volle yoghurt
  • 2 tl  kerriepoeder
  • 1/2 tl gemalen zeezout
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el ketchup


Hoe maak ik het klaar:
Kook de eieren hard in ongeveer 7 minuten. Schrik ze in koud water. Laat even afkoelen en pel ze.
Ze hoeven niet heel te blijven. Doe de eieren in stukken in een schaal. Vermeng de mayonaise met de yoghurt, de ketchup en de kruiden. Voeg toe en roer goed door elkaar. Proef en voeg eventueel meer zout of kerrie toe.

Et voilà!  Klaar is je eiersalade.
Ook lekker in een luxe uitziende komkommer borrelhapje
Sprietje bieslook erop.........

Geniet ervan!




 

zaterdag 12 december 2015

Sinterklaas terugblik

Sinterklaas is allang het land weer uit, maar wat was het een drukke en leuke tijd! Inmiddels staat de kerstboom weer in z'n  vertrouwde hoekje en lijkt het al weer heel lang geleden.
Toch nog even een terugblik.
Ik begin even met wat je na pakjesavond kunt doen.




Wat te doen met overgebleven. .....

Kruidnootjes:
Doordat ik van mijn werk twee zakken kruidnootjes meekreeg, had ik echt héél veel kruidnootjes. En er bleven er heel veel over. Maar hoe simpel: je eet ze met een laagje boter gewoon lekker op je brood.
Je hebt Bolletje of je hebt je eigen 'restantje'.
Dus de volgende dag was het ontbijten en lunchen met kruidnootjes op brood..... Een straf? Welnee hoor!


Chocoladeletters:
Elk jaar zoek ik me weer suf naar de Y, de andere letters vind ik meestal wel..... Want ja,een letter hoort er  nu eenmaal bij.
Waarom eigenlijk? Ik vind er zelf niks aan! Zo'n hap saaie melkchocolade..... Sommige kinderen hebben ook nog eens drie letters: van een sinterklaasfeest op school of (sport)club, of van een verjaardag......
Ik ga een aantal letters omsmelten en voeg er een lekkere bite aan toe.

 

Wat vind je van dit leuke vormpje?



Chocoladebloemen op een lollystokje.... Bij de kringloopwinkel gekocht voor 50 cent. Die ga ik nu eens uitproberen!

In een schaaltje smelt ik de chocolade. Ik doe dit bovenin mijn stoompan. Dit gaat iets te hard, vandaar dat ik geen mooi vloeibare chocoladesaus krijg. Au-bien-marie  is dus beter!
Ik roer er wat gemalen amandelnootjes door en giet het in de vorm.

Door de overgebleven chocolade meng ik nog rozijnen en daar vorm ik hoopjes van. Op een laagje bakpapier zet ik het in de koelkast om op te stijven.

Dit is het resultaat!!
Stukken beter en lekkerder dan zo'n saaie chocoladeletter.
Zien ze er niet aardig uit?
Volgende keer doe ik er nog wat discodip in bij het bloemenhart.....
Misschien heb jij ook nog wat letters liggen?
Wat doe jij er mee?



Mijn cadeautjes:
Ik ben dol op cadeautjes, dus ik deed gewoon gezellig mee met Sinterklaas. Ik wil ze hier graag even laten zien, want wat ik kreeg, vind ik erg leuk! Waarschijnlijk valt er straks meer te lezen over wat ik met die cadeautjes ga doen, vandaar.
Onze oudste kinderen mochten meehelpen de zak te vullen, door van hun zakgeld zelf een cadeautje te kopen voor ons. Dan blijft het eerlijk verdeeld en is het dubbel leuk/spannend voor hen.
Onze oudste zoon gaf een doos (hoe breekbaar.... in een jute zak!) met champagneglazen. Weet niet hoe hij erbij komt, maar wel leuk!
Van mijn lief een zelfgemaakt cadeau: aluminium plankendragers, voor buiten in mijn kas. Plankendragers bestaan natuurlijk wel, maar niet in roestvrij aluminium. Van een lange platstrip, een alu-hoekprofiel en wat popnagels maakte hij ze.
Die gaan we natuurlijk in het voorjaar ophangen en gebruiken.










