Na een ochtendje buiten werken in de tuin, is er niets fijner om binnen weer op te warmen,
Niet voor iedereen is dat vanzelfsprekend in deze wereld. Daarom geniet ik er dankbaar van.
Voor mezelf en oudste-zoon-die-een-vrije-dag-heeft, bakte ik lekker warme wafels!
Dát gaat er altijd wel in, zeker op een dag dat het buiten best fris is.
Met de wafels haalde ik alsnog buiten naar binnen: appels uit de tuin en
als topping hazelnootkruim, van zelf geraapte hazelnootjes.
Mjummm...
En het bakken van wafels is niet zo moeilijk, hoor.
Waar verwen jij jezelf mee, deze tijd van het jaar?
Appelspeltwafels met hazelnootkruim
voor 8 wafels
- 225 g speltmeel
- 15 g bakpoeder
- flinke snuf zeezout
- 2 el vanillesuiker
- 2 dl haver- of sojamelk
- 175 g boter
- 4 eieren
- 100 g appel
Hoe maak ik het:
Werk met ingrediënten op kamertemperatuur.
Doe de droge ingrediënten in een ruime kom, roer goed door en maak een kuiltje in het midden.
Doe de roomboter in een steelpannetje en laat smelten op laag vuur.
Breek een ei in het kuiltje en
roer vanuit het midden los. Doe hetzelfde met de andere eieren.
Voeg onder voortdurend roeren de plantaardige melk scheut voor scheut toe.
Voeg de gesmolten roomboter vanuit het midden toe en roer krachtig door.
Verwarm het wafelijzer voor op de hoogste stand. Dat duurt ongeveer 5 minuten.
Schil de appel en snijd in blokjes van een vierkante centimeter.
Roer de blokjes door het beslag.
Heb je teveel appelblokjes? Bewaar voor in een appelflap
of maak er appelazijn van....
Omdat het beslag veel boter bevat is invetten van het ijzer niet nodig.
Schep telkens een soeplepel beslag in het wafelijzer en verdeel.
Het bakken doe ik met mijn ijzer op de middelste stand.
De wafels zijn in 5 minuten gaar en goudbruin.
Kraak - terwijl de wafels bakken - de hazelnoten en maal ze in een
notenhakselaar tot grove kruimels.
Dit is (nog) geen nougatine, het recept daarvoor volgt binnenkort(...)
versgebakken wafel en bestrooi met de hazelnootkruim.
Of het door het speltmeel of de eieren komt, weet ik niet, maar
de wafels kleuren prachtig bruin.
En lekker dát ze zijn!
Hier word je blij en warm van en dat mag wel, deze herfst!
Tips:
- Je kunt wafels het beste gelijk warm vanuit het ijzer eten. Wil je ze toch even bewaren? Doe dit dan in een oven op 100 graden, niet langer dan een half uur.
- Mijn moeder bakte wafels altijd met verse gist. Gebruik 15 g verse gist ipv het bakpoeder en laat het beslag 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plaats. De wafels worden luchtiger en dikker
- Wafels kun je invriezen, ze blijven dan zo'n 3 maanden goed. Wedden dat je ze zo lang niet laat liggen? Ontdooi en warm weer even op in de oven.
Geniet van heerlijke, versgebakken wafels en heb het goed!