donderdag 30 januari 2020

Tijd in mijn keuken (2)


Shameful….. ik heb deze week wat afgeblunderd, maar vooruit.... beloofd is beloofd: ik deel het gewoon. Niet alles gaat goed in mijn keuken, trouwens, bij wie gaat wel altijd alles goed?!
Maar ik heb ook een geweldige vinding uitgeprobeerd die werkte! En ik leg je uit hoe je van elke notensoort pasta maakt. Zó bijzonder....  ga er even lekker voor zitten en lees weer gezellig  mee.
Dit is deel twee van de serie "Tijd in mijn keuken" en voordat ik begin met mijn weekmenu nog even iets over mijn keuze om vegetarisch te eten....

Vegetarisch eten

Voor nieuwe lezers - welkom trouwens - nog even kort waarom ik vegetarisch eet. Vegetarisch eten betekent voor mij geen vlees en vis en eveneens geen dierlijke grondstoffen in kant en klare producten. Denk aan gelatine in snoep, vleesbouillon enzovoort. Meer voorbeelden heb ik  niet zo snel, omdat ik eigenlijk geen kant en klare zakjes en pakjes gebruik. Zelf maken is namelijk veel leuker en je weet precies wat je binnenkrijgt.
Ik heb ruim een jaar veganistisch gegeten, dus helemaal zonder dierlijke producten. Veganisten eten geen eieren, zuivel en honing en dragen geen wol, leer en zijde....  Maar ze slikken wel supplementen anders krijgen ze tekorten. Ik heb een heel ernstig vitamine B12 tekort gehad en eet nu dus 'gewoon' vegetarisch met heel weinig zuivel.
Eieren komen van mijn eigen kipjes, honing van mijn eigen bijen..... het is alleen dat ik middenin de stad woon, anders had ik ook een geit in mijn tuin.... ;)
Ik eet nu zo'n 20 jaar vegetarisch en mijn belangrijkste reden om vegetarisch te gaan eten was mijn eigen gezondheid. Vegetarisch eten is veel gezonder: vegetariërs leven langer, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op dik worden en bevallen gaat sneller. Alleen over het laatste kan ik meepraten. Mijn bevallingen waren geen feestje, maar ze gingen wel snel. Dus dát klopt in ieder geval ;)
Verder weegt zeker ook het dierenleed in de intensieve veehouderij en de enorme belasting voor het milieu mee, om vegetarisch te blijven eten. Aan tafel met de kids hebben we daar geregeld gesprekken over. Het vegetarisch opvoeden van kinderen is overigens geen enkel probleem. Mijn kids zijn super gezond, groot en sterk. Rond een jaar of twaalf mogen ze zelf kiezen of ze vlees gaan eten. Tot nog toe eet alleen oudste dochter - vanaf haar elfde -  af en toe vlees....
Een uitgebreidere samenvatting waarom ik vegetarisch eet staat onder het kopje 'Over Tamar'


Mijn weekmenu


En de inspiratie en motivatie voor dit blog zijn met name de lekkere, kraakverse groenten uit mijn eigen moestuin. En dat is waar ik mee eet...
Zou ik het dit jaar redden om het jaarrond toe te komen met de groentes uit mijn moestuin? Dat is elke keer weer mijn streven.... 

Op zondag aten we hartige taart met aardperen. Samen met krootjes zijn aardperen nog zo'n beetje de voornaamste groente uit mijn moestuin. In deze taart combineer ik ze met aardappelen. De romig-zalvige vulling is erg lekker. Wat geraspte wortelsalade erbij en klaar is de zondagse maaltijd.
Op maandag aten we ècht Hollands... gekookte aardappelen, geraspte en gestoofde krootjes en een biologische groenteburger erbij. 
Op dinsdag aten we snijbonen. Helemaal geen wintergroente, maar in de zomer geoogst uit eigen tuin en ingevroren. Ik at een Oosters gerecht van mie met snijbonen en kokosmelk. Klik je hier  dan kom je bij het recept.
Ik telde gelijk de hoeveelheid ingevroren groente die ik nog op voorraad had en dat bleek tegen te vallen.... Nog maar één courgette (waar zijn ze allemaal gebleven??) en hierna nog voor twee maaltijden bonen. 
Op woensdag aten we Peruaans, weer een zonovergoten maaltijd. Ik heb nog vier grote pompoenen van mijn overvloedige oogst. De pompoenen die ik buiten had gelegd zijn inmiddels op. Deze lagen in de schuur, maar gaan nu ook hard met zachte plekjes die erin verschijnen. Nu ja.... even wegsnijden en dan is de rest van de pompoen nog prima te eten. Maar ik ga er wel goed op letten. Deze week staat er twee keer pompoen op het menu. En dit is dus Locro de Zappolo! Met nog een paar sperziebonen en verse munt uit de tuin.

 Donderdag was het tijd voor rode kool. Deze echte wintergroente kocht ik biologisch. Ik had 'm eigenlijk nodig voor nieuwe foto's bij een oude blog. :)
Ik maakte de rode kool super snel klaar met rijst en pinda's in dit gerecht. Maar het was een grote kool, dus volgende keer eten we nog eens rode kool, maar dan anders...
Op vrijdag aten we nog een keer pompoen. Nu met zelfgeraapte hazelnoten en spaghetti.
Lekker herfstig....  






Kijk voor alle ingrediënten en de bereidingswijze bij het recept.
De verse peterselie staat trouwens in mijn kasje. Ik had twee plantjes gewoon uit de supermarkt en met deze zachte winter groeien ze gewoon door.

