donderdag 12 mei 2022

Daslookstamppotje

Voor de stamppotlovers onder ons met een herinnering aan de prachtige tijd 
dat de daslook groeide en bloeide, dit lekkere recept! 
Daslook is familie van ui en knoflook en doet het heel goed in dit pittig stamppotje.

 Je hebt bijna niets extra's nodig....  maar een daslookbloempje erop, staat wel zó feestelijk!
Dit stamppotje is lekker snel klaar. Voor de bite serveer je er gebakken paddenstoelen bij. 
Zelf wildplukken van paddenstoelen staat op m'n bucketlist en laatst vond ik 
tot mijn grote vreugde Judasoren. Deze - aan een boom groeiende - paddenstoel heeft géén andere 
soort die er op lijkt: vergissen is dus niet mogelijk. Toch, om mijn gezin gerust te stellen, 
zaten ze niet bij dit stamppotje... ik eet ze wel een keer alleen!


Daslookstamppotje

      voor 6 personen
Ingrediënten:

  • 1350 g bio kruimige aardappelen
  • 400 g daslook
  • 2 el roomboter naar keuze
  • 500 g kastanjechampignons
  • 150 ml sojaroom
  • versgemalen zeezout 
  • versgemalen peper
  • Citroensap
  • 250 g belegen kaas
  • evt. 6 - 12 daslookbloemen


Hoe maak ik het klaar:
Biologische aardappelen hoef je niet te schillen, het mag wel. Meestal haal ik wat plekjes weg en gaan ze zó de pan in. Kook de aardappels in 20 minuten gaar en giet af. Bewaar twee eetlepels van het kookwater.  Stamp fijn met een pureestamper, roer er de sojaroom en het kookwater doorheen en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. 
Snijd de kaas in kleine blokjes en roer deze door de puree. Verwarm een paar minuten zodat de kaas licht smelt...

Veeg ondertussen de kastanjechampignons of andere paddenstoelen schoon, snijd een stukje van de steel af en snijd in plakjes. Verhit wat olie naar keus in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur bruin tot het vocht verdampt en ze wat krokant worden. Bestrooi ruim met versgemalen zeezout. Sprenkel er - op hoog vuur nog steeds -  het citroensap overheen. Roer goed, draai het vuur laag en uit. Laat de paddenstoelen staan.

Terwijl de aardappels koken was je de daslook goed. Snijd in smalle reepjes.
Roer de daslook door de gestampte aardappels en verhit 5 minuten zodat de groente een beetje slinkt.


Serveer de stamppot meteen, geef de kruidig gebakken champignons erbij en steek er op elk bord een daslookbloemetje in.
 Dit staat niet alleen prachtig, de bloempjes smaken lekker pittig en kun je zó eten.

Dit smaakte me overheerlijk en daarom voeg ik het gerecht toch toe, al zou ik eigenlijk een jaar
 wachten voor een nieuw recept met daslook. Oeps! Niet gelukt....

Geniet ervan!

En toen vond ik nóg een nieuwe daslookplek, gewoon middenin de stad!
Als je het eenmaal weet, zie je opeens overal daslook groeien.
Maar die mag wachten tot volgend jaar...