woensdag 30 september 2015

Siroop & Sap

Het leek wel een fabriekje bij mij in de keuken!! Tsjonge, wat had ik het druk. Het ontbreekt me alleen nog aan
personeel...  Niet geklaagd, aan het eind van de middag kreeg ik wel de voldoening van heel veel flessen vol puur, biologisch druivensap en heerlijk, verfrissende muntsiroop.
Maar het begint met het steriliseren van mijn flessen. Tegenwoordig zegt men dat alleen de vaatwasser voldoende is, maar ik doe het nog op de ouderwetse manier. Alle flessen ong. 5 minuten in kokend sodawater. Eventuele etiket- of lijmresten verwijderen. Daarna op z'n kop laten uitdruipen, vervolgens met kokend water uit de waterkoker de sodarestanten wegspoelen en dan wachten op de inhoud....
 
 
Vandaag wilde ik muntsiroop maken. Dit had ik al wat voorbereid....
Munt kent veel verschillende variëteiten, maar de groei is altijd uitbundig. Het gaat, net als onkruid, je hele tuin door. En de smaak is heerlijk verfrissend. Vanaf april tot diep in de herfst, drink ik elke dag wel een kop verse muntthee. Heerlijk! Zelfs op vakantie nam ik het mee. Ik plukte een voorraadje, rolde het in natgemaakt keukenpapier en vervolgens in een plastic zakje. In m'n koelkastje op de camping bleef het goed. Ben je dol op munt, zet een plant in je border, in een grote pot op je balkon of gewoon in je tuin, je zult er veel plezier van hebben. Ook in mijn moestuin komt het op de gekste plekken soms boven. Maar dat geeft niet.          Mijn dicht-bij-huis-kruidentuintje is voor de muntthee, de andere munt ga ik nu gebruiken om de smaak te vangen voor de winter. In een lekkere siroop!

Recept Muntsiroop

Ingrediënten:
25 takjes munt
2,5 kilo rietsuiker
5 citroenen
 
Bereidingswijze:
Ik plukte 25 takjes munt en goot er 5 liter kokend water overheen. Dit liet ik een nacht trekken. Je krijgt dus heel sterke, donkere, muntthee.
Daarna heb ik dit sap gezeefd, door kaasdoek heen.  Takjes kun je weggooien. Voeg de suiker toe en verwarm het langzaam. Pers de citroenen en doe het, gezeefd, bij de siroop.                                       Zowel de suiker als het citroensap vergroten de houdbaarheid van de siroop. Roer goed tot de suiker wordt opgelost in de siroop. Breng het geheel niet aan de kook, anders wordt je siroop een stroperige gelei. Zo gauw de suiker is opgelost, schenk je het warme mengsel in flessen, die je op z'n kop wegzet. Als je deze op zijn kop laat afkoelen, trekt de dop vacuüm en kun je de siroop zeker een jaar lang bewaren. 
Met deze hoeveelheid vulde ik 12 flessen, ruim 6 liter siroop.
Natuurlijk kun je altijd minder maken....
 
En daarnaast moest ik ook echt mijn druiven gaan verwerken. Appels, noten en stoofperen kun je wel even bewaren, maar die druiven niet. Het was zoveel, dat ik besloot het allemaal te ontsappen.
Later kan ik met het sap als basis nog iets anders doen. Hiervoor heb ik mijn sappan, bestaande uit drie delen. In het bovenste deel, met gaatjes in de bodem, doe je het schoongemaakte fruit, kan gerust met steeltjes en onrijpe druiven en al. In het onderste deel zit water. Dit wordt aan de kook gebracht, waardoor de hete stoom de druiven open laat barsten. Het sap stroomt door de vergietbodem in het middelste deel. Hieraan zit ook een kraantje.
Elke fruitsoort heeft zijn eigen ontsaptijd. De ideale tijd waarop het meeste sap uit het fruit is losgelaten en het minste water erbij is gekomen.
Ik heb de pan 3 keer achter elkaar gebruikt, het ontsappen voor druiven duurt 1 uur. Bij elkaar heb ik wel 10 flessen gevuld. Wat is dat gemakkelijk en wat kost het relatief weinig moeite met mijn sappan.
 