Op zaterdag hadden we weer een uitje waar ik veel zin in had.
Bij Jacky zouden we een tapas workshop volgen en heerlijk tapas eten.
Het was niet alleen super gezellig, maar Jacky, die ooit in Spanje woonde, legde ook uit waar tapas vandaan komt, waarom mensen tapas aten en hoe ze in de loop van de tijd veranderd zijn. Er stond al heel erg veel lekkers klaar. Schaaltjes met zongedroogde tomaatjes, groene en zwarte olijven, kappertjes, geroosterde artisjokken, kaas, ham, stokbrood en daarnaast kwamen er nog allemaal warme gerechten op tafel: geroosterde groene asperges, gemarineerde aubergines, gegrilde courgettes... ik ben de tel kwijt geraakt.

En hoe ik eigenlijk aan deze etentjes kom?
Da's ook wel een leuk verhaal. Eén keer per jaar hebben we in de kerk een speciale feestzondag waarbij we met ludieke acties en artikelen - en veel food - geld ophalen voor o.a. een jongerenzendingsreis. Eén van mijn favoriete onderdelen is de talentenveiling. Een heuse veilingmeester hamert de talenten af die vooraf door mensen zijn aangeleverd. Zó kun je elk jaar het talent van een high tea kopen, of een lekkere taart die wordt afgeleverd op bestelling, of een massage, of een babysitter inhuren, enz. enz.….
En via de restaurantveiling heb ik vorig jaar zo'n vijf etentjes gekocht... die bewaar ik lekker voor deze tijd van het jaar. We komen bij mensen thuis, waar we niet zo vaak komen, we praten bij met mensen die we niet elke week spreken en er wordt heerlijk voor ons gekookt. Ik vind het een super uitvinding en in deze januarimaand gaan we 'gratis' heel wat keertjes uit eten....
Als mensen bij mij komen lunchen of dineren, zeg ik altijd dat ze juist in de zomer of het najaar moeten komen, want dan heb ik een overvloed aan verse groenten om mee te koken...


Bakken

Deze week wilde ik bakken zonder eieren. Mijn kipjes begonnen in december met eieren leggen, maar op onverklaarbare wijze zijn ze er ineens mee gestopt. Jammer.... maar ja, ik ben zo'n raar mens dat dan geen eieren gaat kopen. Liever eet ik ze dan een week niet en wacht ik tot ik weer eitjes ga krijgen. Zelf kippen hebben en eieren in de winkel kopen, gaat voor mij niet samen.
Dus koekjes zonder eieren.
En dat kan best...   Op mijn bakpagina heb ik achter elk recept een afkorting gezet zodat je kunt zien of een baksel suikervrij, glutenvrij, eivrij, lactosevrij of vegan is. Belangrijk als je anders móet eten vanwege je gezondheid en handig als je eens iets anders wilt kiezen.

Ik begon met lekkere appel-kokos-notenkoekjes. Ik dacht dat ik in de schuur nog goudreinetten had liggen, maar dat was niet zo. Maakt niet uit, ik had wel twee kisten Elstar staan en die gaan buiten een koelcel - ook al is het in de schuur koel - toch hard achteruit. Dus een 'lelijke' appel gezocht met een plekje erop, kan die mooi in deze koekjes. Je bakt ze trouwens als een soort plaattaart en snijd daarna de koekjes zo groot of klein als je wilt. Ze zijn niet alleen zonder ei, maar helemaal vegan, dus ook lactosevrij.

Tegelijk met deze koekjes, wilde ik een nieuw koekje uitproberen en ik pakte mijn Sinterklaascadeau erbij....

Ik had weer een nieuw product gekocht om eens uit te proberen.
Ik dacht dat ik gepofte quinoa had gekocht, dus wilde ik deze makkelijke koekjes erbij maken.
Dan heeft tenminste iedereen wat te kiezen.
Maar toen ik het zakje pakte, bleek het te gaan om....

juist, om couscous.
Geen probleem, dacht ik, gebruik ik dat gewoon....
Dus ik ging verder.
Voor deze koekjes had ik maar vier ingrediënten nodig:
Kokosolie, amandelpasta, gepofte quinoa en chocolade... en geen oven!

Ik had geen amandelpasta, maar besloot dit in een kleine hoeveelheid zelf te maken. 
Noten zijn oliehoudend en als je noten lang mixt, komt die olie er vanzelf uit en ontstaat er een pasta. 
Vergelijkbaar met pindakaas, hoewel pinda's officieel geen noten zijn.

Ik heb altijd rauwe en biologische noten op voorraad, wat goedkoper is dan een potje amandelpasta van ruim 5 euro te kopen.
Ik gebruik een speciaal hulpstuk die ik bij mijn staafmixer kocht. Hiermee worden noten snel fijngemalen tot meel. Maar wil je de olie uit de noten krijgen, dan moet je nog zo'n 4 à 5 minuten langer doormixen.
Op een gegeven moment duurde dat me te lang en besloot ik de amandelpasta een handje te helpen, ik voegde zelf wat olie toe. Maar ja, welke olie kies ik dan?? Olijfolie is te sterk van smaak, zonnebloemolie misschien?
Maar..... ik bedenk me dat ik echte amandelolie in huis heb. Want voor mijn zelfgemaakte zalf en lippenbalsem gebruik ik amandelolie als draagolie.
Deze staat alleen niet in de keuken, maar in mijn badkamerkastje. Er staat op dat het niet voor consumptie geschikt is, maar daar denk ik anders over. Het is een biologisch product en het enige wat er in zit, is pure amandelolie.
Dit soort waarschuwingen worden namelijk vaak gebruikt als disclaimer..... 
Maar je kunt meer eten dan je denkt. 
Dus ik goot een theelepeltje amandelolie bij het notenmeel et voilá! Klaar was de amandelpasta.
Als je dit zelf met andere flesjes of potjes wilt gaan proberen, lees dan wel goed het etiket!
Anders voeg ik bij deze blog een disclaimer toe ;)

De koekjes maak ik door de amandelpasta, kokosolie en die couscous-nog-wat door elkaar te roeren en in rondjes op een bakplaat leggen.
Doordat ik de kokosolie gesmolten had, was het geheel vloeibaar geworden en moeilijk tot koekjes te vormen, Dus het ziet er heel rommelig uit. Als je ze echter laat opstijven in de koelkast, wordt het wat!


