Ooit één keer maakte ik het met het koningskruid basilicum, toen ik daar heel veel van had.
Inmiddels heb ik van heel wat andere kruiden en groenten pesto gemaakt.
Bijna blind lukt het me... want zelf pesto maken, blijkt een koud kunstje.
Ik zet een aantal recepten en tips op een rijtje en binnen no-time heb jij zelf
je eigengemaakte lekkere pesto!
Brandnetelpesto
Zowel in het voorjaar als in het najaar wanneer de brandnetels opnieuw groeien,
pluk ik de verse topjes om te eten. Soep is een favoriet hier in huis,
maar deze pesto is ook overheerlijk. Probeer het eens! Klik!
Spinaziepesto
In het voorjaar is ze weer volop verkrijgbaar en wellicht groeit ze ook in jouw tuin:
verse spinazie! Van deze verse blaadjes kun je een heerlijke pesto maken en
bij dit recept deel ik gelijk het basisrecept van pesto,
waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Klik!
Wortelloofpesto
Waarom zou je alleen de wortels eten en het prachtige loof weggooien?
Van wortelloof kun je een prima pesto maken! Zó gebruik je de hele plant!
Lekker met een zachtzoet accent waarin je de wortel proeft.... Klik!
Daslookpesto
In het voorjaar van maart tot mei is dit gezonde, krachtige kruid wat je nieuwe energie geeft,
op steeds meer plaatsen te vinden.
Ik ben er dol op en niet in de laatste plaats door de lekkere knoflookachtige smaak.
Ik vind 'm overheerlijk in pesto en ik geloof dat dit mijn absolute favoriet is!! Klik!
Pesto rosso
Eigenlijk een heel andere pesto dan de andere soorten in deze rij en niet alleen door de rode kleur.
Deze pesto rosso maak ik in de zomer wanneer de tomaten overvloedig rijpen. Eerst droog ik ze,
daarna meng ik ze met de karakteristieke ingrediënten die bij pesto horen en
deze heerlijke pesto rosso is het resultaat. Klik!
Wilde kruidenpesto
Wanneer je toch aan het wildplukken bent, kun je ook verschillende wilde kruiden
Daslook, brandnetel en zevenblad? Je kunt van elk evenveel nemen,
of van je favoriete smaken iets meer gebruiken. Klik!
Pesto van venkelgroen
Heb je een eigen moestuin met venkel erin, dan zie je het prachtige loof
als eerste boven de grond uitkomen. Als de venkel 'doorschiet' heb je ook alleen
het loof nog om te gebruiken. Dus maakte ik daar een aromatische pesto van.
Heerlijk door een pasta of met een rijstgerecht.Klik!
Pesto van zevenblad
Onder het motto 'If you can't beat it, just eat it' maakte ik mijn eerste verse pesto van zevenblad.
Wist ik veel dat het vol vitamine C zit en zó gezond is?!
Heb of weet jij veel zevenblad te groeien? Maak er eens een lekkere pesto van....
Let op: doordat het wat bitter smaakt, kun je het beste kiezen voor een zoetere olie
(zonnebloemolie), zoete noten (hazelnoten) en een zachte kaas..... Klik!
Boerenkoolpesto
Het duurt weer even voordat het verkrijgbaar is, of heb je nog een zakje in de vriezer liggen?
Weer eens wat anders dan stamppot! Klik!
Wat word jouw favoriete pesto?
Of maak jij nog een heel ander soort pesto?!
Tips en tricks met pesto
Weet je dat:
- je pesto in de koelkast het best onder een laagje olie bewaard?
- en dat ze dan zo'n twee tot drie weken houdbaar is?
- dat je pesto prima in kunt vriezen?
- wanneer je dit in een ijsblokjesvormpje doet, heb je mooie portieblokjes
- pesto overheerlijk is in pasta met bijvoorbeeld tomaatjes, doperwten of paddenstoelen?
- ze ook lekker is om bij en over ovengebakken aardappeltjes te geven (zie brandnetelpesto)
- lekker op een panini of tosti (klik) is
- en een lekker borrelhapje met bladerdeeg is ook een goed idee (klik)
- ik ook een workshop 'pesto maken' geef? Twijfel je nog? Schrijf je in klik....
Geniet van de verschillende smaken van pesto!