Hier de opbrengst van een dagje hard werken in de keuken
Naast het ontsappen maakte ik deze dag nog een lekkere lunchsalade van pasta, gegrilde, jonge courgettes, tomaatjes en mozarellabolletjes,  bakte ik twee keer appelflappen volgens oud gebruik van mijn moeders tante Betje, (met vers bladerdeeg zijn die echt lekker!), kookte ik uitgebreid Japans, met pakketjes ovengebakken regenboogwortels, gestoomde snijbiet met zelfgemaakte gomasio, gebakken tofu en rijst.....
 
En  's avonds was ik    m  o  e
 

 

 

Oogsttijd (2)

Nu ik een hele voorraad druiven, appels en noten heb, kan ik voorlopig vooruit.
En gaan bedenken wat ik er allemaal mee ga doen.
Er werd me echter nog meer oogst gegund.
Het werd me letterlijk gebracht:
Ik kreeg een hele emmer vol druiven. Gekregen van mensen met wie ik nog maar net kennisgemaakt heb.
Ze dachten: 'Dat is iets voor Tamar' met haar gezin.....
Welkom! 
 
Toen vond ik een tasje aan het hek, met daarin.... 
.... heerlijke stoofperen.
Dat kan alleen maar van de buurvrouw op de hoek zijn. De buurvrouw die ik vijgen breng en nu brengt zij me stoofperen. Leuk, burenruil. Dit deed men vroeger ook en het is zo praktisch!!
Zonder je portemonnee open te doen, krijg je toch allerlei producten die je wilt hebben of nodig hebt. En van je eigen overvloed, geef je door...... 
En.... hoewel niet eetbaar, altijd leuk! Decoratieve kalebassen. Mooi op een herfsttafel, decoratief in een bloemstuk en gewoon leuk als cadeautje.....
 
Ik voel me weer erg verwend! 
 

maandag 28 september 2015

Ontbijtje op bed

Vanmorgen kreeg ik zomaar een ontbijtje op bed..... en dat zag er zo uit:
 
De foto's en het ontbijtje zijn gemaakt door mijn dochter van 10.
Heerlijk en met een creatieve knipoog (het zelfgemaakt armbandje staat er nog niet eens bij).
Een volgende keer meer over fruitontbijt en het bananedrankje.
 
 

zaterdag 26 september 2015

Oogsttijd




Vandaag was het een heerlijke dag om erop uit te trekken..... oogsttijd!
'k Ben blij dat ik vroeg ben opgestaan, want dan kun je veel doen op een dag.
Halverwege de ochtend, toen twee wassen ophingen in het zonnetje, trok ik met de jongste twee erop uit. Onderweg naar school waren me de hazelaarstruiken al opgevallen, maar toen ik deze week een oma met een paar kinderen wat zag rapen, wist ik dat ik dit ook wilde.... en dat ik op tijd moest zijn!
Vorig jaar was de hazelnootboom vlak bij ons huis omgekapt en vreemd genoeg was ik daarna vergeten om hazelnoten elders te gaan verzamelen. Maar nu zou ik op tijd zijn....

En gewapend met plastic zakken, hebben we heel wat hazelnoten geraapt!!


Op naar de walnotenboom..... helaas, iemand was ons voor geweest..... er lagen er precies nog 3.
Maar dat is niet zó erg, want binnenkort krijg ik van een collegaatje walnoten van haar eigen boom. (Yes!) Wel heb ik nu eens goed naar de kenmerken van deze boom gekeken. Ik vind het nog steeds lastig om hem te herkennen in de natuur. Jà..... als je een walnoot in de buurt ziet liggen....;)

Een walnotenboom heeft dus allemaal takjes, met daaraan de langwerpige blaadjes. Maar ze zijn gegroepeerd in vier rijtjes van twee bladeren tegenover elkaar en één blad op de punt....
Onthouden, dus.

