woensdag 19 februari 2025

Onion borrelcrackers

 "Oh mam, het smaakt naar cheese onion chips", was het verraste commentaar 
van jongste dochter.
En ik moet haar gelijk geven: de dunne, knapperige crackers lijken qua smaak
 op deze bekende chips.
Uien zitten er inderdaad genoeg in, maar kaas niet. Het zijn vegan crackers,
met een heel uitgesproken, kruidige uiensmaak.
Dát kan kloppen. Toen de crackers aan het drogen/bakken waren in de voedseldroger
 rook het hele huis naar uien. Ook omdat ik uienpoeder maakte, maar daarover
 een andere keer meer. Lekker was het en het resultaat mag er zijn!

Ik vormde van het deeg van deze onion crackers lange rechthoeken, maar je kunt ze 
 ook in vierkantjes of driehoeken snijden. Zo is het niet alleen qua smaak, 
maar ook qua vorm een borrelbite.



Onion crackers

     voor 36 smalle crackers

Ingrediënten:
  • 4 (kleine) uien
  • 150 g gebroken lijnzaad
  • 150 g zonnebloempitten
  • 60 ml tamari
  • 80 ml olijfolie koudgeperst
  • water

Hoe maak ik het klaar:
Begin de avond van tevoren. Doe de zonnebloempitten in een ruime kom en laat ze in koud water weken.
Doe het lijnzaad in een grote kom en voeg 400 ml water toe en laat ook dit een nacht staan.
De volgende ochtend gooi je het weekwater van de zonnebloempitten weg. 
Mix of hak de zonnebloempitten fijn in een keukenmachine.
Het lijnzaad heeft al het water opgenomen, als het goed is.
Dat is de 'lijm' voor je crackers.
Pel de uien en snipper deze heel fijn in stukjes van zo'n 2 mm.
Doe de olijfolie, uisnippers, gemalen zonnebloempitten en het lijnzaad in een ruime kom.

Voeg de tamari  - Japanse zoute sojasaus - toe. Je kunt ook ketjap asin nemen, zoute ketjap.
Roer alles goed door elkaar en laat een half uur staan.

Je kunt deze crackers het beste drogen in een dehydrator of voedseldroger.
Heb je deze niet, dan kun je ze ook op hele lage stand in de oven laten drogen.

Gebruik bakpapier of speciale droogvellen en schep hier het crackermengsel op.
Smeer het zo dun mogelijk uit, 
maar zorg dat er geen gaten in het mengsel ontstaan. 
Ik vulde drie lades.
Zet de voedseldroger op 70°C en en droog het mengsel gedurende 4 tot 5 uur.
Haal de lades uit de voedseldroger en verdeel met een spatel, deegschraper of mes
 het grote vel in meerdere crackers. Ik maakte smalle crackers en haalde 
er twaalf van één lade. 
Zet terug in de voedseldroger en laat op 50°C nog 8 uur drogen.
Haal de crackers los van elkaar en van het bakpapier. Schep ze er voorzichtig
vanaf. Leg ze los op de roosters en laat ze nog 8 uur drogen op 40°C tot 50°C.
Als het goed is, zijn de crackers nu knapperig droog en bros.
Bewaren kan het beste in een luchtdicht afgesloten trommel, dan zijn deze crackers 
minstens een week houdbaar. Worden ze zacht of taai,
dan kun je ze even opnieuw een uurtje in de voedseldroger doen op 70°C 

Qua tijd kan het bij jouw voedseldroger best een beetje anders zijn.
Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Kijk regelmatig en voel
aan de crackers of ze droog genoeg zijn, zoals jij dat wilt.
Bij mij waren ze zó droog en bros geworden, dat ze bijna uit elkaar vielen.

Waardoor ik bedacht dat de crackers in vierkantjes gebroken, net een lekker zoutje
zijn om op te smikkelen tijdens een film.
Net cheese onion chips dus...
De smaak is kruidig en heeft niets anders nodig.
Alleen iemand met hartige trek :)

Die kruidige uiengeur die bijna 24 uur in huis te ruiken was,
heeft een heerlijk zoutje en crackers opgeleverd.