Voordat je ze gaat eten, mogen ze nog even in vloeibare chocolade gedoopt worden.

Okay.... ik volgde het recept en kwam er toen achter dat ik …...
écht helemaal het verkeerde ingrediënt heb gebruikt. 
Niet alleen verving ik de quinoa door couscous, maar wat 'gepoft' moest zijn, was 'geroosterd'.
En ik kan je vertellen: dit maakt een groot verschil: de couscous was en bleef keihard.
Dit was niet te eten in deze koekjes.
Nu pas las ik de verpakking wat beter en zag ik staan dat deze geroosterde parelcouscous kan worden gebruikt zoals je risottorijst gebruikt.... Dát moet dus heel lang koken voordat het gaar is.
 Blunder!
Maar wat nu?!
Ik wilde de koekjes - of hoe je ze moet noemen - al met bakpapier en al in de vuilnisbak gooien, 
tot ik naar buiten keek. (Weggooien is altijd zonde!)
Daar staat mijn denneboom met vogelvoer nog in de tuin èn mijn kipjes 
scharrelen hier ook onder en tussendoor.
Noten, vet en graan..... dat zit in dit recept en dat is prima vogelvoer.
Ik kon de koekjes niet in de boom hangen, dus legde ik ze neer.


De kippen kwamen er - uhm, ja.... als de kippen - op af en smulden deze biologische koekjes in no-time op.
Zo is het toch nog ergens goed voor.... :)


Later in de week bakte ik overheerlijke 
 Cinnamon rolls of op z'n Nederlands: kaneelbroodjes.
Naast dat ze eivrij zijn, zit er ook heel weinig suiker in. Als je dat zo wilt houden, moet je ook de glazuurstrepen achterwege laten. Anders zijn die wel erg lekker.
Iedereen hier in huis vindt deze cinnamon rolls zó lekker dat ze een dag later al op zijn. En ik had een hele bakplaat vol!!


Dus op zaterdag besloot ik heerlijke bounty's te maken.
Maar daarover meer bij mijn blunder.





Bij al deze baksels smaakt een kopje thee lekker, maar extra lekker vind ik altijd verse muntthee. Maar ja, in de winter groeit er meestal geen verse munt; deze zachte winter echter wel! Je hebt verschillende soorten munt en ik heb vorige zomer een stekje echte watermunt bij mijn munt-wildernis geplant. Deze smaak is krachtiger en erg lekker! Ook het plantje lijkt wel wat sterker.

Ik geniet er maar gewoon van!

Bijzonder!

Het volgende idee zag ik ergens voorbij komen en met zoonlief maakte ik het na: een fruitolielampje.
Je hebt alleen zonnebloemolie nodig en een mandarijn.... Beter gezegd de mandarijnenschil, de mandarijn eet je lekker op. Pel de mandarijn zó dat er een halve schil overblijft èn…. heel belangrijk, het witte binnenste 'steeltje', waar de partjes mandarijn omheen zitten.
Die laat je vast zitten!
Wij sneden de schil even in en konden met veel moeite de partjes mandarijn eruit halen om vervolgens een halve schil met het binnenste wit over te houden. Deze schil vullen we voor de helft met zonnebloemolie.
Zet de mandarijn met olie op een schoteltje.
Neem een aansteker en steek het bovenste witte puntje aan. Dit gaat namelijk als lont fungeren.
Deze lont moet door het vlammetje er een tijdje tegenaan te houden, wat droger worden en tegelijk de olie opzuigen.
En dan na diverse pogingen....

Het brandt!!
Hoe geweldig is dát!
Natuurlijk probeerden we het ook met een sinaasappel. Deze schil is wat steviger en verrassend genoeg zijn de partjes sinaasappel makkelijker uit de schil te halen.
Ik heb er geen foto van, maar geloof me, het werd in de keuken een echt fruitolielampjes-feest!!


Wassen

Wassen heeft niet echt met de keuken te maken, want daar is alleen een vaatwasser te vinden.... zou je denken! Toch hoort dit verhaaltje thuis in mijn keuken. Ik maak al een aantal jaar mijn eigen wasmiddel. Heel eenvoudig te doen.... het is goedkoop, wast goed en is veel beter voor het milieu.
Het  bonte wasmiddel was op en ik maakte een nieuwe voorraad. Lees hier hoe je zelf wasmiddel maakt en nog meer tips over de was. Sinds deze maand maak ik ook wasverzachter, met kokosgeur.

 Het is  heel simpel te maken, de was wordt lekker zacht en het is goed voor het milieu en je portemonnee. Het blog hierover post ik volgende week. Blijf lezen.....
Natuurlijk deed ik teveel dingen tegelijk en blunder nummer 2 keek om de hoek: ik liet het wasmiddel overkoken. En dat terwijl ik nota bene in mijn blog erbij heb geschreven dat je moet oppassen omdat het zeepwater snel overkookt.  Mijn hele gasfornuis zat onder een witte smurrie..... hoewel het wel lekker fris rook.
Gelukkig, met een voorraad van 1 liter wasverzachter en 1,5 l wasmiddel kan ik weer even vooruit.


Blunder van de week

Oeps.... er kwamen al een paar blunders voorbij, maar nu komt toch wel de ergste....
Het heeft te maken met de bounty's die ik wilde maken....