Vorig jaar kwam ik namelijk niet alleen met walnoten thuis, maar ook met kilo's 'noten' die erop leken, maar niet eetbaar waren.....














Vervolgens even lans mijn tuin, één straat bij mijn huis vandaan. De tuinbuurman heeft ontzettend veel druiven. Degene die aan de buitenkant van zijn schutting groeien, mag ik hebben.
Ze zijn gewoonweg warm van het zonnetje.... En heerlijk zoet!!
Heel veel trosjes druiven...... een aantal daarvan komt zeker in de sappan terecht!





Ik zou het wel weten, als ik zoveel druiven had. Dan ging ik echt experimenteren met zelf wijn maken..... Maar voorlopig maak ik in ieder geval druivensap. Beter gezegd.... mijn sappan 'maakt' dit.

Wat kan ik gebruiken voor een gezonde lunch? Daarvoor kwam ik eigenlijk naar de tuin. Ik dacht eraan om wat jonge courgettes te oogsten voor een pastasalade, maar op de tuin zag ik opeens nog mijn rijtje mais staan. Er hingen een paar rijpe kolven. Je eet bij een maisplant de vrouwelijke bloem. De mannelijke bloem is de pluim aan de bovenkant. Die groeit eerst en als er tegen de plant gestoten wordt, vallen de zaadjes van deze bloem op de vrouwelijke bloem, zodat er zich een maïskolf kan ontwikkelen. Als de haartjes bovenaan de kolf bruin en verdroogd zijn, is de kolf uitgegroeid en te oogsten. Waarom geen lekkere maïskolf als lunch? De kinderen hadden er ook wel oren naar.....
Ah... de maiskolven zijn klaar om te oogsten
Beetje roomboter erop en een draaitje zeezout..... heerlijk!!
 Na de lunch was het tijd voor de appels.
Was het vorig jaar? Of alweer het jaar daarvoor dat ik op het fietspad opeens appeltjes zag liggen. Omhoog kijkend, ontdekte ik toen deze boom. Heerlijk om van deze appeltjes taart te bakken, appelcompote te maken, appelsap te persen en...... wat ik dit jaar ook echt wilde proberen: appelstroop maken. Nou, dat is niet zo moeilijk, twee weken geleden is dat gelukt!
Het zijn valappeltjes en tussen de stekelstruiken en de brandnetels door, kun je er ook nog wel wat plukken.... Maar ze zijn niet zo groot, soms zit er een plekje aan of een wormpje in.....
Geeft niet.... dat snij je gewoon weg.
 
Deze keer hadden we zelfs aan een trapje gedacht....
Vele kilo's zwaarder, konden we weer vertrekken. Fijn gratis appeltjes, onbespoten, zonder kunstmest, dus..... biologisch!! Dat past helemaal bij de Bio10daagse!!

Het vuurtje aan, om nog lekker lang buiten te kunnen zitten

Even uitrusten.....

En toen was het tijd voor....... (tromgeroffel)..... Oogstsoep!!
Heerlijk. Toen we lekker met ons warme bord op schoot rond de kachel zaten, telden we hoeveel groentes er uit de tuin in zaten...... 7 soorten!!
Ook al groeide de broccoli dit jaar niet zo goed... in de oogstsoep is er een plekje voor!
Ik deed er tomatensap bij, zodat het een tomaten-groentesoep werd. In plaats van balletjes deed ik er blokjes feta en zwarte olijven in.
Heerlijk met vers afgebakken stokbrood en een lekkere, zelfgemaakte kruidenboter.
Het begin van een heerlijke, relaxte zaterdagavond......
 

