woensdag 24 april 2024

IJs van cakepops

Tijd voor feest! Tijd voor ijs!! 

Maar wat is het 's ochtends nog ijskoud buiten!!
Tja, als het weer niet meewerkt, dan moet het ijs maar meewerken!
Want hoewel deze ijsjes er watertandend lekker uit zien, zijn ze niet ijskoud.
Het boterzachte ijs in een knapperig oubliehoorntje, smelt ook niet.
Hoe dan? 
Het zijn cakepops in een hoorntje, waarmee we het verlangen naar de zomer laten zien,
zonder dat het ijskoud hoeft....  zó dus!
 
Ik had nog een stuk cake liggen waar iets niet helemaal goed mee gegaan was. 
Niet gerezen,  te hard....
Heb jij een te stevige cake of een stuk cake over?
Maak dan ook eens deze leuke cake pops en serveer als bolletjes ijs in een hoorntje of bakje.
Aantrekkelijk om te zien en watertandend lekker! 

Oubliehoorntjes kún je ook zelf bakken, maar ik kocht ze kant en klaar bij de supermarkt,
 tegenwoordig het jaarrond verkrijgbaar.
Oh ja... en je kunt ze natuurlijk ook op een prikker steken voor een lollipop.
Zie tweede recept.


Cakepops in een hoorntje


Ingrediënten:
  • 500 g  cake (mag oud of stevig zijn)
  • 50 g roomkaas
  • 25 g poedersuiker 
  • 50 g chocoladebotercrème
  • 1 el cacao
     en verder
  • oublie hoorntjes
  • witte chocola
  • poedersuiker
  • kleurstof
  • discodip en andere decoratie

Hoe maak ik het klaar:
Snijd de cake in blokjes en mix de helft van de blokjes samen met de roomkaas en poedersuiker in een keukenmachine tot een plakkerig deeg.
Mix de andere helft van de cakeblokjes met de chocoladebotercrème en een eetlepel cacao.
Ik had nog wat botercrème staan, het is ook snel gemaakt. Kijk bij mijn recept over reuzemergpijpen klik! voor een makkelijk te maken botercrème en voeg hier wat cacao aan toe.
Vorm met licht vochtige handen ballen van het cakemengsel met een doorsnede van zo'n 6 cm.
Leg de balletjes een uur in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.
Laat de chocolade au-bain-marie smelten en zorg dat de temperatuur niet boven de 37 graden komt.

Doop de koude cakepop in de vloeibare pure chocola en bestrooi met discodip, 
 nougatine of gekleurde hagelslag.
Of maak een glazuur van poedersuiker waar je druppels kleurstof aan hebt toegevoegd.
Doop een andere cakebol in dit glazuur.
Leg de cakepops op vetvrij papier weer koel weg tot de chocolade en het glazuur gestold zijn.
Schik twee of drie bollen in een knapperig oublie hoorntje en serveer meteen.

Dit ijsje smaakt zelfs lekker bij een kop koffie.
Feestelijk om te trakteren.


Variaties:
  • Je kunt de cakebollen ook serveren in een schaaltje of beker. Geef er eventueel slagroom bij of versier met een papieren parapluutje of feestelijke prikker!
  • In plaats van cake kun je ook andere koekjes fijn malen in de keukenmachine


En vooruit, laat ik deze lollipops ook maar gelijk delen!


Lollie cakepops 


Ingrediënten:
  •  250 g  cake (mag oud of stevig zijn)
  • 50 g botercrème naturel
  • 2 el jam naar keuze
     en verder
  • saté prikkers
  • witte chocola
  • pure chochola
  • discodip


Hoe maak ik het klaar:
Snijd de cake in blokjes en mix ze samen met de botercrème in een keukenmachine tot grove kruimels.
Vorm er met licht vochtige handen balletjes van met een doorsnede van zo'n 5 cm.
Maak met je duim een gat in een balletje en doe er een theelepel jam in. 
Vouw het balletje weer dicht.
Leg de balletjes een uur in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.
Laat de chocolade au-bain-marie smelten en zorg dat de temperatuur niet boven de 37 graden komt.
Smelt de witte chocola apart van de donkere chocola.
Doop de koude cakepop eerst in de pure chocola en steek er een prikker in. 
Leg op vetvrij papier in de koelkast tot de chocolade gestold is.
Drip dan strepen witte chocola over de bol heen.
Leg de lolliepops op vetvrij papier weer koel weg.

Als dat geen feestelijke, grote lollipop is. 
 Geniet ervan!


Ideeën:
  • varieer met verschillende soorten decoratie: doop de bol alleen in witte chocolade en
    bestrooi met discodip, nougatine of gekleurde hagelslag
  • je kunt ook kleinere lolly's maken, maak bijvoorbeeld balletjes van zo'n 3 cm
    doorsnede en prik hier kortere stokjes in.
  • dit is een perfect feestelijke traktatie
  • wist je dat je een speciale cakepopmaker hebt?
  • en dat je speciale lollistokjes kunt kopen?
  • maar zó kan  het ook!