maandag 21 juni 2021

Vlierbloesemparfait-ijs

Oh.... mjammie!! 
Dit is werkelijk overheerlijk!
Waarom ben ik nooit eerder op het idee gekomen om parfait ijs met vlierbloesem te maken??!


Een parfait is een fijne, vrij zachte ijssoort, bereid van eieren, stijfgeklopte slagroom, suiker 
en in dit geval vlierbloesem als smaakmaker! 
Ook zonder ijsmachine is dit ijs simpel te maken: je hoeft het niet eens te roeren.

Vlierbloesemparfait-ijs

              voor 1,2 l ijs

Ingrediënten:
  • 10 vlierbloesemschermen
  • 2,5 dl slagroom
  • 210 gram witte basterdsuiker 
  • 5 eieren plus 1 extra eiwit
  • 1 bio citroen
  • 6 el vlierbloesemsiroop

Hoe maak ik het klaar:
Begin een dag van tevoren.
Pluk de vlierbloesem op een zonnige, droge ochtend op een schone plek.
Laat de vlierbloesemtrossen even liggen zodat beestjes eruit kunnen kruipen...
Doe de bloemschermen in een schone kom en overgiet met de slagroom. Voeg hier drie eetlepels vlierbloesemsiroop aan toe. 
Vlierbloesemsiroop  kun je makkelijk zelf maken (klik)  of kopen bij de Ikea. 
Zet een nacht weg in de koelkast zodat de smaak van de vlierbloesem in de slagroom kan trekken.
Ga de volgende dag verder. Werk heel schoon, want ijs is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Zeef de vlierbloesem uit de slagroom en klop de slagroom stijf. 
Scheid de eieren en klop in de ene kom de eidooiers met de suiker dik schuimig. 
Neem de citroen en rasp de schil er voorzichtig af, zonder het wit, want dat is bitter. 
Voeg dit toe aan het ei-suikermengsel.
Klop in een ruime vetvrije kom de eiwitten stijf.
Spatel nu heel voorzichtig de slagroom en het eidooiermengsel door het eiwitschuim. 
Het moet luchtig blijven. Voeg tot slot de drie overgebleven lepels vlierbloesemsiroop toe 
en schep de parfait in bakjes om in te vriezen.
Dit ijs heeft een lange invriestijd. Reken op 5 tot 6 uur.
Het goede nieuws is dat een parfait niet geroerd hoeft te worden.
IJs moet een sterkere smaak hebben en extra gezoet worden, door de lagere temperatuur 
wordt de smaak minder goed geproefd.
Stijfgeklopt eiwit maakt het ijs luchtig en stijfgeklopte slagroom maakt het ijs dubbel zo luchtig!

Een parfait is geschikt om er een mooie ijstaart of ijspudding van te maken, 
maar dat bewaar ik voor een volgende keer....

Haal het ijs 10 minuten voor het serveren uit de vriezer, anders is het te hard en minder smakelijk.
Serveer het ijs in een mooi gekoeld glas of ijscoupe!
Geniet ervan!!

Bewaar het ijs niet langer dan een week, want dan gaat de smaak achteruit....

Maar nu ik dit heb voorgeproefd, denk ik dat ik deze hele bak voor mezelf reserveer.
En wedden dat het binnen een week op is?!  :)