donderdag 30 januari 2025

Hang maar in de boom!


Viel de vogeltelling afgelopen weekend wat tegen? 
Had je meer vogels in je tuin verwacht of willen zien?
Het werkt als je ze lokt met pinda's, vogelzaad en mezenbollen.
Dat helpt ze ook de winter door! Want met die kou is het voor onze gevederde tuinvriendjes
 bar moeilijk om aan voldoende eten te komen.

Al eerder maakte ik allerlei soorten vogelvoer.  Van een vogeltulband tot vogelpindakaas...
Kijk nu op mijn speciale pagina waar je alles op een rijtje ziet staan: klik!
Moeilijk is het niet en 't is leuk om te maken. En ik weet zeker dat vogels 
zelfgemaakte bollen veel lekkerder vinden in plaats van restanten uit de voedselindustrie...
Let op: vogelzaad wat je kant en klaar in de winkel koopt, bevat residuen van bestrijdings-
middelen zoals een insecticide of een antischimmelmiddel. Dit is niet gezond voor vogels!
Biologisch vogelvoer bevat dit niet.
Ook kun je zelf zaden vanuit de keuken gebruiken. Vooral zonnebloempitten zijn
favoriet bij de vogels, maar ook stukjes appel en rozijnen zijn gezond.
 
Bij mij krijgen ze wat ik ook zelf in mijn keuken gebruik.



Mezenbollen


Wat heb ik ervoor nodig:
  • 250 g kokosolie
  • 250 g vogelzaad, zonnebloempitten zijn favoriet
  • muffinvorm, kaarsmallen of andere vormpjes
  • garde
  • touw

Hoe maak ik het:
Laat de kokosolie smelten in een pan en voeg in een verhouding van 1 :  1 vogelzaad toe. Dus op 400 gram vet voeg je 400 gram vogelzaad toe. 
Roer het goed door elkaar. Schenk het in een goed schenkbare kan of maatbeker. 
Zet de vormpjes klaar. Ik gebruikte mijn siliconen kaarsmallen die ik kreeg voor Kerst. Nog niet gebruikt voor kaarsen, er worden nu eerste mezenballen van gemaakt. Een muffinvorm of kleiner: ijsblokjesvorm gebruiken kan ook.
Vul ze tot de rand en zet de vormpjes in de koeling of vriezer voor een uurtje.
Wanneer de kokosolie gestold is, zijn de mezenballen klaar en haal je ze uit de mal.
Kijk! Zijn ze niet prachtig geworden?
Dit jaar geen geklungel met ijzeren ophanghaakjes...





Nee, dit jaar mogen ze in mijn gardes. De mooie, houtgemaakte garde - klik hier om te zien hóe -
 en mijn Ikea-exemplaar...











Met wat duw-en trekwerk zitten ze huizenvast in de garde. 
En vogeltjes kunnen er goed bij. Die hangen er gewoon aan.
Poes Lilly is niet veel buiten, aangezien ze het binnen aangenamer vindt, 
dus de vogels zijn van harte welkom.
Kom maar fijn in onze tuin, lieve meesjes, roodborstjes en merels. 
En voor die prachtige Vlaamse gaaien die onze tuin al wisten te vinden, 
hang ik weer een netje pinda's op, daar zijn ze dol op.

Deze groene bezoeker komt al even kijken.
De halsbandparkiet lust eigenlijk alles... 

Hoe zorg jij voor de tuinvogeltjes deze winter?!


maandag 27 januari 2025

Cup a soup met paddenstoelen zonder pakje of zakje

Voor de hartige trek, om lekker warm te worden, òf om je maaltijd een
 eenvoudig voorafje te gunnen!
Cup-a-soup in een zakje en pakje is makkelijk en snel klaar!
In een oogwenk heb je een warm kopje soep.
Maar zelfgemaakt is het veel lekkerder en bijna net zo snel.
Bovendien weet je precies wat er in gaat.

Ik maak het liefst zelf mijn bouillon, dus je begrijpt dat de zogenaamde 'cup-a-soup' 
uit een pakje niet mijn favoriet is!
 Ik kook zonder zakjes en pakjes, vers smaakt zoveel beter!

Weet jij wat je met dat zakje soep allemaal binnenkrijgt? Lees maar eens de ingrediëntenlijst...