Uiteindelijk zijn de bounty's goed gelukt, zie foto.
Maar in het proces eraan voorafgaand ging het niet goed.
Als je het recept voor bounty's leest, zie je dat ik voor de vulling maar drie(!) ingrediënten gebruik. Maar de kokosolie en mijn eigen gekristalliseerde  honing zijn beiden niet vloeibaar. Dus toen ik alles door elkaar wilde mengen in de keukenmachine, merkte ik dat de homogene massa die zou moeten ontstaan, niet zo snel kwam.
Natuurlijk, de kokosolie en de honing moeten vloeibaar zijn. Dat had ik beter vooraf kunnen doen. Nu zit het al in de kom van de keukenmachine. Maar zoals ik mijn zoon - die nog wel eens moeilijk kan denken -  altijd vertel: voor elk 'probleem' zijn er zeker drie oplossingen. 

De houtkachel brandt en natuurlijk kan die warmte ervoor zorgen dat in ieder geval de kokosolie smelt.  (De smelttemperatuur van kokosolie is 26 graden). 
Op onze bijzondere kachel past in de hoek net één pannetje. Dit staat dan precies boven het vuur. Maar op zaterdagmiddag was de kachel net extra warm gestookt, dus een kom daarop zou niet zo slim zijn....
Ik pakte een metalen onderzetter en zette de kom er op. 

Ondertussen kookte mijn wasmiddel over en was ik nog met wat anders bezig. Overigens werk ik verder nooit chaotisch ofzo..... ;)

En toen ik na ongeveer 5 minuten besloot verder te gaan met de bounty-vulling, was niet alleen de kokosolie vloeibaar geworden, maar de kom zelf ook!
In plaats van een strakke ronde rand van hard kunststof was er een golvende vloeibare rand ontstaan. Oh, nee!!
Kun je het zien op de foto?!
Wat moest ik doen?

Ik besefte opeens ook dat de rand snel hard zou worden in deze vorm als ik 'm van de warmtebron zou afnemen.
Dus ik zette gelijk het deksel erop. Dat moet zichzelf vastdraaien en werkt als beveiliging. Zo kun je de kom nooit openen als de keukenmachine raspt, snijdt of mixt.
En  oh wonder.... je raadt het nooit: ik zette de kom met het deksel dat net paste, op de basis van de keukenmachine en hij deed het nog!!
Ik maakte de bounty's klaar en uiteindelijk smaakten ze heerlijk!
Eind goed, al goed, zou je denken. 
Maar hier komt het dilemma van de week:


Dilemma van de week

Ik ben ontzettend zuinig opgevoed en soms weet ik niet precies wanneer ik iets moet wegdoen.
Mijn criteria zijn erg ruim. Pas als iets kapot is en ècht niet meer werkt, dan kan het weg.
Dat is de reden dat ik ook wel een beetje moeite had met m'n nieuwe keuken. Want de oude was nog niet kapot en ik kon er nog prima in werken.
En nu weer de keukenmachine waarvan de rand van de kom uit model is. 
Maar ja..... de keukenmachine werkt nog wel. Ik kan er nog in mixen.....
Zal ik gewoon door gaan met deze machine te gebruiken, tot hij echt kapot gaat?
Of is het nu toch tijd voor een nieuwe?
Weeg daarbij mee dat hij al zo'n 15 jaar oud is en ik hem toendertijd tweedehands heb gekocht.
Dilemma....  wát zou jij doen?
Gun jij jezelf makkelijk iets nieuws? Wat is jouw 'weggooi-criterium'?


En nu mijn antwoord op het dilemma van vorige week over de komkommers uit de winkel.
Ik koos uiteindelijk toch voor de biologische komkommer, al komt die dan helemaal uit Spanje.
En nu wacht ik tot het zomer is, voor ik weer komkommer eet.... :(
Nog 123 dagen.... :)

dinsdag 28 januari 2020

Tofu-hachee met rode kool uit de oven

Van verschillende recepten maakte ik één geheel in deze ovenschotel met rode kool. 
Het is lekker vegetarisch comfortfood geworden.

Deze keer moet je er wel wat tijd voor uittrekken, sterker nog...  ik begon de avond ervoor al. 
Maar af en toe, op een vrije dag wanneer het buiten toch regent, is het fijn om extra tijd aan het eten te besteden. Bovendien wordt het thuis nog behaaglijker, met geuren die vanuit de keuken het huis doortrekken.
En die lange bereidingstijd..... ik verzeker je, dat proef je er ook van af.


Ovenschotel met vegetarische hachee en rode kool

                    voor 4-6 personen
Ingrediënten:

      voor de hachee
  • 500 g tofu
       marinade
  • 1/2 dl appelazijn
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 2 jeneverbessen
  • 1 takje tijm
  • 1/2 tl gemberpoeder
       en verder
  • 2 uien
  • 30 g boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/2 el appelstroop
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 3 el tamari (Japanse zoute ketjap)

    Voor de puree
  • 1200 g bio aardappelen
  • zeezout
  • 2 dl ongezoete sojamelk (sojaroom mag ook)
  • 250 g belegen kaas
  • 1 tl kruidnagelpoeder

    Voor de rode kool
  • 1 kleine, rode ui
  • 500 g rode kool  (halve kool)
  • 30 g boter
  • 2 + 1 el zonnebloemolie
  • 2 el cranberriesap of siroop
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 appels
  • zeezout
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Begin met het voorbereiden van de vegetarische tofuhachee. Snijd de dag ervoor de tofu in blokjes en zet ze een paar uur of een nachtje in de vriezer.
Maak de marinade van de appelazijn, een halve dl water, het laurierblaadje, de kruidnagel, het gemberpoeder en de jeneverbessen. Ris de blaadjes van de verse of gedroogde tijm en voeg toe. 