En ik kreeg wat lekkers/grappigs om te mixen.
In de rode pump zit een soort cocktailsiroop om te mengen met wodka.
Ik vind die fles zo vreselijk funny!!
Die wordt niet weggegooid!
De inhoud probeer ik in de kerstvakantie wel een keertje uit.
(My guilty pleasure.....)
Van dochterlief kreeg ik een mooi, glazen potje en een geweldig kookboekje 'Gezond bakken'. Voor mij ook stiekem een bevestiging dat ze het steeds meer gaat waarderen (en lekker vindt) wat ik allemaal bak en klaarmaak.
Terwijl ze toch wel wat onzeker een keer of vijf vroeg of ik het wel leuk vond, zag ik al bladerend heerlijke recepten staan. Super!
Wat te denken van 'veganistische kwarktaart', 'zoete aardappel-chocoladebrownies' of  'blueberrymuffins'. Hier ga ik van alles uit proberen. En als het lukt, kun je het hier zeker teruglezen!




woensdag 9 december 2015

Over zonnepanelen en ledlampen

Terwijl ik kleinschalig bezig ben met consuminderen,  alles zelf maken, een natuurlijke kringloop opzetten etc. pakt mijn lief het op grotere schaal aan.
Na een zoektocht op het web heeft hij een partij ledlampen rechtstreeks vanuit China besteld via MiniInTheBox.
Dat was goedkoop en het werd tijd ons huis eens wat goedkoper licht te gunnen. Zeker met de komende feesttijd.....
Goedkoop vindt onze overheid niet altijd een goed idee. Dus als je rechtstreeks vanuit China  iets bestelt, let dan op bijkomende douanekosten en de BTW die er opeens bij komt.
Wij kregen die bij aflevering van het pakket opeens erbij: 25 euro!
Gelukkig, met wat omslachtig werk kregen we dit uiteindelijk ook weer terug. Dankzij een verzekering van 20 ct die mijn man bij zijn bestelling nog had aangeklikt.  Vreemde constructie, maar in ieder geval is ons huis weer 30 ledlampen rijker.
Handig in mijn afzuigkap, in onze staande lamp achter de bank en het licht op de overloop, wat van sommige kinderen 's avonds echt een uur of langer moet branden....

We hebben een jaar geleden een paar zonnepanelen van mijn broers' nieuwe huis overgekocht.
Dit bevalt goed en met een Wattmeter zie je ook wanneer je stroom opwekt en wanneer de meter terugdraait.  Leuk!
Dit willen we meer!
Mijn broer inspireerde mij met de volgende stelling:
Geld op de bank levert met het huidige rentepercentage bijna niets op. Investeer je dit geld echter in zonnepanelen, ga je direct minder betalen voor je energie en dat levert heel wat meer geld op dan op de bank zetten.
Je ziet het direct op je energierekening terug. Dat is toch interessant!!

De gemeente wil met een collectief van inwoners zonnepanelen inkopen. De kosten worden lager, als meer mensen zich inschrijven.
Wij willen  nog wel 10 zonnepanelen op ons huis.
Krijgen we misschien ooit een energie-neutraalhuis...

Maar dat collectief aankopen, start niet vanuit een goedkope basis. De all-in prijs lijkt ons nog  behoorlijk hoog.
Na wat rondzoeken, vond mijn lief, die daar steeds handiger in wordt, een bedrijf die echt goedkoop zonnepanelen levert. Solar champ uit Schiedam 
Zo gezegd, zo gedaan. Na het geld over te hebben gemaakt, was het wachten op de levering.
Die liet helaas op zich wachten. We wachten en wachten.... tot ik me ongerust maakte of we wel bij een bonafide bedrijf waren gekomen. Hadden we al dat geld overgemaakt en zaten we straks bij Radar in de studio.......oeps!

