woensdag 25 mei 2016

Gemberbier zelfgemaakt

Ik drink nu een glas zelfgemaakt gemberbier! En wat is dát lekker!


Gemberbier is een Surinaams drankje en uiteraard zit er gember in: veel gember!

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zit er geen alcohol in, het is limonade en wordt meestal geschonken op feestjes!


Deze week had ik gember gekregen in mijn verrassingstas met vruchtgroentes.....
Normaal gesproken koop ik altijd een klein stukje gemberwortel in de supermarkt. Ik snijd dit in gebruiksklare schijfjes, schil het en vries het in, om altijd wat bij de hand te hebben.
Nu ben ik dol op gember (in zoete variaties), maar wat een groot stuk gember is dit!
Wat kan ik daarmee?
Opeens verscheen het woord gemberbier op mijn netvlies. Já, dat ga ik uitproberen! Volgens mij is dat een heel lekker drankje!
En het blijkt heel gemakkelijk te maken!

Ik deel het recept graag hier.

Gemberbier

Ingrediënten:
  • 125 g geschilde gember
  • 1250 g rietsuiker
  • 2 kruidnagels
  • 2,25 l water
  • 1 tl citroenzuur
  • 0,5 tl vanille-essence
Hoe maak ik het klaar:
Doe de geschilde stukken gember in een kom. Pureer de gember met een staafmixer. Gember heeft een erg stevige structuur, dus raspen lukt mij nooit zo goed. Als het fijn gemaakt is, doe je het in een ruime pot of pan. Vul aan met de 2,25 l water. Voeg de kruidnagels, de vanille-essence en de suiker toe. Ik verhitte het drankmengsel even om de suiker beter te laten opnemen. Roer goed door en laat absoluut niet koken! Laat het een nacht staan om de smaken goed te laten intrekken. Maak ondertussen een citroenzuuroplossing. Meng het theelepeltje met een half kopje warm water. Als dit is afgekoeld, voeg je het toe aan het gemberbier.
De volgende dag zeef je het mengsel.
Daarna schenk je het in goed schoongemaakte flessen.
Volgens mij kun je met deze hoeveelheid suiker en het citroenzuur, het gemberbier wel een jaar bewaren.
Hoewel...... dat gaan we hier niet uittesten. Dan is het allang op!
Zet het voor gebruik in de koeling om ijskoud te serveren!

Iets meer over gember: gember is een gelig, subtropisch wortelgewas, wat zijn oorsprong in Zuid-oost Azië, waarschijnlijk India, heeft. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de gemberfamilie. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol 
In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en spijsvertering. Gember helpt goed tegen misselijkheid. Het wordt zwangere vrouwen dan ook aangeraden bij ochtendmisselijkheid. Ook bij wagenziekte is dé remedie: gember gebruiken!
Maar dat niet alleen, gember zou ook heilzaam werken bij de griep.
Gember is een goede ontstekingsremmer. Wanneer je last hebt van een pijnlijke keel, blaasontsteking of andere nare kwaaltjes kan gember veel goeds doen.
Gember stimuleert de alvleesklier voor de productie van verschillende enzymen. Hierdoor zal de spijsvertering beter gaan en dit zorgt voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Gember helpt ook tegen een opgeblazen gevoel omdat je maaginhoud sneller naar je darmen gaat.
Je kunt gemakkelijk en simpel gemberthee drinken, door een paar schijfjes verse gember in een glas te doen en te overgieten met kokend water.
Maar als je mijn gemberbier hebt geproefd, wil je alléén dit drankje nog maar drinken!


Hoewel deze gember niet uit mijn tuin komt, kan een gemberplant wel in Nederland ontkiemen en groeien. Natuurlijk op een warme plaats (in een kas) en met de nodige beschermingsmaatregelen. Gember is een vaste plant en heb je hem eenmaal staan, dan kun je er meerdere keren van oogsten.
Als je hiermee wilt beginnen, moet je in februari al beginnen met planten. Dat heb ik dit jaar niet gedaan, dus  ik houd het dit jaar bij kouseband,  aubergine en pepers. Zoete aardappel lukte niet....
Maar volgend jaar ga ik zeker gember proberen te kweken! Meer daarover volgt.........

Serveer het gemberbier ijskoud, met ijsklontjes.
En vul voor de helft aan met bubbeltjeswater.
Een ijskoude, feestelijke dorstlesser!
En dat niet alleen: ook verwarmend en opwekkend!
Vanavond kreeg ik een aanval van misselijkheid. Na het drinken van dit gemberbier had ik opeens weer energie om in de tuin te gaan werken.
Heerlijk!  Wat een super drankje is dít!