Yes! Ik ben geslaagd voor mijn imker examen!
Na elk weekend, vanaf het voorjaar, les te hebben gevolgd, ben ik nu officieel imker.
Nou ja, imker is een vrij beroep en iedereen mag zichzelf zo noemen,
maar ik vind het wel erg gaaf dat ik dit jaar zoveel heb geleerd.
In theorie, maar vooral in de praktijk.
Bij de bijen van mijn lerares èn mijn eigen bijen.
Voor het praktijkexamen haalde ik zelfs een 10!!
De theorie kon wat beter, maar ach...... informatie opzoeken kan altijd.
Met de super leuke cursusgroep, blijf ik contact houden om ervaringen uit te wisselen
en van elkaar te leren.
Leuk, toch?!
En nu, in het najaar, is het rustig bij de bijen.
Ze zijn ingewinterd en hebben hun rust ook verdiend.
Dat betekent niet dat ze werkeloos zijn, wel dat alles in een wat rustiger tempo gaat.
Als het echt te koud wordt, komen ze niet meer buiten, maar houden ze zichzelf warm in de wintertros.
Om mijn blijde gevoel te delen, heb ik nog een klein en fijn ideetje om te maken.
Ja, ik wilde toch echt wat doen met die hele kleine hoeveelheid honing, die ik dit jaar kon oogsten van mijn bijtjes.
Ik zag in de bijenwinkel een flesje honing-ciderazijn staan.
Ik bekeek het van alle kanten en dacht toen: "dat ga ik zelf maken!"
Ciderazijn is precies hetzelfde als appelciderazijn en laat ik dat nu net opnieuw gemaakt hebben.
Een paar verse potten stonden alweer even op m'n aanrecht te wachten totdat ze 'klaar' waren.
Hoe je appelazijn maakt? Klik hier en vind ook informatie over het gebruik van appelazijn: gezond en helend!
Dan nog een stukje honingraat. Dit ga ik natuurlijk niet zomaar uit de kast halen en dat kan ook niet.
Maar toen, totaal onverwacht, ging in augustus nog volk zwermen. Na een hachelijke onderneming om ze te vangen en na het terugzetten in de kast waar ze vandaan kwamen (.....) begonnen ze overijverig in de extra ruimte, raten te bouwen.
En die vulden ze gelijk met honing, zodat na een kleine week sommige raten al bijna vol met honing zaten.
Voor echte raathoning, moet je zelfgebouwde raten hebben. Geen raten die zijn gebouwd op kunstraat.
Maar..... deze overijverige bijen moesten weer even in het gelid worden gebracht...... en ik moest deze honingraten afbreken en meenemen. Er was geen plaats voor in de bijenkast.
Maar nu had ik verse, prachtig gebouwde honingraat.
De honing liep er gewoon uit. Heerlijk......
De raat sneed ik in een paar stukjes, wat een lekkere en gezonde traktatie is.
Eén stuk honingraat stopte ik in een mooi weckflesje, special voor dit doel gekocht.
Vervolgens schonk ik de appelciderazijn erbij et voilà!
Klaar is mijn zelfgemaakte honing-ciderazijn. Mooi hè?
Ik ga het gebruiken om dressings op smaak te brengen.
Maar wilde het even hier laten zien.
Raathoning kun je kopen bij een imker en kost ongeveer 4 tot 5 euro per 100 gram.
Je hebt voor dit recept maar een klein stukje nodig.
Ik ben eigenlijk nog even benieuwd naar reacties.
Wie vindt het leuk om over mijn bij-avonturen te lezen?
Vind je het leuk als ik volgend jaar hier elke week een blog over plaats,
zodat je een inkijkje in de wondere wereld van een bijenvolk krijgt?
Ik hoor het graag met een reactie hieronder of via Facebook.
Dank je wel.....