vrijdag 4 december 2020

Lekkere Sinterklaassurprise

Tja... wát geef je aan iemand die hééééél errug veel van snoepen houdt?
Nou ja, gewoon iets van zijn lijstje natuurlijk. 
Maar wél in een eetbare verpakking... een surprise om je vingers bij af te likken!!

Tja, dit is gewoon meer mijn ding - lekker in de keuken met mijn handen in de botercrème 
en de marsepein -  in plaats van met mijn handen in papier-maché. Hier geniet ik van....

Aan oudste zoon geef ik deze Sinterklaassurprise in de kleuren van Sints  mijter....
Openmaken hoeft niet met een schaar, maar kan lekker met mes en vork ;)
Het leuke is dat deze surprise altijd in de smaak valt èn niemand zegt hier 'nee'  tegen, toch?!

Ook maken?
Ik beschrijf hoe ik het deed.


Eetbare Sinterklaassurprise



Benodigdheden:
  • 2 grote, langwerpige hotelcakes
  • cadeautje wat niet groter en hoger is dan deze cakes
  • botercrème (zie hieronder)
  • 450 g rode marsepein of fondant
  • 150 g gele marsepein of fondant
  • gedicht
  • deegroller
  • placemat
  • rechthoekige snij- of broodplank
               voor de botercrème
  • 375 g poedersuiker (+ wat extra poedersuiker)
  • 190 g roomboter
  • 4 el water


Hoe maak ik het klaar:
Zorg allereerst dat je cadeautje goed verpakt zit. Een cadeau papiertje eromheen is prima, maar het geheel gaat ook in een goed afsluitbare, plastic verpakking. 
Ik gebruikte een diepvrieszakje met zipper.
Mijn cadeautje is niet mooi rechthoekig maar ik gebruikte een deel van de originele verpakking.
Leg beide cakes op een snijplank tegen elkaar aan. Meet met het cadeautje er op en 
snijd een rechthoekige vorm in het midden uit, ter grootte van het pak.
Leg het cadeautje erin en snijd eventueel nog bij.
Vul de bovenkant met wat cake uit de opening op.

Maak de botercrème.
Werk met zachte boter en leg hiervoor de boter van tevoren uit de koeling. 
Weeg af en snijd in kleine stukjes. Doe dit bij de poedersuiker in een kom.  
Mix nu voorzichtig de boter door de poedersuiker. 
Voeg het water toe en mix door tot een gladde crème is verkregen.
Smeer de botercrème op de bovenzijde en zijkanten en verdeel gelijkmatig.
Pak een mes of spatel om de botercrème strak over de cakes te verdelen. Er zullen wat kruimeltjes cake losraken, 'lijm' deze vast met de crème. Je kunt twee lagen aanbrengen en tussen de eerste en tweede laag de cakes even in de koelkast zetten om de laag botercrème te laten opstijven.
De kans dat het resultaat strakker wordt, is groter.

Verspreid een laagje poedersuiker over je werkvlak. 
Ik gebruikte een grote placemat om op te werken.
 Rol hier de rode marsepein of fondant op uit. Je kunt marsepein en fondant ook met elkaar mengen. 
Rol uit tot een grote, rechthoekige lap die over beide cakes past.
Spreid de dunne plak marsepein over de laag botercrème uit, maak de randen strak door er met je vingers een hoek in te strijken. Snijd teveel aan marsepein aan de onderkant strak weg. Sla de punten bij de hoeken om, zoals je ook doet wanneer je een cadeau inpakt.
Rol nu de gele marsepein uit tot een lange, rechthoekige lap. Snijd hier een lange strook uit van ongeveer 2 cm breed.
Verdeel één deel van de strook in de lengte over de rode marsepein, en een korter deel leg je in de breedte over het pak heen. Doe dit op een kwart van de lengte, zoals bij het kruis op de mijter.
Vorm van de overgebleven gele marsepein twee lussen en leg deze over elkaar heen. Neem een breder stukje van de gele strook en vouw die in het midden over de beide lussen heen zoals een knoop.
Doe dit ook met het gedicht. Rol het op en bindt het vast met een touwtje. 
Draai er daarna een gele strook als lint omheen.
Zet ook dit vast met een extra stukje marsepein.

Omdat zowel mijn gedicht als de inhoud van het cadeau over een muis gaan,
 zette ik er een chocolade muis op.
Deze surprise moet tot gebruik in de koelkast bewaard worden.

Op het lekker avondje valt deze surprise vast en zeker in de smaak!

Maak jij 'm ook?!