zondag 6 maart 2022

Brandnetelpesto met ovenaardappeltjes

 Brandnetels.... Jippie! Ik heb de eerste deze week gespot: ze groeien weer! 
Heel pril nog komen ze als zijscheuten van de lange wortelsliert bovengronds! 
Hoewel ik al zin krijg in brandnetelsoep of brandnetellasagne, 
kan ik nog maar een klein beetje plukken.
Gelukkig net genoeg voor brandnetelpesto
Deze pesto kwam vorig jaar op mijn to-do-list, helaas aan de late kant.
Want vanaf de langste dag worden brandnetels te groot, gaan ze bloeien en 
kun je ze beter niet meer oogsten.
Nu, met een nieuw voorjaar is het tijd voor de nieuwe, prille, krachtige brandneteltopjes, 
die bij mij in de pesto mogen.
Brandnetel [Urtica Dioica] is rijk aan geneeskrachtige stoffen, zoals vitamine A, B, C, E en K
de mineralen Kalium, Calcium, Mangaan, IJzer en Silica die de hele stofwisseling positief beïnvloeden.
De bladeren met brandharen bevatten mierenzuur, histamine en chlorofyl.
Na een lange, donkere winter met minder verse bladgroente tot onze beschikking,
is de brandnetel heel geschikt in een voorjaars detoxkuur.
Ze werkt reinigend, ontgiftend en versterkend.
En is het je wat vreemd allemaal, begin dan eens met het maken van deze pesto.
Het streelt je smaakpapillen en je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Bij deze brandnetelpesto heb ik gelijk een recept verzonnen.
 Deze keer met de vertrouwde pieper... voor sommige lezers is het al gek genoeg 
om brandnetel als groente te eten.

En mijn kinderen? Die kijken al lang niet meer gek op van brandnetels, 
die vragen al weer om de soep (klik), waar ze dol op zijn!


Brandnetelpesto

      genoeg voor 225 ml pesto
  
Ingrediënten:
  • 75 g brandneteltopjes
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • 25 g hazelnoten
  • 35 g extra belegen kaas
  • 1/2 tl versgemalen zeezout
  • 50 g hennepolie
  • 50 g zonnebloemolie


Hoe maak ik het klaar:
Pluk de brandneteltopjes voorzichtig (zie tips hieronder)  op een zonnige dag. Was de brandnetels grondig. 
Gebruik een keukenmachine.
Rasp de kaas en maak de knoflookteentjes schoon.
Doe de brandnetels, de hazelnoten, de geraspte kaas, de knoflook en het zout in de mengkom. 
Laat draaien tot de ingrediënten fijngemalen zijn.
Meng de beide oliesoorten in een maatbeker en schenk met een dun straaltje 
bij de overige ingrediënten in de draaiende keukenmachine.
Als alle olie op is, heb je als het goed is een smeuïge, donkergroene pasta verkregen.
En deze pasta is je brandnetelpesto.
Wil je 'm bewaren, doe de pesto in een potje en schenk er wat zonnebloemolie over 
tot hij luchtdicht afgesloten is. 
Je kunt de pesto op deze manier zo'n 5 dagen bewaren in de koelkast.


Variaties
  • Vervang de hazelnoten eens door walnoten
  • Experimenteer eens met verschillende soorten olie. Je hebt ook walnotenolie, raapzaadolie of olijfolie. Je kunt ze alleen gebruiken of in een wisselende verhouding

Maar natuurlijk wil je vast onderstaand gerecht eens proberen!
Hiervoor heb je ongeveer de helft van je pesto nodig.
 


Ovengebakken aardappeltjes met brandnetelpesto

       
       bijgerecht voor 4 - 5 personen

Ingrediënten:
  • 1,2 kg bio aardappels
  • 2 uien
  • 3 - 4 el brandnetelpesto
  • 40 g hazelnoten
  • 1/2 tl versgemalen zeezout 

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 210°C.
Was de aardappels goed, schillen hoeft niet wanneer ze biologisch zijn.
Snijd de aardappels in kleine gelijke stukken. Verdeel over een ovenschaal of bakplaat die met bakpapier bekleed is.
Snijd de twee uien in acht parten en verdeel deze tussen de aardappels. Druppel er wat olijfolie over en wat grofgemalen zeezout. Niet teveel, want in de pesto zit ook zout.
Schuif de baktray in de hete oven en bak de groenten in 40 minuten gaar en goudbruin. Keer de aardappeltjes een keer halverwege de baktijd, zodat ze aan alle kanten goudbruin worden.

Haal uit de oven en verdeel drie tot vier lepels pesto over de gebakken aardappelstukjes. 

Schep goed door.
Hak de hazelnoten fijn en verdeel deze over de pesto-aardappeltjes.
Dit is echt een heerlijk gerecht, mijn kinderen zijn er dol op en willen dit nog vaak eten.
En gelukkig! Dát kan, er komen nog genoeg brandnetels aan....

Serveertips:
Serveer met een groene salade; met gekookte witlof of roergebakken sperzieboontjes en geef er een vegetarische burger, gekookt ei of gebakken champignons bij.


Nog iets meer over het plukken van brandnetels...
Brandnetels plukken? Dat doe je voorzichtig van bovenaf. 
Brand je je toch?
Geen paniek: de brandnetel is niet alleen inwendig gezond, maar ook voor je huid. Wist je dat mensen zichzelf vroeger met brandnetels geselden? Het was geen zelfkastijding, maar een behandeling bij reuma en zelfs verlammingen. 
Ik denk altijd maar zo: het werkt vast ook preventief, dus zal ik geen last van reuma krijgen.
Heb je er toch last van? In de omgeving van brandnetels groeit altijd één van de volgende planten:
 zuring, weegbree, paardebloem of hondsdraf waarvan de blaadjes met hun sap helpen tegen de 'brand'
 van de brandnetelhaartjes. Kneus de bladeren en wrijf ze met sap en al 
over de rode plek met bultjes waar het zeer doet.

Je leest het: je kunt heus aan de slag!
Wist je dat de brandnetel ook helpt tegen voorjaarsmoeheid?
Ik ga er deze week nog meer plukken....