zondag 11 oktober 2020

Bloementaart (niet om op te eten!)



Deze prachtige taart maakte ik met bloemen uit de tuin. De verse kruiden 
die ik voor het groen gebruikte, verspreiden een heerlijke geur!
Het zijn bijna de laatste, vrolijk bloeiende bloemen uit de tuin, maar
de rozemarijn - als winterharde struik - en het laurierboompje groeien daarentegen uitbundig door.
Hoogste tijd om ze eens te snoeien voor deze gelegenheid!

Natuurlijk kun je deze bloementaart in elk jaargetijde maken en zal
afhankelijk daarvan je taart er telkens anders uit komen te zien.

Probeer voor biologische bloemen te kiezen. 
De regulier geteelde bloemen bevatten veel gif en moeten - om geld op te brengen -
 zo snel mogelijk en zo lang mogelijk bloeien, maar lekker ruiken? Ho maar...
Bloemen uit je tuin of biologische bloemen  zullen meestal echt ruiken.

Zelf maken?
Ik deed het zó....


Bloementaart

             tijdsduur: 2 - 2,5 uur

Benodigdheden;

  • 8 grote takken (met zijtakjes) rozemarijn
  • 20 verse laurierblaadjes
  • goudsbloemen uit de tuin
  • andere bloemen naar keuze 
  • eventueel herfstdecoratie materiaal
  • 2 ronde oases in taartvorm
  • 1 vierkant of rond stukje oase
  • ijzerdraad of krammen
  • bloembinddraad
  • snoeischaar
  • ijzerschaartje
  • satéprikker
  • groot glazen bord

Hoe pak ik het aan:
Verzamel en knip de kruiden en bloemen uit je tuin. Ik nam dikke takken rozemarijn mee en knipte ze tijdens het bloemschikken in de juiste lengte. Wel zo makkelijk.
Om een idee te krijgen; ik verzamelde goudsbloemen, dillebloemen, witte schermbloemen van doorgeschoten wortel, zinnia's, facelia's en wat ik nog meer vond....
In ieder geval ruiken de bloemen heerlijk!
Vul een emmer met water en laat de oases erin zakken. Ze moeten zichzelf volzuigen met water....
Heb je een oase die niet de goede vorm is, dan kun je deze makkelijk in de juiste vorm snijden.
Stapel de taartvorm op een mooi glazen of aardwerken bord op.
Begin met de takjes rozemarijn op de juiste lengte te knippen.
Je gaat ze niet in de oases prikken, maar zet ze er met krammen tegenaan vast.
Laat nu net onze schuur door manlief zijn opgeruimd, net als mijn bloemschikspullen die daar stonden.
En ja, die krammen leken wel gewoon rommel....(en kan ik nu nergens meer vinden)
Dus van stukjes ijzerdraad die ik op maat knipte, maakte ik zelf vreemdsoortige krammen.
En dat werkte eigenlijk ook.

Maak de rozemarijn rondom vast zodat de oase niet meer te zien is.
Laat de bovenste naaldjes net een beetje boven de taartrand uitsteken.
Probeer de krammen weg te werken, zodat je ze bijna niet ziet.
Bedek de bovenste taart met laurierblaadjes.
Deze kun je met krammen of bloembinddraad vastzetten.
Ik zette ze gedeeltelijk vast  onder de bovenste oase en met de bloemen die ik er in stak.
Ik koos ervoor om goudsbloemen op deze rand te plaatsen.
Omdat ze een slap steeltje hebben, prikte ik de gaatjes voor met een satéprikker.
Ik verdeelde er ook wat dillebloemschermen tussen en twee decoratieappeltjes.

Ga door met de opstaande rand van de bovenste oase.
Bind hier ook de - iets kortere - rozemarijntakjes tegenaan.
Je kunt hier de rozemarijn in de onderste laag prikken.

Leg wat laurierblaadjes als afdekking op de toplaag en prik hier de bovenste bloemen in.
Laat ik nu net een prachtige bos rozen van zoonlief hebben gekregen....
En één ervan is de kers op deze taart!
Er omheen wat wit van de wortelbloemen en wat paars van Facelia.

Ik vul nog wat aan en her en der wat bij....
Dat de oase een klein beetje doorschemert bij de rozemarijn vind ik niet zo'n ramp.
Bij de cursus bloemschikken die ik ooit volgde, hoorde dit er zelfs bij.


Ik ben er heel blij mee.... 
en die heerlijk kruidige geur lijkt me zelfs extra energie te geven.
Wat een prachtige dag, vandaag!


Ga jij deze bloementaart ook eens maken?
Deel jouw foto dan even.... vind ik leuk :)