vrijdag 25 september 2015

Vergeten groente

In mijn tuintje staat een heleboel wildgroeiende peterselie. Het gaat me deze keer echter niet om het blad, nee, het is wortelpeterselie!
Een vergeten groente....ik zie het tenminste nooit in de supermarkt liggen.
Hoewel het blad zeker bruikbaar is, gaat het bij deze groente toch echt om de wortel. Die is zacht-stevig, wit en heel aromatisch.
Ik heb hem jaren geleden wel eens gegeten, toen hij als groente in de tas zat van het groente-abonnement van Odin. Heerlijk was het!
Ik was blij dat ik zaad kon vinden van dit lekkere gewas. Het duurde erg lang voor het opkwam, maar nu is het dus boven de grond een wildernis.
Omdat manlief een stukje van mijn moestuin nodig had, waar dus de wortelpeterselie groeide, hebben we maar vast wat geoogst.

En het was geen straf om de, nu nog kleine wortels, alvast te eten.

schoongemaakt oogt het wat iel....
en het lijkt een beetje op pastinaak
.....en er vanavond een heerlijk stoofpotje van gegeten!!
Natuurlijk bewaar ik het peterselieblad. Dat komt altijd wel van pas.
Ik heb het schoongewassen en in vochtig keukenpapier gerold.
Vervolgens in een plastic zakje in de groentela van de koelkast.
Dat is dé manier om verse kruiden nog even te bewaren.

De lunchsalade die ik ermee maak, komt volgende week hier....


Augurken


Nog even op de valreep, voordat het weekend goed begint, mijn -bijna- laatste augurken inmaken.
Ja, ja..... van vier planten die lukraak door m'n moestuintje slingeren, heb ik nog een heleboel augurken gehaald. Dus vanavond potje nummer 14 of 15 (ben de tel kwijt geraakt) inmaken.



Augurken inmaken is heel eenvoudig, maar niet zo voor de hand liggend. 
In de supermarkt koop je immers geen verse augurken.
 Trouwens... inmaakkruiden verkopen ze ook niet meer, maar dat maak je gewoon zelf.

Al maak je zelf misschien geen augurken in, ik zal toch even beschrijven wat ik heb gedaan.

Augurken inmaken

   voldoende voor zo'n 6 potjes

Ingrediënten:
  • augurken (zoveel als je hebt of neem een kilo)
  • 500 ml (kruiden)azijn
  • 500 ml water
  • 140 g rietsuiker
     inmaakkruiden
  • 1/2 tl dragon
  • 1/2 tl dillezaden
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl pittig paprikapoeder
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes gedroogd venkelgroen

Hoe maak ik het klaar:
Was allereerst de augurken en zet ze een nachtje weg in zout water. 
Hierdoor worden ze zachter.
Meng het water met de azijn.  Voeg daar de rietsuiker aan toe en breng dit aan de kook.




Voeg de inmaakkruiden toe plus de laurierblaadjes en takjes venkelgroen.


Doe op het laatst de augurken in de pan en kook ze even mee.

Mijn ervaring is dat wanneer je rauwe, onverwarmde augurken in de potjes doet, 
de deksels niet vacuüm trekken, waardoor je ze niet kunt bewaren. De augurken gaan zelfs gisten.

Zorg bij inmaken altijd voor brandschone potjes, anders doe je alles voor niks. 
Hierover een andere keer meer.

Prop letterlijk de augurken in de potten en schenk ze tot de rand toe vol met de kruidenazijn. 
Zet ze daarna op de kop weg.


              Ik ben blij met de glasstiften van de Xenos, daardoor hoef ik geen etiketjes meer te gebruiken.

Laat de kruiden en het zoetzuur zes weken intrekken......en voilà:
 je eigen ingemaakt augurken zijn klaar.

