donderdag 10 februari 2022

Hartenplaatkoek voor Valentijn

 Het is weer bijna zover!
Oudste dochter loopt al weken met haar hoofd in de wolken.... bijna Valentijn!!
Speciaal voor Valentijn - en om mijn gezin te laten weten dat ik van ze hou - bakte ik 
deze plaatkoek met hartjes... heel veel hartjes!! 

Ook maken?
Je hebt er nog het hele weekend de tijd voor!

Voor deze bijzondere plaatkoek heb je niet veel ingrediënten nodig. 
Sterker nog: waarschijnlijk heb je ze gewoon in huis. 



Hartenplaatkoek voor Valentijn

        voor 24 stuks

Ingrediënten:
  • 375 g roomboter bio
  • 240 g witte basterdsuiker
  • 340 g bloem
  • 135 g kokosmeel
  • 1 tl vanille extract (klik)
  • snuf fijngemalen zeezout
  • 350 g aardbeienjam, zelf gemaakt
       Verder nodig:
  • rechthoekige ovenschaal (van ca. 40 x 27 cm)
  • koekjesuitstekers in hartvorm


Hoe maak ik het klaar:
Zorg dat de roomboter die je gebruikt goed koud is en snijd deze in kleine blokjes.
Doe ze samen met de suiker, bloem en het kokosmeel in een grote kom en kneed door. Voeg het zout en het vanille extract toe en kneed met koele handen tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol tot een bal.
Leg één bal in de koelkast en rol de andere bal uit tot een lap van ongeveer 4 tot 5 mm dik. 
Doe dit op een met bloem bestoven aanrecht of op bakpapier.
Steek met de koekjesvormen zoveel mogelijk hartjes uit het deeg.
Leuk als ze verschillende groottes hebben.
De restjes deeg die overblijven kneed je even door en rol je opnieuw uit. 
Steek ook hieruit hartjes. Ga door tot je geen hartjes meer kunt maken.
Zet de hartjes op bakpapier weg op een koele plaats.
Verwarm de oven voor op 160° C.
Verzamel de losse randjes deeg en kneed ze door de andere helft van het deeg.
Rol hier een lap van ongeveer 5 mm dikte van.
Bekleed de ovenschaal of bakplaat met bakpapier en laat de randen wat uitsteken.
Druk de lap deeg hierin. Lukt dit niet in één keer, duw het deeg dan met de achterkant
van een lepel in de vorm. Alleen de bodem is genoeg, ik maakte nog een klein opstaand randje 
maar dit hoeft niet.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven.
Bak de bodem van de plaatkoek in 20 minuten lichtbruin in de oven.
Haal eruit en laat 5 minuten afkoelen.
Schakel de oven niet uit.
Neem de aardbeienjam en strijk deze in een dunne laag uit over de deegbodem.
Ik had iets meer dan een pot nodig, maar dat kwam goed uit want ik had nog twee 
potten aardbeienjam staan.
Pak de hartjes uit de koeling en verdeel deze over de laag jam.
Ik had zoveel hartjes - een stuk of vijftig geloof ik -  dat ze niet allemaal naast 
elkaar passen, maar dat is juist leuk! Leg de hartjes half of helemaal over elkaar voor een speels effect.
Schuif de hartenplaatkoek opnieuw in de warme oven en bak de koek in 20 minuten gaar.
De hartjes zijn niet bruin gebakken, anders is het te hard gegaan.
Laat de koek zo'n 10 minuten afkoelen buiten de oven.

Haal uit de vorm en snijd de plaatkoek voorzichtig in stukken. 
Natuurlijk kun je kleinere en grotere stukken snijden.
Ik haal er minstens 24 uit; mooie vierkantjes!

Deze plaatkoek ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, hij smaakt ook heerlijk!
En daar is iedereen  het deze keer unaniem over eens.

Kan het ook anders als het met zoveel liefde gebakken is?!! 

Voor wie ga jij deze koek bakken?
Pas de hoeveelheden aan wanneer je een kleinere vorm gebruikt.
Bestrooi de plaatkoek voor een feestelijk effect met poedersuiker en laat het je smaken.
Want... eh liefde gaat door de maag! Toch?!