Ben je nieuwsgierig hóe ze smaken en ga je ze zelf maken?
Leuk als je dit doet en laat weten...


zondag 16 februari 2025

Linzensoep met kraailook

 Het is hoog tijd voor soep:  linzensoep!
Een lekkere, voedzame maaltijdsoep!
Dit weekend kwam ik een klein zakje linzen tegen die in eigen tuin zijn gegroeid.
Maar ik heb er nog nooit linzensoep van gemaakt.
Tijd om daar verandering in te brengen.
En ik combineer het met een kruid dat nu volop in het wild te plukken is: kraailook!
De wilde versie van bieslook, die je ook kunt gebruiken.

Linzensoep is al heel oud... het allereerste recept van linzensoep wordt beschreven in de Bijbel 
wanneer Jakob een grote pan linzensoep kookt en zijn broer dat zó lekker vindt ruiken,
 dat hij niets liever wil dan een kom van die linzensoep eten.
Al kost hem dat zijn toekomst. Dit verhaal uit Genesis kan gedateerd worden 
zo'n 1600 voor Christus. Minstens zó oud is linzensoep dus...

Er zijn honderden recepten voor linzensoep.
Een Joods kookboek gebruikte ik ter inspiratie en maakte er mijn eigen variatie op.


Linzensoep met kraailook

     voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 375 g linzen, bruine of rode
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 l groentebouillon
  • 1 el tomatenketchup
  • bosje kraailook
  • 2 takjes peterselie


Hoe maak ik het klaar:
Pel en snipper de ui.
Schil de wortel, halveer en snijd in plakjes.
Verhit de olijfolie in een ruime pan en voeg de uisnippers toe. 
Voeg na twee minuten de wortel aan de gefruite uisnippers toe.
Je hebt rode, gele en bruine linzen. Bruine linzen - die vaak iets langer moeten koken - kwamen uit mijn tuin, maar dat was niet genoeg. Ik vul aan met rode linzen, want combineren kan goed.
Voeg de linzen toe en
 roer goed door het groentemengsel. Voeg het water met groentebouillonpasta of groentebouillontabletten toe.
Roer de specerijen erdoor. 
Breng het geheel aan de kook en laat 40 tot 50 minuten koken 
tot de wortel en linzen zacht zijn.
Voeg de tomatenketchup toe en pureer de soep met een staafmixer.
Knip de kraailook fijn boven de soep en strooi er wat verse peterselie over.
Serveer de soep goed heet met vers afgebakken meergranen stokbrood en een dot roomboter.
Mmmjummm.
Daar is een mens wel aan toe met dit koude, gure weer!
Wat jij?!

Kraailook kun je oogsten van december tot en met april. Het allerleerste wilde kruid wat je kunt oogsten.
Als je wat langer wacht kun je ook bieslook
nemen die dan in de tuin groeit. Een teentje knoflook toevoegen kan ook.
Lees alles over kraailook hier!





vrijdag 14 februari 2025

Olielampjes in voorjaarsthema

 Olielampjes maak je easy zelf. Naast dat het makkelijk is, hoeft het je niets te kosten!
In deze olielampjes upcycle ik diverse materialen en met gedroogde lentebloemen krijgen
ze een uitnodigend voorjaarsthema mee.
Vorig voorjaar begon ik enthousiast met het drogen van bloemen.
Tot nog toe deed ik er niet veel mee... maar het is sfeervol ze te verwerken 
in deze zonnige olielampjes.
Want die winter heeft inmiddels wel lang genoeg geduurd! 
Ook maken? Doe mee....
 