Ik heb in ieder geval genoeg potjes voor een jaar....;) 

Supersnelle Kokoskoekjes

De oven voorverwarmen kost nog het meeste tijd.... Deze zijn echt supersnel.
En natuurlijk superlekker! Ik ben dol op kokos!!

Gisteravond was de oven toch al voorverwarmd voor de lekkere courgettelasagne die we aten, en tussen toetje eten en het badritueel in, bakte ik gauw deze koekjes voor manlief bij zijn kopje koffie....

Het recept komt bij mijn moeder vandaan, volgens mij uit een oud kookboek van de huishoudschool...

Kokoskoekjes

Ingrediënten:
  • 2 velletjes ouwel 
  • 150 g boter
  • 150 g geraspte kokos
  • 150 g rietsuiker
  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • scheutje sojamelk
  • versgemalen zeezout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Ouwel is het zogenaamde eetpapier. Ik koop ze altijd bij de molenwinkel, waar allerlei bakproducten worden verkocht.
Doe de boter in een steelpannetje en verwarm het op een laag vuurtje. Weeg de droge ingrediënten af en doe er één draaitje zout bij. Roer door elkaar. Doe het scheutje melk bij de gesmolten boter.

Schenk het in de kom bij de andere ingrediënten en roer tot slot het ei erdoor.
Leg de velletjes ouwel op een ingevette bakplaat. Strijk het zogeheten kookdeeg over de ouwel uit tot een platte laag. Schuif in de oven voor 10 à 11 minuutjes. Als de randjes lichtbruin worden, gauw eruit halen.
Even wachten en dan in stukken snijden.

Heerlijk!
En als de koekjes de volgende dag nog redden,  zijn ze nog lekkerder.....




ontspannen met lavendel





Ik heb maar één kleine lavandelplant in mijn tuin staan. Appel-lavendeljam staat nog op mijn lijstje ..... maar deze keer iets over de ontspannende eigenschap van lavendel.

Van een buurvrouw mocht ik zoveel als ik wilde, uit haar tuintje plukken. Dus op een mooie zomerse dag, wat lijkt dat lang geleden, nam ik dat aanbod met beide handen aan.
Ik plukte een mand vol. Bond er twee bosjes van, die lekker te drogen en te geuren hangen in huis. En ik besloot een lavendelkrans te maken.
Een krans maken, wilde ik al lang eens proberen, maar het heeft niet mijn prioriteit. Dus nu ligt het begin van de krans al een week of 4 inmiddels te wachten. Ach, is niet erg..... de lavendelbloempjesdrogen vanzelf in.



Ik kwam thuis van mijn werk  met vermoeide, zere voeten en besloot om niet alleen mijn voeten rust te gunnen, maar eens een keertje luxe in bad te gaan. Een ontspanningsbad welteverstaan.....
met lavendel

En het begon inderdaad heerlijk te geuren, die lavendel in het bad.
Zoals je ziet heb ik er losse bloempjes, maar ook takjes ingedaan.
Toen ik in het water gleed, merkte ik niet zoveel van de lavendel. Maar als je de bloempjes tussen je vingers wrijft, komt de geur meer vrij.

Wat kwam ik na een tijdje ontspannen uit bad. Met weer energie genoeg voor mijn andere projectjes....

Wortelloofsoep

Wortelloof.... groenteafval?! Nee, hoor... 
 Wist je dat je naast de wortels, ook het wortelloof prima kunt eten? Het is een rare gedachte
 dat je van een eetbare plant, maar één deel kunt eten en dat het andere deel oneetbaar 
of zelfs giftig zou zijn. Dat is - enkele uitzonderingen daargelaten - onzin! 
Ik ben er vóór om zo min mogelijk weg te gooien.

Ik heb wortels in mijn tuintje staan,  soms oogst ik alleen het loof.
Van verschillende wortels een paar takjes.
En daar kun je dus prima soep van maken!
Of pesto:  klik!

