vrijdag 2 mei 2025

Seringenparfait ijs

 Die prachtig lila, paarse en witte seringen geuren niet alleen heerlijk, 
je kunt er ook siroop van maken en....  tadaa: ijs!
Ik maakte een romig zachte, smaakvolle parfait vol seringgengeur!
Geen slecht begin van deze meimaand, toch? 
Zomerse temperaturen en lekker zelfgemaakt seringenijs ;)
Vang nu de geur van deze lieflijke bloemen in siroop èn  ijs!
Klik hier voor het recept van seringensiroop, die je nodig hebt bij de bereiding van dit ijs.
Volgens mij wordt het niet verkocht in de winkel, dus dat wordt zelf maken. 
Een feestje om te doen: met geurige, kleurrijke bloemen werken!





Seringenparfait ijs

              voor 1,2 l ijs

Ingrediënten:
  • 7 paarse seringentrossen
  • 4 dl bio slagroom
  • 180 g basterdsuiker
  • 30 g poedersuiker
  • 5 eieren plus 1 extra eiwit
  • 1 bio citroen (alleen het rasp)
  • 6 el seringensiroop


Hoe maak ik het klaar:
Een parfait is een fijne, vrij zachte ijssoort, bereid van eieren, stijfgeklopte slagroom, suiker 
en in dit geval seringen als smaakmaker! 
Begin vroeg op een zonnige, droge ochtend en pluk de seringen.
Laat de seringentrossen even liggen zodat beestjes eruit kunnen kruipen...
Doe de bloemschermen in een schone kom en overgiet met de slagroom. Voeg hier drie eetlepels seringensiroop aan toe. 
Zet minimaal zes uur weg in de koelkast zodat de smaak van de seringen 
in de slagroom kan trekken.
Je kunt het ook een nachtje wegzetten, ga dan de volgende dag verder. 
Werk heel schoon, want ijs is een goede voedingsbodem voor bacteriën. 
Zeef de seringen uit de slagroom en klop de slagroom stijf. 
Scheid de eieren en klop in de ene kom de eidooiers met de suiker dik schuimig. 
Neem de citroen en rasp de schil er voorzichtig af, zonder het wit, want dat is bitter. 
Voeg dit toe aan het ei-suikermengsel.
Klop in een ruime vetvrije kom de eiwitten stijf.
Spatel nu heel voorzichtig de slagroom en het eidooiermengsel door het eiwit. 
Het moet luchtig blijven. Voeg tot slot 
de drie overgebleven lepels seringensiroop toe 
en schep de parfait in ijsbakjes om in te vriezen.
Dit ijs heeft een lange invriestijd. Reken op 5 tot 6 uur.
Wanneer je vaker ijs maakt, weet je dat het telkens omroeren wel een dingetje is!
Het goede nieuws is dat een parfait niet geroerd hoeft te worden.
Stijfgeklopt eiwit maakt het ijs luchtig en stijfgeklopte slagroom maakt het ijs dubbel zo luchtig!

Serveer het ijs in een mooi gekoeld glas of ijscoupe!
Wát heb ik toch een zwaar leven: 's morgens vroeg zat ik al aan het ijs!
Moest ik (voor)proeven, om hier te kunnen vertellen hóe het smaakt.
Gelukkig, dit ijs is goedgekeurd: deze geparfumeerde parfait is zacht en romig!
En na één bolletje wil je er nog één en nog één en....
Nu ik heb voorgeproefd, denk ik dat ik deze hele bak voor mezelf reserveer.
Wedden dat het binnen een week op is?!  :)
Wat ga jij doen met seringen?!
Ze bloeien nog tot half juni, hoewel... ze ook eerder uitgebloeid kan zijn.
Alles is zó vroeg dit jaar!