Olielampjes in voorjaarsthema

      voor 3 lampjes

Benodigdheden:
  • 3 schone, glazen potjes met deksel
  • diverse kleine droogbloemen en blaadjes
  • mod podge
  • kwast
  • lont van 8 mm dik
  • zonnebloemolie, mag gebruikt zijn
  • dikke spijker
  • hamer


Hoe maak ik het:
Over droogbloemen volgt een andere keer meer. Ik ga er vanuit dat je weet hoe je bloemen droogt.
Heb je ze (nog) niet, sla dit idee dan op voor later. En zo gauw de eerste voorjaarsbloemetjes bloeien, ga je aan het drogen.
Bewaar droogbloemen per soort in droog, vetvrij papier op een donkere plek.
Speciaal voor deze crea olielampjes, schafte ik mod podge aan. Mod podge is een lijm, 
sealer en vernis in één die doorzichtig opdroogt en een beschermend laagje over in dit geval
de droogbloemen legt. 
Smeer met een kwastje de mod podge heel dun op de buitenkant van de glazen pot.
Schik hierop droogbloemen zoals je het mooi vindt.
Ik gebruik madeliefjes - de perfecte droogbloem - en duizendblad, verfijnd en mooi groen.
Kies wat voorhanden is en wat je mooi vindt.
Ga vervolgens voor een beschermende laag over de droogbloemen heen met de mod podge. 
Op de foto zie je dat ik veel te veel mod podge gebruik. Al doende leert men.
Tamponeer over de bloemen en strijk heel dun uit.
Het duurt wel een paar uur voordat mod podge helemaal opgedroogd is.

Neem gerust gebruikte zonnebloemolie voor je olielampje.
Al een tijdlang stonden er drie flessen olie waarin ik de oliebollen gebakken had,
 klaar om weggebracht te worden. Maar het kwam er telkens niet van.
Peet opperde om het te gebruiken in olielampjes.
Ziehier de geboorte van een diy (did it yourself).
Schenk de olie in de potjes.
Je kunt ook lampenolie nemen wanneer je geen gebruikte olie meer hebt staan.

Tijd om het deksel te prepareren voor de lont.
Sla met een dikke spijker een gat in het deksel
Doe het precies andersom als op deze foto, zodat de scherpe randjes omhoog steken.
Trek de lont er langs onderaf doorheen. Door de opstaande randjes
zal deze er niet doorheen zakken tijdens het branden en heb je niets anders nodig.

Ik had nog een stuk lont liggen, maar wist je dat je die ook zelf kunt maken?
Zo wordt dit olielampje nog duurzamer en kost het je echt niets.
Neem een reep katoen van 4 cm lang. Upcycle hiervoor een oud t-shirt of theedoek. 
Draai deze strak in elkaar en zet vast. Klaar is je lont!

Laat de lont in de olie zakken
en zich volzuigen met olie.
Je kunt nog wat etherische olie toevoegen voor de geur, 
maar eerlijk gezegd ruik ik deze niet tijdens het branden.

En zó is het eindresultaat!
Voor een eerste projectje vind ik ze helemaal leuk!

Ook lief om cadeau te geven.
Misschien aan je Valentijn - bloemetjes op de pot in plaats van in een vaas - of 
iemand die wel een lichtje kan gebruiken tijdens deze koude, grauwe februaridagen!
Laat dat donkere hoekje in je huis gezellig oplichten.
Of zet een lampje voor je raam zodat ook voorbijgangers er van kunnen genieten.

Zo krijg je vast een beetje lentesfeer en -licht in je huis.
Geniet ervan!