Let op: omdat veel consumenten kritischer zijn geworden over E-nummers, worden deze 
tegenwoordig op de verpakkingen vaak vervangen door de volledige naam. Als je iets leest 
als 'maltodextrine' of 'antioxidant huppeldepup'  dan weet je ook wel dat dit niet uit de natuur komt. 
Maltodextrine en glucosestroop zijn namelijk gewoon andere namen voor suiker.
Nu ben ik niet tegen suiker op zich, want ik gebruik het als conserveermiddel bij het maken van siroop en jam, maar ik vind het niet thuishoren in soep. Dit zijn die beruchte verborgen suikers. 
Helemaal niet nodig als zoethoudertje. We kunnen prima zelf bepalen of we 
wel of geen suiker willen eten, toch? 
Maar genoeg hierover:
Ik heb een heel gezond alternatief wat niet veel meer werk is dan het opentrekken
van een zakje en... je weet precies wat er in gaat!

Mijn alternatief is het woord recept eigenlijk niet waard, zo simpel is het.
Maar een gezond èn lekker èn snel klaar idee is het wèl, deze zelfgemaakte cup a soup!

Cup a soup met paddenstoelen


(voor 1 cup)

Ingrediënten:

  • 1 el gedroogde paddenstoelen
  • 1 tl kruidenzout
  • 300 ml heet water

Hoe maak ik het klaar:
Hoe je paddenstoelen en champignons droogt, vind je hier!
Het is niet moeilijk met een voedseldroger en gedroogd kun je champignons of paddenstoelen heel lang bewaren. Bij mij zijn de zelf geoogste oesterzwammen knisperig droog geworden.
Neem een flinke eetlepel en 
verkruimel de gedroogde paddenstoelen in je hand.  Of snijd ze fijn.
Doe ze samen met de theelepel kruidenzout in een ruime mok. Kruidenzout is ook erg 
makkelijk te maken. Een restant kruiden tegelijk drogen met grof zeezout en vervolgens fijnmixen. 
Wil je dit zelf doen? Kijk nog even hier voor alle tips.
Voeg 300 ml kokend heet water toe en roer goed door. Laat de paddenstoelenbouillon- 
zonder-zakjes-en-pakjes 5 minuten staan. Zo wellen de paddenstoelen en koelt het wat af. 
Klaar is je zelfgemaakte cup a soup!
Een heerlijke paddenstoelenbouillon staat voor je! Geniet ervan en eet smakelijk.
Zie je? Wanneer de paddenstoelen al gedroogd zijn en het kruidenzout in je keukenkastje staat, 
is het een fluitje van een cent om dit zonder pakjes en zakjes zelf te maken.


Variaties


Ik kan me voorstellen dat je ook eens een ander smaakje soep wilt.
Je kunt makkelijk zelf cup-a-soup maken met:
  •  courgette
  •  boerenkool
  • spinazie
Kies de groente die past in het seizoen. Klik hier voor een blog hierover.


En wie kan me helpen aan een goed idee om cup a soup van tomaten te maken?!
Dat is namelijk een echte favoriet hier in huis, maar het is me nog niet 
gelukt deze zelf te maken. Kom maar door met die ideeën ;)

donderdag 23 januari 2025

Robuuste Top Garde

Je hebt er vast al eentje in de keukenla, maar zelf maken is geweldig om te doen.
Maak je eigen, unieke, houten garde door het upcyclen van de top van een spar of den,
en je krijgt een top garde!
Groene tip nummer 1 dit jaar! Upcycle de top van een kerstboom 
naar een handig keukenhulpmiddel: dé garde! 
Ga jij 'm maken?!



Top garde

   voor 1 garde

Benodigdheden:
  • top van een dennenboom
  • snoeischaar
  • zakmes
  • stuk bezemsteel of bamboe koker
  • tie wrap
  • vijl
  • schuurpapier
  • lijmpistool
  • azijn of baking soda
  • boenwas (voor keukengerei)


