donderdag 30 juli 2020

Komkommerkruidazijn


Ik verwachtte 'm mooi helderblauw maar fel roze is het resultaat! 
Laat ik dat nu niet erg vinden.... roze is mijn lievelingskleur:)
De azijn - want dat maakte ik - gaat van liefelijk roze niet minder zuur smaken, maar het staat prachtig!
Het is zó mooi roze dat m'n kinderen het al als limonadesiroop wilden drinken. 
Wat ik overigens graag voorkwam om hele zure reacties te vermijden ;)

Ken jij het Komkommerkruid of Bernagie  (Borago officinalis) al?
Ze is niet alleen een geweldige bijen- en hommelplant, ze heeft ook mooie felblauwe bloempjes die eetbaar zijn en - alsof dat nog niet genoeg is - ze heeft een geneeskrachtige werking, wat te zien is aan het woordje 'officinalis'.
Bernagie groeit overvloedig in de tuin van m'n buurvrouw en een aantal planten zijn  inmiddels overgekomen naar de mijne. Eenmaal gezaaid gaat dit eenjarige kruid niet meer uit de tuin doordat het zich zo makkelijk uitzaait. De hommels en bijen zijn er overigens maar wat blij mee... 
 En ik ook:  de bloempjes zijn prachtig blauw, smaken een beetje naar komkommer (what's in a name...)
 en zijn een mooie decoratie voor op de salade of een broodje gezond. 
Wat zeg ik: het broodje wordt er op slag gezond van.... want komkommerkruid bevat veel vitamine C, 
vitamine B6 en de mineralen zink en magnesium. De bloemetjes bevatten veel glucose, fructose en aminozuren. Het zaad is oliehoudend en bevat veel gammalinoleenzuur waardoor borage-olie een hot topic is in de voedingssuplementenindustrie.

De plant heeft een positieve werking, je wordt er vrolijk van. Ze wordt dan ook gebruikt bij het bestrijden van depressie en uitputting. Het helpt ook bij reuma, verkoudheid en bronchitis, is vooral goed tegen het hoesten. Ze werkt preventief tegen hart- en vaatziekten.
De Romeinse Plinius schreef het vroeger al: "Ego borago gaudia semper ago" wat betekent: "Ik, borago, breng altijd blijdschap".
Bedankt, tuinbuurvrouw! Ik zou zeggen.... zet het komkommerkruid snel in je eigen tuin!
De bloempjes kun je goed eten  - snoep gerust tussendoor - , maar ook de verse, groene blaadjes kun je fijnsnijden en door een salade mengen.  De bladeren,  stengels en bloemknoppen bevatten veel korte ruwe haartjes en zijn daardoor niet zo prettig om rauw te eten.

In India wordt een siroop gemaakt van de plant.... dát komt op m'n to-do-list voor volgend jaar,
 maar deze week maakte ik dus azijn. 



Komkommerkruidazijn

                      voldoende voor één flesje azijn

Ingrediënten:
  • 1 flinke handvol komkommerkruidbloempjes zonder kelkbladeren
  • 3.5 dl biologische natuurazijn
  • stukje biologische citroenschil

Hoe maak ik het klaar:
Verzamel de bloemetjes op een zonnige dag, liefst 's ochtends. Laat nog wat bloempjes over voor de bijen en hommels. Je kunt het beste aan de zwarte stamperdraadjes trekken, zodat de bloem loskomt van het kelkblad.
Doe de bloemetjes in een fles en overgiet met de azijn.....
Het lijkt wel magisch wat er dan gebeurt...
Even wachten, even zwenken..... het blauw verdwijnt en ervoor in de plaats komt een felroze kleur.
Ik deed er een paar stukjes biologische citroenschil in, om de smaak wat op te liften. 
Want de azijn kleurt wel prachtig, maar de smaak is niet echt uitgesproken.

Laat de bloempjes en de citroenschil één tot twee weken trekken op een warme plaats, 
maar niet vol in de zon. Zwenk een paar keer per dag...
Als de kleur goed is, is de smaak ook goed.
Zeef de azijn door een zeefje met neteldoek en giet over in een mooie fles.
En klaar is deze azijn voor gebruik.
Het smaakt licht fris.

 Wát een aanwinst op mijn aanrecht..... ik noem het een beauty azijn!

Bewaar het niet in de zon, dan vervaagt de kleur weer.
Deze azijn is zeker een jaar houdbaar,
maar ik weet wel waar ik mijn komende salades mee ga opfrissen!



Nog even iets over de blauwe kleur. 
Het schijnt dat ik de verkeerde azijn gebruikt heb. Wanneer je witte wijn- of appelazijn gebruikt 
- deze zijn wat milder van smaak - wordt de azijn wel blauw. Als ik weer appelazijn (klik) heb gemaakt,
 zal ik het nog een keer proberen dit jaar.... 
Ben benieuwd!