We blijven nog even in Mediterraanse sferen.
Mijn favoriete snack of lunchgerechtje is namelijk börek met spinazie en feta.
Ik hou me in, maar ik vind ze zó lekker!
Wat blijkt? Het is helemaal niet moeilijk te maken.
Dus dat doen we vandaag. Met wat spinazie en feta wat over is van het avondeten,
maak ik overheerlijke börek.
Nooit van gehoord? Deze hartige snack uit de Turkse keuken
moet je echt een keer geproefd hebben!
Börek met spinazie-feta
Ingrediënten:
- 250 g spinazie
- 75 g feta
- 5 vellen filodeeg à 125 g
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper
- 25 g roomboter
- 1 ei
- 1 el sesamzaad
Hoe maak ik het:
Ontdooi het filodeeg onder een licht vochtige theedoek. Vouw de vellen deeg voorzichtig open en
maak los van elkaar.
Maak ondertussen de vulling.
Verhit de olie in een hapjespan.
Pel en snipper de ui fijn en fruit drie minuten in de olie. Pers het teentje knoflook erboven uit.
Was de spinazie en voeg in delen
al roerend toe en laat slinken. Breng op smaak met versgemalen peper en zout en laat afkoelen.
Verkruimel ondertussen de feta en klop het ei los in een kommetje.
Smelt de boter in een klein pannetje.
Doe de spinazie in een zeef en druk of knijp al het vocht eruit
Meng de feta door het spinaziemengsel.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Neem een vel filodeeg en bewaar de andere vellen nog onder de vochtige theedoek.
Leg het vel met de korte zijde naar je toe.
Bestrijk het vel met een dunne laag gesmolten boter.
Leg een vijfde deel van het spinazie feta mengsel in
een langwerpige streep op het plakje filodeeg.
Rol één keer op en vouw de zijkanten naar binnen toe.
Rol verder op tot een stevige, kleine rol waar de vulling niet uit kan.
Bestrijk met het losgeklopte ei en bestrooi met de sesamzaadjes.
Leg de börek op een vel bakpapier op een bakplaat.
Schuif de börek in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten.
Keer de börek en bak nog 10 minuten tot ze gaar en krokant is.
Haal de goudbruin gebakken börek uit de oven.
Serveer meteen of laat even afkoelen.
Geniet ervan!
Is dit je eerste börek? Het zal vast niet de laatste zijn!
Ik ga ze vaker bakken...