Disclaimer!
Pas op: laat kaarsen en ook deze olielampjes niet branden zonder toezicht ;)

dinsdag 11 februari 2025

Vezelrijke ontbijtkoek

 Ben jij dol op ontbijtkoek?
Hier in huis breekt er bijna paniek uit als er geen ontbijtkoek is. Het wordt bij het ontbijt gegeten, 
maar nog vaker op elke - geloof me èlke - andere tijd van de dag (en nacht).
De naam ontbijtkoek dekt dus niet echt de lading, maar gelukkig heeft Peet 
er een ander woord voor: 'snijkoek'. En misschien ken jij het wel onder de naam peperkoek 
of honingkoek, zoals het in Vlaanderen of Nederland ook wel genoemd wordt.
Ontbijtkoek is niet alleen hier thuis, maar in heel Nederland erg populair.
Het is een smaakvolle, smeuiige cake-achtige koeksoort.
De verschillende kruiden geven haar kenmerkende smaak.
Ontbijtkoek is bij ons zo ingeburgerd dat het een van oorsprong Hollands baksel lijkt.
Al vanaf 1500 kwam het in ons land voor. Maar haar oorsprong ligt in het oude Egypte 

Wist je dat je 'm makkelijk zelf kunt bakken?
"Het zal wel niet zo lekker smaken als uit de winkel", werd er hier thuis met enig 
wantrouwen veronderstelt, maar het tegendeel is waar!
Natuurlijk is wat je zelf maakt lekkerder!
En deze ontbijtkoek - eigenlijk eet ik ze nooit - smaakt super lekker.
Ik neem 's middags heerlijk een plakje bij de thee
Hoewel ontbijtkoek een cake-achtige koek is, is het geen cake. 
Belangrijk is dat de koek niet te hard bakt en teveel rijst.
Vroeger werd ontbijtkoek in grote houten vormen gebakken en dan in rechthoekige stukken 
gesneden. Om dit idee een beetje na te bootsen, bakte ik de ontbijtkoek in 
een siliconen cakevorm. Die geleidt de warmte minder goed dan een metalen cakevorm. 
Een siliconen vorm kan te wijd uitzakken en daarom zet ik deze alsnog in een metalen cakevorm.

Daarnaast dek ik de koek af met een vettig papier. Je kunt hiervoor bakpapier of een 
lege boterverpakking gebruiken.
Hierdoor rijst de koek minder en blijft ze plat(ter).

Ik bestudeerde een aantal recepten, maakte vorige week een misbaksel en 
stelde vervolgens een eigen recept samen.
Lekker, eenvoudig, gezond, vol vezels en met weinig suiker.
En dan is ze ook nog vegan: zonder dierlijke bestanddelen.
Je weet precies wat erin gaat wanneer je het zelf bakt.

Het lijkt niet alleen op ontbijtkoek, het is ontbijtkoek!!
Of, wanneer je het liever 's middags of 's avonds eet noem je het gewoon...



Vezelrijke ontbijtkoek

    voor 1 cakevorm van 23 cm

Ingrediënten:
  • 100 g volkorenmeel
  • 150 g roggemeel
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • snuf kruidnagelpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • 250 ml sojamelk
  • 150 g appelstroop, zonder toegevoegde suikers


Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 170° C.
Vet een siliconen cakevorm in met wat zonnebloemolie. 
Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en vermeng goed.
Verwarm de sojamelk in een steelpannetje tot aan het kookpunt.
Schep de appelstroop in de beslagkom met de droge ingrediënten.
Schenk de hete melk erbij onder  voortdurend en krachtig roeren. 
Stort het cakemengsel in de siliconenvorm 
en zet deze in een metalen cakeblik. 
Dek af met een stuk bakpapier of lege boterverpakking.
Zet de koek 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder het papier aan de bovenkant en laat nog 10 minuten
onafgedekt verder bakken. Prik om te kijken of de ontbijtkoek al gaar is. 
Wanneer je prikker er schoon uit komt is het goed.
Zo niet, dan bak je nog 5 minuten langer, net zo lang tot de koek binnenin gaar is.
Laat de koek 10 minuten in de oven afkoelen en haal 'm er dan uit.
Zorg dat alle randen goed loszitten en stort de koek uit de vorm.

Deze ontbijtkoek met extra vezels en minder suiker is verantwoord en gezond!
Snijd in plakken en serveer! 

Of beter gezegd: laat op de aanrecht staan en je zult merken
dat de plakken vanzelf verdwijnen....
Wat is dat toch met die ontbijtkoek hier in huis?!

