donderdag 31 oktober 2019

Thee van vijgenbladeren

Heb jij een vijgenboom in de tuin staan?
Ik deel in de zomer graag vijgen uit aan buren en vrienden. Maar sinds een paar jaar 
hebben al deze buren en vrienden inmiddels een eigen vijgenboom in de tuin.  
Hoewel die nog niet zo groot wordt als die van mij en de opbrengst ook wel eens tegenvalt. 
Maar het blijft een geweldig mooie en decoratieve boom. Ook nu weer in de herfst
 wanneer de grote, groene bladeren langzaam van groen naar geel kleuren.
Maar voordat de bladeren geel zijn en afvallen, ga ik wat met die bladeren doen. 
Waarom heb ik dit nooit eerder uitgezocht?? Mijn geweldige vijgenboom, mijn trots, 
met z'n vele vijgen in de zomer - en steeds vaker ook een winteroogst in oktober - maar vooral 
met z'n talloze bladeren.... deze bladeren kun je ook gebruiken! Goed nieuws voor mensen 
met een vijgenboom met tegenvallende oogst: je kunt de bladeren oogsten! 
Ze zijn heel gezond en geschikt voor consumptie....
Nou ja.... zó eten is nog wel even een dingetje...
Wanneer ik 's zomers in de boom klim om vijgen te plukken, irriteren de haartjes op de bladeren 
m'n blote armen.... wij krijgen er hier spontaan jeuk en rode plekken van.
Maar toch zijn ze heel gezond.
Want:
 
  1. Vijgenblad is goed voor de bloedsomloop
    Vijgenbladeren voorkomen een te hoog triglyceridengehalte in het bloed. Triglyceride is een soort vet, vergelijkbaar met cholestrol. Je lichaam heeft dit vet nodig, maar niet te veel ervan!
  2. Vijgenblad remt ontstekingen
    Bepaalde stoffen in vijgenbladeren werken ontstekingsremmend. Mensen met artritis bijvoorbeeld kunnen verlichting krijgen door vijgenbladeren.
  3. Vijgenblad voorkomt maagzweren
    Kleine zweertjes zouden kunnen genezen als je op vijgenbladeren kauwt èn het helpt maagzweren voorkomen.  (raadpleeg zeker een arts als je vermoedt dat je een maagzweer hebt!)
  4. Vijgenblad verfrist
    Vijgenblad ruikt lekker: licht zoet en fris. Het kan gedroogd in een potpourri je huis verfrissen en je vrolijk maken.

Kauwen op een vijgenblad heb ik nog niet gedaan, maar wat ik wel deed is......
vijgenbladthee maken. Sterker nog: ik heb het al heel wat keren gedronken en 
ik vind het heerlijk!
De smaak?
Die is verrassend zoet, heeft wat weg van kokos, de kleur is intens en ik voel me
 na een kopje vijgenbladthee weer uitgerust voor mijn volgende bezigheden!!


Vijgenbladthee

Ingrediënten:
  • 10 verse, groene vijgenbladeren
  • kokend heet water
Hoe maak ik het klaar:
Om de vijgenbladeren houdbaar te maken, droog ik ze eerst.
Omdat ze heel groot zijn en gelijk van de boom geplukt, best wat vocht bevatten, droog ik ze in mijn droogoventje. 

 Op 50 graden droog ik ze in zo'n vier tot vijf uur. Dan zijn de bladeren knisperig droog. De tijd is wat minder belangrijk, kijk en voel zelf om te merken of een product goed gedroogd is. Hier op de foto zie je de bladeren samen met de wat kleinere vijgen van m'n winteroogst in m'n droogkastje.
Je kunt de bladeren ook hangend aan een lijn of uitgespreid op een dienblad drogen aan de lucht,
op een warme plek in huis. Denk aan een droogtijd van enkele dagen.
Als de bladeren knisperig droog zijn, kun je ze met je handen verkruimelen.

