maandag 19 augustus 2024

Pruimenazijn

 "Na het zure komt het zoet" was een uitdrukking die ik vroeger geregeld hoorde. 
Dit geldt dus niet voor de pruimen uit mijn moestuin.
Die heerlijk zoete, sappige pruimen van de oude, verweerde pruimenboom zijn allemaal geplukt 
en  nu zijn die andere, magere en zure pruimen aan de beurt. 
Ze groeien aan de boom die ik kocht als Elstar, maar appels hebben er nooit aan gezeten. 
Het is gewoon een wilde pruim, waar ik er ook heel veel van langs de kant van de weg zag staan 
tijdens een vakantie in Luxemburg.

Voorgaande jaren heb ik de pruimen wel eens gelaten voor wat het was, 
maar dit jaar bedacht ik om er azijn van te maken.
Jammer om dat van die sappige, zoete pruimen te doen, dus neem ik de toepasselijke 'zuurpruimen'.

In de Japanse keuken wordt pruimenazijn geregeld gebruikt, maar daar is de azijn 
 eigenlijk een restproduct van umeboshi.
Ooit van umeboshi gehoord?
Dit is een kruidig, pittige pruimenpasta uit Japan en wordt geserveerd bij tal van gerechten.
De onrijpe, zure Japanse pruimen - 'ume' geheten - worden hiervoor gebruikt.
Eerst worden ze een tijdlang gezouten, behandeld met sisho blad en vervolgens gedroogd.
Zouden mijn zure pruimen niet per ongeluk ume's kunnen zijn?
Maar nee...  umes schijnen meer op abrikoos te lijken dan op onze Hollandse pruimen, 
ook al zijn die zuur. 
Zal ik umeboshi proberen te maken?!  Het nevenproduct daarvan is azijn.

Maar nee, dát proces duurt me voor nu wat te lang
Ik maak pruimenazijn. En wie weet, ooit.....


Pruimenazijn

     voor1 grote fles

Ingrediënten:
  • pruimen, een kilo of zoveel je wilt
  • biologische natuurazijn
  • glazen fles(sen)

Hoe maak ik het klaar:
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit.
De hoeveeheid pruimen is afhankelijk van de grootte van je fles.
Vul een fles met ruime hals tot boven aan toe met de schoongemaakte pruimen. 
Schenk de azijn in de fles tot de rand. 
Dop erop en laat de azijn in het zonnetje staan.
Na drie weken zul je zien dat - ook al waren het paarse, gele of blauwe pruimen - je een prachtige
roze pruimenazijn hebt gekregen.

Wat je nog beter ziet als je het gaat zeven en in een mooie, sierlijke fles giet.

De azijn die je na het zeven overhoudt, is de pruimenazijn. De pruimen gebruik je niet meer.
En hoe zuur mijn pruimen ook zijn, ze geven een zoet accent aan deze azijn.
Het is een prachtig roze, fruitige azijn geworden.
Sprenkel over een salade, voeg een scheutje toe aan je zelfgemaakte mayonaise of
 geef een flesje pruimenazijn cadeau!
Bij voorkeur aan iemand met humor voordat de ontvanger het beledigend opvat en
 zichzelf als... Tja, een zuurpruim ziet.
Je hebt nu eenmaal zoete en zure pruimen ;)

Waar zou jij deze azijn voor gebruiken?