donderdag 18 juli 2024

Knoflook op olie

Yes! De knoflook is geoogst! Hoewel ik het dubbele had geplant van vorig jaar,
is dat geen garantie voor een dubbele opbrengst.... blijkt. Dus in plaats van een mooie, 
grote knoflookvlecht, ga ik dit jaar de knoflook inmaken.
Op olie! 
Knoflook is heel gezond en bevat veel vitamines. Ze heeft een 
positief effect op het hart en de bloedvaten. Ze verlaagt de bloeddruk en vergroot de 
weerstand tegen schimmels en verhoogt de weerstand in  het algemeen.
Knoflook kan helpen met afvallen en bezit ook een ontstekingsremmende werking.
Lees hóe ik verse knoflook inmaak en waar je op moet letten!






Knoflook op olie

    voor een potje van 250 - 300 ml

Ingrediënten:
  • 5 grote bollen knoflook
  • 150 ml extra vierge olijfolie
  • 50 ml andere olie
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 10 peperkorrels


Hoe maak ik het klaar:
Pel de knoflookteentjes. Ik had erg kleine teentjes. Nu kun je de teentjes een beetje platdrukken met een mes, zodat je makkelijker kunt pellen, of je gebruikt de volgende tip: schud de knoflookbol -waarvan je de teentjes een beetje plat drukt - binnenin twee schaaltjes zoals je een cocktail shaket... de knoflookpelletjes laten dan vanzelf los. Lekker makkelijk, snel klaar.

Doe de knoflookteentjes in een pannetje met water en breng aan de kook. 
Laat twee minuten doorkoken, giet af en zet op met nieuw water. 
Kook zo drie keer de knoflookteentjes.
Dit doe je zodat de knoflook wat zachter wordt, maar ook om botulisme minder kans te geven.
Zorg voor een brandschoon potje, met sodawater uitgekookt.
Doe de knoflookteentjes erin, met de verse kruidentakjes en de zwarte peperkorrels.
Schenk de olie erbij. Ik koos naast de goede olijfolie voor lijnzaadolie, 
maar elke andere plantaardige olie is goed.
Olijfolie van de eerste persing stolt bij een temperatuur onder de 7°C, wanneer je het bewaard in de koelkast. Bij andere olie of een gemengde olie gebeurt dit niet!

Bewaar het potje met knoflook in de koelkast.
Van dit prachtige product  gebruik je zowel de knoflookteentjes als de heerlijk 
aromatische knoflookolie.
Lekker over een salade of roerbakgerecht!
En de knoflook gebruik je zoals je een vers teentje knoflook toevoegt.
Eet de knoflook niet rauw, maar bak ze even mee (zie hieronder).
De knoflook in olie in de koelkast bewaard, blijft zo'n half jaar goed.



Botulisme:
Veel mensen zijn bang voor het oplopen van botulisme, want met name knoflook op olie heeft hierin een negatieve naam.
Nu heb ik er veel over gelezen, opgezocht en geleerd, maar ik kan het niet beter verwoorden dan Diana in haar blog over 'inmaken en botulisme'.
Wat botulisme is, de gevaren ervan en met name als je zelf voedsel inmaakt, staan allemaal uitgebreid beschreven op haar blog hier!
Ik ben het niet overal mee eens, maar het is een eerlijk, kritisch verslag.


Waarom ik dan toch knoflook in olie inmaak?
  • Ik vind het geweldig mijn verse oogst te verwerken in gerechten of in te maken en daarbij houd ik van nieuwe experimenten
  • Ik onderzoek graag zelf en neem daarbij graag de proef op de som
  • Drie jaar geleden kregen we van vrienden knoflook op olie. Ik was er wat huiverig voor, maar dat bleek onnodig....
  • Dit recept -  afgeleid van een recept uit het kookboek Real Food - zegt niets over de gevaren van botulisme en beweert dat dit gerecht minstens een half jaar te bewaren is

Belangrijke voorzorgsmaatregelen die ik neem:
  • super schoon werken, schoon materiaal gebruiken
  • knoflook een aantal keer voorkoken
  • pot met knoflookolie in de koelkast bewaren
  • knoflook niet rauw eten, maar verhitten voor gebruik

Daarnaast kun je voor de veilighied ook:
  • azijn toevoegen, wat de zuurgraad verhoogt en de kans op botulisme nihil maakt.
  • de knoflookook drogen, zodat er geen vocht oftewel voedingsbodem voor bacteriën meer in zit (zie Diana's blog)
  • de knoflook karameliseren of inmaken in ketjap

Iedereen is uiteraard vrij zelf  de mogelijke risico's en gevaren af te wegen en te beslissen 
dit wel of  niet te maken.
De blog van Diana's moestuin laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

En als ik over een tijdje geen nieuwe blogs meer post, maak het dan zeker niet.... ;)
Ik hou je op de hoogte.