Bewaar ze in een pot, want dit is je voorraad vijgenbladthee.
Wil je een potje of kopje thee zetten, doe wat van het gedroogde vijgenblad
in een thee-ei of theestaafje en overgiet met kokend water.
Je zult zien dat het water gelijk groen-geel kleurt,
maar ook het zachtzoete aroma van de vijgenbladeren komt vrij.
Fijn om te weten dat het drinken van deze thee ook nog eens gezond is!!
Gelukkig heb ik net voor de winter nog een voorraadje vijgenbladeren kunnen drogen.

Heb jij (nog) geen vijgenboom in de tuin?
Kom gerust bij mij langs om wat vijgenbladeren te plukken.... mijn boom en ik hebben genoeg!
     
En natuurlijk smaakt een herfstmuffin met gedroogde vijgen hier opperbest bij!
Ik bakte ze vandaag: héérlijk!!

Dat jullie van vijgen houden, bewijst dit blog.
Duizenden keren is dit artikel gelezen wat er mede voor heeft gezorgd
dat ik de miljoen views heb bereikt afgelopen weekend.
Daarom verschijnt er deze week een leuke winactie
voor jou, trouwe lezer, want zonder publiek is schrijven veel minder leuk.
Doe mee en houd m'n nieuwste blog in de gaten.


 

Herfstmuffins met gedroogde vijgen

Van mijn overvloedige vijgenoogst heb ik dit jaar veel vijgen gedroogd. Dit experiment ging goed maar de zelfgedroogde vijgen vielen me een beetje tegen. Ze zijn niet zo lekker om gewoon te eten. Oh, ben ik daarom vergeten er meer over te schrijven?? Toch kun je er hier meer over lezen.
Maar nu heb ik ze dus gebruikt in een heerlijk muffinrecept.
Mijn zusje heeft ze geproefd en wil graag het recept. Zij vond ze namelijk errug lekker! En ik dus ook!



Er zijn op forums hele discussies gaande over wanneer je iets een cupcake of een muffin noemt. Daar doe ik niet aan mee..... dit zijn gewoon muffins. Met niet veel suiker, lekker korrelig en ze hoeven niet lang de oven in. En deze keer zijn het dus  speciale muffins, met mijn zelf gedroogde vijgen erin!

Hierbij het recept:

Herfstmuffins met gedroogde vijgen

      voor 16 muffins
Ingrediënten:
  • 100 g gedroogde vijgen
  • sinaasappelsap van 3 sinaasappels
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 230 g volkorenmeel
  • 60 g tarwebloem
  • 25 g wijnsteen bakpoeder
  • paar draaitjes zeezout
  • 90 g fijne rietsuiker
  • 160 granola (maak het lekker zelf: suiker- en vetvrij en lekker snel-klaar uit de pan)
  • 2,5 dl sojamelk
  • 120 g boter
      voor de topping:
  • 2 el. bloem
  • 1 tl kaneel
  • 90 g fijne rietsuiker
  • 80 g cruesli
  • 40 g gesmolten boter

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een muffinblik in met wat boter.
Boen van één sinaasappel de schil goed schoon en rasp die eraf. Pers de sinaasappels uit. Snijd de vijgen in kleine stukken en laat de vijgen weken in het sinaasappelsap,

Zo worden ze lekker zacht.

Doe de bloem, het meel, het zout, het bakpoeder en de suiker in een kom. Roer er de cruesli doorheen. Smelt de boter in een steelpannetje. Meng de melk door de boter en roer dit door het meelmengsel. Giet de vijgen af en vang het sap op. Dit kun je natuurlijk nog prima opdrinken of gebruiken in een smoothie! Roer de vijgenstukjes ook snel door het meelmengsel. Het mag klonterig blijven. Schep alles in de muffinvorm.
Maak daarna de topping, door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Verdeel dit over de muffins en schuif ze in de oven. Bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin.


Heerlijke muffins, voor elk moment van de dag! Geniet ervan.

Heb je te veel muffins, dan kun je ze ook invriezen! Bij het ontdooien even 10 min.
op 180 graden in de oven plaatsen.
Je kunt in plaats van gedroogde vijgen ook gedroogde abrikozen of pruimen gebruiken.
 
Geniet van deze herfstige traktatie!!