Schep voorzichtig door de net ontdooide blokjes tofu. Laat de blokjes zo'n 8 uur marineren, langer mag ook.
Je kunt in plaats van tofu ook seitan gebruiken.
Na deze lange voorbereiding verwarm je de boter en zonnebloemolie in een braadpan of hapjespan. Haal de tofu uit de marinade en bak ze in 10 minuten op hoog vuur krokant. Blijf erbij en schep regelmatig om. Snipper de twee uien, voeg ze toe en bak ze even mee. Zeef de marinade en voeg deze toe, samen met de appelstroop en de verkruimelde ontbijtkoek. 
Schep voorzichtig door elkaar. Doordat je de tofu van tevoren hebt ingevroren, is de structuur steviger geworden, zodat de blokjes niet uit elkaar vallen als je ze omschept. Doe een deksel op de pan en laat de vegetarische hachee een uur op heel laag vuur sudderen. Je huis gaat er heerlijk van ruiken.....
Zet op het eind het vuur weer even hoog en blus het tofumengsel af met de tamari. Je kunt ook zoute ketjap gebruiken.

Maak ondertussen de aardappelpuree. Schil de aardappelen, snijd ze in twee of drie stukken en zet op het vuur. Giet ze af wanneer ze gaar zijn - na ongeveer 20 minuten  - en stamp ze met een pureestamper fijn. Roer de melk erdoor tot een gladde puree ontstaat. In plaats van de sojamelk kun je ook sojaroom gebruiken. Rasp ondertussen de kaas en roer hier het kruidnagelpoeder doorheen. Als je misgrijpt, zoals mij gebeurde, kun je ook hele kruidnagels fijnmaken in een vijzel. Meng 100 gram van de op smaak gebrachte kaas door de aardappelpuree en bewaar de rest.

Snipper de rode ui en snijd de rode kool fijn. Verhit in een andere braadpan de boter en 2 eetlepels zonnebloemolie. Fruit het uitje 1 minuut. Roer de rode kool en het cranberriesap erdoor.  Wil je het spannend maken, neem dan eens crème de cassis om erdoor heen te mengen. Een ouderwets drankje, die alleen een grotere slijter nog verkoopt. Steek de kruidnagels door de laurierblaadjes en leg ze op de kool. Schenk er 1,5 dl water bij, leg het deksel op de pan en smoor de rode kool ongeveer 5 minuten. Schil ondertussen de appels, snijd ze in stukjes en roer die door de kool. Laat het koolmengsel nog 5 minuten smoren. Breng daarna op smaak met versgemalen zeezout en peper. Bevat de kool nog erg veel vocht, laat het dan op wat hoger vuur even inkoken. Verwijder de laurierblaadjes met de kruidnagels.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in met de laatste lepel olie. Verdeel de kool in de ovenschaal, schep de vegetarische hachee erop en bedek het geheel met de aardappelpuree.  Strijk de aardappelpuree glad met de bolle kant van een lepel. Strooi de rest van de kruidige kaas erover heen en zet de schotel in het midden van de voorverwarmde oven. 
Laat het gerecht in 20 minuten door en door warm worden en de bovenkant een lichtbruin korstje krijgen.
Laat even afkoelen en verbrand niet je mond, zoals ik deed... :(

Laat het je goed smaken en verwarmen.... 



maandag 27 januari 2020

Up-cycle projectje: scrunchies naaien

Hot or not?! 
Dat is voor mij niet zó belangrijk.... mijn twee dochters hebben prachtige 
blonde haren en daar staan deze scrunchies goed in.
En mijn naaimand  vol kleine lapjes raakt mooi wat leger met dit up-cycle project.
Toen ik de twaalfde scrunchie aan 't naaien was, dacht ik: ach, laat ik er toch maar een klein verhaaltje over schrijven.
En dan verbind ik er gelijk een leuke winactie aan!
Mijn dochter van 7 naait al met me mee en nichtje Noa van 10 naait en verkoopt ze online, 
dus het is ook een prima projectje voor en met kinderen. 
Gezellig een vrije middag knutselen met je nichtje, dochter of buurmeisje.....

Ga je niet gelijk zelf aan de slag?
Win dan twee scrunchies in een kleur die je leuk vindt.

In ieder geval komt hier de DIY...

Naai je eigen scrunchie



Benodigdheden:
  • lapjes stof in diverse kleuren en prints
  • garen in bijpassende kleuren
  • bandelastiek van ongeveer 5 mm breed 
  • naaimachine
  • veiligheidsspeld
  • eetstokje of potlood


Hoe pak ik het aan:
Knip lapjes uit de stof van 50 bij 10 cm.
Vouw het lapje in de lengte dubbel met de goede kanten op elkaar....

Speld het lapje zoals op de foto en naai het met een smal zoompje op de naaimachine vast.
Houd de zijkanten open.
Nu komt er een wat lastig friemelklusje....  en hier komt nog even de link naar mijn foodblog ;)… gebruik een eetstokje als hulpmiddel - okay, een potlood kan ook - en draai het lapje binnenstebuiten, zodat de goede kant weer zichtbaar wordt.
Neem het elastiek, speld aan één uiteinde een veiligheidsspeldje en rijg het elastiek door het tunnelzoomlapje.

Trek het elastiek aan, zodat de stof goed rimpelt en je een scrunchie krijgt.
Ik gebruikte een stukje elastiekje van ongeveer 15-16 cm. 
De scrunchie past dan twee keer om een staart en één keer om de pols.
Leg een knoopje in het elastiek en trek deze stevig aan.


Twijfel je aan de stevigheid van je knoop, geef er dan nog een steekje aan.
Duw het elastiek naar binnen.
Nu vouw je twee zoompjes van de stofuiteinden naar binnen toe.
Ik heb diverse pogingen gedaan om dit gedeelte ook met de naaimachine vast te stikken. 
Want gemak dient de mens, maar helaas.... dit is toch ècht een klusje om met de hand te doen.
Wil je het mooi vastmaken, gebruik dan de matrassteek, zodat de zoom onzichtbaar is.
De jij-en-ik steek kan ook, want de scrunchie rimpelt zo, dat je de naad toch bijna niet ziet.

Even de matrassteek uitgetekend... 

