dinsdag 13 december 2022

Stoofperentaart

Oeh.... deze is lekker!
Al lang wilde ik een taart met stoofperen maken.
Wij vinden de stoofpeer niet lekker als bijgroente, maar wel in jam of gebak. 
Eindelijk kan ik nu aan mijn stoofpeercakejes en snelle stoofpeergebakjes ook
 deze taart toevoegen.

Ook proeven? Nou, bakken dan maar!



Stoofperentaart

    voor 10 tot 12 stukken


Ingrediënten:
  • 8 stoofperen gekookt
      voor het deeg
  • 60 g boter
  • 60 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1/2 ei
  • 100 g bloem
  • 25 g volkorenmeel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  •   voor de vulling
  • 150 g amandelspijs  
  • 1 1/2  ei
  • 300 g magere kwark
  • 70 g basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 20 g amandelen
      en:
  •  springvorm van 24 cm

Hoe maak ik het klaar:
Hoe je stoofpeertjes kookt, vind je hier!. Je kunt voor deze taart prima (zelf) geweckte stoofpeertjes nemen. De stoofperen  mogen gehalveerd of in kwarten gesneden verwerkt worden.
Laat de stoofperen voor de taart uitlekken en dep droog. 
Maak de taartbodem door de boter in blokjes te snijden en met de suiker en het halve ei goed los te roeren. Voeg de overige droge ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. Zet het kort weg op een koele plaats.
Vet een springvorm dik in met boter en rol het deeg tot een dunne lap uit. Bekleed de springvorm ermee. 
Verwarm de oven voor op 200° C.
Klop het anderhalve ei los in een schaaltje. Neem een lepel ei  en roer dit door de amandelspijs zodat het wat smeuïger wordt. Verdeel de amandelspijs over de taartbodem en strijk goed uit.

Verdeel hier de drooggedepte perenhelften of -kwarten overheen.
Dat de amandelspijs op de foto bruin ziet, komt omdat ze zelf is gemaakt.
Niet van blanke,  maar van ongepelde amandelen. Makkelijk te doen (klik)

Maak nu de vulling door de rest van het ei los te roeren met de kwark en de
suiker. Schep dit over de peren heen.
en verdeel goed.
Schuif de taart in de voorverwarmde oven.
Bak 20 minuten en verdeel dan de geschaafde amandelen over de bovenkant.
Bak vervolgens nog 20 minuten tot de bovenkant stevig en de amandelen iets gebruind zijn.
Laat de taart afkoelen en serveer in punten.
Lekker bij een kop thee of als dessert.
En waarom niet als feestelijk dessert bij Kerst? Kan zomaar...
Ik vind de smaken  mooi op elkaar ingewerkt en het geheel verrassend lekker!
Deze taart ga ik nog vaak maken.

En jij?