woensdag 15 juni 2022

Bonte groententaart


 Tja....dit is niet echt een snel-klaar gerecht, noem het gerust slow food....
Het mooie is dat je er allerlei groenten in kwijt kunt!
Zo had ik in de tuin verschillende groentes geoogst: de laatste spinazie, de eerste meiraapjes 
en een prachtig uit de kluiten gewassen koolrabi... ..  
het mag allemaal in deze taart.
Ik heb er de hele middag over gedaan, maar het is dan ook een feestelijk gerecht geworden, 
wat je gasten met trots voorzet.

Eerst wat over meiraapjes.
Deze groente hoort tot de  vergeten groente en wordt vaak rauw gegeten.
De smaak is zo pittig als van radijs en neigt naar mierikswortel.
Deze scherpe smaak is goed te proeven als je de meiraapjes rauw eet.
In dit gerecht roerbak ik de meiraapjes, waardoor ze wat milder en zachter van smaak worden.
Maar wel een typisch koolsmaakje geeft.
Ik vind het leuk om te proberen, als moestuingroente doet  'ie het goed,
maar wat mijn gezin betreft mag deze groente vergeten blijven.
En de buren denken er hetzelfde over, want van hen kreeg
ik ook een deel van hun meiraapjesoogst....


Plan deze taart niet 'even tussendoor' maar geef het aandacht en liefde en zet op deze wijze 
een robuust en puur gerecht op tafel. 



Hartige taart met bonte groente

    voor  5- 6 personen


Ingrediënten:
  • 500 g biologisch tarwemeel
  • 30 g verse gist of 2 zakjes gedroogde gist
  • 2,5 dl sojamelk ongezoet
  • 50 g roomboter
  • 5 g zout
     voor  de  vulling
  • 1el boter
  • 2 uien
  • 400 g meiraapjes
  • 1 grote koolrabi
  • 300 g spinazie
  • bosje lente-ui (of stengelui)
  • 3 el crème fraiche
  • 2 el paneermeel
  • 2 eieren
  • versgemalen zout
  • versgemalen peper
  • 2 el  oregano
  • bosje peterselie
     verder nodig:
  • springvorm van 28 cm



Hoe maak ik het klaar:
Begin op tijd met het deeg, omdat dit ongeveer een  uur moet rijzen.
Vermeng het meel met het zout in een ruime kom.
Zorg dat de melk op kamertemperatuur is, of verwarm licht tot lauwwarm. Smelt de roomboter in een pannetje.
Roer de verse gist met een deel van de lauwwarme melk los.
Maak een kuiltje in het midden van het meel. Schenk hierin de aangemaakte gist. Gebruik je gedroogde gist, verdeel dit dan over het meel.
Roer vanuit het midden de rest van de melk door het meel. Voeg ook de gesmolten boter toe. 
Roer stevig door en begin dan met kneden. Is het deeg te droog, voeg dan wat water of melk toe, 
is het deeg te nat, voeg dan wat meel of bloem toe.
Kneed het deeg tien minuten lang. Vouw en strek en rek de gluten op.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het deeg op een warme plek te rijzen. 
Het duurt ongeveer een uur voordat het volume verdubbeld is.

Begin met het schoonmaken van de groente: verwijder het loof en de wortelaanzet. 
Schil de knollen en snijd de harde groente in gelijke blokjes. Pel  en snipper de ui. 
Was de spinazie en lente-ui goed. Knip of snijd de lente-ui in ringen.
Smelt de boter in een wok of hapjespan.
Fruit de uisnippers in de boter en voeg daarna de meiraapjes en koolrabi toe. 
Roerbak 8 - 10 minuten op middelhoog vuur.
Voeg dan de spinazie en de lente-ui toe. Laat de spinazie slinken.
Zet het vuur uit en laat het mengsel wat afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 210° C.
Vet met wat boter de springvorm in.
Kijk of het deeg goed gerezen is en verdeel in twee delen.
Rol twee keer een ronde lap uit van het deeg die past  in de springvorm.
Snijd een randje af van één deegcirkel en houd dit apart voor de deegversiering.
Pas de kleinere cirkel in de springvorm.

Roer door het groentemengsel de crème fraiche en de losgeklopte eieren.
Was en snijd de peterselie fijn.
Breng op smaak met de (gedroogde) oregano, de peterselie en met versgemalen
zout en peper.

Verdeel het paneermeel op de deeglap in de springvorm.
Schep daar bovenop het groentemengsel.
Neem de grotere deegcirkel en dek hier het groentemengsel mee toe.
Vouw de randen om en plak op elkaar vast.
Deze hartige taart heeft een deksel.
Neem het restje deeg en maak hier een versiering van in de vorm van een 
bloem, een vlecht of letters. Wees creatief!

Schuif de taart in de voorverwarmde oven en bak 'm in 20 minuten gaar en lichtbruin.

Serveer de taart in punten.
Er valt oneindig te variëren met deze taart.
Kijk maar eens naar onderstaande mogelijkheden en maak je eigen 
versie van deze bonte groentetaart!


Variaties:
  • Je kunt de groentes  vervangen door elke willekeurige groente. Denk aan courgette, wortel, asperges, prei, Chinese kool etc. Zorg dat je een kilo hebt
  • Voeg kruiden aan het deeg toe zoals rozemarijn, oregano en basilicum of fijngesneden stukjes olijf en tomaatjes op olie
  • Geef bij deze taart een Hollandaise saus, kerriesaus of kaassaus
  • Serveer er een lekkere salade met tomaat en romige dressing bij