Afbeeldingsresultaat voor naai steken
een mooie steek om te onthouden voor verschillende naaiklusjes.
Draai de scrunchie rond, zodat je 'm helemaal dicht krijgt.
En klaar is je scrunchie!!
Voor dit projectje gebruikte ik onder andere een oude blouse, een katoenen zomerbroekje van toen mijn dochter twee was 
en een dekbedovertrek. Verder gebruikte ik lapjes van de bekleding van een mand, een gordijn, 
een blouseje wat ik ooit naaide...
Dit noem je dus up-cyclen!!

Super leuk voor jongens (om hun pols) en meisjes (in het haar of om de pols)!
Mooi om in elke kleur te hebben, zodat er bij elke kledingset wel een match is.
Ideaal om cadeau te geven.

En omdat je dit blog tot het eind toe gelezen hebt.....
Hier komt de winactie!

Wil jij twee leuke scrunchies winnen?
Lees dan even goed de onderstaande stappen door....


  1.  Volg je mijn blog nog niet, meld je even aan als volger (lees mijn blog via de internetversie en klik dan rechts)
  2. Laat hieronder een reactie achter of reageer op social media als je mijn blog via Insta of Fb leest. Laat weten dat je twee gratis scrunchies wilt hebben en geef aan welke kleuren je eventueel graag krijgt.
  3. Deel dit berichtje eventueel op je eigen tijdlijn met de hashtag  #tijdvoortamar
Over 10 dagen, op 25 januari maak ik niet één, maar twee winnaars bekend!


Mijn beeldschone assistente zal persoonlijk een naam trekken....
en erop toe zien dat het eerlijk gebeurt.





En wie is nu mijn mooie model?!
See you!!! 





En de winnaars zijn...….
tromgeroffel.....
Tamara Westerbaan en Annemarie Qualm.

Ze hebben de scrunchies voor de mooie haren van hun dochters binnen gekregen.
Leuk dat jullie meededen met de winactie! En wie weet tot de volgende keer.





zondag 26 januari 2020

10 x Inspiratie met wintergroenten!

Natuurlijk missen we de sla, sperziebonen, komkommers en al die andere heerlijke zomergroentes....
Maar gelukkig heeft de winter ook genoeg te bieden!
Wat te denken van deze kleurige verzameling èchte wintergroentes!
Uit eigen tuin, met de klok mee: rode kool, boerenkool, regenboogsnijbiet, rode en gele biet, veldsla en wortel

Je hoeft heus niet stiekem je toevlucht te nemen tot ingevlogen groentes uit Afrika of Zuid Amerika of waar ze dan ook vandaan komen.
Eten met de seizoenen is veel beter voor je lijf en voor het milieu!
Voordat de meeste groentesoorten op je bord liggen is er heel wat energie in gestoken. Die energie zit met name in de teelt en het vervoer. De hoeveelheid energie die nodig is per kilogram groente verschilt per soort en seizoen. Het maakt namelijk veel uit of groente van de akker of uit een verwarmde kas komt. En of het met het vliegtuig is ingevlogen of is vervoerd per boot of vrachtwagen. Je kunt dus beter kiezen voor een biologische winterpeen uit de polder, dan voor sperziebonen uit Kenia. Probeer die voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken.
Dit plaatje laat iets van de absurditeit zien als het gaat om het vervoer van voedsel.....
Wat ik hier wintergroente noem,  wordt echt verbouwd in Nederland, op de volle grond! 

En het is geen toeval dat er veel wortelsoorten bij zitten, want in de grond overleven wortelgroentes juist bijzonder goed.
Andere winterharde groenten kunnen juist onder invloed van koude en vorst hun zetmeel in suikers omzetten. Dit gebeurt onder andere bij boerenkool en spruitjes: ze worden nog lekkerder ná een nachtje vorst.
Uit eigen tuin, vlnr: pastinaak, veldsla, aardpeer, rode kool, prei en spruitjes 

Probeer met het seizoen te eten, ook je lichaam heeft in de winter andere behoeften dan in de zomer. Zo heeft je lichaam meer rust nodig - kruip lekker op tijd onder de wol - maar ook andere vitamines en bouwstoffen. Om bijvoorbeeld lichaamswarmte vast te houden en om je weerstand te verhogen! Dat zie je ook terug in de bereidingswijze: stevige kost met cosy stoofpotten, lekkere maaltijdsoepen en verwarmende ovenschotels.
Maar met wintergroentes kun je nog veel meer kanten op....

Allereerst een opsomming van échte wintergroentes - ik koos er 10 uit - met bij elke groente de meest belangrijke voedingsstoffen en vitamines op een rijtje èn een heerlijk vegetarisch recept. Soms verrassend, altijd beproefd in mijn keuken en goedgekeurd door mijn gezin.....
Lees, kijk en laat je inspireren!!


Aardpeer of topinamboer

Helianthus Tuberosus
De aardpeer is een vergeten groente, maar wat mij betreft blijft dat niet zo... Een andere naam is Topinamboer of Jerusalem Artisjok....  Aardpeer is een vaste plant die tegen het eind van de zomer met prachtige, kleine gele bloemen bloeit. Ze is dan ook familie van de zonnebloem en niet van de aardappel. Aardperen kunnen tegen vorst en de knollen aan de onderaardse uitlopers hebben een licht zoete en olie-achtige smaak. Ze bevat vitamine A, B en C en de mineralen Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium, Chloor en Zwavel. Ze drijft vocht af en is goed voor de maag. Het is een uitstekende groente voor diabetici.


Mijn favoriete manier om aardperen te eten, is ze te stoven en gratineren, samen met walnoten en kaas. Ik serveer ze op een bedje van sla met quinoa of rijst.
Recept?! Klik   hier!
Lekker vega met walnoten en kaas....