Tja... ze is echt veel lekkerder dan uit de winkel.
Hoewel,  hierover zijn de meningen een beetje verdeeld.

Wat denk jij?!

zondag 9 februari 2025

Crackers, glutenvrij

 Het maken van crackers stond al lang op mijn to-do-lijst. 
Eindelijk kwam het ervan, maar het blijft niet bij één keer, hoor.
Ze zijn super easy te maken, ze zijn smaakvol en in deze crackers verwerk ik tevens 
een leftover gekookte rijst. Raken we dat ook weer mooi kwijt.
Deze crackers zijn glutenvrij en - uiteraard! - suikervrij.
Ze bevatten geen emulgatoren of conserveringsmiddelen. Het grote voordeel van zelf 
 maken, is dat je precies weet wat erin gaat.

En je kunt er ook nog eens geweldig mee variëren. Net waar je zin in hebt,
of met wat je in huis hebt.



Zadencrackers, glutenvrij

     voor zo'n 20 - 24 crackers


Ingrediënten:
  • 60 g lijnzaad
  • 250 g gekookte rijst of ander graan
  • 60 g sesamzaad
  • 60 g pompoenpitten
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl pittig paprikapoeder
  • snuf cayennepeper


Hoe maak ik het klaar:
Lijnzaad is als het ware de 'lijm' oftewel basis voor zelfgemaakte crackers. 
Week het lijnzaad minimaal één uur in 160 ml handwarm water. Het lijnzaad maakt het water dik en lobbig, een soort 'lijm' dus. 
Heb je geen leftover van gekookte rijst, neem dan 125 g rijst (maakt niet uit welke soort), kook dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat afkoelen. 

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix fijn. Of gebruik een staafmixer.
 De pitjes mag je blijven zien, als het maar goed gemengd is.
Leg een vel bakpapier op een rooster van de voedseldroger of dehydrator. Heb je deze niet, 
je kunt ook de oven op de allerlaagste stand gebruiken.
Giet het mengsel op het bakpapier en
 spreid het zo glad en dun mogelijk uit.  Er mogen geen gaten in het mengsel ontstaan. 
Met deze hoeveelheid vulde ik ruim twee bakplaten. Dit is uiteraard afhankelijk
 van de grootte van je voedseldroger/oven.

Je kunt met een bakring ook ronde rijstcrackers maken...
Zet de voedseldroger op 40°C en begin met drogen.
Snijd na drie uur met een scherp mes of pizzaroller de plak in meerdere rechthoeken: de crackers!
Je kunt kiezen voor kleinere of smallere crackers, net wat je voorkeur heeft.
Laat verder drogen en trek na twee uur het bakpapier van de crackers af.
Leg de crackers zonder bakpapier op het rooster en laat nog drie tot vijf uur drogen.
Variëren met temperatuur kan. Wil je ze bijvoorbeeld in de oven drogen op 50°C, verkort de tijd dan.
Haal je glutenvrije zadencrackers uit de droogoven. 
Het randje is knapperig, het midden niet. Wil je het door en door knapperig,
laat dan nog wat langer drogen.
Bewaar deze crackers droog in een afgesloten blik of trommel.
Ze zijn ongeveer een week houdbaar.
Worden ze zacht of slap, dan kun je ze opnieuw een uurtje drogen.

Super leuk om met een leftover van rijst je eigen crackers te maken.
Ze zijn gezond, kruidig en lekker.

Ik maakte de eerste daslooksoep van het jaar en at mijn buikje rond aan soep en crackers.
Ze zijn heerlijk om zó te eten, maar met een plakje kaas erop, smaakt het nog lekkerder. 

Ik maakte deze week meerdere soorten crackers want met allerlei soorten zaden, smaakmakers, 
leftovers van graan - denk aan: gierst, quinoa, haver - en groente maak je elke keer weer een 
ander soort glutenvrije crackers.

