Noem jij deze plantjes nog onkruid?! Dat is vast omdat je nog niet weet
hóe ontzettend veelzijdig en gezond
brandnetel, zevenblad en daslook zijn!
Van elk plantje maakte ik al eens een afzonderlijke pesto,
nu combineer ik ze in één potje.
Drie keer hoera voor deze wilde kruidenpesto!
Let bij het plukken van kruiden in het wild altijd op de plek waar ze groeien.
Niet langs een honden uitlaatgebied en niet langs een drukke autoweg.
Ik heb geluk: in een hoekje van mijn moestuin groeien deze
gezonde en daarom welkome kruiden.
Ik oogstte dit keer dus uit de moestuin ;)
Waarom juist deze drie kruiden in mijn pesto gaan?
Ze groeien allemaal tegelijk in het vroege voorjaar, passen perfect
in een reinigende voorjaarskuur en de overige
gezondheidsredenen heb ik hieronder voor je opgeschreven.
Brandnetel [Urtica]:
Brandnetel bevat de vitamines B en C en verschillende mineralen. De brandnetel is een medicinale plant en vooral bekend om zijn bloedzuiverende werking: ze helpt bij bloedarmoede, is bloed reinigend en bloedvormend. Ze voert water en urinezuur af.
Brandnetel helpt tegen eczeem, bevordert de stoelgang, geeft energie en werkt bewezen goed tegen reuma. Kortom: de brandnetel is een welkome voorjaarsplant want na een zware winter is een reinigende voorjaarskuur met brandnetel een geweldig idee!!
Daslook [Allium Ursinum]:
Ook daslook past perfect in een gezonde voorjaarskuur. Ze bevat veel vitamine C, lookoliën en flavonoïden en de mineralen zwavel, mangaan, ijzer, magnesium en jodium.
De frisgroene blaadjes - familie van de ui en knoflook - gaan voorjaarsvermoeidheid tegen en geven je immuunsysteem een boost. Daslook is goed voor je darmflora en heeft een goede preventieve werking bij hart- en vaatziekten.
Daarnaast vind ik daslook gewoon heel erg lekker!
Zevenblad [Aegopodium podagraria]:
Zevenblad bevat vitamine C en de mineralen caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur.
Je kunt de bladeren bereiden als spinazie en gedroogd smaakt het naar peterselie. In de Middeleeuwen werd dit kruid overal aangeplant, vooral door de Romeinen die gezonde groente wilden eten als ze maandenlang steden belegerden. Ideaal dat zevenblad zo'n snelgroeiend plantje is.
Maar ze is vooral bekend bij de behandeling van jicht en reuma. Podagra betekent jicht. Gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.
Wilde kruidenpesto
Ingrediënten:
- 15 g zevenblad
- 50 g brandneteltopjes
- 50 g daslook
- 50 g hazelnoten
- 50 g jong belegen kaas
- 2 kleine teentjes knoflook
- 0,5 tl steenzout
- 200 ml zonnebloemolie
Hoe maak ik het klaar:
Was de wilde kruiden goed en snijd ze wat fijner.
Doe de kruiden in een keukenmachine en maal fijn. Pers de knoflookteentjes en voeg toe terwijl de keukenmachine draait. Voeg de hazelnoten toe.
Rasp de kaas en doe erbij.
En giet vervolgens de olie in een dun straaltje in de draaiende kom.
Laat draaien tot een smeuïge pesto verkregen is.
Gebruik deze verse pesto meteen of
bewaar in een potje in de koelkast.
Schenk er wat goede olijfolie of zonnebloemolie op,
zodat de pesto afgedekt is met een laagje olie.
Ze is in de koelkast ongeveer twee weken houdbaar.
Je kunt pesto ook invriezen.
Wanneer je dit in een ijsblokjesvorm doet, kun je de
verkregen deelblokjes makkelijk per stuk ontdooien om aan een gerecht toe te voegen.
Zo heb je altijd pesto binnen handbereik.
Heb jij één van deze kruiden wel eens gebruikt?
Alle drie in één potje zijn ze onweerstaanbaar!
Culinaire toepassingen:
Verse pesto combineert goed met pastagerechten (klik),
maar is ook lekker bij ovengebakken aardappeltjes (klik).
En een lekkere tosti met pesto, tomaat en kaas (klik) is ook een goed idee!
Wildplukken:
Zet je laarzen maar vast klaar! Volgende maand ga ik samen met jou op wildplukavontuur.
Een mooie route langs daslookvelden heb ik al uitgezocht. Houd dit blog en mijn socials in de gaten om een leerzame en inspirerende wildplukwandeling gecombineerd met een proeverij, niet te missen!
Locatie en tijd volgen....