Gelukkig was dit niet het geval. Doordat het bedrijf extra service wilde verlenen, in de vorm van een grotere omvormer, duurde de levering langer.
Volgens mij waren ze onze bestelling gewoon vergeten, door drukte binnen het bedrijf. Nu nog druk? In de winter? Ja, ook met gewoon daglicht leveren zonnepanelen al wat op. En alle kleine beetjes helpen....
Uiteindelijk werden de zonnepanelen netjes (na drie weken) geleverd, keurig in de tuin gezet en alles was compleet.
Maar nu het dak nog op!
Ja, voor 1200 euro kun je het ook laten neerleggen, maar als je een beetje handig bent en wat spierballen hebt, bespaar je dit geld gemakkelijk!
Maar het dak op, dat mag alleen als het niet waait.
Vind nu maar eens een dag in de herfst dat het windstil is............

Om een lang verhaal kort te maken... op de dag van het verjaardagsfeest, toen het echt niet zo goed uitkwam, leek het 's morgens windstil. Ondanks de verwachtingen op mijn weer app (ik neem echt een andere!!)....
Dus toch mijn lief maar het dak op laten gaan......
Gelukkig waren de voorbereidingen al getroffen en wat was hij blij dat hij dit klusje kon afronden.
Na twee uur (hoog uurloon!) hard doorwerken (ik in de keuken met de taarten en het feestmaal, hij op  het dak!) lagen ze er allemaal op! De knop omdraaien en gelijk draaide de stroommeter terug.
Hè, hè..... dat is wel fijn. Zeker met al die wassen die maar blijven komen. En al die feestverhogende verlichting in december.

Dit is een dus een stralende lucht in november.... zo heb je ze af en toe ook!!

zaterdag 5 december 2015

Wijn maken deel 4




"Deze week klonken de blubjes en plopjes vanuit de hoek van mijn huiskamer steeds minder vaak. En toen ik even polshoogte ging nemen, zag ik aan het waterslot  van beide flessen dat het gisten klaar was. De belletjes staan nu op gelijke hoogte. Tijd voor de volgende stap in het wijn- maak proces.
Ik ga nu fles 'lichting 1' en fles 'lichting 2' tegelijk behandelen.Ik ben heel benieuwd hoe de smaak is en ook het verschil in smaak..... "

En dit had ik net opgeschreven....... toen er een vreselijk voorval plaatsvond!
De kinderen waren elkaar wat aan het uitdagen, iemand duwde een ander en die viel via de pianokruk tegen de grote wijnfles aan. Je hoorde niet eens krak, maar er vielen gelijk 5 stukken van de fles. Met een enorme, denderende waterval kwam daar 20 liter wijn uit, over de vloer, richting mijn naaimand, onder de piano, druppelend door het luik naar mijn opslagruimte.....
Oh..... wat een verschrikkelijke rommel!! Maar vooral:  wat erg van die prachtige, rijpende wijn. Weg de belofte van een heerlijke wijn....  al die uren werk (druiven plukken, druiven schoonmaken, druiven stampen, druiven laten gisten.....) allemaal voor niks geweest! En weg fles!
Ik was werkelijk een hele dag diep van slag!

Inmiddels ligt dit voorval al weer wat weken achter me, het huis stinkt niet meer naar wijn en niemand beschuldigt me bij binnenkomst van alcoholisme. En, laat ik eerlijk zijn, ik moest echt moed verzamelen om er hier over te schrijven.....

De dag erna begon ik met een klusje wat thuishoort in de categorie 'Als het kalf verdronken is, dempt men de put'. Want.... ik heb nog een fles wijn.....
Ik ga een beschermhoes haken!!
Hoewel ik van deze overgebleven wijn veel minder verwacht. De druiven waren minder rijp, hebben iets te lang gestaan en ik heb de beginnersfout gemaakt door op het verkeerde tijdstip suiker toe te voegen.
Toch ga ik door! Ik moet het dit jaar een keer gedaan hebben!
Volgend jaar komt er vast weer een nieuwe kans....

In ieder geval deel ik hier nu eerst mijn (toch wel erg leuke!) klusje van het omhaken van een fles.

Ik nam textielgaren, waarvan ik nog wat klossen had liggen.
Een grove haaknaald van 10 mm en begon.....