Als je in de winkel een bos wortels koopt, heb je ongeveer 250 g wortelloof erbij.
Precies genoeg voor het volgende recept!


Wortelloofsoep

    voor 6 - 8 personen

Ingrediënten:
  • 250 gr wortelloof
  • 4 aardappels
  • klontje boter
  • 2 uien
  • 2 liter water
  • 4 el bouillonpasta of tuinkruidenbouillonblokjes 
  • 2 teentjes knoflook
  • nootmuskaat
  • zeezout
  • versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:

Was het wortelloof, verwijder de dikke, lange stelen en snijd alles heel fijn. Schil de aardappels en snijdt ze in kleine blokjes.
Smelt de boter in een grote soeppan. Bak hierin de ui een minuut.. Voeg het wortelloof toe en de aardappelblokjes. 
Bak dit een paar minuten. Voeg dan 2 liter water toe met de bouillonblokjes. 
Laat alles op een zacht vuur trekken. Voeg daarna de uitgeperste knoflook toe en 
breng op smaak met nootmuskaat en de versgemalen peper en het zeezout.
Serveer er brood met kruidenboter of getoast brood bij.

Je kunt dit als maaltijdsoep serveren, maar vooraf of bij de lunch smaakt het ook lekker.

Eetse....
Er staan nog wortels genoeg in mijn tuin.
Deze eenvoudig soep smaakt prima!


woensdag 23 september 2015

Vijgen drogen

 
    
Mijn vijgenboom maakt veel mensen jaloers: wat is 't ie groot en wat zitten er veel vijgen in! 
Hij doet het super goed.... en dat in ons regenachtige Nederland.  Hij staat pal op het zuidoosten en krijgt de hele ochtend en het grootste deel van de middag zon.   Dat is erg belangrijk..... dat vruchtbomen  en -struiken in ieder geval de ochtendzon hebben....

Zelfs nu nog, in deze regenachtige maand komen er elke dag rijpe vijgen af.
Heerlijk! 
En het is zo veel..... vorig jaar haalde ik er wel 30 kilo af!

Dit jaar wat minder.  Wat doe ik met al die vijgen?
 

  • ik heb er suikervrije jam van gemaakt (klik)
  • ze ingemaakt in rode wijnsaus (klik)
  • taart van verse vijgen gebakken
  • ijs èn een ander dessert van gemaakt (mjammie! )
  • ingevroren (kan prima)
  • uitgedeeld (misschien dat de buren aan wie ik het uitdeel weer wat van hun overvloed van lavendel,  druiven en stoofpeertjes aan mij schenken;)) 
  • En vandaag.....  ga ik ze drogen!!
.... in mijn nieuwe Camry droogkas. ...

Eerst mijn andere project er nog even uithalen.  De druiven van een buurvrouw heb ik in een kleine hoeveelheid laten drogen. 
En ja..... het werden inderdaad rozijnen!!! Leuk!  
Alleen de volgende keer de pitjes eruit halen.... Haha, ik heb nu rozijnen met pitjes. Maar ze zijn
lekker!!
Maar nu de vijgen,  ik halveer ze en leg ze op de siliconen  plaat....
Je kunt ze ook in kwarten snijden.
Wel schil ik ze van tevoren, want de schil wordt leerachtig na het drogen.
   
De temperatuur stel ik in op 65 graden en nu maar wachten. .....
Fruit droogt altijd rond deze temperatuur en het duurt tussen de 24 en 48 uur. 
Ja, ja, je moet wel geduld hebben.
De vijgen zijn goed gedroogd als ze nog licht plakkerig zijn.
Bewaar  ze in een luchtdicht afgesloten (weck)pot op een donkere plek.
Op deze manier zijn ze heel lang houdbaar.
Ik heb nog gedroogde vijgen van vorig jaar staan.

Merk je overigens dat ze te plakkerig zijn, dan kun je ze altijd weer even opnieuw
in de droogkast leggen voor een uurtje of wat.