Boerenkool

Brassica Oleracea Acephala
Boerenkool wordt zoeter als er een nachtje vorst over heen is gegaan. Wil je dit een beetje forceren, dan kun je boerenkool ook een nachtje in de vriezer bewaren. 
Boerenkool is een superfood!Boerenkool is een echt superfood....  en terecht razend populair.
Niet alleen in stamppotten, ook in smoothies en chips, kun je boerenkool vinden.

Naast de genoemde vitamines (A, B, C en K) in de afbeelding hiernaast, bevat boerenkool ook heel veel Zwavel, Calcium, Chloor en verder nog IJzer, Kalium en Magnesium. Vooral door de zwavel werkt boerenkool desinfecterend bij aandoeningen van de luchtwegen. Boerenkool geeft verlichting bij spierpijn en reuma en ze werkt heel goed bij maagklachten, maar eet ze dan wel rauw.

Ik deel een lekker snel-klaar-gerecht van couscous met boerenkool. Houd je vast, het staat binnen 15 minuten op tafel. Boerenkoolcouscous, klik voor het recept en geniet!
Lekker vega door de vegetarische balletjes die je erbij serveert.


Rode biet of Krootjes

Beta Vulgaris
Een heerlijke groente, deze krootjes, met een hoog gehalte aan suikers.. Ze zijn familie van de suikerbiet en de snijbiet. en je kunt ze zowel in de zomer als in de winter eten. Krootjes kunnen goed tegen kou en een eerste nachtvorst is ook geen probleem. Met deze zachte winter staan ze nog steeds in mijn tuin. Hoewel je ze prima kunt bewaren in een emmer met zand, of in turf. Je kunt ze inkuilen of bewaren in de vriezer of inmaken in zoetzuur. Dit maakt dat deze groente in het rijtje wintergroentes past. De biet bevat heel veel vitamine A en in mindere mate ook B en C. Vooral de bladeren bevatten een uitzonderlijke hoeveelheid vitamine A. Verder bevat ze heel veel Chloor en ook Kalium, Natrium, Magnesium en Silicium zijn in ruime hoeveelheden aanwezig. De kroot is heilzaam bij huidaandoeningen en galstenen. Ze bezweert griep en vooral de rauwe biet is super waardevol. Kanker- en reumapatiënten kunnen het best elke dag een glas bietensap drinken. De werking is kankerremmend en dokter Moerman schreef deze groente in zijn voedingswijze al voor.

Voor een goede risotto kun je me 's nachts wakker maken. Dít is zo'n goede risotto! Heerlijk zacht en romig. Met een verse bite èn een prachtig rode kleur. Klik hier voor het recept. En ik ben niet de enige die dit lekker vind. Dit is een echt toprecept op mijn blog: het heeft al bijna 3600 views!!
Lekker vega met vegetarische spekjes òf juist met fetakaas.


Rode kool

Brassica Oleracea Capitata
Rode kool is een ontzettend mooie en decoratieve groente, maar toch is het niet echt mijn favoriet. Maar gezond is rode kool wel. Ze bevat niet alleen vitamine A, B, B3 en C, maar ook vitamine K en daarnaast de mineralen Magnesium, Calcium, Chloor, Zwavel, Silicium en Niacine. Alle kool is gezond en vroeger beschouwden Griekse en Romeinse artsen kool al als een geneesmiddel. Ook uitwendig kan een omslag van koolbladeren pijn genezen en verlichting bieden. Mijn alternatieve verloskundige gaf me koolbladeren om bij de borstvoeding te gebruiken tegen pijn en zwelling. En het hielp! Rauwe kool is beter dan gekookte, maar dat geldt voor bijna alle groente. 

In mijn lievelingsrecept roerbak ik de rode kool kort.... op deze manier gaan er zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren.... Klik hier voor het lekkere, snel klaar recept!
Lekker vega met pinda's en vegetarische kipstukjes.


Pastinaak

Pastinaca Sativa
Heerlijk! De pastinaak is terug van weggeweest. Deze witte, zoete wortel verdient zeker een plekje in je keuken. Heb je 'm nog nooit gegeten?  Ze liggen nu in de supermarkt, want het is een echte wintergroente die ondergronds de vorst goed verdraagt. Sterker nog: door vorst alleen maar zoeter wordt.
Pastinaak bevat vitamine A, B en C en de mineralen Calcium, Kalium, Magnesium, Fosfor, Chloor, Zwavel en Silicium. Wist je dat bij het Leids ontzet mensen hutspot van pastinaken en witte bonen aten in plaats van hutspot met aardappels en oranje wortels?


Het heerlijke recept van de Pastinaaksoep kun je hier vinden! Verrassend & verwarmend.
Lekker vega met ei.


Prei

Allium Porrum 
Prei is de absolute lievelingsgroente van mijn hubby en is lekker veelzijdig klaar te maken. Prei bevat  vitamine B - en een hoog gehalte aan B6 - en C.
Prei bevat uitzonderlijk veel Zwavel en Silicium en ook Kalium, Magnesium, Fosfor, Chloor, Calcium, Natrium en IJzer.
Prei werkt goed bij heesheid en een zere keel. Je kunt hier een makkelijke hoestsiroop van maken. Maar prei werkt ook verzachtend en pijnstillend. Preisap (van rauwe prei) is ook heel goed te gebruiken bij huidaandoeningen en bijvoorbeeld bijensteken. Die ga ik dit jaar maar eens inzetten als ik als imker weer eens belaagd wordt ;) Ik laat het jullie weten.

Het recept wat ik met jullie wil delen is een snelle mihoen-prei-schotel.
Echt een favoriet van mij.....
Klik hier voor het recept "Roergebakken mihoen met prei en doperwten".
Lekker vega met vegetarische wokstukjes en kaas.