Hoe maak ik het:
Zaag of knip met de snoeischaar de top uit een spar of dennenboom. 
Een levende boom krijgt nooit meer z'n oorspronkelijke vorm terug wanneer je de top eruit snoeit.
 Neem bij voorkeur een afgedankte kerstboom,  
die aan 't begin van deze maand overal langs de kant van de weg liggen.
 De top met de zijtakken hebben we nodig.
Sommige bomen hebben een top met drie of vier zijtakken, ik had
er eentje met zeven. Hoe meer takken, hoe dikker de uiteindelijke garde wordt.
Haal met een zakmes de naalden en buitenste bastlaag van de takken.
net zo lang tot de boomtakken kaal en schoon zijn.
Plat de onderkant af door de knobbel weg te zagen en vervolgens glad te schuren of vijlen.
Vijl ook tussen de takken, zodat deze ruimte groter wordt en de takken dunner, 
zodat het kloppen straks beter gaat.
Je hebt nu de ruwe vorm van de bovenkant van de garde.
Tijd om in de gewenste vorm te buigen. Doe dit door de onderkant van de top
in een smalle beker heet water te zetten. Laat minstens een uur staan waardoor de takken 
soepel en goed buigbaar worden.
Bind de uiteinden vast met een tie-wrap en trek strak aan. Knip de uiteinden af.
Alsof de boom hiervoor gemaakt is, verschijnt op miraculeuze wijze 
de vorm van de garde.
Tijd om de steel te maken. Dit kan met een bezemsteel met een doorsnede van minimaal 2,5 cm.
Zaag op maat, boor er een breed gat in waar de 4 tot 7 zijtakjes in passen.
Schuur goed op en geef het een mooi lakje.
Ik vond een bamboe koker, ooit gekocht om mijn tandenborstel in mee te nemen.
Maar hij ligt al lang ongebruikt in de kast
Even wat korter zagen en kijk: de zijtakjes passen er precies in.
Schuur alle takken goed na en zorg dat er geen ruwe plekken meer zijn.
Stop de uiteinden van de takken - die je op dezelfde lengte hebt afgekort - in de
 holte van de bezemsteel of in mijn geval de bamboe koker.
Laat de tie-wrap zitten.
Maak de opening dicht met lijm van het lijmpistool
Reinig de garde zodat deze in de keuken in contact mag komen met voedingsmiddelen.
Zet de houten garde in een hoge (maat)kan met warm water en 1 dl azijn.
Of gebruik in plaats van de azijn een eetlepel baking soda om te reinigen.
Vervolgens is het fijn het hout te behandelen met speciale boenwas, geschikt
voor keukenattributen. Ik maakte deze boenwas zelf en noem dit
'eetbare boenwas'. Klik hier om er meer over te lezen of het zelf te maken.
Je kunt het hout ook inoliën met lijnzaadolie.

En nu... nu is je zelfgemaakte, robuuste, houten garde klaar voor gebruik!
Deze houten garde kan prima in pannen gebruikt worden.
Waar een metalen garde krassen geeft in bijvoorbeeld een anti aanbaklaag, 
heb je dit niet bij een houten garde.

Ik vind 'm prachtig en heerlijk praktisch!
Leuk detail: een houten garde in de winkel - een stuk minder stevig dan deze -
kost minstens 7,50.
Deze garde zelf maken geeft niet alleen voldoening en een prachtig 
eindproduct, maar is ook nog eens gratis. 

Wat vind jij van deze garde?

Dit blog is helaas verlaat maar voor groene voornemens is het nooit te laat. 
Kun je geen dennen- of sparrentop meer bemachtigen, sla dit idee dan op voor volgend jaar.

Deze top garde kun je voor meerdere doeleinden gebruiken. 
Een top idee daarover verschijnt later deze week.

vrijdag 10 januari 2025

Paneermeel zelf maken

 't Is geen bijzondere lifehack, te simpel eigenlijk om te delen vond ik, 
tot jongste zoon me laatst  vertelde over zijn eerste werkdag als vakkenvuller. 
Tijdens de rondleiding door de supermarkt waarbij hem werd aangewezen 
waar de verschillende afdelingen waren en waar hij  producten kon vinden, 
werd hem als eerste gewezen waar het paneermeel staat. "Naar paneermeel is
 altijd veel vraag en klanten kunnen het nooit vinden." Ik kon het niet geloven.... 
hoog tijd om toch iets te delen over zelf paneermeel maken.
Want dit is één van de dingen in het leven die je echt nooit - meer -  
hoeft te kopen. 


Paneermeel

     voor een potje

Ingrediënten:
  • oud biologisch brood of broodkorstjes

Hoe maak ik het:
Gebruik het liefst biologisch brood: oude boterhammen, restjes stokbrood of korsten.  Je kunt het allemaal gebruiken. Het brood mag volkoren, meergranen of gewoon bruin zijn. In het paneermeel blijven de voedingsstoffen uit het brood gewoon behouden.