Je kunt de crackers kleiner snijden en als toastjes of zoutjes gebruiken bij de borrelplank. 
Ook kun je ze beleggen met pesto, roomkaas, eiersalade etc. Wat je lekker vindt.
Mjumm, ik hou hiervan. Deze ga ik vaker maken. Stay tuned...
Er komen binnenkort nieuwe crackerrecepten aan!



De inspiratie voor het zelf maken van crackers komt uit:
"Handboek voedsel drogen" door Claudia Kuyken
Aanrader als inspiratiebron bij het drogen van voedsel



zaterdag 1 februari 2025

Wilde paddenstoelenragout

Begin van de week tijdens een lange wandeling met de hond door het park, vond ik
 op een boomstam het eetbare Fluweelpootje.
Een echte winterpaddenstoel, want paddenstoelen groeien niet alleen in de herfst maar het jaarrond.
En ook eetbare paddenstoelen zijn het hele jaar te oogsten. Je moet het maar net weten.
Meer over het Fluweelpootje lees je onder het recept. 
Laten we er eerst iets lekkers van maken: een romige ragout met wilde paddenstoelen.

Speciaal voor oudste zoon die met Kerst champignonragout wilde maken 
maar het recept niet kon vinden,  beloofde ik een blog erover te schrijven.
Maar dan wel met wilde paddenstoelen!
Ben je wat minder wild? Vervang de wilde paddenstoelen door champignons en
 ook dan heb je een overheerlijke ragout.
En zoals met alles wat je zelf maakt: je weet precies wat erin gaat en er zitten geen 
onnodige ingrediënten als suiker of stabilisatoren in. Het smaakt veel lekkerder èn 
zeker als je paddenstoelen van eigen oogst erin verwerkt.



Paddenstoelenragout

Ingrediënten:
  • 5-7 gedroogde paddenstoelen (oesterzwammen)
  • 3 dl warm water
  • 30 g + 50 g roomboter
  • 1 kleine rode ui
  • 400 g wilde paddenstoelen naar keuze
  • 1 tl vers citroensap
  • versgemalen zeezout
  • 50 g bloem of volkorenmeel
  • 2 tl kruidenzout
  • 2 el sojaroom

Hoe maak ik het:
Neem de gedroogde paddenstoelen en laat deze minimaal een half uur weken in het warme water. Kun je niet aan gedroogde paddenstoelen komen? Neem 50 tot100 gram extra paddenstoelen.
Veeg of borstel de paddenstoelen schoon, schud eventuele beestjes eruit en snijd ze in plakjes en vervolgens in blokjes. Ik gebruikte naast het fluweelpootje nog een stuk zwavelzwam (chicken of the wood) die ik had ingevroren. Let op dat je de zwavelzwam in extra kleine blokjes snijdt. Deze paddenstoel blijft mooi stevig. Haal de geweekte paddenstoelen uit het water en snijd ook deze fijn. 
Het weekwater niet weggooien, dat gebruiken we voor de ragout. 
Pel en snipper het sjalotje. Smelt twee eetlepels boter in een ruime koekenpan en 
voeg het sjalotje en de paddenstoelen toe. 

Bak op hoog vuur en roer regelmatig tot de paddenstoelen zacht zijn. Bak even door tot
 de paddenstoelen een klein krokant randje krijgen. Blus af met citroensap en
maal er zeezout naar smaak over. Laat  staan.

Maak ondertussen een roux-saus. Smelt in een kleine pan drie eetlepels boter. 
Voeg daar de bloem aan toe en roer goed door. Giet het weekwater 
van de paddenstoelen in scheutjes erbij en blijf roeren tot de saus begint te binden.
Gebruik een garde - bij mij lastig omdat ze tijdelijk in de boom hangen ;) - om 
een goede klontvrije saus te krijgen. Roer er het kruidenzout door.  
Hoe je makkelijk zelf kruidenzout maakt, vind je hier!
 Op dit moment kunnen de gebakken paddenstoelen aan de saus worden toegevoegd.
Roer tot slot de room erdoor en klaar is je ragout!
Ik vind dit een verrukkelijke ragout en deze keer smaakte 'ie me wel heel lekker!