Snijbiet of regenboogsnijbiet

Beta Vulgaris
Eigenlijk had ik het al eerder gemerkt: snijbiet kan heel goed tegen winterse kou. Dwars tegen koude in, blijft ze groeien. Dit jaar heb ik twee rijtjes prachtige regenboogsnijbiet in mijn tuin staan. En inderdaad, ik oogst nog regelmatig.
Snijbiet is in Nederland moeilijk te verkrijgen omdat het blad na de oogst snel verlept. Dus wordt vrienden met een moestuinder of zaai je eigen snijbiet. Snijbiet is familie van de suikerbiet en de rode biet. Qua smaak lijkt ze echter op spinazie en ik hussel mijn spinazie- en snijbietrecepten ook ongegeneerd door elkaar. Snijbiet bevat vitamine A, B en C. Ze heeft een uitzonderlijk hoog Natriumgehalte en bevat verder nog Calcium, Kalium, Fosfor en IJzer. Het oxaalzuurgehalte is ook hoog, dus eet snijbiet niet te vaak.

Mijn favoriete recept met snijbiet is een Italiaans pastagerecht met paddenstoelen en tomatensaus.
Het recept vind je hier! Ook weer een lekker snel klaar gerecht met gestoofde snijbiet, zodat alle voedingsstoffen in de groente behouden blijven.
Lekker vega met vegetarisch spekjes van Garden Gourmet en geraspte kaas erbij.


Spruitjes

Brassica Oleracea
Natuurlijk kunnen spruitjes, als èchte wintergroente niet ontbreken in deze rij. Spruitjes kunnen goed tegen vorst en worden zoeter als het een nacht heeft gevroren. Van een spruitjesplant  in de tuin kun je blijven oogsten. Spruitjes bevatten heel veel vitamine C en verder vitamine A, B, E en K. Ook de mineralen Calcium, Fosfor, IJzer, Natrium, Kalium, Magnesium, Chloor en Zwavel zijn in spruitjes aanwezig. Spruitjes zijn goed tegen bloedarmoede. Ze zijn ook zuurvormend en kunnen beter niet met granen of bonen worden gegeten. Met aardappelen zijn ze echter een goede combi. Ik was vroeger de enige in de klas die spruitjes dus ècht lekker vond. Bijna gênant om te zeggen, destijds.  Met dank aan mijn moeder: dit recept is een klassieker in onze familie: een echte coosy ovenschotel!
Waar mijn moeder echter vlees gebruikte, heb ik 'm vegetarisch gemaakt. No problem!
Enneh…. lusten je kinderen nu echt geen spruitjes? Noem het dan eens kabouterkooltjes.... dát smaakt een stuk beter. ;)

Op de foto lijkt het net ham, maar wees gerust, dit is de vegetarische versie, wat tegenwoordig bij elke zichzelf respecterende supermarkt te koop is.
Zie het recept hier!
Lekker vega met vegetarische ham (vega broodbeleg) en kaas.


Veldsla

Valerianella Olitoria
Veldsla is met haar frisgroene blaadjes een verademing in de winter en net als gewone sla kan ze goed tegen koude. Sterker nog: veldsla is een echte wintergroente en zelfs door een pak sneeuw heen nog te oogsten.
Veldsla bevat vitamine A, B en C en verder Calcium, Fosfor, IJzer, Natrium en heel erg veel Kalium.
Veldsla is bloedreinigend, heft vermoeidheid op en is zenuwsterkend.  Een super gezond plantje dus!


Ik maakte een heerlijk winters stamppotje van veldsla, cashewnoten en paddenstoelen.
Echt een aanrader!
Klik  hier! voor het recept.
Lekker vega met cashewnoten en kaas.



Wortel of winterpeen

Daucus Carota
Deze oranje, zoete wortel is goed te bewaren en heerlijk in allerlei gerechten. Wortel of peen bevat vitamine A, B, C en E. Vooral pro vitamine A of Carotine komt in grote hoeveelheden voor in wortel. Dit wordt in je lichaam omgezet in vitamine A en is onder andere een goed medicijn tegen nachtblindheid. Wortelsap is een waardevol elixer. De mineralen Calcium, Kalium, Natrium, Magnesium, Fosfor, Chloor, Zwavel en Silicium komen er ook in voor. Waar ik dit jaar mee wil experimenteren is hoe wortelsap of wortelolie als een natuurlijke zonnebrandcrème werkt.


Maar eerst ons favoriete recept. Kinderen zijn dol op wortels door de zoete smaak en in de top 3 van favoriete gerechten bij ons thuis, hoort absoluut deze wortellasagne. Verrassend van smaak: zachtzoet en kruidig tegelijk en met ruim een kilo wortels er in, kun je er voorlopig weer even tegen.
Klik hier voor het recept.
Lekker vega met eieren en kaas.



Gelukkig is deze lijst met wintergroentes nog niet volledig, want ook winterpostelein en witlof zijn echte wintergroente.
En pompoen kan lang bewaard blijven, zodat deze prima verkrijgbaar is in de winter.
Zuurkool is gefermenteerde kool en daardoor lang houdbaar en een waardevolle wintergroente.
Op mijn aanrecht kweek ik vaak kers- of spruitgroente, zoals alfalfa, taugé en andere kiemen.

Wil je meer variatie met deze winterse groente?
Kijk dan eens op mijn pagina groente-uit-de-tuin-recepten.  Alle recepten staan hier netjes per groente gesorteerd en alle groentes vind je weer op alfabetische volgorde.



Ik zou zeggen: varieer naar hartenlust en wacht nog even met die sperzieboontjes en aardbeien!
Ze komen vanzelf weer.

En zorg naast gezond eten ook voor voldoende rust.... je hebt het nodig in deze donkere, koude dagen.
Truste….







Ik heb niet alles zelf verzonnen of zelf uitgeprobeerd bij ziektes. Veel informatie haalde ik uit dit boekje van Jannie Wisse-Krijger. Zoals de Latijnse benamingen, de vitamines en mineralen in groente en de remedies bij lichamelijke klachten. Regelmatig checkte ik deze info ook weer door te vergelijken met andere bronnen.