Snijd het brood in boterhammen - als die er nog niet zijn -  en vervolgens in niet te grote stukken. 
Leg de broodstukjes in de voedseldroger en laat op 45°C in twee uur drogen.
Het brood moet knapperig en droog zijn.
Doe het droge brood 
in een notenhakselaar of keukenmachine.
Mix het op hoge stand tot fijne kruimels.
En klaar is je paneermeel.
Bewaar het paneermeel in een glazen pot op een droge plek. 
Goed gedroogd  is paneermeel jarenlang houdbaar.
En laten we eerlijk zijn, paneermeel eet je ook niet dagelijks.

Zo klinkt het super toch simpel, zelf paneermeel maken?
Maar dit was nog de ingewikkelde versie.
Lees bij tips hoe het nog simpeler kan.

Tips:
  • Mijn moeder wreef vroeger twee beschuiten tegen elkaar. De verkregen kruimels zijn je paneermeel.
  • Laat het brood drogen in de restwarmte van de oven.
  • Uitgespreid op een droge plek in huis, kan het zelfs aan de lucht drogen. Controleer regelmatig op schimmel.

Soorten paneermeel:
  • Het is ook mogelijk om havermout  - evt wat fijner gemalen - als paneermeel te gebruiken. Nog gezonder ook en meestal glutenvrij
  • Volkoren paneermeel of paneermeel met pitjes en zaadjes er nog in van meergranenbrood kan prima
  • Wel eens gehoord van panko? Dit is paneermeel van alleen het witte, binnenste gedeelte van  brood. Hierdoor is het witter, maar ook duurder dan gewoon paneermeel waar altijd korstjes worden meegemalen
  • Maak biologisch paneermeel waarvoor je alleen biologisch brood gebruikt
Nou, meer kan ik niet bedenken om te schrijven over paneermeel.
Laat al die vakkenvullers lekker hun werk doen, laat het paneermeel in het schap staan, 
want dat maak je echt super simpel zelf en het kost je (bijna) niets!

Maar dat wist je vast al ;)






zaterdag 4 januari 2025

Nacho verwennerij

Met dit grauwe winterweer mag het logisch lijken om boerenkoolstamppot en snert te eten, 
ik word juist erg blij van vrolijke, zonnige kleuren en smaken op mijn bord.
En lekker met mijn handen eten.
Dát kan! Met deze Nacho verwennerij!
En ook al maak je de dips zelf, het kost niet veel tijd tot het op tafel staat.
 
Lekker bij de borrel, als lunch of sidedish.
Wanneer smaakt deze nacho verwennerij nu niet?!

Wij hebben ons eerste feestje dit jaar al gevierd!!


Nacho verwennerij


Ingrediënten:
  • 500 g tortillachips  naturel (2,5 zak)
  • 300 g belegen kaas
  • 200 g zure room (of kwark)
       voor de salsa
  • 1/2 rode ui
  • 400 g biologische tomatenstukjes (blik)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper (vers of gedroogd)
  • sap van een 1/2 citroen 
      voor de gauçemole
  • 1 avocado
  • 1 el mayonaise of crème fraiche
  • 1 tl komijn
  • 1 tl citroensap
  • versgemalen zeezout en zwarte peper
       verder nodig
  • bakblik of bakplaat

Hoe maak ik het:
Leg een vel bakpapier op de bakplaat of het bakblik en verdeel hierover de tortillachips. 
Rasp de kaas en verdeel tweederde deel erover.
Verwarm de oven voor op 225 ℃.
Maak ondertussen de tomatensalsa en doe hiervoor het blik tomatenblokjes in een ruime kom.
 Pers het teentje knoflook hier boven uit. Snijd het rode pepertje heel fijn, voeg toe en 
mix met een staafmixer tot een grove saus. Wat stukjes erin is lekker. 
Snipper de ui heel fijn en voeg toe en roer tot slot het sap van een halve citroen 
min een theelepel erdoor.
Maak de guaçemole door de avocado van schil te ontdoen en fijn te prakken. 
Roer hier de mayonaise, zure room of yoghurt door en de theelepel citroensap. 
Breng op smaak met de komijn, zout en peper.
Schuif het bakblik met de geraspte kaas in de oven op de bovenste richel en zet de grillstand aan.
Laat 3 minuten bakken tot de kaas gesmolten is.
Verdeel er de guacemole, salsa en zure room over in hoopjes.
Verdeel er de resterende geraspte kaas over en zet nog 20 seconden in de oven.

Serveer meteen wanneer de chips nog een beetje warm is.
Geniet van deze nacho verwennerij enneh.... 
lekker met je handen eten!

Geniet ervan!