Lekker op getoast brood, 
in een pasteibakje of 
in een ovenschotel met aardappelpuree en spinazie of
 over Shepherd's pie.
Je kunt de ragout in een afgesloten bakje in de koelkast zo'n 4 tot 5 dagen bewaren.
Maar zo lang gaat je vast niet lukken!
Even opwarmen in een pannetje met een scheutje water erbij en je ragout smaakt weer heerlijk.
Wanneer je de ragout aanlengt met een liter water - goed roeren -  krijg 
je een heerlijke paddenstoelensoep.


Fluweelpootjes

Het fluweelpootje [Flammulina Velutipes] groeit van november tot en met maart op boomstammen
 of stronken van loofbomen. 
Ze groeien meestal in groepen van meerdere paddenstoelen.
De gladde en slijmerige hoed is 2 tot 10 cm en de kleur is honinggeel tot roodbruin.
De naam dankt het fluweelpootje aan de steel die aan de onderzijde olijfzwart tot donkerbruin kan zijn maar lichter wordt naar de hoed toe. Het donkergekleurde gedeelte voelt zacht als fluweel.
De lamellen kunnen wit tot bleekgeel zijn
De geur en smaak van het Fluweelpootje is neutraal...

Hoe ik zeker weet dat dit het Fluweelpootje is? Dat is een kwestie van nauwkeurig 
determineren en zeker niet op één boek of één app afgaan. En natuurlijk de kenmerken van 
de giftige equivalent kennen. In dit geval is dat het bundelmosklokje, die dodelijk giftig is,
 erger dan de beruchte groene knolameniet. 
Naast het determineren van uiterlijke kenmerken zoals vorm en kleur en
 het vergelijken van vindplaatsen is ook de vindtijd in het jaar belangrijk. 

Daarnaast groeit dit fluweelpootje ook in mijn eigen tuin. Vorig jaar zelf 
met deuvelbroed  geïnjecteerd in vers gezaagde populierstammen.
Ik zag ze afgelopen weekend ineens als mini padddenstoeltjes tevoorschijn komen...
Deze vergelijking zorgde ervoor dat ik zeker was van mijn zaak: ik had het 
wilde Fluweelpootje gevonden!

Het grappige is dat je het Fluweelpootje vast wel eens gezien en misschien zelfs gegeten hebt. 
Is het niet in bos of park, dan in de winkel. Ze worden namelijk verkocht 
onder een andere naam èn hebben een ander uiterlijk.
In de Chinese, Koreaanse en Japanse keuken wordt Enokitake - kortweg Enoki genoemd - 
gebruikt als populair ingrediënt in soepen en salades. Enoki is de gekweekte versie 
van het 'wilde fluweelpootje' en omdat deze in het donker gekweekt wordt, 
is ze wit van kleur. Bovendien is ze dunner en langer. 
Zoek je op foto's van Enoki, dan zie je de enorme verschillen.
Ze lijken daarmee niet op de paddenstoelen op mijn foto's, maar zijn toch hetzelfde.
Bij een chinese toko of streekmarkt kun je ze vers kopen, maar ook ingeblikt zijn ze te koop.

Maar waarom zou je deze paddenstoel willen eten? 
In een onderzoek door de universiteit van Singapore is ontdekt dat de steel van het fluweelpootje
 heel veel proteïne bevat wat gezond is voor je immuunsysteem en waar in de toekomst
mogelijk vaccins uit gemaakt kunnen worden
.
Ook bevat het fluweelpootje veel antioxidanten. Het is dus een gezonde paddenstoel, 
waar je prima je tanden in kunt zetten!

In de heerlijk romige ragout proefde ik de neutrale smaak van het fluweelpootje niet zo goed, 
maar het geheel smaakt absoluut naar meer!