woensdag 8 juni 2022

Tuinbonenfrittata

In het spelletje Boonanza zijn ze het meest zeldzame en kostbare boontje.... ik oogstte ze 
vanavond uit eigen tuin: de tuinboon!!
Ik maakte er - met mijn grote hoeveelheid verse eieren - 
een eenvoudige, snelle frittata van.
De hoeveelheden mag je best aanpassen,
  dit is wat er uit mijn tuin kwam.
En gelukkig groeien de tuinbonen nog even door.... ;)


Tuinbonenfrittata

   voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 100 g tuinbonen
  • 750 g biologische aardappelen
  • 1 gele paprika
  • 10 kleine eieren ( of 8 grote)
  • 100 ml sojamelk ongezoet
  • 1/2 el milde paprikapoeder
  • versgemalen zout en peper
  • 30 g roomboter
  • scheutje olijfolie

Hoe maak ik het  klaar:

Schil de aardappelen of boen ze schoon en snijd ze in hele kleine blokjes.
Neem twee grote koekenpannen en smelt de helft van de boter in de ene pan, de helft in de andere.  Voeg ook wat olie toe. Ik gebruikte een aromatische daslookolie met lichte uiensmaak.
Voeg de aardappelblokjes toe en roerbak deze op middelhoog vuur tot ze lichtbruin gebakken zijn.
Maak de gele paprika schoon en snijd ook deze in kleine blokjes. Voeg na zo'n 7 minuten toe.
Dop de tuinbonen. Bij superverse en kleine tuinbonen is dubbel doppen niet nodig. Je kunt deze hoeveelheid ook maal twee of drie doen.  Voeg de tuinbonen toe aan het groentemengsel.
Bak nog een paar minuten en roer goed door. 
Klop ondertussen de eieren los in een kom samen met de sojamelk. Breng op smaak met peper, zout en het paprikapoeder. 

Schenk het eimengsel over de roerbakgroente in de pan. Bak de omelet op middelhoog vuur 
tot  de bovenkant gestold is en de onderkant goudbruin. Dit kost 8 tot 10 minuten.
Draai de omelet met behulp van een groot bord en bak ook de andere kant
goudbruin in de helft van de tijd.

Snijd de frittata in punten en laat niet koud worden.
Serveer er versafgebakken stokbrood of ciabatta bij.
Frittata mag dan een Spaans gerecht zijn, dit Italiaanse brood smaakt er prima bij!
Het voorjaar smaakte niet eerder zó goed!
En lekker hoeft niet duur te zijn.

Ik wacht tot de tuinbonen weer gegroeid zijn voor een volgende maaltijd!
Hoe eet jij tuinbonen het liefst?