Ik heb al een aantal boodschappennetjes gehaakt (echt een eenvoudig en superleuk werkje;)) en gebruikte dit principe om de wijnfles om te haken.
Ik haakte 5 losse en sloot deze tot een ring. Daarna haakte ik een ronde vasten.
Vervolgens ging ik meerderen en haakte ik in elke vaste twee vasten.
Daarna meerderde ik verder door lossen tussen elke vaste te haken. Vervolgens ging ik lussen haken en haakte die telkens vast in een onderliggende lus. Meerderen doe je door de lussen met meer lossen te haken.
De wijnfles is echt een enorme buikfles, dus na het dikste gedeelte moest ik snel weer gaan minderen.
Dit deed ik door in plaats van vier lossen in een lus, drie lossen te haken. Ik was halverwege de vorm en ben toen verder gegaan om de fles heen....
Met zo'n dikke naald en zulk dik garen, gaat dit klusje lekker snel.
Zie hier het proces en eindresultaat.


Het is best zwaar haken, maar wel erg leuk om te doen! En het gaat snel.....
 
En hier is 't ie klaar!!

Met bovenaan een paar rijen vasten, kan de hoes alleen niet meer van de fles af. Daar moet ik nog wat op bedenken. Dit is namelijk de fles die ik ga gebruiken en hij is nog niet schoongemaakt.....


Vandaag ga ik dan eindelijk de wijn hevelen. De droesem onderin de fles is duidelijk zichtbaar en mag echt niet mee. Dit is een afvalproduct, wat onder andere bestaat uit de gist die naar de bodem gezonken is.
Omdat er inmiddels twee flessen gesneuveld zijn (Eén brak er tijdens het schoonmaken. Stom, zeg!) moet ik het hevelen in een geleende fles doen. Eerst de fles maar eens goed schoonmaken.  Ik haal de bovenste haakrand uit en daarna krijg ik hem van de fles af. Door de lussen is de rest van de hoes lekker rekbaar.
Ik maak weer schoon met water met daarin sulfiet en citroenzuur. Dit ontsmet en is belangrijk bij het wijnmaken....

Ik  gebruik een hevelslang en gebruik een hoogteverschil van het aanrecht en een krukje.
Ondertussen moet ik de hevelslang even 'aanzuigen' en proef ik gelijk wat van de wijn......

Oegggh..... ik weet niet hoe gauw ik het moet uitspugen. Het proeft zuur, heel zuur en dun en een tikkeltje mousserend. Ik zou echt niet weten, wat hier van moet komen.....
Maar het duurt zeker nog een paar maanden. Eerst moet de wijn verder rijpen.
En vervolgens moet ik hem in flessen bottelen en die moeten dan ook nog een paar maanden liggen.
Laat ik maar niet meer terugdenken aan de belofte van die andere, overrijpe, zoete druiven (........)

De droesem beslaat echt een flinke bodem in de andere fles.
Dit is het restant wat in de fles achterblijft. Wel bijna 2 liter droesem.
Ook de laag net boven de roze substantie op de bodem, is vol met afzetbrokjes... 
Wat ik overhevel is mooi donkerrood en helder van kleur.

Om de fles toch vol te krijgen, dat is belangrijk volgens mijn wijnmaakvriendin, vul ik hem aan met druivensapconcentraat. Omdat ik nog zeker 7 flessen druivensap heb staan, besluit ik die te gebruiken. Het is gemaakt in mijn sappan en er zit een klein beetje rietsuiker bij. Misschien niet eens verkeerd met die zure smaak......
 
Ik voeg 1,7 liter druivensap toe..... 


  Dan de omgehaakte (bescherm)hoes om de wijnfles heenkrijgen.
De bovenste rand, haak ik gewoon weer drie toeren rond en vast.
En nu op een rustige, koele plek een paar maanden laten rijpen.
Dit doe ik op m´n slaapkamer, op zolder.
Het raam staat er altijd open en er loopt bijna nooit iemand.
Dit lijkt me de ideale (veilige) plek!


De fles met sulfietwater bewaar ik voor de volgende keer als ik de wijnflessen moet schoonmaken en de kurken erin moet weken..... 
Als iemand dit leest,  die nog een familielid, buurman of andere kennis heeft die wijnmaakspullen bezit en die weg mogen, dan hoor ik het graag. Ik zou graag een paar grote flessen willen.
En dan ga ik er eerst een hoes voor haken, voordat het volgende wijnseizoen van start gaat......
Ik lees je reactie graag.......